X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Witamina D podczas starania się i ciąży
Odpowiedz

Witamina D podczas starania się i ciąży

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Wizoka Nowa

Wysłany: 29 września 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy bierzecie witaminę d już na etapie starań, bo słyszałam że w sumie wszyscy mamy jej niedobór i powinno się ją brać cały czas a w okresie ciąży to już w ogóle. Nie wiem czy suplementować ją już teraz czy rzeczywiście czekać do ciąży. Co myślicie?

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biorę cały czas, zawsze :) i przed ciążą, i w ciąży, i po, i teraz przy staraniach :)
    ona jest ważna nie tyle dla ciąży co w ogóle dla Twojego organizmu. zwłaszcza w sezonie jesienno zimowym

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2016, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak dokladnie ja tez biore wit D. Mniejsza wage przywizuje latem ale. jesien i zima lykam codziennie

• vanessa Autorytet

Wysłany: 29 września 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak trafiłam do sensownego i z prawdziwego zdarzenia lekarza od niepłodności to jedno z podstawowych badan to był poziom wit D3. Miałam spory niedobór i pierwsze co to musiałam ten niedobór uzupełnić a potem starania. Niedobór w ciąży jest niebezpieczny dla Ciebie i niesie złe skutki zdrowotne w przyszłości dziecka. Suplementacja dopiero w ciązy nie uzupełni niedoboru. Ja miałam dawkę leczniczą przez pół roku potem dopiero suplementacja. No i oczywiście najpierw badałam poziom potem brałam lek i znowu badanie czy sie uzupełniło.
    Mało kto wie ale niedobór wit D3 może utrudniać zajście w ciążę.
    Jak zaszłam w ciążę to też miałam skontrolować wit D3 i teraz na półmetku tak samo. Mam odpowiedni poziom i wystarczy suplementacja wit prenatalny zawierających witamine D3.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 września 2016, 14:08

EmiKa lubi tę wiadomość

7 lat walki o Ciebie Kruszynko...

201701271765.png

(*) Aniołek Madzia 7 tc luty 2020 - w moim sercu pozostaniesz na zawsze
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w jakiej postaci bierzecie? Zwykłe tabletki? Czy polecacie coś szczególnie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 września 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja łykam D-VITUM

• BitterSweetSymphony Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już brać witaminę D3 to tylko razem z witaminą K2. Ja np. teraz biorę Vitamin D3+K2 z OstroVit (zamawiałam na allegro).

km5sio4pjn03nphx.png
    Nied.tarczycy, Hashi, niskie AMH (0,28), wysokie FSH, MTHFR a1298c hetero i PAI hetero, endo IV st.:
    1).24.04.19r. I Laparo --> 09.05. --> Visanne START/półroczna kuracja)
    2). 03.10.19r. II Laparo

15.05.2013r. córka Maja ❤️ (ciąża naturalna)
    Moje ANIOŁKI:
    1. Po dwóch latach starań- ICSI - Michalinka 8/9tc (10tc - 09.09.17r.)
    2. Po trzech latach starań naturalny cud - Marcelinka 7/8tc (11tc - 25.08.18r.)

02.11. 18r.- transfer śnieżynki (3-dniowy zarodek) :(
    29.09.20r. - rozpoczęcie procedury z KD (Eurofertil/Ostrawa)
    13.10.20r. - mamy dawczynie/początek stymulacji
    28.10.20r. - mamy trzy blastki ❄❄❄
    18.11.20r. (11:30) - transfer jednego ⛄ / dwie śnieżynki na zimowisku
    22.11.20r. - dwie kreseczki na teście (4dpt) 🥰/Beta: 6dpt - 27,2/8dpt -101/14dpt - 2091/15dpt - jest pęcherzyk ciążowy (również krwiak)/27dpt - 0,62cm maluszka z bijącym 💗 (133u/min)
  • S@ti Koleżanka

Wysłany: 30 września 2016, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę też witaminę D ,mam niedobór znaczny lykam 4000 raz dziennie:))

ca0e443261a61cf46b314d2d75319ef3.png
  • potforzasta Autorytet

Wysłany: 30 września 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też gin kazał brać minimum 4000j + witamina k2 żeby nie zrobić sobie krzywdy.

