Forum Starając się - ogólne WRZEŚNIOWE TESTOWANIE 2017
Odpowiedz

WRZEŚNIOWE TESTOWANIE 2017

Oceń ten wątek:
  • edwarda20 Autorytet
    Postów: 6211 2262

    Wysłany: 21 września 2017, 16:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helenka_mała wrote:
    Nas tez znajomi dopytuja kiedy dzieci, czy juz dzialamy, kiedy brzuch zobacza. Zaczyna mnie to denerwowac i obiecalam sobie ze bede zwracac im uwage ze to nie na miejscu. Obawiam sie tylko stwierdzenia pt "aha znaczy sie ze maja problem" albo cos w tym guscie. A wtedy ja sie zaczne mocno martwic i denerwowac :)
    U mnie pytali kilka lat. Ja najpierw mowilam, że seks dopiero po slubie ;p A po slubie, ze działania w toku mimo że nie byly do końca ;p I starałam sie zawsze odpowiedziec zartem. Według mnie inteligentna osoba powinna wiedziec, ze niektorym ludziom zajmuje to dluzej i że nie zawsze zachodzi się od 1 razu, szczegolnie po 30stce. Także nie przejmuj się, na spokojnie.

    dqprqps6kaqxmc83.png
  • pilik Autorytet
    Postów: 4092 7339

    Wysłany: 21 września 2017, 17:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam od poranka ;)
    Hej dziewczyny, gratulacje zafasolkowanym, dużo zdrowia dla Was.
    Co do instynktu - miałam dość duży i chciałam dziecko, czułam że chce, ale na luzie. Dowiedziałam się o ciąży w dzień, kiedy urodził się mój bratanek. Nie całe dwa tygodnie pózniej poroniłam. Od tej pory szaleje w środku. Widząc kobiety w ciąży, małe dzieci albo dowiadując się że jakaś znajoma jest w ciąży mam ochotę płakać i jest mi cholernie przykro. Tuląc bratanka czuje jak serce mi się łamie. Każda kolejna strata sprawia że instynkt się rozbudza i jest to coraz trudniejsze...
    dzisiaj mam dzień płaczu i totalnego doła... koszmarny dzień.
    A co do pytań - u mne poronienie dopiero ucięło pytania. Wcześniej się nie kończyły (2,5 roku po ślubie jesteśmy)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 17:14

    ds022el.png

    u4uGp2.png
  • Ineczka Autorytet
    Postów: 2953 1174

    Wysłany: 21 września 2017, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MałaMi90 wrote:
    tak przepisała euthyrox ,
    jutro pojade zrobić insulinę i cukrzyce bo tez mi zalecila.
    ale ten lek lametta jest drogi ;/ musiałam kupic cale opakowanie za 66 zł a potrzebuje jeden listek :o
    A zlecilia krzywa cukrowa i insulinowa czy tylko zwykle pobrania? Oj tak leki są drogie ja co miesiąc tez w aptece zostawiam sporo kasy jeden lek w różnych aptekach ma różnice 20 zł na opoakowaniu sporo :( a miałaś robiona prolaktyne u mnie ona podbiła tsh

    v5abi09kg49ph79h.png
    30 lat Euthyrox 25,Mama aktiv premium,jodid
    https://bellybestfriend.pl/pamiętnik/zielona-staraczka-pozniej-ciezarowka-przez-9-miesiecy,2959.html
    beta 25.10/229, 27.10/488, 30.10/1615
  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 21 września 2017, 18:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati88 wrote:
    własnie wiem ale jak przekonać M do badania nasienia. Już widzę jak sie obraża
    nie jestes sama.mój też miał obiekcje co do badania.i nie ma mowy aby zrobił

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 21 września 2017, 18:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati88 wrote:
    też sobie zadaje to pytanie:/ który to Twój cykl?
    jestem na owu już koło 3 lat to tyle.u nas starania bardziej na luzie nic na siłe ale fakt faktem już sporo czasu

