Wrześniowe przytulanki 🫂 w porę deszczową 🌧️, a w maju🪻prosto z grilla 🫕 na salę porodową 👶🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurczę, mi TSH wyszło 2,3, ginekolog (niby taka dobra, z polecenia, specjalnie do innego miasta do niej jechałam...) mówiła, że jest ok, a z tego co Wy piszecie to chyba czas znaleźć jakiegoś endo i modlić się, żeby był warty swojej ceny
Slava lubi tę wiadomość
-
Zrobiłam sobie małą przerwę od forum, ciężko mi nadrobić wszystkie posty, ale gratulacje dla wszystkich nowych 🌱(z najnowszych widzę pp2018, gratki!)
Zmusiłam się trochę do wyluzowania, nie czytać i nie myśleć za bardzo o staraniach póki czekam aż będzie można działać, bo chyba za bardzo zaczęłam się wewnętrznie stresować i przejmować, aż mi mięśnie w szczęce spięło na dwa dni 😅Darrika, Deyansu, pp2018, Kasiekkk, Ilka96 lubią tę wiadomość
-
Galaxis wrote:Kurczę, mi TSH wyszło 2,3, ginekolog (niby taka dobra, z polecenia, specjalnie do innego miasta do niej jechałam...) mówiła, że jest ok, a z tego co Wy piszecie to chyba czas znaleźć jakiegoś endo i modlić się, żeby był warty swojej ceny
To zalezy czy taki wynik przeszkadza Ci w zajściu w ciążę...Kasiekkk lubi tę wiadomość
-
Galaxis wrote:Zrobiłam sobie małą przerwę od forum, ciężko mi nadrobić wszystkie posty, ale gratulacje dla wszystkich nowych 🌱(z najnowszych widzę pp2018, gratki!)
Zmusiłam się trochę do wyluzowania, nie czytać i nie myśleć za bardzo o staraniach póki czekam aż będzie można działać, bo chyba za bardzo zaczęłam się wewnętrznie stresować i przejmować, aż mi mięśnie w szczęce spięło na dwa dni 😅
Nooo czasem trzeba od forum odpocząć i wyluzować, ja w zeszłym miesiącu to kilkanaście razy dziennie wchodziłam, ostatnio tak jakoś luźniej, z 2 max 3 razy dziennie wejdę, żeby zaległości nie mieć, bo w piątek jak już polecimy na wakajki to robię sobie detoks od forum tygodniowy, będzie jeszcze owulka na wyjeździe więc trzeba się skupić na przyjemnościach 😁Lauraa, pp2018, Kasiekkk, Deyansu lubią tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
9 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen, chrom complex
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna(55,94), glukoza, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy(15,96), b12(393) ☑️ cholesterol całkowity❌️
🔬08.24 - usg piersi✅️cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH 2,09❌️ T4 1,06✅️anty TPO, anty TG ✅️ badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
Glukoza + insulina homa ir❌️ IO
Nadwaga - dieta i ruch (do tej pory -6 kg)
27.11 endo konsultacja ➡️dieta, dieta, dieta za 3 mc kontrola glukoza, insulina, tsh
🔜03.12 prog + estradiol 8 dpo
🔜04.12 wizyta u gina -
Znalazłam ciekawy artykuł https://www.endokrynologia.net/poradnik-pacjenta/wpis/niedoczynnosc-tarczycy-w-ciazy a w nim taką wzmiankę: "Przed zajściem w ciążę celowe jest osiągnięcie poziomu TSH poniżej 2,5 mIU/l (jeszcze raz powtórzę, to zalecenie dotyczy pacjentek leczonych z powodu niedoczynności tarczycy przed zajściem w ciążę, nie wszystkich)"
-
Kasiekkk wrote:Czyli 2 dni temu? To na spokojnie możesz dorobić tylko FT3 i FT4. Mi mój lekarz ginekolog kazał jeszcze robić przy pierwszej wizycie ciążowej anty TPO i anty TG, bo samo TSH było podwyższone i mieliśmy ustalone, że jak przeciwciała będą dodatnie, to odeśle mnie do endokrynologa, a jak ujemne, to na luzie on będzie mógł mi ustalać dawki i przepisywać leki.
