X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Wysoka Prolaktyna - wyniki
Odpowiedz

Wysoka Prolaktyna - wyniki

Oceń ten wątek:
  • LuśkaDośka Znajoma

Wysłany: 2 listopada 2024, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Halllo zagląda tu ktoś jeszcze? 😅

• Wer Nowa

Wysłany: 7 lutego, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry. Mam problemy z prolaktyna do tego zanik miesiączki, kiedy najlepiej wykonać badanie PRL ,skoro nie ma u mnie miesiączki?

• Ssilvia Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepiej wykonać badanie prolaktyny między 3. a 5. dniem cyklu (czyli w fazie folikularnej, zaraz po zakończeniu miesiączki). Wtedy poziom prolaktyny jest najbardziej miarodajny, ponieważ nie jest jeszcze pod wpływem wysokiego progesteronu z fazy lutealnej.

W fazie lutealnej można wykonać badanie, jeśli podejrzewa się przewlekle podwyższoną prolaktynę.
    Po owulacji prolaktyna naturalnie rośnie, dlatego wynik może być wyższy.

Jeśli Twoje objawy sugerują hiperprolaktynemię (np. brak owulacji, wydzielina z brodawek, bóle głowy, problemy z zajściem w ciążę), prolaktynę można zbadać w dowolnym momencie cyklu, ale interpretacja powinna uwzględniać fazę cyklu.

✨ 32 lat 🎀 | On 34 i wyniki nasienia super 🦸‍♂️ ✨

🌿 Hashimoto & niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!

💛 10 miesięcy starań – misja: 🍼👶

💊:
    • 🦋 T4 – 50 mcg.
    • 📉 Dostinex – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
    • ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
    • Acard 100 mg profilaktycznie w II fazie

🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖

✅ Co już mam sprawdzone?

🔄 Owulacja potwierdzona:
    – Endometrium 9–10 mm w czasie owulacji , śluz płodny 🧻
    – Pęcherzyki dojrzewają i pękają 🥚💥

🌬️ Jajowody drożne – przepływ potwierdzony! ✅

🔬 MUCHA i cytologia – w normie 🧫💖

🟡 Faza lutealna: 12 dni
    – Progesteron: 9 ng/ml w II fazie cyklu 💊🌕

📅 3. dzień cyklu (badania hormonalne):
    – Estradiol: 40 pg/ml 💧
    – FSH: 6 mIU/ml 🌱
    – LH: 6 mIU/ml 🔁
1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