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • mi88 Autorytet
    Postów: 1826 2128

    Wysłany: 21 września 2017, 18:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusiak5 wrote:
    jestem na owu już koło 3 lat to tyle.u nas starania bardziej na luzie nic na siłe ale fakt faktem już sporo czasu
    3 lata i nie chce zbadać nasienia? :( Czyli pewnie nie zależy mu specjalnie na kolejnym dziecku...
    Mój też się miga, ale to dlatego, że to dopiero kilka miesięcy i jedna ciąża już za nami - jak się nie uda do wiosny, to pójdzie, chociaż wcale mu się nie uśmiecha.
    Ale bym była zła na Twoim miejscu!

    qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • mi88 Autorytet
    Postów: 1826 2128

    Wysłany: 21 września 2017, 18:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pilik, nie martw się. Będziemy razem czekać - Ty masz przewagę, bo ja omijam październik ;)
    U mnie nikt nie wie, że byłam w ciąży, więc teściowa nadal przy każdej okazji mówi o wnuku. Strasznie mnie wkurza. Mąż chce jej powiedzieć, ale ja nie chcę. U Ciebie dużo osób wie?

    Napisałam do mojego lekarza, czy badanie poziomu kwasu foliowego we krwi coś mi powie...nie znalazłam nic w Internecie o tym. Nawet nie wiem, co niska/wysoka wartość by znaczyła, skoro go brałam, a nie przyswajam, z drugiej strony niby nadmiar jest wydalany z moczem...

    qb3c2n0a4q2qbkcb.png
    Dziewczynka <3 Dwie kreski 23.11.17 (19.08 cb)
    MTHFR 1298A-C homo, PAI-1 4G homo
  • mriabelka Przyjaciółka
    Postów: 84 35

    Wysłany: 21 września 2017, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 10 dpo i 2,9 beta . Zastanawiam się czy albo za wcześnie albo nici z tego cyklu.
    Progesteron 16.7

    mriabelka
  • HopeandFaith Przyjaciółka
    Postów: 152 20

    Wysłany: 21 września 2017, 18:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaMi a a jakiej podstawie powiedziała Ci ze masz za dużo męskich hormonow? Zleciła Ci wcześniej ich zbadanie ze tak mówi?

    Moja wizyta w czerwcu ( pierwszy raz badałam dokładnie hormony) była niemal identyczna jak Twoja. Poszłam do niej ze zrobionym pakietem tarczycowym. Tsh wysokie 3,5 wiec dała mi Letrox i zleciła zbadanie innych hormonow. Tylko popatrzyła na moja twarz i oceniła ze jest łojotokowa ( był ogromny upał wtedy a ja miałam podkład na twarzy, wiec nic dziwnego ze się świeciłam) i ze mam pewnie za dużo męskich hormonow. A tu testosteron w normie.

    Poprosiłas ją o ocenienie wielkości pęcherzyków czy sama je zbadała? Głównie chodzi mi o to czy jak wykupujesz usg to ona robi tylko przegląd w jakim stanie się tam wszystko ma a wielkości pęcherzyków już sama z siebie nie bada?

    Bo u mnie nawet nie kwapiła się zmierzyć... Wpisała w opisie usg że występują rożnej wielkości pecherzyki... i tyle. Olała to na maksa.

    I plus dla Twojej lekarki za przepisanie Lametty ( dobrze ze się nie ociąga).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2017, 18:37

    18cs
    Niedoczynność tarczycy ( TSH unormowane na 1,5)
    Hormony-ok, AMH-2,6, HOMA IR-2,06 ( bez leków)
    Diagnoza: cykle bezowulacyjne:/
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1837 585

    Wysłany: 21 września 2017, 18:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ineczka wrote:
    A zlecilia krzywa cukrowa i insulinowa czy tylko zwykle pobrania? Oj tak leki są drogie ja co miesiąc tez w aptece zostawiam sporo kasy jeden lek w różnych aptekach ma różnice 20 zł na opoakowaniu sporo :( a miałaś robiona prolaktyne u mnie ona podbiła tsh

    Tylko zwykle pobrania, miałam robioną prolaktynę i jest w normie. :)

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry-czekam na wyniki

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1837 585

    Wysłany: 21 września 2017, 18:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    HopeandFaith wrote:
    MalaMi a a jakiej podstawie powiedziała Ci ze masz za dużo męskich hormonow? Zleciła Ci wcześniej ich zbadanie ze tak mówi?

