Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › Starając się - ogólne › 🍁 Wrzesień już mamy, więc plan jest gotowy — majowy bobasek — cel wyjątkowy! 🎯👶
Odpowiedz

🍁 Wrzesień już mamy, więc plan jest gotowy — majowy bobasek — cel wyjątkowy! 🎯👶

Oceń ten wątek:
  • Metis Koleżanka

Wysłany: 15 września, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja aktywna jestem od lat, w różnej formie, ale wierzę że nie jest to "nowość" dla mojego organizmu i muszę mu zaufać. W 1cs ograniczyłam intensywniejszą aktywność, ale szczerze mówiąc to finalnie czułam się gorzej - bardziej zestresowana, wybita z rytmu, więc myślę, że w ogólnym rozrachunku, nawet jeśli zbyt aerobowy jest czasem ten trening, to pewnie lepiej na mnie działa.

Jeeeśli uda mi się zajść w ciążę to na pewno trening siłowy odstawię i pójdę do kogoś, kto specjalizuje się w doborze ćwiczeń dla ciężarnych, bo wiem, że niektórych nie powinno się robić. I skonsultuję się z ginem. Ale to zobaczymy ;)

Izaiza, Marcycha lubią tę wiadomość

Starania od 05.2026 (5cs)
  • Elgenda Autorytet

Wysłany: 15 września, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w sumie ćwiczę pilates, rozciągam się i spaceruję.

Miałam ostatnio fazę pływania, kiedyś trenowałam, jeździłam na zawody. I o ile pływanie rekreacyjne byłoby ok, to ja nie potrafiłam się nie ścigać z innymi na torze. Skończyło się nabiciem mięśni i zatrzymywaniem wody, uczuciem napięcia od kortyzolu - nie jest to dobry sport przy zaburzeniach hormonalnych w moim przypadku 😆 Zresztą zaczął się rok szkolny, a wtedy dla klientów z zewnątrz są do dyspozycji może z dwa tory od poniedziałku do piątku. Pływanie wtedy jest bardzo uciążliwe, gdy ma się z 8 innych osób na torze.

Chodziłam też na latino solo i o ile uwielbiam tańce latino, to energia instruktorki mi nie pasowała 🤪

Na razie ćwiczę we własnym zakresie 😊

Metis, mistyreal, Axana, Marcycha lubią tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱 + 🐶

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10

Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

72 kg, 168 cm wzrostu

Czynnik męski w normie ✅️
  • Lisia00 Ekspertka

Wysłany: 15 września, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woow Axana gratulacje kochana! Rośnij kropusiu❤️

Skowronek - trzymam kciuki żeby sen okazał się proroczy!!! I oczywiście ojojam❤️‍🩹

Skowronek, Axana lubią tę wiadomość

👩25 🧔‍♂️26

starania od 01.2026

PMOS androgenowe, niedoczynność tarczycy

💊euthyrox, concor cor, glucophage
    suple: fertistim, omega3, wit D, floradix (żelazo), witC, lakoferyna, NAC, b12

podwyższone ATG -> 270 (norma do 115)

Badanie nasienia✅️
  • Izaiza Koleżanka

Wysłany: 15 września, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metis wrote:
    Ja aktywna jestem od lat, w różnej formie, ale wierzę że nie jest to "nowość" dla mojego organizmu i muszę mu zaufać. W 1cs ograniczyłam intensywniejszą aktywność, ale szczerze mówiąc to finalnie czułam się gorzej - bardziej zestresowana, wybita z rytmu, więc myślę, że w ogólnym rozrachunku, nawet jeśli zbyt aerobowy jest czasem ten trening, to pewnie lepiej na mnie działa.

Jeeeśli uda mi się zajść w ciążę to na pewno trening siłowy odstawię i pójdę do kogoś, kto specjalizuje się w doborze ćwiczeń dla ciężarnych, bo wiem, że niektórych nie powinno się robić. I skonsultuję się z ginem. Ale to zobaczymy ;)
    Ja przed ciążą ćwiczyłam siłowo, także w trakcie starań. Miałam plan żeby kontynuować też w trakcie ciąży, ale pierwszy trymestr mnie przeorał i nie byłam w stanie ćwiczyć, bo kończyło się to wymiotami. Byłam w stanie tylko się rozciągać. W drugim i trzecim trymestrze już było ok, ale robiłam głównie ćwiczenia dla ciężarnych i dużo spacerów. Teraz mam swoją trenerkę, więc jeżeli się uda w tym cyklu, to na pewno poproszę ją o ćwiczenia dla ciężarnych.

