Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
-
WIADOMOŚĆ
-
ultramaryna_ wrote:Cześć, dziewczyny! Ja tylko na sekundę, chciałam Was przeprosić, ale dziś mnie będzie bardzo mało. Wyniknęła wczoraj nieprzyjemna jedna sytuacja i wymaga odetchnie czasu i sił psychicznych na jej załatwienie. Nadrobię Was wieczorkiem 😘🫶 Wybaczcie mi, całuję 😘
ultramaryna_ lubi tę wiadomość
-
Prezesoowa wrote:Hahaha
to mój pewnie narzeka tak kolegom, że go molestuję czy coś -
Hej dziewczyny! Ufff.. jaką część nadrobiłam
@Zimozielona przytulam cię mocno! 🫂cieszę się, że dzisiaj się czujesz lepiej
@Joll rozumiem cię.. nie jesteś sama kochana, jesteśmy z tobą!🌞
@Kejtka mmmm… narobilas mi smaka! :*
Co do pracy i okresu starań… tragedia. Dałam sobie czas w mojej pracy do końca sierpnia, a potem zmieniam na coś lżejszego dla umysłu.
Jutro testuje, przyznam się szczerze… że dziisaj nie wytrzymałam i 11dpo bialutko. Jajniki bolą, wiec kij z tego cyklu 😂😞 -
CoffeeDream wrote:Dziewczyny, weszłam na profil food_medicine_mk i zgłupiałam+ zestresowałam się... Bo przyjmowałam do tej pory pregena start i femibion 0, gdzie jest syntetyczny kwas foliowy... 🫣 Przyznam szczerze, że czuje się zła, że wcześniej nie próbowałam nigdzie znaleźć informacji.
W takim razie jakiej firmy folian polecacie?
Mam mieszane uczucia co do tej babki, bo mnie zablokowała jak jej zadałam pytanie
Właśnie o folik - w swojej rolce wymieniała Folic, więc myślałam, że chodzi o jakiś suplement.
Ja brałam/dalej biorę Folik czyli lek OTC i czy to też jest syntetyczna wersja, bo w ulotce i na opakowaniu pisze po prostu, że zawiera kwas foliowy, a nie w jakiej formie. To dostałam odpowiedź, że wystarczy dokładnie obejrzeć rolkę i wszystko jest jasne, a jak zwróciłam uwagę, że w rolce jest inna nazwa to poleciał ban 🙃
Potem już sama doczytałam i widziałam u innej babki, że z tym kwasem foliowym to jest tak, że jest zwykły kwas foliowy i jego bardziej aktywna wersja czyli foliany.
I jeśli zbada się u siebie homocysteine i ona wyjdzie >7 to znaczy, że słabo przyswajamy witaminę B i lepiej brać jej aktywną formę (foliany). Ale jeśli homocysteina wynosi ok 7 to znaczy że dobrze przyswajamy, nawet ten syntetyczny.
I nie ma co straszyć ludziMajlen, Prezesoowa lubią tę wiadomość
Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -
Mikea wrote:Mam mieszane uczucia co do tej babki, bo mnie zablokowała jak jej zadałam pytanie
Właśnie o folik - w swojej rolce wymieniała Folic, więc myślałam, że chodzi o jakiś suplement.
Ja brałam/dalej biorę Folik czyli lek OTC i czy to też jest syntetyczna wersja, bo w ulotce i na opakowaniu pisze po prostu, że zawiera kwas foliowy, a nie w jakiej formie. To dostałam odpowiedź, że wystarczy dokładnie obejrzeć rolkę i wszystko jest jasne, a jak zwróciłam uwagę, że w rolce jest inna nazwa to poleciał ban 🙃
Potem już sama doczytałam i widziałam u innej babki, że z tym kwasem foliowym to jest tak, że jest zwykły kwas foliowy i jego bardziej aktywna wersja czyli foliany.
I jeśli zbada się u siebie homocysteine i ona wyjdzie >7 to znaczy, że słabo przyswajamy witaminę B i lepiej brać jej aktywną formę (foliany). Ale jeśli homocysteina wynosi ok 7 to znaczy że dobrze przyswajamy, nawet ten syntetyczny.