    Moja wizyta w czerwcu ( pierwszy raz badałam dokładnie hormony) była niemal identyczna jak Twoja. Poszłam do niej ze zrobionym pakietem tarczycowym. Tsh wysokie 3,5 wiec dała mi Letrox i zleciła zbadanie innych hormonow. Tylko popatrzyła na moja twarz i oceniła ze jest łojotokowa ( był ogromny upał wtedy a ja miałam podkład na twarzy, wiec nic dziwnego ze się świeciłam) i ze mam pewnie za dużo męskich hormonow. A tu testosteron w normie.

    Poprosiłas ją o ocenienie wielkości pęcherzyków czy sama je zbadała? Głównie chodzi mi o to czy jak wykupujesz usg to ona robi tylko przegląd w jakim stanie się tam wszystko ma a wielkości pęcherzyków już sama z siebie nie bada?

    Bo u mnie nawet nie kwapiła się zmierzyć... Wpisała w opisie usg że występują rożnej wielkości pecherzyki... i tyle. Olała to na maksa.

    I plus dla Twojej lekarki za przepisanie Lametty ( dobrze ze się nie ociąga).


    hmm wydaje mi się ze jak ją zapytałam o AMH (ja mam 7,7 gdzie maximum jest 7) to wtedy mi powiedziala ze mam duzo licznych pecherzyków i to moze byc spowodowane nadmiarem meskich hormonów, (ale moge się mylić), sama stwierdziła ze zrobimy monitoring i sama zmierzyla pecherzyki, o tyle dobrze ze o nic sie nie musze prosić. Jutro idę badać insulinę i glukozę.

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry-czekam na wyniki

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
  • pilik Autorytet
    Postów: 4092 7339

    Wysłany: 21 września 2017, 19:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ja też najpierw nie chciałam nikomu mowić, ale byłam tydzien w szpitalu i potem dwa tygodnie w domu. I tydzien przed szpitalem też już na l4 siedziałam. Cieżko ukryć miesięczne l4 i pobyt w szpitalu. Rodzice i teściowie się dowiedzieli (mąż pracuje z tatą, zwalniał się jak do mnie jeździł do szpitala i potem na badania więc musiał powiedziec), w pracy wiedzieli bo przyniosłam l4 ciążowe no a za niespełna miesiąc wróciłam do pracy...
    Siostrze jednej powiedziałam, to potem całej reszcie rodzeństwa żeby nie było głupich sytuacji. Najpierw byłam zła że tyle osób wie, a teraz się cieszę bo już nie zadają durnych pytań i nie docinają... i myślę że przemyśleli sprawę, oni wszyscy zachodzili bez problemu to się nawet nad tym nie zastanawiali pewnie...

    ds022el.png

    u4uGp2.png
  • anusiak5 Autorytet
    Postów: 1657 522

    Wysłany: 21 września 2017, 19:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi88 wrote:
    3 lata i nie chce zbadać nasienia? :( Czyli pewnie nie zależy mu specjalnie na kolejnym dziecku...
    Mój też się miga, ale to dlatego, że to dopiero kilka miesięcy i jedna ciąża już za nami - jak się nie uda do wiosny, to pójdzie, chociaż wcale mu się nie uśmiecha.
    Ale bym była zła na Twoim miejscu!
    wlasnie nie wiem czy zalezy czy nie.jednak ja go rozumiem jest przepracowany,stresu mamy ogrom.i pewnie sie boi powtórki z rozrywki.nasza córka ma 7,5.do tej pory mamy dużo pracy nad nia.ma niedoczynnosc tarczycy jest na diecie bezglutenowej,miała od małego problemy z jedzeniem.jest bardzo nerwowa.od malenkosci co troche ja cos lapie.wiec sie boi.jest mi przykro z tego powodu ale go kocham ponad życie i mam cichą nadzieje że dorośnie do tej decyzji o badaniu

    anusiak=niedoczynnosc tarczycy i hashimoto
    iv09jw4z4iotag22.png whjt3csz8ywysrrm.png
    8fd339fb5b3915db6590d59424627848.png
  • Tini Autorytet
    Postów: 561 475

