Nieudane IVF? Czas na nowy plan.

Zatrzymaj się zanim spróbujesz kolejny raz. Zyskaj ekspercką analizę dotychczasowego leczenia i konkretne zalecenia. Wróć silniejsza.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Leśneintro Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ezra wrote:
    Raczej nie sądzę żeby to miało wpływ ale różnie bywa. A owulacje miałaś? Który dpo? W zasadzie to forum już widziało różne historie, więc dopóki nie ma @ to piłka w grze 😍
    Niestety nawet nie wiem czy miałam owulację, bo byłam w podróży i jeszcze wyłapałam jakieś przeziębienie w okolicach owulacji (zawsze sprawdzam czy miałam owu mierząc temperaturę). To dopiero pierwszy cykl starań i to z zawirowaniami typu nowe leki, daleka podróż na dwa tygodnie, przeziębienie, więc niby nie powinnam się nastawiać, że coś wypali. No ale wiecie jak to jest 🫣

ezra lubi tę wiadomość

• ezra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Miśka wrote:
    https://zapodaj.net/plik-Rmf1y5BVUZ dziewczyny chyba się udało❤️

Matkoooo kochanaaaa, co za emocje dziś! JEST!😍🤩🤩🤩
    Lecisz na betę? Wspaniale, gratulacje! 😍
    Jak się czujesz? Na gorąco relacje dla Staraczek prosimy, coś innego, jakoś inaczej, czymś ten cykl się różnił? 🤩

👩🏼 PCOS, niedoczynność tarczycy, brak regularnych owulacji, kariotyp ✅

🧑🏻 niskie parametry nasienia, ŻPN, kariotyp ✅
    fragmentacja DNA pow. 30%, SORP 3,87% ❌poniżej 1 mln, reszta nie do oceny z powodu małej ilości

⭕️ wstrzymana procedura ivf - zła cytologia | kolposkopia - zabieg elektrokonizacji szyjki macicy ⭕️ CIN I i CIN II zmiana usunięta z marginesem zdrowej tkanki |

KIR AA, MTHFR homo (C677), PAI hetero ⭕

💉 11 pobranych - 10 dojrzałych - 6 zapłodniono - 4 zapłodnione - 3 blastki | jedna wczesna blastka 1 podana w 5 dobie, 4.2.2 ❄️ i 4.2.3 ❄️ na zimowsku |

28.10 transfer | 5 dpt 3,4 | 6 dpt ⏸️ | 7 dpt 33,2 mlU/ml | 9 dpt 82,5 mlU/ml | 10 dpt 114,7 mIU/ml | 15 dpt 679,5 mlU/ml 16 dpt 1075,9 | 24 dpt CRL 3.0mm | 28 dpt 33407 ng/ml | 29 dpt CRL 6.4mm i 💜 | 8w6d 2.04cm i 168 bmp

event.png
  • ezra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gregorka wrote:
    Dzień dobry🤗

Wczoraj miałam instesnywny dzień-chrzciny mojej siostry dzidzi 🤗❤️
    Dziś z rana byłam na pobraniu, wyniki za ponad tydzień immunologiczne zobaczymy co nam powiedzą i dziś monitoring,ale wg aplikacji powinnam mieć dziś owulacje,a testy cały czas negatywne, czuje ze ten cykl będzie bezowulacyjny 🤔
    Bardzo mi przykro za biele, mocno tule 🫂
    @zimnozielona mocno przytulam za biochem🫂🥺 w sumie ja mogę polecić doktor Agnieszkę Greloch(endo-gin), nie jest wybitnie miła,ale konkretna, też z polecania do niej poszłam. Już na pierwszej wizycie mi poprzypisywala trochę rzeczy i badań.
    Ja w planach mam iść do kliniki niepłodności już, jak nam w tym cyklu nie wyjdzie, może oni znajdą pomysł na nas,bo sporo badań będziemy już mieć😊
    Gratuluje pieknych kresek ⏸️ i kciuki za piekne przyrosty ❤️❤️
    Mocno Was wspieram
    Życzę pięknego dnia 💛🧡💚

O której dziś monitoring? Będę pod gabinetem 😘

fragmentacja DNA pow. 30%, SORP 3,87% ❌poniżej 1 mln, reszta nie do oceny z powodu małej ilości