Elgenda, Metis lubią tę wiadomość

👩🏻’94 🧔🏻‍♂️’92
    Niedoczynność tarczycy/hashimoto, endometrioza

03.2024 - ciąża pozamaciczna, usunięty lewy jajowód
    03.2025 - poród CC, dziewczynka 🩷

Od 05.2026 - starania o kolejne dziecko
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 15 września, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj latam co chwilę do łazienki bo mam wrażenie, że mi cały czas "mokro" i że @ przyszła. Normalnie zwariować można.

uskutecznia któraś z Was pogawędki z ejajem? Mnie wkurzył dzisiaj, zwyzywałam go i mamy od dzisiaj ciche dni :P bo mi cham powiedział, że nie ma szans na ciąże :D

👩'91: niedoczynność tarczycy - Letrox
    👨‍🦱'90: cukrzyca typu II - Siofor 500

2cs - testowanie 13.10.2026
    07.2026 - cytologia, HPV, USG piersi ✅
    15.06.2026 - TSH 1,68
    24.03.2026 - TSH 2,43, FT4 12,87 (przeciwciała ujemne)
    19.12.2025 - TSH 3,59 FT4 11,06

15.04.2021 Piotruś ♥️
  • Metis Koleżanka

Wysłany: 15 września, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elgenda wrote:
    Chodziłam też na latino solo i o ile uwielbiam tańce latino, to energia instruktorki mi nie pasowała 🤪

Oh, całkowicie rozumiem! to moje drugie podejście do tańca, kiedyś zrezygnowałam właśnie z powodu instruktorki, tym razem trafiłam na świetną osobę i to u niej kontynuuję we wrześniu kurs :)

Elgenda lubi tę wiadomość

• Metis Koleżanka

Wysłany: 15 września, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowronek wrote:
    uskutecznia któraś z Was pogawędki z ejajem? Mnie wkurzył dzisiaj, zwyzywałam go i mamy od dzisiaj ciche dni :P bo mi cham powiedział, że nie ma szans na ciąże :D

Chyba większość z nas korzysta z AI 😂 za każdym razem jak mi się już brajan odpala to opisuję cykl, DPO, objawy, pytam - czy to może być ciąża???? skoro wyszedł negatywny, ile jeszcze % szans że wyjdzie jeszcze pozytywny? itp

Skowronek, Elgenda, Axana, Gosiaczkova, Liamka09 lubią tę wiadomość

• Elgenda Autorytet

Wysłany: 15 września, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z AI ciągle na łączach 😂 wczoraj w sumie podpowiedział mi coś sensownego. Czułam ucisk na pęcherz i ciągle chciało mi się sikać. Chat napisał mi, że to może być ucisk wywołany przez płyn po owulacji. Oczywiście bardzo spodobała mi się ta odpowiedź 🤪

Metis, Axana, Skowronek, Liamka09, Marcycha lubią tę wiadomość

33👱‍♀️ 34👨‍🦱 + 🐶

Początek starań: maj 2026

Zdiagnozowane: PCOS androgenowe + niedoczynność tarczycy + IO, hiperprolaktynemia czynnościowa, hipercholesterolemia

Leki: Letrox 125, Dostinex 0.25 mg 1x tyg, Ezen 10

Wcześniej dodatkowo: Yasmin + Spironol 50

72 kg, 168 cm wzrostu

Czynnik męski w normie ✅️
  • mistyreal Ekspertka

Wysłany: 15 września, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchu to ja w sumie w ostatnich cyklach po owulacji starałam się ograniczyć intensywne treningi, np. interwały albo jakieś ćwiczenia z podskokami itd. Zdania są podzielone, ale ja tam wolałam nie ryzykować. Teraz w cyklu stymulowanym musiałam zrezygnować już ze wszystkich aktywności fizycznych - i przed, i po inseminacji i średnio mi to odpowiada, ale co zrobić - zostały mi spacery i joga.
    W sumie sobie tak myślę, że najgorsze jest to, że nie wiadomo nigdy, czy te wszystkie starania nie są na marne i czy jest sens sie tak ograniczać, bo a nuż ciąża. I tyczy się to wszystkiego, nie tylko aktywności fizycznej, ale też np. podróży czy zmiany pracy. Ja na razie nadal wszystko podporządkowuję pod starania, ale pojawiają się we mnie takie myśli, że może jakoś inaczej należałoby do tego podejść.