    Wysłany: 21 września 2017, 20:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mriabelka wrote:
    U mnie 10 dpo i 2,9 beta . Zastanawiam się czy albo za wcześnie albo nici z tego cyklu.
    Progesteron 16.7
    Myślę, że zrobiłaś trochę za szybko ale skoro jest powyżej zera to dobry znak :-) powtórz badanie za 2 dni i będziesz mieć już pewność :-) trzymam kciuki i po cichu juz gratuluję :-)
    Pilik kibicuję Ci od samego początku i nie wiem czemu ale ciągle czuję, że niedługo nas mile zaskoczysz :-*

    ug37gu1r4avkpjo0.png
  • mriabelka Przyjaciółka
    Postów: 84 35

    Wysłany: 21 września 2017, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini wrote:
    Myślę, że zrobiłaś trochę za szybko ale skoro jest powyżej zera to dobry znak :-) powtórz badanie za 2 dni i będziesz mieć już pewność :-) trzymam kciuki i po cichu juz gratuluję :-)
    Pilik kibicuję Ci od samego początku i nie wiem czemu ale ciągle czuję, że niedługo nas mile zaskoczysz :-*
    Dziękuję Ci to niezwykle podnoszące na duchu. Podobno dobre myślenie przyciąga marzenia

    mriabelka
  • Ha Autorytet
    Postów: 871 725

    Wysłany: 21 września 2017, 20:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tini wrote:
    Myślę, że zrobiłaś trochę za szybko ale skoro jest powyżej zera to dobry znak :-) powtórz badanie za 2 dni i będziesz mieć już pewność :-) trzymam kciuki i po cichu juz gratuluję :-)
    Pilik kibicuję Ci od samego początku i nie wiem czemu ale ciągle czuję, że niedługo nas mile zaskoczysz :-*

    Dokładnie tak samo myślę :) Moim zdaniem wynik bety jest bardzo obiecujący i jak dla mnie za 2-3 dni będzie piękny przyrost :)

    pilik ja również czuję że będzie tak jak napisała Tini. Trzymam kciuki!

    19.01.2007 córka
    09.06.2014 córka
    ex2bkrhm336va282.png
  • mriabelka Przyjaciółka
    Postów: 84 35

    Wysłany: 21 września 2017, 20:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny odezwę się

    mriabelka
  • Tini Autorytet
    Postów: 561 475

    Wysłany: 21 września 2017, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mriabelka wrote:
    Dzięki dziewczyny odezwę się
    Koniecznie :-) podniesiesz wrześniowe statystyki :-D

    ug37gu1r4avkpjo0.png
  • pilik Autorytet
    Postów: 4092 7339

    Wysłany: 21 września 2017, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny. U mnie różowe dziwne plamienia. Nie wiem co jest grane. Czekam czy do jutra się z tego @ rozkręci, ale jak miałam plamienia przed @ to brunatne a to taki jasny róż... nienawidzę tego stanu zawieszenia. A piersi dalej rozsadza... Przepraszam za smęcenie, ale jakaś dobita tym cyklem jestem.

    ds022el.png

    u4uGp2.png
  • Pati88 Autorytet
    Postów: 879 314

    Wysłany: 21 września 2017, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    więc porozmawiałam na spokojnie z moim M i powoedział ze pomyśli o zrobieniu badania:)

    07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
    hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450)
‹‹ 92 93 94 95 96 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego