Zaciążone i czekajace-rozmowy o wszystkim i niczym.
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyewi0808 wrote:orientujesz sie jakie skłądki masz potrącane z?
na umowie zlecenie opłacają Ci społeczne i zdrowotne, ubezpieczenie chorobowe nie jest przy tego typu umowach nie ma obiązku opłacania chorobowego chyba ze sobie zażyczysz.
A jak nie masz opłacanych składek na chorbowe to jak pójdziesz na L4 to będzie bezpłatne. W dodatku musisz miec te składki na chorobowe płacone dłużej niż 90 dni. Zostanie Ci wypłacone za l4 z podstawy średnich wypłat z ostatnich 12 meiisęcy.
Co do zwolneinia, no to nie wiem jakmasz ta umowe bezterminowa skoro co miesiąc opróczrachunku podpisujesz umow koljna to tego nie ogarniam.
Niestety kobiety na tego typu umowach nei podlegają żadnej ochronie. Zleceniodawca nie musipodpsiywać z Tb kolejnej umowy. Niestety takie mamy dupne przepisy -
Ewi powiedz mi słońce gdzie można sprawdzić jakie składki odprowadza pracodawca. Mój mąż też ma zleceniówkę, którą podpisywał co roku 1 stycznia a od tego roku ma zleceniówkę ale bezterminową. Ma potrącane pieniążki na składki ale nie wiem jakie. Nie dostaje co miesiąc tak jak ja żadnych świstków więc nie mam jak sprawdzic. Trzeba zadzwonić do kadr do jego firmy czy np ZUS tez mi powie?
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
ann_je wrote:Ewi powiedz mi słońce gdzie można sprawdzić jakie składki odprowadza pracodawca. Mój mąż też ma zleceniówkę, którą podpisywał co roku 1 stycznia a od tego roku ma zleceniówkę ale bezterminową. Ma potrącane pieniążki na składki ale nie wiem jakie. Nie dostaje co miesiąc tak jak ja żadnych świstków więc nie mam jak sprawdzic. Trzeba zadzwonić do kadr do jego firmy czy np ZUS tez mi powie?
Pracodawca powinien dawać pasek wypłaty/ rachunek albo liste wypłaty do podpisu.
A jak nie to zawsze możesz w kadrach zapytać no ale wiadomo jak nie płacą to przez tel mogą Ci pwoedzieć co chcesz. Najlepiej zadzwonić do ZUsu na infolinie, lub napisać pismo jak chcesz to moge Ci pomóc cos takiego napisać do ZUsu i powinni udzileić ospowiedzi
-
nick nieaktualny
-
Ewi mój mąż nie podpisuje nic ani nie dostaje pasków eh. Siedziba jego firmy jest w zupełnie innym mieście i wszystko załatwia mailowo lub telefonicznie.
Ewi jeżeli masz jakiś taki szimel to byłabym wdzięczna za podesłanie. Ja sobie uzupełnię i wyślę do zusu. W zasadzie to mój mąż rzadko choruje ale jak już to bierze wolne od pracy a może się okazać że przecież mógłby mieć płatne l4 -
Jak ja się dzisiaj nie porzygam to chyba mnie szlag trafi
Mam takie mdłości i tak każdy zapach mnie drażni, że mało nie umrę... A wymiotować nie da rady - tylko straszy co jakiś czas. Ostatni kurde raz piłam wódkę ze sprite!! i tylko 3 drinki (po 50ml wódki) wczoraj wypiłam a dziś umieram i do tego tylko pół bułki suchej rano, drugie pół o 12 i jest dramat
chcę do domkuu ;(
i okres mi się skończył chyba ;/ od rana mam wkładkę i tylko smużka na niej jest brązowa i nawet przy siusianiu prawie czysty papier eh ;/ -
nick nieaktualny
-
Ciri bo wyluzuj... wiem że łatwo się mówi jak się nie ma problemu z stabilnością pracy ale teraz na pewno nie możesz się stresować. Idz na l4 odpocznij, przeczekaj do końca I trymestru i jak się będziesz dobrze czuła i w robocie nie będą dalej szaleć to sobie wrócisz do pracy jeszcze na chwile
Baronowa moja mama zawsze z dwuznacznym uśmieszkiem mówi, że na ból gardła to tylko "pędzlowanie" -
ciri22 wrote:a ja mam skurcze macicy i martwie ssie co z dzieckiem....
Olencja doczekasz sie w koncu