Hashimoto, niedoczynność, PCOS
    13.05 Beta 4788
    20.05 7t5d mamy ❤️

17.07 15 t 120g dzidziusia💙
    01.08 16t5d 160g synek💙
    29.08 21t3d 350g 💙
    01.10. 25t4d 800g💙
    Leoś
    preg.png
  • MISqA Debiutantka

Wysłany: 3 października 2016, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaminę d chyba tak jak kwas foliowy powinno się brać już na etapie planowania ciąży bo w polsce rzeczywiście jakieś 90% osób ma jej niedobór i jak się tego nie przypilnuje to mogą wystąpić jakieś powikłania. Ja brałam zalecaną dawkę w ciąży 2000 jm w vitrum d3 forte. Teraz też biorę ale trochę mniej bo 1000 jm i to podobno wystarczy jak się nie ma żadnych niedoborów

Justyna Maj lubi tę wiadomość

• Justyna Maj Debiutantka

Wysłany: 6 października 2016, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zalecana dobowa dawka witaminy D dla ciężarnych to od 1500 do 2000 j.m. Poprzez badanie zlecone przez lekarza prowadzącego sprawdzić możemy poziom witaminy D w surowicy krwi i określić tym samym, czy nie grozi nam jej niedobór. W przypadku zbyt małego stężenia witaminy D w naszym organizmie, dawka określona jest indywidualnie przez lekarza i wynosić może od 4000-10000 j.m. na dobę. Nie należy obawiać się w tym przypadku przedawkowania. Zdarza się ono bardzo rzadko i wynika zazwyczaj z nieprzestrzegania zaleceń lekarskich. Dochodzi do niego dopiero w momencie czterokrotnego przekroczenia zalecanej dawki. Jeżeli zatem przyjmujemy standardową, polecaną dla ciężarnych dawkę lub wyższą, którą przepisał nam lekarz w przypadku niedoboru, z całą pewnością nie grozi nam przedawkowanie. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

EKSPERT VITRUM D3
  • Justeck Ekspertka

Wysłany: 11 października 2016, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz przepisał wit. d3 w dawkach istnie końskich - ja mam brać 10000 (nie dodałam za wiele zer), T nawet 15000. Takie dawki są w ogóle niedostępne u nas i musieliśmy to zamówić przez aptekę w USA (ale to na szczęście nie jest trudne, bo sporo aptek do Polski dostarcza, koszty są do zniesienia, tylko ew. cło może nas złapać). Ciekawa jestem, Vanessa , czy takie lecznicze dawki Ci przepisano?

Swoją drogą to słyszałam jeszcze inną koncepcję - że poziomu d3 nie da się w ogóle wyregulować tabletkami i na początek należy przyjmować ją w formie zastrzyków. Ale być może to tylko szalona teoria mojej cioci...

Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results. (anonim)
  • Josephine Ekspertka

Wysłany: 14 października 2016, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haj ;)
    U nas lekarze D3 przepisją najczęściej w postaci kropli.. i ja też takie przyjmuję.. dwie krople do obiadu. Jak narazie nie wiem jaki to ma na mnie wpływ ale trzeba to biorę ;)

11.10.2018 Naprotechnologia
    IO | Nietolerancje pokarmowe |Niedoczynność tarczycy | Hashimoto
    "Jeśli myślisz, że nic nie możesz zmienić - zmień myślenie! "
  • mari-anna Debiutantka

Wysłany: 14 października 2016, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeciez witamine D dostarczamy sobie ze slonca wiec w sumie po co te wszystkie suplementy? Wystarczy wyjsc na spacer

• potforzasta Autorytet

Wysłany: 14 października 2016, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mari-anna no jak widać nie wystarczy niestety.