⭕️ wstrzymana procedura ivf - zła cytologia | kolposkopia - zabieg elektrokonizacji szyjki macicy ⭕️ CIN I i CIN II zmiana usunięta z marginesem zdrowej tkanki |

💉 11 pobranych - 10 dojrzałych - 6 zapłodniono - 4 zapłodnione - 3 blastki | jedna wczesna blastka 1 podana w 5 dobie, 4.2.2 ❄️ i 4.2.3 ❄️ na zimowsku |

28.10 transfer | 5 dpt 3,4 | 6 dpt ⏸️ | 7 dpt 33,2 mlU/ml | 9 dpt 82,5 mlU/ml | 10 dpt 114,7 mIU/ml | 15 dpt 679,5 mlU/ml 16 dpt 1075,9 | 24 dpt CRL 3.0mm | 28 dpt 33407 ng/ml | 29 dpt CRL 6.4mm i 💜 | 8w6d 2.04cm i 168 bmp

event.png
  • ezra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaA wrote:
    Nie skomentował. Nic nie powiedział. Tylko wcześniej takiego pęcherzyka nie miałam i się zastanawiam co to:)

Zrobię dziś test bo w sumie mam 13 dzień po owu.
    Widzę, że jest dużo pozytywnych testów dziś, może to jest szczęśliwy dzień:)

Kciuki!!! 😍

event.png
  • ezra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Tak, kochana ☺️ Już powątpiewałam w jego dzialanie, ale jestem teraz bardzo pozytywnie zaskoczona, pomiar wcześniejszy 20-21:00 bez owu, a po 23 już była.

Chyba mnie ominęło a jaki to plaster? To można kupić? Jakimś linkiem się podzielisz? rozumiem, że wtedy nie muszą sama mierzyć tempki, zadowolona jesteś? 😋

event.png
  • ezra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia111 wrote:
    Zrobiłam betę i proga rano 🤞🏻
    Szczerze nic szczególnego nie było innego. Po owu śluz kremowy, w poprzednich cyklach był 1-2 dni kremowy, a potem bardziej wodnisto biały.
    Tak jak pisałam dostałam plamienia jak zwykle i nadal plamię na brązowo, to powoduje, że jeszcze nie dopuszczam myśli, że się udało.

Najważniejsze, że już byłaś na krwi i wszystko będzie zaopiekowane 😍 cudownie na prawdę, czekam na wyniki z Tobą 😊

Kasia111 lubi tę wiadomość

event.png
  • ezra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leśneintro wrote:
    Niestety nawet nie wiem czy miałam owulację, bo byłam w podróży i jeszcze wyłapałam jakieś przeziębienie w okolicach owulacji (zawsze sprawdzam czy miałam owu mierząc temperaturę). To dopiero pierwszy cykl starań i to z zawirowaniami typu nowe leki, daleka podróż na dwa tygodnie, przeziębienie, więc niby nie powinnam się nastawiać, że coś wypali. No ale wiecie jak to jest 🫣

Oczywiście, że wiem jak to jest ! 😍 Ja po latach strachu przed nieplanowaną ciążą (co z perspektywy czasu i tego co wiem dziś było głupie) pierwszy cykl to byłam PEWNA, że już cyk będę w ciąży i nawet miałam stresa z tego tytułu. Więc to naturalne, że czujemy różne emocje bez względu na to czy staramy się miesiąc czy rok. Każda ma prawo chcieć i czekać na ten mały cud. 😊

Leśneintro, CoffeeDream lubią tę wiadomość

event.png
  • Pani Miśka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ezra wrote:
    Matkoooo kochanaaaa, co za emocje dziś! JEST!😍🤩🤩🤩
    Lecisz na betę? Wspaniale, gratulacje! 😍
    Jak się czujesz? Na gorąco relacje dla Staraczek prosimy, coś innego, jakoś inaczej, czymś ten cykl się różnił? 🤩

