Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    @Zbuntowana tulę mocno 🫂 wypłacz się, odetchnij... Dzisiaj masz pewnie mętlik w głowie, ale spojrzysz na to jeszcze trzeźwo. Doktor na pewno nie przekreśliła jeszcze wszystkiego? Warto walczyć nawet o najmniejszy procent nadziei! ❤️✊ Nie poddawaj się!
    Dziękuję... tak ona zawsze ma nadzieję i pocieszała mnie nawet że tyle przeszłam i jest cud...a mówili że nie będzie. Dala mi nawet leki żeby nie przekreślać wszystkiego... przez to zaczęłam się zastanawiać nad feristrin z czym można go brać...czy z pregna można czy to ja zastępuje? Ale wiadomo z wiekiem coraz gorzej ...

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiedoszlaWielodzietna wrote:
    Ale słuchajcie ja teraz sprawdziłam wyniki badań genetycznych- miałam czekać minimum 7 dni roboczych i były!

Mam Pai-1 w układzie heterozygotycznym i MTHFR A1298C też heterozygota. Ktoś wie co to oznacza? Heparyna?
    Mam taki zestaw. Na pewno metylowane witaminy z grupy b, musisz zbadać homocysteinę i jeśli jest powyżej 8 to ją zbijać. Na Pai daje się zazwyczaj Acard, bo może utrudniać zagnieżdżenie np., ale to zależy od lekarza, wielu nie daje 🤷‍♀️ Trombofilii nie masz.

NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    🩺 3.12.

preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Suplementuje tylko Wit D i Ovarin, ale tam w składzie chyba nie ma żelaza. Lata temu miałam anemię i wtedy przyjmowałam samo żelazo, ale nie sądzę żeby to miało znaczenie.
    Jak poprawić ferrytyne i B12? Jaki kwas foliowy przyjmować?
    Morfologia tylko to co na screenie, bez rozmazu…

Ten ovarin to przyjmujesz dwa razy dziennie? Od kiedy go zażywasz?

Nie miałaś jakiejś infekcji w ciągu ostatnich 4 tygodni?

Widzę, że w tym ovarinie jest B12 i to w formie metylokobalaminy, czyli tej dobrej formy, ale bardzo mała dawka. Witamina B12 się bardzo słabo wchłania, dobrze by było zażywać 500mcg dziennie, w Ovarinie masz 2,5 mcg w 2 tabletkach.

Jeśli chodzi o ferrytynę to spróbuj pilnować diety odnośnie żelaza, czyli przy posiłku zawierającym żelazo brać też witaminę C, nie popijać do 2 godziny po posiłku kawy, herbaty, alkoholu, zaprzyjaźnić się z zakwasem i można się też wesprzeć laktoferyną :)

A co do kwasu foliowego to jeśli przy dłuższym zażywaniu 400mcg folianów masz taki wynik to dorzuć jeszcze 200 mcg :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 11:07

damrade, elektro96, CoffeeDream lubią tę wiadomość

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • ultramaryna_ Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    Dobry, dobry, ale ja to nie jestem dobrym krytykiem, bo kocham buraki i kwaśne 😁
    To będę musiała kupić, my często w Lidlu bywamy 🥰😉

damrade lubi tę wiadomość

Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb

16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
    💊 Euthyrox, Clexane
    6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
    28.06. 3cm 🐨 (9+6)
    23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
    20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
    17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
    14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
    12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
    23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
    🩺 3.12.

preg.png
  • elektro96 Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Ten ovarin to przyjmujesz dwa razy dziennie? Od kiedy go zażywasz?

Nie miałaś jakiejś infekcji w ciągu ostatnich 4 tygodni?

Widzę, że w tym ovarinie jest B12 i to w formie metylokobalaminy, czyli tej dobrej formy, ale bardzo mała dawka. Witamina B12 się bardzo słabo wchłania, dobrze by było zażywać 500mcg dziennie, w Ovarinie masz 2,5 mcg w 2 tabletkach.

Jeśli chodzi o ferrytynę to spróbuj pilnować diety odnośnie żelaza, czyli przy posiłku zawierającym żelazo brać też witaminę C, nie popijać do 2 godziny po posiłku kawy, herbaty, alkoholu, zaprzyjaźnić się z zakwasem i można się też wesprzeć laktoferyną :)

A co do kwasu foliowego to jeśli przy dłuższym zażywaniu 400mcg folianów masz taki wynik to dorzuć jeszcze 200 mcg :)
    Ovarin przyjmuje raz dziennie dwie tabletki… więc widzę że to o dużo za mało. Czy lepiej w takim razie zmienić suplement np. Na fertistim ?
    Ciężko powiedzieć od kiedy go przyjmuje ale myślę że jakieś pół roku co najmniej.
    Infekcji w ostatnim czasie żadnej nie było.
    Dziękuję Wam za te wszystkie informacje. Jesteście skarbnicami wiedzy ❤️
    Myślicie że warto byłoby udać się z tymi wynikami do lekarza rodzinnego? Czy działać na własną rękę?