Czy pamiętasz/wiesz, przy jakim TSH udało Ci się zajść w ciążę? -
Deyansu tak na 95% jestem przekonana, że to hipoglikemia reaktywna (po posiłkowa). Dieta z niskim indeksem glikemicznym, w zasadzie to jest też rekomendowana dieta dla ciężarnych.
Wskaźnik HOMA IR jest prawidłowy.
Ja w zasadzie zdrowo się odżywiam, staram się nie jeść słodkiego i takiego zjazdu po posiłku dawno nie miałam.
Deyansu lubi tę wiadomość
👱♀️35🧑40
Rodzeństwo👶 (7cs) TP 07.07.2025
23.10. 9dpo ⏸️
23.10. 9dpo beta 8,23 prog 21,07
25.10. 11dpo beta 50,63 prog 26,29
28.10. 14dpo beta 297,12 prog 31,41
12.11. 6+1 pierwsza wizyta, mamy bijące serduszko i 0.35 cm CRL ❤️
25.11. 8+0 dzidziuś pięknie się rozwija, mierzy 1.76cm CRL, wg USG 8+2
12.12. kolejna wizyta 🩺
14.12. badania prenatalne genetyczne Veracity
17.12. oraz 19.12. badania prenatalne USG+pappa 🧬
Eliza 🩷👧(5cs) lipiec 2019
-
Poszperałam w swoich wynikach i ja miałamm TSH 2,20 jakoś pod koniec czerwca a 2.0 w wrześniu. Początek listopada dowiedziałam się o ciąży.
Tutaj nikt nic nie mówił mi na temat TSH czy jest za wysokie czy nie. Jeśli pasuje w widełkach to jest ok.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września, 21:42
Ona_39, Kasiekkk lubią tę wiadomość
PCOS, hiperinsulinizm?, nadwaga, depresja, pod kontrolą onkologa
🔹️krew 2-5dc oddana
🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 29.11.2019 - serducho ❤
🔸️ 20.11.2019 - widać kropkę 🥰
🔸️ 13.11.2019 - beta 228
🔸️ 13.11.2019 - dwie kreski ⏸️
🔸️ 04.2018 - nowotwór 🦀 -
ellevv ale leczysz się na niedoczynność? Albo masz hashimoto? Jeśli nie, Twoje wyniki były okej
Ja na lekach zawsze miałam między 1 a 2 jak zachodziłam w ciążę Teraz, jak badałam w sierpniu 1,6 i mój lekarz uznał, że jest super, możemy się starać. Poza pierwszą, którą poroniłam. Wtedy od razu TSH wybiło mi na ponad 4 mimo leków, nie wiem, jaki miałam wynik od razu przed ciążą, bo w tamtym miesiącu akurat nie badałam, tylko 2 miesiące wcześniej. Zresztą mnie w ciąży momentalnie TSH zawsze skacze… Ale zaczynaliśmy zbijać z endokrynologiem od TSH prawie 7. I miałam też wtedy hiperprolaktynemie. Brałam zakazany już teraz bromergon i u mnie większym problemem chyba była prolaktyna wtedy niż tarczyca zaszłam w drugą ciążę, którą donosiłam, w pierwszym miesiącu leczenia hiperprolaktynemiiWiadomość wyedytowana przez autora: 8 września, 21:38
Elena20 lubi tę wiadomość
-
Nie, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo.. ale ostatnio wbiłam się ponad 4... i lekarz rodzinny uważa że jest dobrze bo nadal w granicach. Nie chciał mi dać skierowania do endokrynologa.