I nie ma co straszyć ludzi
O proszę... Czyli ban za to, że człowiek chciał rozwiać wątpliwości...
No ja w takim razie koniecznie zapisze się na badania, ale póki co przestanę chyba przyjmować femibion. 🙈 Udało jej się mnie nastraszyć! -
CoffeeDream wrote:Dziewczyny, weszłam na profil food_medicine_mk i zgłupiałam+ zestresowałam się... Bo przyjmowałam do tej pory pregena start i femibion 0, gdzie jest syntetyczny kwas foliowy... 🫣 Przyznam szczerze, że czuje się zła, że wcześniej nie próbowałam nigdzie znaleźć informacji.
Edit : doczytałam żeby zbadać homocysteine też żeby zobaczyć czy przyswajamy kwas foliowy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 15:43
-
NiedoszlaWielodzietna wrote:@CoffeeDream współczuje 🙊.
@YummyMummy co do tej wielodzietności to raczej ludzie nie patrzą przychylnie na takie rodziny. Mi kiedyś jakis obcy facet powiedział “O przyszła Pani nas wszystkich oskubać, 500 plus się zachciało to dziecko się zrobiło”. Dodam, że wtedy 500+ było dopiero na drugie dziecko, a na pierwsze z kryterium dochodowym, więc nie braliśmy… smutne, że taka jest niechęć, że rodzina wielodzietna u nas kojarzy się z patologią. No, ale czuję że to jest moja droga
Dziewczyny mówicie, że późno zaczęłyście - nie wiem jak u Was ale u mnie to raczej mamy raczej bliżej 35 a nawet pod 40. Wręcz komentują, że ja tak młodo urodziłam (a miałam 28 lat). Także chyba co miejsce to inne zwyczaje.
U mnie PMS się rozkręca, czasami daje o sobie znać - bóle brzucha, piersi, ale jest dużo lepiej niż w poprzednim miesiącu. Cieszę się na jutrzejsze pączki 🍩! Trochę Was zostawię od jutra na kilka dni bo planujemy krótki urlop . U mnie 🙊 spodziewana w Walentynki 💝 (prezencik taki), no ale plus tego taki, że albo będzie winko na świętowanie ❤️ albo świętowanie 🤰 . Raczej nie spodziewam się zbyt wiele bo praca mnie mocno docisnęła w tym miesiącu, a do tego chorowałam na grypę w te najważniejsze dni cyklu… No ale już przerobiłam temat w głowie i cieszę się na świętowanie walentynek -
Zaczarowan wrote:Hej dziewczyny! Ufff.. jaką część nadrobiłam
@Zimozielona przytulam cię mocno! 🫂cieszę się, że dzisiaj się czujesz lepiej
@Joll rozumiem cię.. nie jesteś sama kochana, jesteśmy z tobą!🌞
@Kejtka mmmm… narobilas mi smaka! :*
Co do pracy i okresu starań… tragedia. Dałam sobie czas w mojej pracy do końca sierpnia, a potem zmieniam na coś lżejszego dla umysłu.
