Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱
Odpowiedz

Walentynki słodkie jak miód 🍯 za dziewięć miesięcy przywitamy nasz cud 👶🤱

Oceń ten wątek:
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Speranza :) wrote:
    Ja też nadal czekam. Nie wiem co się tak ociągają... Już sobie oczywiście najgorsze wizje kreślę - oczywiście tej ferrytyny. Nigdy nie badałam, podrobów nie znoszę i nigdy nie jem, a z burakami też słabo... Oj coś czuję, że będzie słabo
    Możesz popróbować mięso czerwone jeść z kiszona kapusta witamina C i produkty z żelazem lepiej się przyswajają... mize ogórek kiszonych... coś lubisz z tego?

Speranza :) lubi tę wiadomość

mięśniak macicy usunięty 2017
    drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    staramy się o drugi cud..07.2023
    po drodze torbiele mięśniaki..
    wiek ah ten wiek..

nadzieja zawsze umiera ostatnia...
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Najlepiej nie w trakcie miesiączki :)
    😁 myslam ze jakiś jakiś konkretyny dzień... hihi dziękuję

drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    wiek ah ten wiek..

• Speranza :) Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbuntowana wrote:
    Możesz popróbować mięso czerwone jeść z kiszona kapusta witamina C i produkty z żelazem lepiej się przyswajają... mize ogórek kiszonych... coś lubisz z tego?

Z tego co wymieniłaś, to lubię wszystko :) Chyba zaczynam się robić głodna ... :D

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"

Wysłany: 23 lutego, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Ja trochę zwlekam nawet nie tyle co ze względu na strach przed bólem, co na możliwość powikłań po badaniu. Dam sobie jeszcze 3-4 cykle :) Musiałaś brać zwolnienie z pracy po badaniu?

Po samym badaniu nie. To był tylko jeden dzień nieobecności w pracy na to badanie. Nasępnego dnia już było ok i byłam w pracy. O powikłaniach nawet nie myślałam. Cel był ważniejszy, a wiedziałam, że drożnośc jest mega ważna.

notsobadd lubi tę wiadomość

"Pamiętaj, nieważne na jakie natrafisz przeszkody. Nawet jeśli będą bolesne i przysporzą trudności, nie wolno ci tracić nadziei. Utrata nadziei to jedyne, co naprawdę może cię zniszczyć"
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Ja trochę zwlekam nawet nie tyle co ze względu na strach przed bólem, co na możliwość powikłań po badaniu. Dam sobie jeszcze 3-4 cykle :) Musiałaś brać zwolnienie z pracy po badaniu?
    Jak dobrze pamiętam to czas w szpitalu ok 3 doby zwolnienie tylko w czasie pobytu w szpitalu... ale ja miałam dawno....

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 11:58

notsobadd lubi tę wiadomość

drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    wiek ah ten wiek..

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaczęłam czytać o nadmiarze żelaza i powiem Wam, że zmęczenie i trudności w wysypianiu towarzyszą mi chyba od lat 🙄 Zawsze śmieje się do męża, że mogłabym spać za pieniądze.
    A tymczasem może właśnie to jest przyczyną… może uda się coś z tym zrobić 😊 Myślałam, że taka po prostu jestem.

Prezesoowa, Gregorka, Pati2804, NiedoszlaWielodzietna, Zbuntowana lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 23 lutego, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po samym badaniu nie. To był tylko jeden dzień nieobecności w pracy na to badanie. Nasępnego dnia już było ok i byłam w pracy. O powikłaniach nawet nie myślałam. Cel był ważniejszy, a wiedziałam, że drożnośc jest mega ważna.

A robiłaś prywatnie w jakiejś klinice czy w szpitalu na NFZ?

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
  • Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wymieniłaś, to lubię wszystko :) Chyba zaczynam się robić głodna ... :D
    No widzisz.... mój malozenk ma hemohromatoze i ma. A wysoka ferrytyne i żelazo i musi z tym uważać więc ma odwrotność do Ciebie nie może Kaczyc Wit c z produktami z żela em bo przyswaja jeszcze lepiej... jeśli pijesz herbatę zielona to ty nie możesz jej pić do posiłku i zaraz po takim obiedzie bo wszystko co zaczyna się przyswajać to zaraz będzie usuwane...
    Kiszka ... wątrobianka... podroby ...czerwone mięcho..buraczki kiszonki ... Wit c pozwala lepiej przyswoić żelazo... poczytaj jeszcze czy nie sok z gragata... jeśli lubisz... a jak coś to pytaj to podpowiem co bedec wiedziec...

Speranza :) lubi tę wiadomość

drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    wiek ah ten wiek..