Biorę teraz jod i miałam za niedługo sprawdzać jak wygląda sytuacja ale w piątek mam wizytę u ginekologa więc stwierdziłam że nie ma sensu bo i tak wyślę mnie na różne badania 🤷🏻♀️
🔹️krew 2-5dc oddana
🔹️wizyta koniec października u ginekologa od problemów z płodnością - nie wypał ❌️
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 13.11.2019 - beta 228
Przypomnijcie mi jaki to używaliście termometr?
kałamarnica 11 lubi tę wiadomość
🔹️krew 2-5dc oddana
🔹️ starania od 02.2024
🔸️ 07.2020 👨👩👦💙
🔸️ 13.11.2019 - beta 228
Ellevv 4 to już jest za wysoko do starań, wybrałabym się do innego lekarza często ginekolodzy też ogarniają leczenie hormonalne więc myślę, że to dobry pomysł, żeby twój ginekolog rzucił okiem Mnie leki na hiperprolaktynemie ustalał na przykład ginekolog. Miałam lekko podwyższone wyniki, endokrynolog uznał, że zostawi tę kwestię jemu (panowie się znają) i faktycznie ten lekarz się tym zajmował, więc może i twój lekarz skonsultuje Ci te wyniki
-
W temacie tarczycy - jutro rano idę na pierwszą wizytę u endokrynologa, w związku z moim kiepskim wynikiem ft4 i ft3. Podobno to najlepsza endokrynolog w mieście, więc mam duże nadzieję, że nie usłyszę jedynie „mieści się pani w normie”… do tego wypadałoby zrobić usg, bo nie robiłam od 5 lat 🙈 Trzymajcie kciuki, bo już mnie skręca ze stresu, że wyjdzie coś nie tak 😓
pp2018, Elena20, Lasia1234, Darrika, Deyansu, Slava lubią tę wiadomość
-
ellevv wrote:Przypomnijcie mi jaki to używaliście termometr?
Najczęściej polecany jest Microlife, ale każdy z dwiema liczbami po przecinku powinien być ok 😁pp2018, Elena20 lubią tę wiadomość
-
Ona_39 wrote:Czy pamiętasz/wiesz, przy jakim TSH udało Ci się zajść w ciążę?
Ja zaszłam w ciąże przy okolicy 3,24 w granicy 0,27-4,2 (ale wiadomo, że to nie będzie pewne), a ft4 miałam 1,18 w granicy 0,93-1,7.
Potem w ciąży skoczyło do 3,4 chyba i dostałam euthyrox 25.Ona_39 lubi tę wiadomość
38 👱♀️, 37🧔♂️ AMH 0,82
28.05.24 ⏸️ 4.07.24 💔 Janek [8+3] trisomia w obrębie 8 chromosomu
🧬 PAI-1 i MTHFR 1298A>C (hetero)
6.09, 8.09 ⏸️
9.09 beta 704, prog 39,50
11.09 beta 1861, prog 43
18.09 5+3: GS 12mm, YS 2,8mm
01.10 7+2: crl 11mm, ys 3,9mm, fhr 143/min
10.10 8+4 crl 20mm, ys 6,1, fhr 175/min
🩺 8.11 12+5 prenatalne
Euthyrox 25
KIR AA
-
Ja używam micro life owulacyjny i jest super
Elena20, pp2018 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOna_39 wrote:Czy pamiętasz/wiesz, przy jakim TSH udało Ci się zajść w ciążę?
Tak dokładnie to nie wiem, bo nie badałam specjalnie przed ciążami, ale odkąd ogarnęłam swoje życie, mam mniej stresu i dobrze się odżywiam, to trzyma się na poziomie między 2 a 3. Po zajściu w ciąże badałam, bo kiedyś miałam problemy z niedoczynnością i wiedziałam, że w ciąży może wzrosnąć i przed wizytą w 7 tygodniu było już na poziomie około 4 i miałam przepisywane leki i później zmieniane dawki w zależności od wyniku. Po ciążach hormony same wracały do normy już bez leków.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września, 22:46
Ona_39 lubi tę wiadomość
-
Rudka wrote:Cześć dziewczyny zrobiłam test. Negatyw. Jestem 10dpo . Za wcześnie? Czy już byłoby coś widać?
Oczywiście że za wcześnie żeby wynik był wiarygodny:)
Mimo wszystko wiem jak taka biel może zrobić przykrość. Daj sobie jeszcze 2-3 dniKasiekkk, Rudka lubią tę wiadomość
🔸starania od 07.2024