Wiesz co nie wiem czy się różnił bo ja po porodzie miałam tylko jedną miesiaczke 😂 a przez historie z moja mama jakoś nie śledziłam objawów. Czuję się śpiąca i wysypało mnie jak na 🐒ale mam nadzieję że będzie ok. Może jutro ogarnę betę, dziś zupełnie nie mam kiedy

ezra lubi tę wiadomość

• ezra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Miśka wrote:
    Wiesz co nie wiem czy się różnił bo ja po porodzie miałam tylko jedną miesiaczke 😂 a przez historie z moja mama jakoś nie śledziłam objawów. Czuję się śpiąca i wysypało mnie jak na 🐒ale mam nadzieję że będzie ok. Może jutro ogarnę betę, dziś zupełnie nie mam kiedy

I takie niespodzianki są najlepsze! 😍 Planujesz dorzucić jeszcze progesteron jutro?

event.png
  • tralalina Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ale się cieszę z tych wszystkich kresek!!! ❤️❤️❤️❤️❤️
    Tulę te, które rozpoczynają nowy cykl -i trzymam mocno za rękę te przed testowaniem (ja też tego trzymania potrzebuję)…

U mnie trzy apki pokazują w kosmos wszystko, ale nie robię nic, żadnych pomiarów itd. Pod tym względem luz. Ale suplementacja i dieta to już nie luz 😅
    Wydaje mi się, że owu mogła już być, sądząc po śluzie. Jedna apka mówi, że owu dzisiaj, druga, że za dwa dni, trzecia, że za cztery - mąż się tego trzyma i rzetelnie codziennie wypełnia swoje zobowiązanie 😅 wczoraj jak już tak śpiąca byłam, zrobił wielkie słodkie oczy i mówi “przecież wiele nie musisz robić” 😂

nick nieaktualny, CoffeeDream, Malinowysorbet, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

Ślązaczka w Szwajcarii

preg.png

age.png

age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ezra wrote:
    Właściwie ciężko powiedzieć - zapewne połączenie PCOSa, o którym się dowiedziałam na początku starań, bo wcześniej każdy gin mówił, że taki mój urok, że mam dwie @ w roku i przyznam głupia byłam, że to ignorowałam tyle lat + mam niedoczynność, właśnie ją normuje bo mimo 15 lat przyjmowania Euthyroxu okazało się, że mam złą dawkę i miałam ponad 3 TSH. 🙄 dziękuję kochana, jakiś cień nadziei mam 😍
    A który ty masz dc? I czemu bezowulacyjny?

Ogólnie z tarczycą jest ciężka sprawa, TSH bardzo się waha jak dochodzą inne problemy poza samą niedoczynnością. Ja się leczę od ponad 12 lat i rzadko kiedy mam TSH w normie funkcjonalnej, bo albo sobie stroi ze mnie żarty i wywala ponad 6-8, albo jedzie na wakajki i wpadam w nadczynność przy TSH 0.03 :P

U mnie 11 dc, zero objawów owulacji, a raczej mam owulki mocno objawowe. Bardziej bym powiedziała, ze od końca okresu mam PMS, bo jestem mega rozdrażniona. W poprzednim cyklu to miałam dużo stresu, TK z kontrastem, poluzowałam sobie z dietą, więc moja insulina wyleciała w kosmos z kolejki górskiej, a do tego z mężem mamy infekcje, która nie bardzo ma ochotę przejść i ciężko cokolwiek działać, jak po niewielkim ruchu mamy ataki kaszlu albo katar nam z nosa kapie :P seksowne w .uj :P

O której masz wizytę? :)

ezra lubi tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _ine wrote:
    IMG-3474.jpg

Dwie kreski!
    U mnie w głowie:
    - płaczę ze szczęścia
    - jestem total przerażona
    - o boże żeby to nie był oszukańczy test
    - o boże trzeba zrobić tyle rzeczy, beta, prog, szybko heparyna
    Najpiękniejszy poniedziałek ever! 😍
    Aaaa! Gratulacje! ❤️

_ine lubi tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tralalina wrote:
    Dziewczyny, ale się cieszę z tych wszystkich kresek!!! ❤️❤️❤️❤️❤️
    Tulę te, które rozpoczynają nowy cykl -i trzymam mocno za rękę te przed testowaniem (ja też tego trzymania potrzebuję)…