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 23 lutego, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:
    @Sikoreczkaaa przytulam 🫂🫂 tak jak mówisz - lepiej wcześniej niż spóźniona ❤️
    Też przytulam... trzymaj sie

Sikoreczkaaa lubi tę wiadomość

drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    wiek ah ten wiek..

• damrade Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa, jest po 11stej i nie mam wyników proga😂 co to ma być…

Jeszcze jedno pytanie do ciebie jako naszego wątkowego lekarza - można suplementować laktoferyne profilaktycznie? Bo teraz w zimie często miałam przeziębienia, chciałabym na zaś wziąć, a już na wiosnę zbadam żelazo i ferrytyne jak przestanę chorować 😊

👩🏻28
    👨🏼31

👦🏼 12.2019 syn

11.2023 usunięcie nadnercza prawego - guz chromochłonny 🦞

od 01.2024 staramy się o drugie 👶🏼

02.2024 - podwójna owulacja: po jednym pęcherzyku w prawym i lewym 🥚🤞🏼

26.02 ⏸️
    27.02 beta 18.13
    29.02 beta 71.04
    04.03 beta 428
    06.03 beta 1191.42
    08.03 pierwsza wizyta - pęcherzyk 0.66 cm
    25.03 zarodek 1.63 cm i ❤️
    02.05 badania prenatalne
    preg.png
  • Dropsik Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NiedoszlaWielodzietna wrote:
    Ale słuchajcie ja teraz sprawdziłam wyniki badań genetycznych- miałam czekać minimum 7 dni roboczych i były!

Mam Pai-1 w układzie heterozygotycznym i MTHFR A1298C też heterozygota. Ktoś wie co to oznacza? Heparyna?
    Zależy od lekarza, bo może być nic, może być acard a może być heparyna na Pai hetero. A na MTHFR to metyle.

NiedoszlaWielodzietna lubi tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:

Jeszcze jedno pytanie do ciebie jako naszego wątkowego lekarza - można suplementować laktoferyne profilaktycznie? Bo teraz w zimie często miałam przeziębienia, chciałabym na zaś wziąć, a już na wiosnę zbadam żelazo i ferrytyne jak przestanę chorować 😊
    Też jestem ciekawa czy można laktoferynę przyjmować bez konsultacji z lekarzem, hematologiem? Również chcę podnieść poziom ferrytyny.

• Speranza :) Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:

Ja też nadal czekam. Nie wiem co się tak ociągają... Już sobie oczywiście najgorsze wizje kreślę - oczywiście tej ferrytyny. Nigdy nie badałam, podrobów nie znoszę i nigdy nie jem, a z burakami też słabo... Oj coś czuję, że będzie słabo

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Ovarin przyjmuje raz dziennie dwie tabletki… więc widzę że to o dużo za mało. Czy lepiej w takim razie zmienić suplement np. Na fertistim ?
    Ciężko powiedzieć od kiedy go przyjmuje ale myślę że jakieś pół roku co najmniej.
    Infekcji w ostatnim czasie żadnej nie było.
    Dziękuję Wam za te wszystkie informacje. Jesteście skarbnicami wiedzy ❤️
    Myślicie że warto byłoby udać się z tymi wynikami do lekarza rodzinnego? Czy działać na własną rękę?

Ja bym skonsultowała przede wszystkim to żelazo. Na pozostałe wyniki może niezbyt zwrócić uwagę, ale może akurat :)

Jeśli chcesz zmienić Ovarin na Fertisim to pamiętaj, że w Fertisimie nie ma wit. B12, więc trzeba ją suplementować osobno, a folianów w dwóch saszetkach jest też 400 mcg.

elektro96 lubi tę wiadomość

• Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Czy już zaglądam na stronę diagnostyki i sprawdzam wyniki, chociaż wiem, ze przed 11 nic nie będzie? Oczywiście! :P

Dziewczyny, mam dla Was info odnośnie ferrytyny - znalazłam info, że kobiety, które mają niskie AMH i nie znają przyczyny powinny zbadać żelazo i ferrytynę, bo długofalowy niski poziom ferrytyny może powodować niskie AMH przez niedotlenienie, nieodpowiednie odżywienie i mała możliwość dojrzewania pęcherzyków w jajnikach, więc to kolejny powód, dla którego warto badać i dbać o ferrytynę :)
    Prezesowa kciuki za ciebie i tatusia
    A to może do mnie badanie a w którym dniu cyklu najlepiej robić te badania..?

