X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    @Zbuntowana tulę mocno 🫂 wypłacz się, odetchnij... Dzisiaj masz pewnie mętlik w głowie, ale spojrzysz na to jeszcze trzeźwo. Doktor na pewno nie przekreśliła jeszcze wszystkiego? Warto walczyć nawet o najmniejszy procent nadziei! ❤️✊ Nie poddawaj się!
    Dziękuję... tak ona zawsze ma nadzieję i pocieszała mnie nawet że tyle przeszłam i jest cud...a mówili że nie będzie. Dala mi nawet leki żeby nie przekreślać wszystkiego... przez to zaczęłam się zastanawiać nad feristrin z czym można go brać...czy z pregna można czy to ja zastępuje? Ale wiadomo z wiekiem coraz gorzej ...

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiedoszlaWielodzietna wrote:
    Ale słuchajcie ja teraz sprawdziłam wyniki badań genetycznych- miałam czekać minimum 7 dni roboczych i były!

Mam Pai-1 w układzie heterozygotycznym i MTHFR A1298C też heterozygota. Ktoś wie co to oznacza? Heparyna?
    Mam taki zestaw. Na pewno metylowane witaminy z grupy b, musisz zbadać homocysteinę i jeśli jest powyżej 8 to ją zbijać. Na Pai daje się zazwyczaj Acard, bo może utrudniać zagnieżdżenie np., ale to zależy od lekarza, wielu nie daje 🤷‍♀️ Trombofilii nie masz.

NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    17.12. 2600g córci 🥰 (34+2)
    30.12. 2725g, KTG 👌 (36+2)
    7.01. 2900g, KTG 👌 (37+3)
    🩺 13.01.

preg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Suplementuje tylko Wit D i Ovarin, ale tam w składzie chyba nie ma żelaza. Lata temu miałam anemię i wtedy przyjmowałam samo żelazo, ale nie sądzę żeby to miało znaczenie.
    Jak poprawić ferrytyne i B12? Jaki kwas foliowy przyjmować?
    Morfologia tylko to co na screenie, bez rozmazu…

Ten ovarin to przyjmujesz dwa razy dziennie? Od kiedy go zażywasz?

Nie miałaś jakiejś infekcji w ciągu ostatnich 4 tygodni?

Widzę, że w tym ovarinie jest B12 i to w formie metylokobalaminy, czyli tej dobrej formy, ale bardzo mała dawka. Witamina B12 się bardzo słabo wchłania, dobrze by było zażywać 500mcg dziennie, w Ovarinie masz 2,5 mcg w 2 tabletkach.

Jeśli chodzi o ferrytynę to spróbuj pilnować diety odnośnie żelaza, czyli przy posiłku zawierającym żelazo brać też witaminę C, nie popijać do 2 godziny po posiłku kawy, herbaty, alkoholu, zaprzyjaźnić się z zakwasem i można się też wesprzeć laktoferyną :)

A co do kwasu foliowego to jeśli przy dłuższym zażywaniu 400mcg folianów masz taki wynik to dorzuć jeszcze 200 mcg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego 2024, 11:07

damrade, elektro96, CoffeeDream lubią tę wiadomość

• ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Dobry, dobry, ale ja to nie jestem dobrym krytykiem, bo kocham buraki i kwaśne 😁
    To będę musiała kupić, my często w Lidlu bywamy 🥰😉

damrade lubi tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    17.12. 2600g córci 🥰 (34+2)
    30.12. 2725g, KTG 👌 (36+2)
    7.01. 2900g, KTG 👌 (37+3)
    🩺 13.01.

preg.png
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Ten ovarin to przyjmujesz dwa razy dziennie? Od kiedy go zażywasz?

Nie miałaś jakiejś infekcji w ciągu ostatnich 4 tygodni?

Widzę, że w tym ovarinie jest B12 i to w formie metylokobalaminy, czyli tej dobrej formy, ale bardzo mała dawka. Witamina B12 się bardzo słabo wchłania, dobrze by było zażywać 500mcg dziennie, w Ovarinie masz 2,5 mcg w 2 tabletkach.

Jeśli chodzi o ferrytynę to spróbuj pilnować diety odnośnie żelaza, czyli przy posiłku zawierającym żelazo brać też witaminę C, nie popijać do 2 godziny po posiłku kawy, herbaty, alkoholu, zaprzyjaźnić się z zakwasem i można się też wesprzeć laktoferyną :)

A co do kwasu foliowego to jeśli przy dłuższym zażywaniu 400mcg folianów masz taki wynik to dorzuć jeszcze 200 mcg :)
    Ovarin przyjmuje raz dziennie dwie tabletki… więc widzę że to o dużo za mało. Czy lepiej w takim razie zmienić suplement np. Na fertistim ?
    Ciężko powiedzieć od kiedy go przyjmuje ale myślę że jakieś pół roku co najmniej.
    Infekcji w ostatnim czasie żadnej nie było.
    Dziękuję Wam za te wszystkie informacje. Jesteście skarbnicami wiedzy ❤️
    Myślicie że warto byłoby udać się z tymi wynikami do lekarza rodzinnego? Czy działać na własną rękę?

29 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    @Sikoreczkaaa przytulam 🫂🫂 tak jak mówisz - lepiej wcześniej niż spóźniona ❤️
    Też przytulam... trzymaj sie

Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość

drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    wiek ah ten wiek..

• damrade Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa, jest po 11stej i nie mam wyników proga😂 co to ma być…

Jeszcze jedno pytanie do ciebie jako naszego wątkowego lekarza - można suplementować laktoferyne profilaktycznie? Bo teraz w zimie często miałam przeziębienia, chciałabym na zaś wziąć, a już na wiosnę zbadam żelazo i ferrytyne jak przestanę chorować 😊

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞

od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼

02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
    25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Dropsik Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiedoszlaWielodzietna wrote:
    Ale słuchajcie ja teraz sprawdziłam wyniki badań genetycznych- miałam czekać minimum 7 dni roboczych i były!

Mam Pai-1 w układzie heterozygotycznym i MTHFR A1298C też heterozygota. Ktoś wie co to oznacza? Heparyna?
    Zależy od lekarza, bo może być nic, może być acard a może być heparyna na Pai hetero. A na MTHFR to metyle.

NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:

Jeszcze jedno pytanie do ciebie jako naszego wątkowego lekarza - można suplementować laktoferyne profilaktycznie? Bo teraz w zimie często miałam przeziębienia, chciałabym na zaś wziąć, a już na wiosnę zbadam żelazo i ferrytyne jak przestanę chorować 😊
    Też jestem ciekawa czy można laktoferynę przyjmować bez konsultacji z lekarzem, hematologiem? Również chcę podnieść poziom ferrytyny.

• Speranza :) Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:

Ja też nadal czekam. Nie wiem co się tak ociągają... Już sobie oczywiście najgorsze wizje kreślę - oczywiście tej ferrytyny. Nigdy nie badałam, podrobów nie znoszę i nigdy nie jem, a z burakami też słabo... Oj coś czuję, że będzie słabo

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Ovarin przyjmuje raz dziennie dwie tabletki… więc widzę że to o dużo za mało. Czy lepiej w takim razie zmienić suplement np. Na fertistim ?
    Ciężko powiedzieć od kiedy go przyjmuje ale myślę że jakieś pół roku co najmniej.
    Infekcji w ostatnim czasie żadnej nie było.
    Dziękuję Wam za te wszystkie informacje. Jesteście skarbnicami wiedzy ❤️
    Myślicie że warto byłoby udać się z tymi wynikami do lekarza rodzinnego? Czy działać na własną rękę?

Ja bym skonsultowała przede wszystkim to żelazo. Na pozostałe wyniki może niezbyt zwrócić uwagę, ale może akurat :)

Jeśli chcesz zmienić Ovarin na Fertisim to pamiętaj, że w Fertisimie nie ma wit. B12, więc trzeba ją suplementować osobno, a folianów w dwóch saszetkach jest też 400 mcg.

elektro96 lubi tę wiadomość

• Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Czy już zaglądam na stronę diagnostyki i sprawdzam wyniki, chociaż wiem, ze przed 11 nic nie będzie? Oczywiście! :P

Dziewczyny, mam dla Was info odnośnie ferrytyny - znalazłam info, że kobiety, które mają niskie AMH i nie znają przyczyny powinny zbadać żelazo i ferrytynę, bo długofalowy niski poziom ferrytyny może powodować niskie AMH przez niedotlenienie, nieodpowiednie odżywienie i mała możliwość dojrzewania pęcherzyków w jajnikach, więc to kolejny powód, dla którego warto badać i dbać o ferrytynę :)
    Prezesowa kciuki za ciebie i tatusia
    A to może do mnie badanie a w którym dniu cyklu najlepiej robić te badania..?

Prezesoowa lubi tę wiadomość

drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    wiek ah ten wiek..

• Dropsik Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:
    A propos drożności. Mam umówioną wizytę u specjalistki od endometriozy, bo chcę zasięgnąć drugiej opinii.
    Słyszałam, że podczas badania USG mogą podać kontrast, dzięki czemu lepiej widzą jak się wybarwia endometrium, a jeśli kontrast wypłynie jajnikami to od razu też widać czy są drożne.
    Spotkała się któraś z Was z czymś takim? Jak ostatnio miałam USG w sprawie endo, to było bez żadnego kontrastu, ale wtedy to był mały prywatny gabinet, a teraz to będzie specjalna klinika.
    To brzmi chyba jak sono-hsg. Ja miałam takie badanie.

Mikea lubi tę wiadomość

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję pięknie ❤️ W przyszłym tygodniu pójdę do lekarza rodzinnego.
    Aż głowa zaczęła mnie boleć z tego wszystkiego 🤣

Prezesoowa, Zbuntowana, Gregorka, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

29 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:

Z tego co mi wiadomo to można, bo oprócz nadwrażliwości to nie ma większych przeciwwskazań. W takim zupełnie prostym odbiorze to laktoferyna działa trochę jak probiotyk, tylko z takim ciut szerszym działaniem.

U mnie diagnostyka też dziś nawala, juz ich w myślach wyzywam. Mam tylko wit. D na ten moment :P

damrade, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbuntowana wrote:
    Prezesowa kciuki za ciebie i tatusia
    A to może do mnie badanie a w którym dniu cyklu najlepiej robić te badania..?

Najlepiej nie w trakcie miesiączki :)

Zbuntowana lubi tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Ja też nadal czekam. Nie wiem co się tak ociągają... Już sobie oczywiście najgorsze wizje kreślę - oczywiście tej ferrytyny. Nigdy nie badałam, podrobów nie znoszę i nigdy nie jem, a z burakami też słabo... Oj coś czuję, że będzie słabo

Ta ferrytyna to niestety ciężki temat i naprawdę dużo kobiet ma ja zdecydowanie za nisko. Mieści się w widełkach i lekarze zamiatają temat pod dywan, a tymczasem najczęściej trzeba ją podnieść.

Zbuntowana, damrade lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Ta ferrytyna to niestety ciężki temat i naprawdę dużo kobiet ma ja zdecydowanie za nisko. Mieści się w widełkach i lekarze zamiatają temat pod dywan, a tymczasem najczęściej trzeba ją podnieść.

Rozmawiałam dziś z dwiema koleżankami, które rodziły w 2023 roku i obie miały anemię w ciąży. Nawet nie słyszały o czymś takim jak ferrytyna, bo żaden lekarz im nie powiedział :P i oczywiście ja wyszłam na jakiegoś szamana :P

CoffeeDream, Zbuntowana, damrade, Gregorka, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Rozmawiałam dziś z dwiema koleżankami, które rodziły w 2023 roku i obie miały anemię w ciąży. Nawet nie słyszały o czymś takim jak ferrytyna, bo żaden lekarz im nie powiedział :P i oczywiście ja wyszłam na jakiegoś szamana :P

Zdaje sobie z tego sprawę, że to tylko my, staraczki tak wszystko analizujemy i badamy 😄 Komu się udało szybciej to martwił się później.

Prezesoowa, Zbuntowana, Pati2804 lubią tę wiadomość

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 23 lutego 2024, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Do przeżycia, a to badanie jednak dużo daje. Ja miałam robioną drożność i okazało się, że lewy był niedrożny. Dopiero w takcie laparoskopii udało się udrożnić i teraz śmigają już oba :)

Ja trochę zwlekam nawet nie tyle co ze względu na strach przed bólem, co na możliwość powikłań po badaniu. Dam sobie jeszcze 3-4 cykle :) Musiałaś brać zwolnienie z pracy po badaniu?

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅ KIR Bx (obecne wszystkie implantacyjne)✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌

Walczymy 💪🏻
‹‹ 304 305 306 307 308 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