Hashimoto, niedoczynność, PCOS
    13.05 Beta 4788
    20.05 7t5d mamy ❤️

17.07 15 t 120g dzidziusia💙
    01.08 16t5d 160g synek💙
    29.08 21t3d 350g 💙
    01.10. 25t4d 800g💙
    Leoś
    preg.png

Wysłany: 18 października 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety spacer w słoneczny dzień nie wystarczy, aby dostarczyć sobie witaminy D w pożądanej dawce. Jej synteza skórna zachodzi tylko w ściśle określonych warunkach atmosferycznych, którym nie sprzyja aura panująca w naszym kraju. Istotny wpływ ma również kondycja naszej skóry – jej karnacja, naturalny proces starzenia się czy grubość tkanki podskórnej. Synteza skórna witaminy D w Polsce zachodzić może jedynie od końca kwietnia do początku września pomiędzy godziną 10 i 15 w słoneczne dni. Należy odsłonić wówczas minimum 18% powierzchni ciała i nie używać kremu z filtrem, spędzając na słońcu minimum 15 minut dziennie. Brak jakiejkolwiek ochrony przeciwsłonecznej jest jednak niewskazany w przypadku kobiet spodziewających się dziecka, które poprzez zmiany gospodarki hormonalnej spowodowane ciążą narażone są na powstawanie przebarwień skórnych. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

Basik83, MISqA lubią tę wiadomość

EKSPERT VITRUM D3
  • labamba Autorytet

Wysłany: 18 października 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle,ze najlepiej poprosic o skierowanie na pobranie krwi i określenie poziomu tej witaminki. Dzięki temu można mieć przynajmniej jako takie pojecie, czy mamy duży niedobór. ja suplementuje d3+k i tak też wszystkim polecam,zwłaszcza przy długoterminowym przyjmowaniu.

Justeck - słyszałam o takich dawkach.Wydaje mi się,że dr Zięba o tym wspominał nawet w swojej książce "ukryte terapie" (polecam!)

zem343r825mztggd.png
    eikt43r83o0w939j.png

• MISqA Debiutantka

Wysłany: 19 października 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na spacer na pewno warto wychodzić, ale to nie jest tak że sobie na pewno tej witaminy dostarczysz bo w polsce to wcale nie jest takie łatwe. Generalnie naturalna suplementacja jest niemożliwa bo z jedzenia z tego co czytałam też się nie da pokryć całego zapotrzebowania

Wysłany: 19 października 2016, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rzeczywiście nie jesteśmy w stanie dostarczyć sobie witaminy D w odpowiednich dawkach wyłącznie poprzez prawidłową dietę. Chociaż istnieją produkty spożywcze, które zawierają ją w swoim składzie, to niestety w tak niewielkich ilościach, że zaspokojenie dobowego zapotrzebowani jest praktycznie niemożliwe. Warto oczywiście spożywać tego typu produkty jako uzupełnienie prawidłowo zbilansowanego jadłospisu. Witamina D znajduje się w rybach, mleku, serach, grzybach oraz jajach. Dla przykładu musielibyśmy jednak spożywać około 200g łososia, 660g makreli, 20 jaj, kilka kilogramów sera lub wypijać 80 litrów mleka dziennie, aby dostarczać jej sobie w zalecanej dawce. W zróżnicowanej, zdrowej diecie jest to oczywiście niemożliwe. Kobietom w ciąży nie zaleca się ponadto jedzenia zbyt dużych ilości ryb, które mogą zawierać niebezpieczne dla nich metale ciężkie. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Maj

EKSPERT VITRUM D3
  • Gosiaczek Autorytet

Wysłany: 19 października 2016, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a czy picie tranu (na składzie oczywiście Wit D, A i E) wystarczy zamiast suplementacji samą wit D ?

Franuś 19.08.2014 👦🏻
    Edytka 29.08.2017👧🏼
    Przemuś 27.10.2021 👶
    Aniołki: 15/16.10.2013💔, 14.09.2016 💔👼
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