Jutro testuje, przyznam się szczerze… że dziisaj nie wytrzymałam i 11dpo bialutko. Jajniki bolą, wiec kij z tego cyklu 😂😞Zaczarowan lubi tę wiadomość
-
W takim razie jakiej firmy folian polecacie?ultramaryna_, Pati2804 lubią tę wiadomość
💊Acard, Neoparin, Luteina, Pregna, Bonjesta
PAI homo
ANA typ homogenny 1:640
IBS
09.10.2024
beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
11.10.2024
beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
24.10.2024 wizyta
06.11.2024 wizyta nfz - [7+3] jest ❤️
14.11.2024 wizyta - [8+4] 1,98 cm 🐯
27.11.2024 wizyta nfz - [10+3] 3,65 cm 🐯
09.12.2024 wizyta
13.12.2024 prenatalne
04.2024 cb (7cs)
10.2023 wznowienie starań
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
08.2018 rozpoczęcie starań
01.2016 córka 💙
-
Pati2804 wrote:To ja mówi że za późno, ja mam 29 lat, zawsze myślałam że w tym wieku to będzie idealnie ale czuję się gorzej fizycznie i psychicznie niż kilka lat temu dlatego uważam że najlepszy dla mnie czas niestety minął 😬
Pati2804 lubi tę wiadomość
PAI homo
IBS
09.10.2024
11.10.2024
14.10.2024
16.10.2024
24.10.2024 wizyta
09.12.2024 wizyta
13.12.2024 prenatalne
04.2024 cb (7cs)
02.2020 cb (6cs)
01.2016 córka 💙
-
Dziękuję za kciuki dziewczyny:) właśnie wróciłam z monitoringu, znalazł się szczęściarz w jednym jajniku 18 mm i będziemy robić w piątek IUI! teraz nie będę mogła myśleć o niczym innym heh
No i dostałam ovitrelle tylkooo jakiś zamiennik Zivafert, pierwszy raz sobie będę robić zastrzyk 😱
A co do kwasu foliowego, pan tabletka mówi że pregna start jest spoko bo ma właśnie dwie formy tego kwasu w zależności kto jak wchłania i ja biorę pregnęWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 15:50
elektro96, Anka32, kasia97, Prezesoowa, Mikea, MummyYummy, sernik_z_rodzynkami, Liyss🧚🏻, ultramaryna_ lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyCoffeeDream wrote:Dziewczyny, weszłam na profil food_medicine_mk i zgłupiałam+ zestresowałam się... Bo przyjmowałam do tej pory pregena start i femibion 0, gdzie jest syntetyczny kwas foliowy... 🫣 Przyznam szczerze, że czuje się zła, że wcześniej nie próbowałam nigdzie znaleźć informacji.
Naturell -
koktajlowa wrote:Też mam takie myśli. U mnie w tym roku 30. Liczyłam, że do 30 będę mieć trójkę dzieci albo, że się chociaż z dwójką wyrobię. Plany swoje, życie swoje. I wizja dla mnie spadającej płodności po 30 jest przerażająca. Bo taka jest biologia.
Co nas nie zabije, to nas wzmocni. Staram się wierzyć, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Mimo, że czasem ciężko to zaakceptować.Chmurka21, koktajlowa, Pati2804 lubią tę wiadomość
27 cs
💁🏽♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
💁🏽 Oligoteratozoospermia
Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺
Lola93 wrote:Dziękuję za kciuki dziewczyny:) właśnie wróciłam z monitoringu, znalazł się szczęściarz w jednym jajniku 18 mm i będziemy robić w piątek IUI! teraz nie będę mogła myśleć o niczym innym heh
No i dostałam ovitrelle tylkooo jakiś zamiennik Zivafert, pierwszy raz sobie będę robić zastrzyk 😱
A co do kwasu foliowego, pan tabletka mówi że pregna start jest spoko bo ma właśnie dwie formy tego kwasu w zależności kto jak wchłania i ja biorę pregnęLola93 lubi tę wiadomość
PAI homo
IBS
09.10.2024
11.10.2024
14.10.2024
16.10.2024
24.10.2024 wizyta
09.12.2024 wizyta
13.12.2024 prenatalne
04.2024 cb (7cs)
02.2020 cb (6cs)
01.2016 córka 💙
-
Klavel Aga wrote:Ja biorę pueria uno, czy ktoś zna ?
Nadrobiłam wiadomości z całego dnia, jakoś dużo tu dzisiaj smutku przytulam Was wszystkie, chyba coś wisi dzisiaj w powietrzu bo też mam dosyc tego dnia 😒
Jeżeli chodzi o informowanie męża o dniach płodnych to nie musze, bo on sam pyta kiedy możemy zaczynać 😅 Ale w tym miesiącu juz tez było tak że oboje mieliśmy dość seksów, tak intensywnie pracowaliśmy! 🤣ultramaryna_, Jagodusiapolusia lubią tę wiadomość
▪︎MTHFR C677T (hetero)
▪︎675(4G/5G) w genie PAI-1 (hetero)
•Badanie nasienia-ok
03.2024 💔
07.2024💔
,,(...)na zgliszczach najpiękniejszy wyrasta owoc."🌸 -
Pueria to taka jakby nowość. Skład ma bardzo dobry. Tylko trzeba pamiętać, że też ma połączenie kwasu syntetyku + metylowany.
Klavel Aga lubi tę wiadomość
PAI homo
IBS
09.10.2024
11.10.2024
14.10.2024
16.10.2024
24.10.2024 wizyta
09.12.2024 wizyta
13.12.2024 prenatalne
04.2024 cb (7cs)
02.2020 cb (6cs)
01.2016 córka 💙
-
@Klavel Aga, @Malinowysorbet, ja też łykam Puerię Uno, z polecenia Pana Tabletki 🙂 I właśnie widziałam, że ma dwie formy kwasu foliowego, a ja chciałam dołączyć metylofolian, bo akurat kupiłam i to już chyba byłoby za dużo tak w ciemno, także najpierw muszę zrobić badania.
ultramaryna_ lubi tę wiadomość
-
@Prezesoowa, przybijam smutną piątkę z wagą 🤭 Ja staję na wadze, widzę rosnące cyfry i w głowie słyszę głos Zenka: "jak dobrego doszło nieee wieeem" 😉 No ale tak jak piszesz, zajadanie stresu tak działa. I niby wiem, że tak się nie powinno, ale to jest silniejsze. A nadwaga coraz bardziej zbliża się do tego strasznego słowa na O 😱 Teoretycznie moja lekarka mówi, że wynik BMI to można sobie w pupsko wsadzić, ale wiadomo, jakoś tak mi przykro, że nie potrafię się ogarnąć sama ze sobą.
Kochana, a jak Twoje spotkanie na szczycie?
@Klavel Aga, mój Mąż mniej więcej ogarnia, kiedy mam dni płodne. Ale na ten moment nie mam z jego strony sygnałów, że czuje presję.
@elektro, właśnie z całej siły staram się unikać tego braku spontaniczności. Czasem to trochę naciągane, bo raz, że robię testy owulacyjne, a dwa, że po prostu nie da się zlekceważyć sygnałów, które wysyła organizm i wiem, w jakim momencie cyklu się znajduję. Ale jeszcze przed rozpoczęciem starań, jak bardzo mi zależało, to miałam jakieś głupie ciśnienie i nakręcałam się, że może wolę zostać zaskoczona przez los ciążą, a później przy okresie było mi przykro, mimo że się nie staraliśmy. Nie do końca normalne, wiem 🙆🤦
I też na przykład wiem, że dobrze by było zachować regularność i współżyć co 2-3 dni, ale jak się zdarzy kilka dni pod rząd, to nie mam tak, że lepiej nie, bo plemniki muszą "dojść do siebie". I w drugą stronę działa tak samo - dziś jest 3 dzień przerwy, ale oboje jesteśmy tak padnięci, że nikt się nie kwapi, więc nie będę nikogo do niczego zmuszać. Zobaczymy, co będzie z tego wieczorem 🤪 Aczkolwiek myślę, że zalegniemy w łóżku tylko po to, żeby coś razem obejrzeć i pójść spać 🙂
No ale ja sobie mogę pisać, bo u nas to dopiero początek, także jestem w stanie sobie wyobrazić, że z każdym miesiącem coraz trudniej o spontaniczność, szczególnie jak się czeka i jakoś dostosowuje się do tego życie codzienne. Fajnie byłoby urodzić do grudnia, bo akurat wtedy kończę jeden projekt zawodowy i będę mogła na spokojnie oddać się macierzyństwu, ale jak się nie uda, to poszukam kolejnego i jakoś to będzie.
@ultramaryna, kciuki za pomyślę rozwiązanie sprawy ✊
@NiedoszlaWielodzienta, tak, te komentarze bywają zabójcze. Jakby się mogło dziecko utrzymać za 5 stów 🤭🙄 Udanego urlopu życzę, no i oczywiście świętowania Walentynek w świeżo powiększonym gronie , 🥰
@Zaczarowan, przytulam 🫂 11 dpo to jeszcze wcześniej, także nadal trzymam mocno ✊
@Lola, super, że znalazł się szczęściarz 🍀♥️ W piątek będziemy z Tobą pod gabinetem 💪✊Lola93, ultramaryna_ lubią tę wiadomość