Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Robi się to wszystko dla mnie coraz cięższe... I siada mi na głowę. Za bardzo się przejmuje takimi rzeczami. Brałam te suple przed dłuższy czas, a tu się okazuje, że nie było to dobrym rozwiązaniem. Idzie zwariować 🙁

No tak jest, czym więcej się czyta tym jest trudniej. Sama musisz zdecydować w co wierzysz.

Co do tego kwasu foliowego to wiadomo, że łatwiej przyswajalne są foliany. Przyjmowanie folianów jest też kluczowe przy mutacji MTHFR, bo ona powoduje, że syntetyczne formy witamin się nie wchłaniają co powoduje, że działanie witamin z grupy B, które dostarczamy w formie syntetycznej jest nieprawidłowe. Tę mutację statycznie ma 50% osób, więc albo można zbadać wartość np. kwasu foliowego i tego pilnować, albo zbadać czy ma się tę mutację i mieć pewność, albo brać metylowane formy witamin i mieć z dyńki martwienie się o to :)

Osobiście mam podejście, że jeśli i tak poświęcam czas i pieniądze na suplementy, na ich dopasowanie itp. to chcę to zrobić najlepiej jak potrafię :)

Pati2804 lubi tę wiadomość

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • Nusia28 Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joll213 wrote:
    Hej. Nie wytrzymałam zrobiłam test dziś 12dpo.
    Biel vizira. Wpiszcie mi biel. Odstawiam dziś proga i czekam na okres. Z tych nerwów złych emocji i bezradności pokłóciłam się z mężem. Jeszcze chwila i dojdzie do rozwodu.
    Jestem załamana. Mimo 4 pęcherzyków się nie udało. 😭😭😭😭
    Siedzę w łazience i wyje..
    Mam dość.. 2 kwietnia wracam do pracy. Okazało się że nie do swojego zespołu. Niby to awans. Ale tak bardzo chciałam nie wracać po macierzyńskim. Boje się nowych obowiązków i wgl..
    Tyle we mnie teraz złych emocji.. nie potrafie sobie z nimi poradzić..
    Jeszcze wczoraj miałam ból taki jak przy synku kilka godzin przed pozytywnym testem.. już miałam nadzieję oooo boli boli... Może się zagnieżdża... A dziś temperatura trochę spadła, test mnie jeszcze dobil..

Więc... Tak.. tyle ode mnie..
    Trzymam kciuki za resztę testujących..

Ja się chyba usuwam.. nie mam sił już na nic ..

Przepraszam że tak smutno.. ale musiałam to z siebie wyrzucić..

Joll..
    Bardzo mi przykro 😔 tulę Cię mocno 🫂🫂
    Też zawsze gdy widzę biel to jest załamka ale następnego dnia już jest lepiej i zaczynam myśleć o następnym cyklu co by tu poprawić żeby się udało ale u mnie Hashi więc może być trudniej.
    Trzymaj się kochana 😘

👩28
    👨31
    💒2018
    🤱🧑‍🍼2019 Amelia

Starania wrzesień 2023
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MummyYummy wrote:
    @Prezesoowa, przybijam smutną piątkę z wagą 🤭 Ja staję na wadze, widzę rosnące cyfry i w głowie słyszę głos Zenka: "jak dobrego doszło nieee wieeem" 😉 No ale tak jak piszesz, zajadanie stresu tak działa. I niby wiem, że tak się nie powinno, ale to jest silniejsze. A nadwaga coraz bardziej zbliża się do tego strasznego słowa na O 😱 Teoretycznie moja lekarka mówi, że wynik BMI to można sobie w pupsko wsadzić, ale wiadomo, jakoś tak mi przykro, że nie potrafię się ogarnąć sama ze sobą.
    Kochana, a jak Twoje spotkanie na szczycie?

No to jest okropne i wiem, że z boku to wygląda jakbym była żarłokiem jakimś :/ i np. teraz pomimo że jestem pojedzona i zjadłam zdrowy obiad to siedzę i nudzę mężowi, że zjadłabym ciasteczko :P i najgorsze jest to, że ja nawet "fizycznie" nie mam na nie ochoty, ale moja głowa je chce :/

Spotkanie tak jak podejrzewałam - temat został podjęty, ale "góra" nie przekazała żadnych decyzji ani wniosków. Obawiam się, że ktoś zagrał spod ziemi i decyzja zapadła, ale to się okaże. Teraz mamy na głowie nowy projekt i jutro z samego rana negocjacje mega ważnego kontraktu i chociaż nie mam siły to muszę się jeszcze do tego przygotować, bo zostałam zaproszona jako wsparcie merytoryczne. Do tego musze ubrać "prestiżową" :P sukienkę. Może nawet założę szpilki, które dostałam od męża, żeby dziewczyny, które tak chętnie mnie obgadują miały o czym mówić :P