Starania od 07.2025

Endometrioza, niedoczynność tarczycy, lekki czynnik męski

06.2026: I konsultacja w klinice
    07.2026: sono-HSG (jajowody drożne)
    7.09: IUI
    21.09: ⏸️ β 43.1
    23.09: β 139.7

7.10: I wizyta ⏳
  • natix Ekspertka

Wysłany: 15 września, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metis wrote:
    Na Ladies Latino (solo), zaczęłam w styczniu, przetańczyłam semestr i dość mocno się wkręciłam, chciało mi się trenować w domu, myślałam, że nie wrócę na tańce, bo przecież na pewno tak szybko zajdę w ciążę i we wrześniu to już planowałam być w 4 miesiącu 😂 natomiast wyszło jak wyszło, od września ruszyły po przerwie wakacyjnej znowu zajęcia więc wróciłam. Przy poprzednim negatywnym cyklu kupiłam na pocieszenie pierwsze treningowe buty taneczne, w tym cyklu, jeśli znowu bedzie negatywny, kupię sobie chyba jakiś nowy set ubraniowy. Obym nie musiała, ale wiecie jak jest 💩

Swoją drogą, jak to jest z tą aktywnością fizyczną w trakcie starań? Wydaje mi się, że przy naturalnych staraniach nie ma żadnych przeciwwskazań, wręcz przeciwnie, o ile to nie są jakieś ekstremalne sporty, które wpływają na zaburzenia miesiączkowania. Ale przyznaję, że jak miesiąc temu po owulacji robiłam jakiś mocniejszy trening siłowy to zastanawiałam się, czy to jakoś nie "sabotuje" implantacji, ale AI przekonywało mnie że nie 😂

Oooo super, kiedyś uczyłam latino solo.
    Teraz jako emerytowana tancerka przerzuciłam się na high heels.

Myślę że aktywność wskazana, w trakcie starań jak i ciąży - tym bardziej jesli organizm jest przyzwyczajony do takiej aktywności fizycznej.

👩🏽27🧑🏽‍🦱34
    Starania o 1👶🏼

10.2026 (6cs)

Wyniki:
    TSH 1,457
    FT3 2,46
    FT4 0,75
    Prolaktyna 33,60 (norma do 22)
    Ferrytyna 29,64

Hiperprolaktynemia

Leki/suple:
    Od 08.2026 Dostinex 1/4 tabletki tygodniowo na obniżenie prolaktyny
    Od 09.2026 Fertistim
  • Axana Autorytet

Wysłany: 15 września, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skowronek wrote:
    Dzisiaj latam co chwilę do łazienki bo mam wrażenie, że mi cały czas "mokro" i że @ przyszła. Normalnie zwariować można.

Hahhahah 🤣🤣🤣 ja ostatnio sporo z nim gadam w temacie domu i kredytu i czasem mam wrażenie że mi pisze to co bym chciała przeczytać 🤣🫢

Skowronek, Elgenda lubią tę wiadomość

09/2017 (2cs) ⏸️ -> 06/2018 💙
    03/2020 (2cs) ⏸️ -> 11/2020 💙
    05/2026 (1cs) ⏸️❤️ -> 💔😭 9tc 👼
    09/2026 (2cs) ⏸️ zostań z nami nasza Kropeczko 🌈

preg.png
  • Skowronek Autorytet

Wysłany: 15 września, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Axana wrote:
    Hahhahah 🤣🤣🤣 ja ostatnio sporo z nim gadam w temacie domu i kredytu i czasem mam wrażenie że mi pisze to co bym chciała przeczytać 🤣🫢
    Ooo dobry jest. Bo ten mój to dziad taki, że za nic nie chciał mi poprawić humoru

👩'91: niedoczynność tarczycy - Letrox
    👨‍🦱'90: cukrzyca typu II - Siofor 500

2cs - testowanie 13.10.2026
    07.2026 - cytologia, HPV, USG piersi ✅
    15.06.2026 - TSH 1,68
    24.03.2026 - TSH 2,43, FT4 12,87 (przeciwciała ujemne)
    19.12.2025 - TSH 3,59 FT4 11,06

15.04.2021 Piotruś ♥️
  • biavska Ekspertka

Wysłany: 15 września, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lubię sobie popisać z ejajem. Chociaż w kontakcie ciąży to zawsze pisze to może być albo objaw ciąży albo progesteronu. Ciąży mi nie wmawia, bo kilka miesięcy mi tak nagadał, że był pewien że to ciąża i dostał zjebe jak przyszła miesiączka 😂

