Wynik AMH
-
WIADOMOŚĆ
-
Przy PCOS zazwyczaj Amh jest podwyższone , ale nie znaczy to nic złego a nawet przeciwnie. Amh jest zazwyczaj badane przed in vitro i im wyższy poziom tym większe szanse na powodzenie
MisiaMisia lubi tę wiadomość
"Gdy idzie o zachodzenie w ciąże , jajeczka kobiety są jak jajka na miekko, nigdy nie wiesz kiedy będą w sam raz" -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
joaa ja robiłam w Novum ul.Bociania Warszawa płaciłam 160 zł, nie trzeba mieć określonego dnia cyklu. Na wynik czeka sie 14 dni roboczych.
Puszysta:
badanie poziomu hormonu AMH pozwala określić poziom rezerwy jajnikowej, a zatem pośrednio ocenić ile komórek jajnikowych kobieta jeszcze posiada. Dzięki badaniu można oszacować czas jaki pozostał kobiecie na zostanie matką, np. 3, 5 10 lat. Znając poziom rezerwy jajnikowej jesteśmy w stanie pomóc zachować szanse na macierzyństwo gdy ta rezerwa jest już niska, a z różnych przyczyn kobieta nie ma planów macierzyńskich, np. zamrażając jej komórki jajowe. Oczywiście nie jest to metoda pewna, ale daje szanse, podobnie jak u pacjentek poddawanych terapii onkologicznej.
Określenie poziomu AMH to nie tylko badanie mówiące o ilości komórek jajowych, ale też określające w pewnym sensie ich jakość. Staje się więc niezbędnym testem w diagnostyce i leczeniu par z niepłodnością, chcących poddać się leczeniu metodami wspomaganego rozrodu (ART.). Dzięki znajomości poziomu AMH lekarz jest w stanie przewidzieć szanse na urodzenie dziecka i zacząć indywidualne działanie medyczne dla par mających problem z niepłodnością. zródło www.artvimed.plWiadomość wyedytowana przez autora: 4 sierpnia 2013, 19:31
MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMagda dzieki za opis bo ja znalazlam cos takiego = Anti-Müllerian Hormone (AMH) – hormon produkowany przez komórki Sertoliego gruczołów płciowych, powodujący podczas embriogenezy organizmów zwierzęcych płci męskiej zanik przewodów Müllera, które w przypadku braku działania MIS w dalszym rozwoju embrionalnym przekształciłyby się w macicę i jajowody. Obecny w jądrach zarodków przez bardzo krótki okres, a u osobników dorosłych występuje w śladowych ilościach. Substancja gatunkowo niespecyficzna.
i poporstu nie rozumialam po co to badac ale teraz rozumiem dziekuje -
nick nieaktualny
-
Warto dodać, że badaniem określającym rezerwę jajnikową jest również badanie ultrasonograficzne. Podkreślę jednak, że u dobrego lekarza i na bardzo dobrym sprzęcie
laka86 napisałam w Twoim temacie parę zdań dotyczących Twojego wyniku. Jestem za tym, żebyś go powtórzyła. Jeżeli nie masz PCOS, to ten wynik jest ciut kosmiczny. Ale może lepiej tak, niż jakby miał być poniżej 1. Tzn poniżej 1 nie jest dobry:)
-
MisiaMisia wrote:Warto dodać, że badaniem określającym rezerwę jajnikową jest również badanie ultrasonograficzne. Podkreślę jednak, że u dobrego lekarza i na bardzo dobrym sprzęcie
laka86 napisałam w Twoim temacie parę zdań dotyczących Twojego wyniku. Jestem za tym, żebyś go powtórzyła. Jeżeli nie masz PCOS, to ten wynik jest ciut kosmiczny. Ale może lepiej tak, niż jakby miał być poniżej 1. Tzn poniżej 1 nie jest dobry:)
Ja mam 1,7 i wydaje mi się nieco mało No i pytanie co ile powinno się takie badanie powtarzać?
-
celia wrote:Ja mam 1,7 i wydaje mi się nieco mało No i pytanie co ile powinno się takie badanie powtarzać?
Ile masz lat jeżeli mogę zapytać? 1,7 nie jest tragicznym wynikiem. Myślę, że raz do roku można sobie wykonać takie badanie, jeżeli jest podejrzenie małej rezerwy jajnikowej. Z drugiej strony jest to przede wszystkim informacja dla lekarza prowadzącego, który na podstawie złożonej diagnostyki powinien określić tok działania odpowiedni dla Ciebie.
Nie stresuj się jednak zbytnio:) -
Witajcie.
Moje amh wynosi 5,3. Badanie robiłam w listopadzie 2013 r. Moja Pani ginekolog powiedziała, że reszta wyników dobra, tylko właśnie to amh jest troszkę za wysokie?
Czekamy na nasze dwa małe cuda ❤❤
05.12.2016 r. Na świecie pojawiły się nasze dwa aniolki Hania i Zosia -
nick nieaktualny