A jak u Ciebie? Jak nastrój? Nastawienie? Jakie jutro pączki wjadą? :D

• Majuna Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alarm, alarm! Chciałam już dziś kupić pączki na jutro, a w naszej ulubionej piekarni już nie było! 😭😭😭

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

👨🏼‍🦱👩‍💼27
    Walczymy od 04.2023👶🏻🍀🤞🏻

05.2024 💔
    09.2024 💔
    11.2024 💔
    _____
    "Pewnego dnia rzeczywistość będzie piękniejsza od marzeń." ✨
    "Tak bardzo tego pragniesz, bo w przyszłości już to masz..."🍀
  • Klavel Aga Ekspertka

Wysłany: 7 lutego, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majuna wrote:
    Alarm, alarm! Chciałam już dziś kupić pączki na jutro, a w naszej ulubionej piekarni już nie było! 😭😭😭

Ja tez chciałam zjeść paczka dzisiaj, bo jutro będę siedzieć w samolocie i w dwóch cukierniach tez nie było 🥲

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

06-08.01.2023 - poronienie zatrzymane
    07.10.2023 - operacja przegrody macicy (prywatnie)
    29.01.2024 - ciąża biochemiczna
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klavel Aga wrote:
    Ja tez chciałam zjeść paczka dzisiaj, bo jutro będę siedzieć w samolocie i w dwóch cukierniach tez nie było 🥲
    Aż strach myśleć, co będzie się działo jutro… 🤣

ultramaryna_, Pati2804 lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 7 lutego, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    No tak jest, czym więcej się czyta tym jest trudniej. Sama musisz zdecydować w co wierzysz.

Co do tego kwasu foliowego to wiadomo, że łatwiej przyswajalne są foliany. Przyjmowanie folianów jest też kluczowe przy mutacji MTHFR, bo ona powoduje, że syntetyczne formy witamin się nie wchłaniają co powoduje, że działanie witamin z grupy B, które dostarczamy w formie syntetycznej jest nieprawidłowe. Tę mutację statycznie ma 50% osób, więc albo można zbadać wartość np. kwasu foliowego i tego pilnować, albo zbadać czy ma się tę mutację i mieć pewność, albo brać metylowane formy witamin i mieć z dyńki martwienie się o to :)

Osobiście mam podejście, że jeśli i tak poświęcam czas i pieniądze na suplementy, na ich dopasowanie itp. to chcę to zrobić najlepiej jak potrafię :)

Masz rację. Zamówię folian z Naturelle. Dobiorę jeszcze jakiś complex B. Zastanawiam się jeszcze czy wprowadzać w ciemno cynk i jod? Poczytaj później więcej na ten temat.
    Po prostu w Femibion wszystko to było razem 😅

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majuna wrote:

Co Ty gadasz 😯 Ludzie coś przeczuwali 😁

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Masz rację. Zamówię folian z Naturelle. Dobiorę jeszcze jakiś complex B. Zastanawiam się jeszcze czy wprowadzać w ciemno cynk i jod? Poczytaj później więcej na ten temat.
    Po prostu w Femibion wszystko to było razem 😅

Cynk jak najbardziej, dobrze też wybrać formę, która ma dużą wchłanialność np. pikolinian albo cynk chelatowany. Ważne, żeby nie przyjmować go z selenem ani magnezem. Z jodem trzeba uważać, żeby nie przesadzić, są różne opinie :) Pytanie też jakiej używasz soli i w jakiej ilości, i też czy masz niedoczynność/nadczynność tarczycy :)

Oczywiście nie ma co rezygnować w pełni z preparatów, w których jest kilka składników, ale warto się przyjrzeć czy któreś wzajemnie nie zaburzają swojego wchłaniania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 19:11

CoffeeDream lubi tę wiadomość

• sernik_z_rodzynkami Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Najlepiej 7dpo, ale może być też 6 i 8. Jak zrobisz 8 dpo i wynik nie będzie Cię zadowalał to się nie martw, bo żeby ocenić stan progesteronu powinno się zbadać 2-3 kolejne miesiące, bo progesteron wydziela się skokowo i można trafić np. na spadek.
    Ja tak miałam i płakałam do męża, że jestem bezpłodna :[

O, super że piszesz. W takim razie zrobię w piątek i powtórzę przez 3 cykle jakby co. Dzięki wielkie 🙂

Prezesoowa lubi tę wiadomość

👩‍💼 31
    👨 31
    👦 12.05.2021 💙

2cs o drugiego maluszka
    13.02.2024 cień na teście
    14.02.2024 beta HCG 49,67 mlU/ml
    17.02.2024 beta HCG 344,60 mlU/ml 🤞

age.png

age.png
  • Karloina Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    A folik właśnie nie jest syntetyczna formą kwasu foliowego? Tak jest przynajmniej to wyjaśnione na tym profilu 🤔
    Taki przyjmowałam w 1 ciazy i było wszystko w porządku. :)więc teraz też go biorę

Majlen lubi tę wiadomość

25.👩
    29.👱‍♂️
    Tadzio/SN/3960 Grudniowy chłopiec 👨‍🦰
    Starania o drugie marzenie/ lipiec 2023 🙏
    Styczeń 2024 - pozytywny test ciążowy ⏸️
    6.02 - mamy pęcherzyk 🙊
    14.02- jest serduszko ❤️
    21.02- 1 cm małego człowieka ❤️
    3.04- 13+4/ 7,21 cm 👶🏻
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Cynk jak najbardziej, dobrze też wybrać formę, która ma dużą wchłanialność np. pikolinian albo cynk chelatowany. Ważne, żeby nie przyjmować go z selenem ani magnezem. Z jodem trzeba uważać, żeby nie przesadzić, są różne opinie :) Pytanie też jakiej używasz soli i w jakiej ilości, i też czy masz niedoczynność/nadczynność tarczycy :)

Oczywiście nie ma co rezygnować w pełni z preparatów, w których jest kilka składników, ale warto się przyjrzeć czy któreś wzajemnie nie zaburzają swojego wchłaniania :)

Co to znaczy ,że nie można łączyć cynku z magnezem? Czyli trzeba pić o różnych porach dnia?
    Zamówiłam dziś właśnie ten pikolian cynku

Starania o pierwszego maluszka 🩷

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

- 1 stymulacja - 2 pęcherzyki ❌️
    - 2 stymulacja - w toku ⏳️
    nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    Co to znaczy ,że nie można łączyć cynku z magnezem? Czyli trzeba pić o różnych porach dnia?
    Zamówiłam dziś właśnie ten pikolian cynku

Cynk można do śniadania, a magnez najlepiej około 2 godziny przed snem :) cynk z magnezem zażywane wspólnie obniżają wzajemnie swoje wchłanianie :)

• Majlen Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Cynk można do śniadania, a magnez najlepiej około 2 godziny przed snem :) cynk z magnezem zażywane wspólnie obniżają wzajemnie swoje wchłanianie :)

Dziękuję za informację ☺️. Nie byłam nawet tego świadoma.
    A co to omega 3 i witaminę d, to można połączyć z cynkiem ?
    Do niedzieli będę ten przyjmować dopochwowo luteinę rano i wieczor.
    Czy te suplementy też mogę pić bez problemu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 19:44

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:
    Mam mieszane uczucia co do tej babki, bo mnie zablokowała jak jej zadałam pytanie XD
    Właśnie o folik - w swojej rolce wymieniała Folic, więc myślałam, że chodzi o jakiś suplement.
    Ja brałam/dalej biorę Folik czyli lek OTC i czy to też jest syntetyczna wersja, bo w ulotce i na opakowaniu pisze po prostu, że zawiera kwas foliowy, a nie w jakiej formie. To dostałam odpowiedź, że wystarczy dokładnie obejrzeć rolkę i wszystko jest jasne, a jak zwróciłam uwagę, że w rolce jest inna nazwa to poleciał ban 🙃

Potem już sama doczytałam i widziałam u innej babki, że z tym kwasem foliowym to jest tak, że jest zwykły kwas foliowy i jego bardziej aktywna wersja czyli foliany.
    I jeśli zbada się u siebie homocysteine i ona wyjdzie >7 to znaczy, że słabo przyswajamy witaminę B i lepiej brać jej aktywną formę (foliany). Ale jeśli homocysteina wynosi ok 7 to znaczy że dobrze przyswajamy, nawet ten syntetyczny.
    I nie ma co straszyć ludzi

O właśnie chciałam się do tego odnieść. Wcale mnie nie zdziwił ban od tej pani, bo ona na taką właśnie wygląda :P może ma taką manierę przy wypowiadaniu się albo coś, ale osobiście odnoszę wrażenie, że jak odpisuje na komentarze to jakby z pretensją.

Ogólnie na niepłodności i staraniach o dziecko to jest taki biznes, że głowa mała, a zauważyłam, że całkiem sporo osób to wykorzystuje. Obserwowałam niektóre dziewczyny - dietetyków klinicznych, ale jak dostaję dziennie trzy maile z tytułami w stylu "nie kupuj mojego ebooka jak chcesz nadal chorować" "nie chcesz mieć dziecka? to nie kupuj mojego ebooka" to mnie to tak gotuje, że szok. Rozumiem marketing, ale takie wjeżdżanie podprogowe na psychikę kobiety, która marzy i walczy o swój cud jest poniżej pasa i ja takie osoby blokuje :P

Chmurka21 lubi tę wiadomość

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    Dziękuję za informację ☺️. Nie byłam nawet tego świadoma.
    A co to omega 3 i witaminę d, to można połączyć z cynkiem ?

Cynk z witaminą D na pewno można, a witamina D z omegą to jest chyba najlepsze połączenie, bo witamina D najlepiej się przyswaja w towarzystwie tłuszczu :)

Pati2804 lubi tę wiadomość

• Olaura Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam wiadomości, jakiś spadek energii wielu dziewczynom się udzielił...😔

Tulę Was mocno za wszystkie biele i 🐒, jakie życie jest ironiczne. W zeszłym roku, w "szczęśliwym" cyklu byliśmy w podróży poślubnej, codziennie robiliśmy różne wypady i grafik mieliśmy tak wypełniony, że nawet nie zaprzątałam sobie głowy myśleniem o symptomach, nie robiłam testów owulacyjnych i się udało (co prawda szczęście trwało krótko, no ale jednak...). Teraz w styczniu głowę zaprzątała mi praca i egzamin, wszelkie symptomy od siebie odsuwałam i też się udało. A w cyklach naprawdę spokojnych, sprawdzanych testami, kiedy staraliśmy się częściej i z wydawałoby się wręcz matematyczną precyzją, pojawiały się same biele na testach. Ironia losu, naprawdę.

U mnie ok, kreski na testach ciemnieją, pilnuję codziennej dawki ruchu i zdrowej diety, ale to wszystko wydaje mi się tak surrealistyczne. Mąż też, jakby po naszych przejściach bał się cieszyć. Jest dobrze, ale zupełnie inaczej niż w pierwszym przypadku - teraz można powiedzieć, że cieszymy się "ostrożnie". Wiemy, że wszystko może prysnąć w jednej chwili.
    Kusiło mnie, żeby zrobić betę, ale to tu w Finlandii bez sensu, i tak nawet jak coś będzie nie tak to na tym etapie ciąży nigdzie nie dostanę pomocy na podtrzymanie, dopiero chyba po 12tym tygodniu traktują ciąże poważnie.

ultramaryna_, Mikea lubią tę wiadomość

🇫🇮
    👩 33 👨 34

Starania od 4/2023
    ⏸️ 7/2023
    💔 8/2023 5t6d, poronienie samoistne

Ponowne starania od 10/2023
    ⏸️ 2/2024
    20.2 GA 5t6d, CRL 3.2mm, serduszko bije ❤️
    EDD 16.10.2024

3.4 GA 12t4d, CRL 64.3mm ❤️
    EDD 12.10.2024

29.5 GA 20t4d, 364g chłopaka 😍💙

30.7 GA 29t3d, 1434g 😍💙

20.10.2024 - synek już z nami! 😍💙
    41t1d, 3020g & 52cm

age.png
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Cynk z witaminą D na pewno można, a witamina D z omegą to jest chyba najlepsze połączenie, bo witamina D najlepiej się przyswaja w towarzystwie tłuszczu :)

No to super, a ta luteina?
    Nic na nią nie wpłynie negatywnie?

♀️28

nowy cykl 🩸 5.11
    owulacja 🥚 ?
  • Chmurka21 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    Widzę smutek u Was. U mnie sinusoida. Raz myśle, ze się uda, a potem mam takie z tylu głowy „przecież ostatnie 8 miesięcy się nie udało, to czemu teraz ma ske udać” 🤯
    Nie da się chyba wyluzować tak zupełnie.

👩30l.
    👱‍♂️33l.
    👩🏻‍🤝‍👨🏼od 2015r.
    👰🤵2021r.

Starania od 06.2023
    12cs

Ona: hormony, usg- wszystko w normie
    On: kiepskie wyniki nasienia (morfologia, ilość i ruchliwość)

Walczymy dalej!
  • Prezesoowa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majlen wrote:
    No to super, a ta luteina?
    Nic na nią nie wpłynie negatywnie?

Luteiny nie brałam, o to trzeba by zapytać lekarza :)

‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