A w takich życiowych tematach to im dłużej z niego korzystam tym bardziej widzę ile błędów popełnia. Ostatnio we Włoszech podpowiedział mi złą stację wyjścia z metra przy lotnisku i musiałam się wracać, bo wylądowałam na pustkowiu bez taxi, autobusu 😂 Dobrze, że wyjechaliśmy odpowiednio wcześnie 🙈

mistyreal, Elgenda, Arola_87 lubią tę wiadomość

👩‍🦰30👨‍💼33
    ona: niedoczynność tarczycy, hashimoto
    ❤️‍🩹03.2026 puste jajo płodowe, 8tc łyżeczkowanie

hormony ✅
    TSH 1,86 ✅
    AMH 8,14 ❓
    problem z cienkim endometrium

💊 Euthyrox, Olej z wiesiołka, Conceive+, PRENACAPS multiplan + DHA, Ovulomed max, Up implantation, Symformin XR
  • Metis Koleżanka

Wysłany: 15 września, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mistyreal wrote:
    W sumie sobie tak myślę, że najgorsze jest to, że nie wiadomo nigdy, czy te wszystkie starania nie są na marne i czy jest sens sie tak ograniczać, bo a nuż ciąża. I tyczy się to wszystkiego, nie tylko aktywności fizycznej, ale też np. podróży czy zmiany pracy. Ja na razie nadal wszystko podporządkowuję pod starania, ale pojawiają się we mnie takie myśli, że może jakoś inaczej należałoby do tego podejść.
    bardzo się z tym zgadzam… ja się przyznaję, że już po tych kilku cyklach nieudanych starań zmieniłam podejście, bo pierwsze 3 to czułam się totalnie w zawieszeniu, już rozważałam żeby zawiesić dodatkową pracę, rozkminialam czy jakieś wyzwania nie są dla mnie zbyt stresujące albo czy kierunek wakacji jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i warto kupować tam bilety. Ale szybko miałam myśli, że przesadzam. I że może sobie tylko niepotrzebną presję tym robię.

Elgenda, mistyreal lubią tę wiadomość

• Marinella Znajoma

Wysłany: 15 września, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Metis wrote:
    Na Ladies Latino (solo), zaczęłam w styczniu, przetańczyłam semestr i dość mocno się wkręciłam, chciało mi się trenować w domu, myślałam, że nie wrócę na tańce, bo przecież na pewno tak szybko zajdę w ciążę i we wrześniu to już planowałam być w 4 miesiącu 😂 natomiast wyszło jak wyszło, od września ruszyły po przerwie wakacyjnej znowu zajęcia więc wróciłam. Przy poprzednim negatywnym cyklu kupiłam na pocieszenie pierwsze treningowe buty taneczne, w tym cyklu, jeśli znowu bedzie negatywny, kupię sobie chyba jakiś nowy set ubraniowy. Obym nie musiała, ale wiecie jak jest 💩

Swoją drogą, jak to jest z tą aktywnością fizyczną w trakcie starań? Wydaje mi się, że przy naturalnych staraniach nie ma żadnych przeciwwskazań, wręcz przeciwnie, o ile to nie są jakieś ekstremalne sporty, które wpływają na zaburzenia miesiączkowania. Ale przyznaję, że jak miesiąc temu po owulacji robiłam jakiś mocniejszy trening siłowy to zastanawiałam się, czy to jakoś nie "sabotuje" implantacji, ale AI przekonywało mnie że nie 😂
    Ja lubię jogę i pilates i polecam każdej z Was , naprawdę fajna sprawa żeby się porozciągać i dotlenić nasze ciała 🙈

• Aureola94 Koleżanka

Wysłany: 15 września, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja, jeśli uda się zajść w ciążę, chcę zwiększyć ilość spacerów i jak będę mniej pracowała a potem będę na urlopie to chodzić na zajęcia dla kobiet w ciąży. Jedna znajoma chodziła 2, czasami 3 x w tygodniu żeby sobie wypełnić zdrowo dzień i bardzo sobie chwaliła. A i przyda mi się też jakieś inne towarzystwo podczas wolnego 😃

Dzięki pracy ostatnio sporo chodzę, więc na plus :)

mistyreal lubi tę wiadomość

⏸️ 23.09.26

preg.png
  • biavska Ekspertka

Wysłany: 15 września, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podziwiam Was dziewczyny ja się próbuje zmotywować do ćwiczeń ale oprócz spacerów to słabo mi to wychodzi 🥲 A praca siedząca, więc też mam ruchu mało. Musze się wziąć za siebie 🙈