U mnie trzy apki pokazują w kosmos wszystko, ale nie robię nic, żadnych pomiarów itd. Pod tym względem luz. Ale suplementacja i dieta to już nie luz 😅
    Wydaje mi się, że owu mogła już być, sądząc po śluzie. Jedna apka mówi, że owu dzisiaj, druga, że za dwa dni, trzecia, że za cztery - mąż się tego trzyma i rzetelnie codziennie wypełnia swoje zobowiązanie 😅 wczoraj jak już tak śpiąca byłam, zrobił wielkie słodkie oczy i mówi “przecież wiele nie musisz robić” 😂

Haha 😁 przyłożył się. Super, czyli też mu zależy 😊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2024, 11:27

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

• Sikoreczkaaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W styczniowym wątku pisałam że idę na biopsje piersi. Dziś mam wynik - gruczolakowłókniak - zmiana łagodna. Do kontroli za pół roku :) :) :) uffff.. :)

nick nieaktualny, ezra, elektro96, Mikea, Kasia111, Leśneintro, nick nieaktualny, nick nieaktualny, nick nieaktualny, Dropsik, Malinowysorbet, AnitaK, Liyss🧚🏻, Beza27, nick nieaktualny, Lola93, Chmurka21, MummyYummy, ultramaryna_, sernik_z_rodzynkami, kasia97 lubią tę wiadomość

Starania od 06.2022

👦
    ciężka oligospermia - brak przyczyny 🔴 hormony, genetyka,usg OK.
    👩
    torbiele w piersiach 🔴
    cykle regularne 27 dni potwierdzone owulacje, niski progesteron 7dpo
    hormony 3dc 🟢
    udrożniony jajowód🟢
    TSH 2,8 ➡️ Letrox25 🔴
    I INV 10 komórek ➡️ 3 ❄️4BA 2x2BB

Transfer 4BA 💚
    6dpt beta 35 prog 29
    8dpt beta 112 prog 35,5
    12dpt Beta 513 prog 36,7

Sanco - zdrowy chłopczyk
    👶🏻🧸♂️ 💙

18.11 6,8 cm akrobaty 🏋‍♂️
    28.01 600g cudu 🧸

🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • ezra Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Ogólnie z tarczycą jest ciężka sprawa, TSH bardzo się waha jak dochodzą inne problemy poza samą niedoczynnością. Ja się leczę od ponad 12 lat i rzadko kiedy mam TSH w normie funkcjonalnej, bo albo sobie stroi ze mnie żarty i wywala ponad 6-8, albo jedzie na wakajki i wpadam w nadczynność przy TSH 0.03 :P

U mnie 11 dc, zero objawów owulacji, a raczej mam owulki mocno objawowe. Bardziej bym powiedziała, ze od końca okresu mam PMS, bo jestem mega rozdrażniona. W poprzednim cyklu to miałam dużo stresu, TK z kontrastem, poluzowałam sobie z dietą, więc moja insulina wyleciała w kosmos z kolejki górskiej, a do tego z mężem mamy infekcje, która nie bardzo ma ochotę przejść i ciężko cokolwiek działać, jak po niewielkim ruchu mamy ataki kaszlu albo katar nam z nosa kapie :P seksowne w .uj :P

O której masz wizytę? :)

Tak, z tą tarczycą to są istne jaja. Ja w ogóle 10 lat żyłam w przekonaniu, że mam Hashimoto - a zawsze lekarze dawali mi do zbadania tylko TSH i na tej podstawie nawet bez usg tak twierdzili. Teraz w styczniu byłam na usg i miałam całą 5 tarczycową i okazuje się, że Hashi nigdy nie miałam. HIT. 🤠

Hmm, ciekawa historia, a testy owulki robisz? akurat infekcje są podobno pomocne w zachodzeniu w ciąże 😅 wizytę mam jutro o 10:30

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2024, 11:01

event.png
  • CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2024, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za emocje na tej grupie ostatnio ❤️ Gratuluję raz jeszcze dwóch kreseczek!
    I trzymam kciuki za testujące 🤞

Ja dziś musiałam już po wizycie u gina. Robiłam kontrolną cytologię. Zaraz wizyta u kardiologa.
    Ginekolog trochę podniósł mnie na duchu. Kazał odpuścić i nie pilnować tak mocno wszystkiego. Powiedział, że od razu widzi u mnie zbyt mocne przejęcie 🙈 i pewnie ma rację.

edit: ogólnie ostatnio mam dużo stresowych sytuacji i wieczorem przed snem trochę popłakałam dla M. Dobrze mi to zrobiło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2024, 11:04

nick nieaktualny, Dropsik lubią tę wiadomość

• tralalina Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Haha 😁 przyłożył się. Super, czyli też mi zależy 😊

Oj tak, on jest bardzo zdeterminowany, żeby mieć jeszcze jedno dziecko, a najlepiej dziewczynkę. Mówi, że jak będzie dziewczynka, to jego serce się rozpłynie. U nas jeszcze wchodzi opcja adopcji, ale dopiero za parę lat, jak będziemy mieć wymagany staż małżeński.

CoffeeDream lubi tę wiadomość

Ślązaczka w Szwajcarii

preg.png

age.png

age.png
  • ezra Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sikoreczkaaa wrote:
    W styczniowym wątku pisałam że idę na biopsje piersi. Dziś mam wynik - gruczolakowłókniak - zmiana łagodna. Do kontroli za pół roku :) :) :) uffff.. :)

Uffff, super! 😘
    Jak w ogóle wygląda ta biopsja? Boli? Gdzie to się robi?😔
    Rok temu wykryto mi jakieś łagodne zmiany w piersiach, ale kazano tylko obserwować, teraz się zapiszę na USG znowu i zobaczymy ale może się okazać, że też mnie to czeka i boję się bólu.😔

Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość

event.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2024, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ezra wrote:
    Tak, z tą tarczycą to są istne jaja. Ja w ogóle 10 lat żyłam w przekonaniu, że mam Hashimoto - a zawsze lekarze dawali mi do zbadania tylko TSH i na tej podstawie nawet bez usg tak twierdzili. Teraz w styczniu byłam na usg i miałam całą 5 tarczycową i okazuje się, że Hashi nigdy nie miałam. HIT. 🤠

Hmm, ciekawa historia, a testy owulki robisz? akurat infekcje są podobno pomocne w zachodzeniu w ciąże 😅 wizytę mam jutro o 10:30

A to świetnie :P ale przynajmniej jedno dodatkowe koło u wozu odpadło :)
    U mnie nie ma wątpliwości co do Hashimoto, AntyTPO miałam poza skalą laboratoryjną no i na USG tarczyca wzorowa, jak prosto z książki. Endo mi powiedział, ze jak chcę to mi może ją wyciąć, bo nie odczuję żadnej różnicy :P

Testy owulacyjne przy PCOS mają średnie zastosowanie i gin mi odradzał. Generalnie nie mam problemów z naturalną owulacją, największy problem mam z jej jakością :(

Słyszałam o tych infekcjach właśnie i nie ukrywam, że miałam trochę nadziei no, ale jak to mówią - jak nie kijem go to pałą :P

Będziemy z Tobą na wizycie :) wszystkie kciuki będą na pokładzie :*

ezra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2024, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Co za emocje na tej grupie ostatnio ❤️ Gratuluję raz jeszcze dwóch kreseczek!
    I trzymam kciuki za testujące 🤞

Ja dziś musiałam już po wizycie u gina. Robiłam kontrolną cytologię. Zaraz wizyta u kardiologa.
    Ginekolog trochę podniósł mnie na duchu. Kazał odpuścić i nie pilnować tak mocno wszystkiego. Powiedział, że od razu widzi u mnie zbyt mocne przejęcie 🙈 i pewnie ma rację.

edit: ogólnie ostatnio mam dużo stresowych sytuacji i wieczorem przed snem trochę popłakałam dla M. Dobrze mi to zrobiło.

Łatwo mu tak powiedzieć jak człowiek dookoła widzi same problemy i co by tu jeszcze poprawić i dopracować :)
    daj znać po wizycie czy wszystko ok :) chorujesz na jakieś choroby kardiologiczne?

CoffeeDream, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

‹‹ 151 152 153 154 155 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji ciążowych dla kobiet w ciąży

Jak wybrać najlepszą aplikację ciążową? Zapytałyśmy o to tysiące kobiet w ciąży i po porodzie odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja ciążowa to taka, która spełnia szereg wymagań – śledzi wagę z indywidualnymi normami, oferuje codzienne porady tworzone przez lekarzy, ma tryb połogu i naprawdę towarzyszy kobiecie przez całe 9 miesięcy. Wyniki rankingu w kilku aspektach nawet nas zaskoczyły.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