Prezesoowa lubi tę wiadomość

drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    wiek ah ten wiek..

• Dropsik Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikea wrote:
    A propos drożności. Mam umówioną wizytę u specjalistki od endometriozy, bo chcę zasięgnąć drugiej opinii.
    Słyszałam, że podczas badania USG mogą podać kontrast, dzięki czemu lepiej widzą jak się wybarwia endometrium, a jeśli kontrast wypłynie jajnikami to od razu też widać czy są drożne.
    Spotkała się któraś z Was z czymś takim? Jak ostatnio miałam USG w sprawie endo, to było bez żadnego kontrastu, ale wtedy to był mały prywatny gabinet, a teraz to będzie specjalna klinika.
    To brzmi chyba jak sono-hsg. Ja miałam takie badanie.

Mikea lubi tę wiadomość

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję pięknie ❤️ W przyszłym tygodniu pójdę do lekarza rodzinnego.
    Aż głowa zaczęła mnie boleć z tego wszystkiego 🤣

Prezesoowa, Zbuntowana, Gregorka, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 23 lutego, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    damrade wrote:

Z tego co mi wiadomo to można, bo oprócz nadwrażliwości to nie ma większych przeciwwskazań. W takim zupełnie prostym odbiorze to laktoferyna działa trochę jak probiotyk, tylko z takim ciut szerszym działaniem.

U mnie diagnostyka też dziś nawala, juz ich w myślach wyzywam. Mam tylko wit. D na ten moment :P

damrade, ultramaryna_ lubią tę wiadomość

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbuntowana wrote:
    Prezesowa kciuki za ciebie i tatusia
    A to może do mnie badanie a w którym dniu cyklu najlepiej robić te badania..?

Najlepiej nie w trakcie miesiączki :)

Zbuntowana lubi tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Ja też nadal czekam. Nie wiem co się tak ociągają... Już sobie oczywiście najgorsze wizje kreślę - oczywiście tej ferrytyny. Nigdy nie badałam, podrobów nie znoszę i nigdy nie jem, a z burakami też słabo... Oj coś czuję, że będzie słabo

Ta ferrytyna to niestety ciężki temat i naprawdę dużo kobiet ma ja zdecydowanie za nisko. Mieści się w widełkach i lekarze zamiatają temat pod dywan, a tymczasem najczęściej trzeba ją podnieść.

Zbuntowana, damrade lubią tę wiadomość

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Ta ferrytyna to niestety ciężki temat i naprawdę dużo kobiet ma ja zdecydowanie za nisko. Mieści się w widełkach i lekarze zamiatają temat pod dywan, a tymczasem najczęściej trzeba ją podnieść.

Rozmawiałam dziś z dwiema koleżankami, które rodziły w 2023 roku i obie miały anemię w ciąży. Nawet nie słyszały o czymś takim jak ferrytyna, bo żaden lekarz im nie powiedział :P i oczywiście ja wyszłam na jakiegoś szamana :P

CoffeeDream, Zbuntowana, damrade, Gregorka, Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Rozmawiałam dziś z dwiema koleżankami, które rodziły w 2023 roku i obie miały anemię w ciąży. Nawet nie słyszały o czymś takim jak ferrytyna, bo żaden lekarz im nie powiedział :P i oczywiście ja wyszłam na jakiegoś szamana :P

Zdaje sobie z tego sprawę, że to tylko my, staraczki tak wszystko analizujemy i badamy 😄 Komu się udało szybciej to martwił się później.

Prezesoowa, Zbuntowana, Pati2804 lubią tę wiadomość

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Do przeżycia, a to badanie jednak dużo daje. Ja miałam robioną drożność i okazało się, że lewy był niedrożny. Dopiero w takcie laparoskopii udało się udrożnić i teraz śmigają już oba :)

Ja trochę zwlekam nawet nie tyle co ze względu na strach przed bólem, co na możliwość powikłań po badaniu. Dam sobie jeszcze 3-4 cykle :) Musiałaś brać zwolnienie z pracy po badaniu?

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
‹‹ 304 305 306 307 308 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