Kiedyś chodziłam na siłownię i na zumbe i fajnie wspominam ten okres. Ale ja do większego miasta mam spory kawałek i dużo mi schodziło na dojazd i zrezygnowałam. Potem ćwiczyłam z Moniką Kołakowska w domu i bez większej diety fajnie wysmukliłam ciało i wyrobiłam lepszą kondycję. Chyba czas do tego wrócić 😃

Elgenda, mistyreal lubią tę wiadomość

👩‍🦰30👨‍💼33
    ona: niedoczynność tarczycy, hashimoto
    ❤️‍🩹03.2026 puste jajo płodowe, 8tc łyżeczkowanie

hormony ✅
    TSH 1,86 ✅
    AMH 8,14 ❓
    problem z cienkim endometrium

💊 Euthyrox, Olej z wiesiołka, Conceive+, PRENACAPS multiplan + DHA, Ovulomed max, Up implantation, Symformin XR
  • Monia• Autorytet

Wysłany: 15 września, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchu to ja też Was podziwiam że na różne zajęcia chodzicie. Ja wszystko zaczynam i zaraz kończę 🤣 taki mam słomiany zapał. Zapisałam się na jogę - byłam 3 razy tylko i karnet mi przepadł 😂, później kupiłam rolki- przejechałam się 2 razy i na tym koniec, kupiłam karnet na basen- byłam też 3 razy i teraz tylko mąż z niego korzysta xd, na tańce też kiedyś chodziłam ale nie idzie mi to kompletnie. Teraz kupiłam fotelik dla dziecka na rower, bo stwierdziłam że będę jeździć z córeczką, też przejechałam się tylko max 3 razy 🤣
    Też mam pracę siedzącą, tylko że ja jestem wysoka i chuda jak patyk . Może mięśnie bym chociaż wzmocniła jakimś wysilkiem .

Ps. Zrobiłam dzisiaj jeszcze jeden test i biel aż razi. Jutro przyjdzie @. Straciłam już nadzieję na drugie dziecko kompletnie. Jestem szczerze załamana i ryczeć mi się chce. Wiem że mi się nie uda, bo mam endometriozę i dużego torbiela endometrialnego na jajniku. On utrudnia mi zajście. Muszę go usunąć, ale wszyscy co mieli usuwany piszą że usunęli im z tym jajnik albo część jajnika, co sprawia że AMH spada. Jestem w kropce, nie wiem co robić. Już mi się udało zajść 2 razy z tą torbielą, może stanie się jeszcze jeden cud 😔😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września, 19:16

👩 29 👨28

🔹2 cs ❤️
    ⏸️ 23.12.2023
    27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
    30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
    19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
    26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
    27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
    29.08.2024 - poród SN🥰

🔹3 cs starań o drugie dziecko
    ⏸️16.10.2025
    1.11.2025 - poronienie 💔 6+5tc

🔹wznawiamy starania🌈

event.png
  • Marcycha Autorytet

Wysłany: 15 września, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój brajan właśnie dostał pożywkę 🥰😆
    Raz mnie mocno ukłuło tylko jakby bardziej po stronie jajnika 🤨 No i bolała mnie głowa (powoli maleje ból). To ciąża prawda?? 🤣

Skowronek, mommytobe, Kompotlinka, Elgenda, Miminka, GórskaDziewczyna, Axana, Izaiza, Aureola94, Marinella, mistyreal lubią tę wiadomość

04.2025 👶 🩷
    Wracamy
    05.26 ⏸️ (1 cs)
    07.26 💔 8+5 tc puste jajo płodowe
  • Monia• Autorytet

Wysłany: 15 września, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcycha wrote:
    Mój brajan właśnie dostał pożywkę 🥰😆
    Raz mnie mocno ukłuło tylko jakby bardziej po stronie jajnika 🤨 No i bolała mnie głowa (powoli maleje ból). To ciąża prawda?? 🤣
    Mam taką nadzieję 😀

Marcycha lubi tę wiadomość

👩 29 👨28

🔹2 cs ❤️
    ⏸️ 23.12.2023
    27.12,2023 - beta hcg 332,86 mIU/ml
    30.12.2023 - beta hcg 1076,36 mIU/ml
    19.01.2023 - usg, jest kropek 1,20cm i serduszko 😻
    26.04.2024 - połówkowe, 484g dziewczynki 👧🏼🩷
    27.06.2024 - III badania prenatalne, 1512g 🩷
    29.08.2024 - poród SN🥰

🔹3 cs starań o drugie dziecko
    ⏸️16.10.2025
    1.11.2025 - poronienie 💔 6+5tc

🔹wznawiamy starania🌈

event.png
‹‹ ‹ 53 54 55 56 57 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