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski, apropo ostatnich spekulacji o terminach porodu i w ogóle wyznaczaniu sobie deadline, to znalazłam fajny podcast właśnie z Akademii Płodności. Może niektóre z Was go słuchały 😁 "Pozytywny test ciążowy na urodziny męża".
    Co do tytułu to przy pierwszym cyklu starań u mnie tak miało być 🙄

Prezesoowa, ultramaryna_, Zbuntowana lubią tę wiadomość

Wysłany: 23 lutego, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    A robiłaś prywatnie w jakiejś klinice czy w szpitalu na NFZ?

Raz robiłam prywatnie - sono HSG, a raz na NFZ w szpitalu (HSG). W obu przypadkach wypuścili mnie kilka godzin po badaniu.

Mam już część wyników:

Ferrytyna 13,94 ng/ml - co sądzicie?? chyba malutko...
    Żelazo - 135 ug/dl

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raz robiłam prywatnie - sono HSG, a raz na NFZ w szpitalu (HSG). W obu przypadkach wypuścili mnie kilka godzin po badaniu.

Mam już część wyników:

Żelazo - 135 ug/dl

Tak, ferrytyna do poprawy 😉
    Edit: dziewczyny tu wspominały, że chyba takie minimum to 50 jak się nie mylę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 lutego, 12:02

damrade lubi tę wiadomość

• Zbuntowana Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:
    Zaczęłam czytać o nadmiarze żelaza i powiem Wam, że zmęczenie i trudności w wysypianiu towarzyszą mi chyba od lat 🙄 Zawsze śmieje się do męża, że mogłabym spać za pieniądze.
    A tymczasem może właśnie to jest przyczyną… może uda się coś z tym zrobić 😊 Myślałam, że taka po prostu jestem.
    Zbadaj ferrytyne i żelazo jak to będziesz mieć za wysokie (bardzo wysokie) podpowiedź jeszcze natychmiast owe wypróżnianie po każdym posiłku...przepraszam że tak wprost ...
    to wtedy robi się badanie genetyczne... mało który lekarz potrafi się poznać na chorobie tej bo rzadka jest hak jesteś z Gdańska to tam jest fachowiec a jeśli z Wielkopolski tak ja to niestety ...
    Zmęczenie też może być przy niedoczynności tarczycy

drożność jajowodów 2018
    niedoczynność tarczycy
    nadwaga
    euthyrox N 25
    ona&on 2016
    naturalny cud boy 2021
    poronienie 2023
    poronienie 2024
    wiek ah ten wiek..

• notsobadd Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mam już część wyników:

Żelazo - 135 ug/dl

Mówi się, że Ferrytyna conajmniej tyle ile ważymy, gdzieś też tutaj ktoś tak potwierdzał i tak zapamiętałam :)

Speranza :), Prezesoowa, CoffeeDream, AnitaK, Gregorka, Pati2804 lubią tę wiadomość

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    elektro96 wrote:

Zgodnie z pierwszą zasadą NFZ - "taka Twoja uroda"? ;)

CoffeeDream, elektro96, damrade, Pati2804, ultramaryna_, Zbuntowana lubią tę wiadomość

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mam już część wyników:

Żelazo - 135 ug/dl

Ferrytyna do poprawy :) 50-70 to takie minimum, a optymalnie powinno być 1ng - 1kg masy ciała jak napisała @notsobadd :)

notsobadd, Gregorka lubią tę wiadomość

Wysłany: 23 lutego, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:

Pani tak ma :D

Prezesoowa, Gregorka, Pati2804, ultramaryna_, Zbuntowana lubią tę wiadomość

Wysłany: 23 lutego, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy te ferrytynę da się jakoś szybko uzupełnić? Po pracy polecę po ten zakwas z buraka

• elektro96 Autorytet

Wysłany: 23 lutego, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Dokładnie tak 🤣 jestem blisko związana z NFZ, może mi się udzieliło… 😝

Speranza :), Prezesoowa, Pati2804 lubią tę wiadomość

27 cs
    💁🏽‍♀️ badania hormonalne ✅ USG piersi ✅ HSG ✅ cytologia ✅ MTHFR A1298 homo ❌
    💁🏽 Oligoteratozoospermia

Kochane Serduszko, biegniemy z Tatusiem po Ciebie… 🥺

Wysłany: 23 lutego, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy te ferrytynę da się jakoś szybko uzupełnić? Po pracy polecę po ten zakwas z buraka

Szybko się nie da i szybko nie znaczy dobrze :)

Wysłany: 23 lutego, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Szybko się nie da i szybko nie znaczy dobrze :)

Odwieczne pytanie - ma być szybko czy dobrze? :D

Pati2804, MummyYummy lubią tę wiadomość

‹‹ 305 306 307 308 309 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