Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MagdaA wrote:
    Ja mierzę temperaturę od 8 dnia cyklu przy cyklach 29, 30 dniowych, moim zdaniem tylko przy krótkich cyklach jest sens mierzyć wcześniej.

Aa to spoko, bo już przeraziło mnie to że na trzeba od pierwszego dnia cyklu 😁

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Ja mierzę temperaturę przez cały cykl ale w tym mam wybitnie ochotę wyjebać termometr za okno 😅🤣

Oj nie wiem czy pytać dlaczego :)

Idź do przodu z uniesioną głową, bo jesteś warta KAŻDEGO marzenia, które kiełkuje w Twojej głowie! 🧡
  • Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To też trochę zależy gdzie mierzysz - pod językiem czy w pochwie. Ja akurat mierzyłam zawsze w pochwie, więc zaczynałam jak już miałam pewność, że skończył mi się okres. A co do dpo - tak jak pisałam, to zależy od indywidualnych cykli. Jedna z nas może mieć krótszą fazę lutealną, trwającą np 10 dni, więc tego 10 dpo wyjdzie jej test. Inna może mieć fazę lutealną 16 dni i test pokaże jej cokolwiek dopiero koło 14 dpo. To jest bardzo zróżnicowane i indywidualne ;)

Anka32, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼
    14.02.2024 - wizyta u ginekologa ❤️ CRL 0,22
    27.03.2024 - prenatalne ❤️ CRL 5,43 cm, wszystko dobrze!
    22.05.2024 - połówkowe, 343 g 🩷
    05.10.2024 - Gabrysia na świecie! 3960g 💪🏼🌸♎️

age.png
  • MagdaA Koleżanka

Wysłany: 31 stycznia, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę o tym czytałam tutaj i ogólnie informacji szukałam na temat pomiarów. Najważniejsze to mierzyć odrazu po przebudzeniu i czekać na skok temperatury w drugiej połowie cyklu. W sumie to mój pierwszy miesiąc pomiarów i miałam dwa skoki ale chyba ten drugi dzisiaj był ostatnim i mam nadzieję, że temperatura się utrzyma do końca miesiąca.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Oj nie wiem czy pytać dlaczego :)

Nie ma głupich pytań :D
    Mam niskie temperatury w tym cyklu. Nie wiem czy to po cb czy już tak zostanie. W ogóle jakoś przewiduję cykl bezowulacyjny i dlatego wpisałam się na wolnego strzelca w tym miesiącu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 17:47

• KarolinaJ0702 Ekspertka

Wysłany: 31 stycznia, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    Prośba do dziewczyn które przeszły na wątek lutowy, usuńcie swoje posty z początku styczniowego tak żeby bonansola na 1 miejsce wskoczyła ;)
    Podbijam prośbę 😊

👩2001
    🧔‍♂️1993
    8 cs
    12.01.2024 ⏸️
    24.01.2024 mamy pęcherzyk ciążowy
    07.02.2024 następna wizyta pusty pęcherzyk
    Poronienie chybione 6/8 tydz. ciąży
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    To też trochę zależy gdzie mierzysz - pod językiem czy w pochwie. Ja akurat mierzyłam zawsze w pochwie, więc zaczynałam jak już miałam pewność, że skończył mi się okres. A co do dpo - tak jak pisałam, to zależy od indywidualnych cykli. Jedna z nas może mieć krótszą fazę lutealną, trwającą np 10 dni, więc tego 10 dpo wyjdzie jej test. Inna może mieć fazę lutealną 16 dni i test pokaże jej cokolwiek dopiero koło 14 dpo. To jest bardzo zróżnicowane i indywidualne ;)

Mam zamiar mierzyć w pochwie- podobno to najlepszy sposób. Już kupiłam termometr ale jedno miejsce po przecinku więc odpada 🙈 a widzisz a ja wszystkich zgarnęłam do jednego woreczka ze fazą lutealna zwykle
    14 dni i stąd wyszła mi magia 🙈

• Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Mam zamiar mierzyć w pochwie- podobno to najlepszy sposób. Już kupiłam termometr ale jedno miejsce po przecinku więc odpada 🙈 a widzisz a ja wszystkich zgarnęłam do jednego woreczka ze fazą lutealna zwykle
    14 dni i stąd wyszła mi magia 🙈

Mówi się, że faza lutealna trwa 14 tylko dlatego, że podręcznikowo cały cykl zwykle ma 28 dni - a jak wiadomo to tylko teoria. Każda kobieta ma inną długość cyklu. Ba, każdy cykl u jednej kobiety może być inny. Faza lutealna liczy się od owulacji do dnia poprzedzającego krwawienie. W tym czasie masz wyższą temperaturę niż w pierwszej fazie cyklu. Gdy już zaczniesz monitorować, na pewno to zauważysz ;)

Osobiście używam chyba najpopularniejszego termometru z firmy microlife. Polecam. Od roku używam i jeszcze mnie nie zawiódł!

Smerfetkaa, Pati2804 lubią tę wiadomość

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼

age.png
  • Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Nie ma głupich pytań :D
    Mam niskie temperatury w tym cyklu. Nie wiem czy to po cb czy już tak zostanie. W ogóle jakoś przewiduję cykl bezowulacyjny i dlatego wpisałam się na wolnego strzelca w tym miesiącu :)

Ehh po tych startach to cykle tak się rozjeżdżają..
    a z jakiej temperatury startujesz ? Ja wiem że pomiar pod pachą to żaden pomiar! Wiem że to pomiar skóry. Ale ja potrafię mieć 35,9 a jak owu gdzieś w granicach ovu to 36,6 a potem wyzej czyli wzrost progesteronu i sobie tak mierzylam takie tam pomiary z pod pachy 😂 hahaha

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też używam microlife :)

Smerfetkaa, Pati2804 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    Ehh po tych startach to cykle tak się rozjeżdżają..
    a z jakiej temperatury startujesz ? Ja wiem że pomiar pod pachą to żaden pomiar! Wiem że to pomiar skóry. Ale ja potrafię mieć 35,9 a jak owu gdzieś w granicach ovu to 36,6 a potem wyzej czyli wzrost progesteronu i sobie tak mierzylam takie tam pomiary z pod pachy 😂 hahaha

Ja mierzę pod językiem i dzisiaj miałam temperaturę 36.34. A wystartowałam 1 dc z 36.63 :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 18:11

• Smerfetkaa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tajlandia22 wrote:
    Mówi się, że faza lutealna trwa 14 tylko dlatego, że podręcznikowo cały cykl zwykle ma 28 dni - a jak wiadomo to tylko teoria. Każda kobieta ma inną długość cyklu. Ba, każdy cykl u jednej kobiety może być inny. Faza lutealna liczy się od owulacji do dnia poprzedzającego krwawienie. W tym czasie masz wyższą temperaturę niż w pierwszej fazie cyklu. Gdy już zaczniesz monitorować, na pewno to zauważysz ;)

Osobiście używam chyba najpopularniejszego termometru z firmy microlife. Polecam. Od roku używam i jeszcze mnie nie zawiódł!

O super, to już szukam i kupuje, dziękuję za polecajke 👌🏻 :)
    Tutaj fajnie że można prowadzić wykres, na pewno będą zauważalne różnice temperatur :)

• Tajlandia22 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smerfetkaa wrote:
    O super, to już szukam i kupuje, dziękuję za polecajke 👌🏻 :)
    Tutaj fajnie że można prowadzić wykres, na pewno będą zauważalne różnice temperatur :)

Na przykład: https://www.superpharm.pl/micolife-termometr-owulacyjny-mt16c2-21839-1-szt-75689.html?wpsrc=Google%20AdWords&wpcid=15455925488&wpscid=&wpcrid=&wpkwid=&wpkwn=&wpkmatch=&wpsnetn=x&utm_campaign=pmax&utm_source=google&utm_content=assets&gad_source=1&gclid=CjwKCAiA_OetBhAtEiwAPTeQZ0WJfs2lBsr7dO5Z9SIGNq9KVYb5hGNzsgkKarCrcwRvx02pDpTTtBoCcSgQAvD_BwE

Nie powiem, że mój obecny cykl jest jakiś podręcznikowy, ale możesz sobie podejrzeć, jak to mniej więcej wygląda. Jak klikniesz w mój nick, a potem w "tak" przy bieżącym wykresie na tablicy, to Ci się wyświetli ;)

Smerfetkaa lubi tę wiadomość

👩🏻27 👱🏼‍♂️26
    👰🏻‍♀️🤵🏼 04.2023

30.01.2024 - ⏸️🤞🏼

age.png
  • Pati2804 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też skorzystam z polecajki na termometr , bo raz kupilam jakiejś nieznanej firmy i był to niczego... a te microlife to jest jeden model czy jest kilka ?
    Edit: zobaczyłam link, dzięki 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia, 18:18

Tajlandia22 lubi tę wiadomość

age.png

9tc 💔
    Badania :
    • Ana3 dsDNA (+) granicznie dodatni
    • mutacja MTHFR C677T (hetero) i MTHFR A1298C (hetero)
    • polimorfizm R2 genu czynnika V (czynnik V R2 H1299R)
    Clexane 0,4

29.02.24/01.03.24- II kreski🍀
    02.11.2024r. Franek na świecie ❤
  • Alysa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Ja mierzę pod językiem i dzisiaj miałam temperaturę 36.34. A wystartowałam 1 dc z 36.63 :D
    może to spadek przed owulacją? Często u siebie taki obserwowałam. W którym dc teraz jesteś?

23 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻33 lata
    ♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo

HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale podkoksujemy
    11.04.2024 - wizyta u nowego ginekologa 👎
    24.04.2024 - wizyta w poradni leczenia niepłodności

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    może to spadek przed owulacją? Często u siebie taki obserwowałam. W którym dc teraz jesteś?

Dzisiaj mam 11 :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati2804 wrote:
    Ja też skorzystam z polecajki na termometr , bo raz kupilam jakiejś nieznanej firmy i był to niczego... a te microlife to jest jeden model czy jest kilka ?

Najbardziej popularny jest microlife mt 16c2 :D

Pati2804, Smerfetkaa lubią tę wiadomość

• Alysa Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka32 wrote:
    Dzisiaj mam 11 :)
    no to może być spadek przed owulką ;)

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

23 cykl starań

👱🏻‍♀️32 lat/🧔🏻33 lata
    ♠️Niedoczynność tarczycy, mięśniaki usunięte laparoskopowo

HSG✅, Mucha✅ , hormony 3dc✅, 7dpo✅, TSH, FT3, FT4✅, Glukoza/insulina✅, nasienie 🟩 - ilość i koncentracja 4 krotnie ponad normy, morfo 3%, trochę leniwe chłopaki ale podkoksujemy
    11.04.2024 - wizyta u nowego ginekologa 👎
    24.04.2024 - wizyta w poradni leczenia niepłodności

Mówią, że nadzieja umiera ostatnia...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alysa wrote:
    no to może być spadek przed owulką ;)

W poprzednich cyklach w tym dniu to już byłam po niej no ale zobaczymy. Najbliższe dni będą decydujące :D

ultramaryna_ lubi tę wiadomość

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anka mi też się od dwóch cykli owulka przesunęła z 11 dc na 13. Tak sama z siebie 😁
    Ja mam ten termometr microlife mt 16c2 i jestem z niego zadowolona. Duży wyświetlacz, nie pika za głośno.

Smerfetkaa, Anka32, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

03.2023💔 8tc 👼

01.2025🔜 ivf
‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