Zajączku nie żałuj mi dwóch kreseczek, w Sylwestra chcę już prowadzić wózeczek 🐰🪺🤰
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurde, ja bym chyba zwariowała przy takich cyklach 😅 robiłaś krzywą cukrową i insulinową? Próbowałaś inozytolu? Wydaje mi się, że warto spróbować znaleźć lekarza, który będzie miał inny pomysł niż antykoncepcja, chociaż przy 50 dyniowym cyklu, jak być przez np 2 msc miała brać anty to jak skipnięcie jednego cyklu starań... Ja nigdy nie brałam tabletek, więc nie wiem jak to działa, ale szukałabym dalej pomocyIza. wrote:Nie odzywam się , czasem tylko coś tam zerknę, co u Was. U mnie dziś już 50 dzień cyklu i dalej nie dostałam okresu. Testy cały czas wychodzą negatywne, więc po prostu czekam dalej.
Byłam u lekarza zaproponował antykoncepcję, żeby uregulować cykle, ale szczerze mówiąc nie jestem do tego przekonana. Przed pierwszą ciążą miałam podobnie mój najdłuższy cykl trwał ponad 60 dni też wtedy proponowali mi antykoncepcję, a po dwóch trzech takich długich cyklach udało się zajść w ciążę. Więc mam nadzieję, że to teraz też jakiś etap przejściowy.
Co ciekawe, wszystkie wyniki mam w porządku, na USG też wszystko ok, więc totalnie nie wiem, skąd te długie cykle. U mnie 40-parodniowe to w sumie standard, ale jak dochodzi do 50–60 dni, to już zaczynam się zastanawiać, czy coś jednak nie gra.
Na razie nie chcę tego za bardzo rozkminiać po prostu czekam dalej i odezwę się, jak w końcu dostanę okres.
Szczerze mówiąc, sama już nie wiem, czy dobrze robię może faktycznie antykoncepcja pomogłaby uregulować ten cykl. Z drugiej strony moje wcześniejsze doświadczenie podpowiada mi, że nawet przy takich długich cyklach da się zajść w ciążę.
Tamtym razem też nikt nie potrafił mi powiedzieć, skąd takie cykle u mnie słyszałam tylko ciagle, że przy takich długościach na pewno są bezowulacyjne i że raczej nie mam szans zajść w ciążę… a jednak się udało. Dlatego trochę się tego trzymam i mam nadzieję, że teraz może być podobnie.
Kompotlinka, Agi96 lubią tę wiadomość
👩 93' 🧑 93'
Starania od 02.2025 z przerwami
07.2025 - puste jajo płodowe 💔 7w
10cs -
Kompotlinka no idziemy łeb w łeb, powiedz mi kiedy serduszkujesz, musimy się zgrać, bo ten sam dc i mój owulak z rana wyglądał identycznie, a po południu jeszcze ciemniejszy haha 😅🌱Starania o pierwsze dziecko od 08.2025🌱
⏸️ 11.2025
💔12.2025 poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
Powrót do starań od 02.2026 🍀
⏸️ 05.2026 🤞🌈
🌈W oczekiwaniu na tęczę po deszczu🌈 -
Haha, jestem umówiona z mężem na wieczór ale zobaczymy jaki wyjdzie test i czy będą siły. 😅 U nas to główny problem, męża męczy alergia i inne, że często po prostu pada zanim wrócę do domu._Dysia_ wrote:Kompotlinka no idziemy łeb w łeb, powiedz mi kiedy serduszkujesz, musimy się zgrać, bo ten sam dc i mój owulak z rana wyglądał identycznie, a po południu jeszcze ciemniejszy haha 😅
Miło mi, że możemy iść ramię w ramię. 😊
_Dysia_ lubi tę wiadomość
👩34 👦35 & 🐕 🐕
starania od 10.25 -
Boże dziewczyny, melduję w końcu!!!!
Tak się cieszę - po 55 dniach przyszła dziś @!
Nie spodziewałam się że kiedykolwiek okres mnie tak ucieszy 😆
Kompotlinka, _Dysia_, BillieJean, Agi96, Mika1992, majskoko, Cerva, Esbe, Karolaxoxo, Kinia197, KamilaAnt2026, askowe, KAaareii, Iza. lubią tę wiadomość
👩24 🧔♂️26
6 lat antykoncepcji, odstawiona 10.2025
starania od 01.2026
💊euthyrox n75, concor cor 1,25
suple: fertistim, omega3, wit D, floradix (żelazo), witC, lakoferyna
ferrytyna 8 -> 53 ✅
TSH 0,2 -> 0,4 -> 0,7✅️
podwyższone ATG -> 270 (norma do 115)
Testosteron ⬆️
AMH ⬆️ -
Mam wynik progesteronu z dzisiaj - 16.
Czyli jeśli owulacja była 16/17.04 i jestem w 7-8 dpo to całkiem niezły wynik.
A jeśli jestem jeszcze wcześniej ok 5dpo to chyba jeszcze lepiej.
Czy jest sens przy takim wyniku brać dodatkowy progesteron? Lekarz przepisał (i to kilka opakowań) nie znając tego wyniku jeszcze.
Zdrowe kobiety:
faza folikularna: <0,05 – 0,193 ng/ml
faza owulacyjna: 0,055 – 4,14 ng/ml
faza lutealna: 4,11 – 14,5 ng/ml
po przekwitaniu: <0,05 – 0,126 ng/ml
Zdrowe kobiety ciężarne:
I trymestr: 11,0 – 44,3 ng/ml
II trymestr: 25,4 – 83,4 ng/ml
III trymestr: 58,7 – 214 ng/mlWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia, 08:45
askowe, BillieJean lubią tę wiadomość
👩🏻36 lat 👦🏻36 lat
starania od 02.2026 -
Iza. wrote:Nie odzywam się , czasem tylko coś tam zerknę, co u Was. U mnie dziś już 50 dzień cyklu i dalej nie dostałam okresu. Testy cały czas wychodzą negatywne, więc po prostu czekam dalej.
Byłam u lekarza zaproponował antykoncepcję, żeby uregulować cykle, ale szczerze mówiąc nie jestem do tego przekonana. Przed pierwszą ciążą miałam podobnie mój najdłuższy cykl trwał ponad 60 dni też wtedy proponowali mi antykoncepcję, a po dwóch trzech takich długich cyklach udało się zajść w ciążę. Więc mam nadzieję, że to teraz też jakiś etap przejściowy.
Co ciekawe, wszystkie wyniki mam w porządku, na USG też wszystko ok, więc totalnie nie wiem, skąd te długie cykle. U mnie 40-parodniowe to w sumie standard, ale jak dochodzi do 50–60 dni, to już zaczynam się zastanawiać, czy coś jednak nie gra.
Na razie nie chcę tego za bardzo rozkminiać po prostu czekam dalej i odezwę się, jak w końcu dostanę okres.
Szczerze mówiąc, sama już nie wiem, czy dobrze robię może faktycznie antykoncepcja pomogłaby uregulować ten cykl. Z drugiej strony moje wcześniejsze doświadczenie podpowiada mi, że nawet przy takich długich cyklach da się zajść w ciążę.
Tamtym razem też nikt nie potrafił mi powiedzieć, skąd takie cykle u mnie słyszałam tylko ciagle, że przy takich długościach na pewno są bezowulacyjne i że raczej nie mam szans zajść w ciążę… a jednak się udało. Dlatego trochę się tego trzymam i mam nadzieję, że teraz może być podobnie.
Przed ciążą okres dostałam dopiero po 56 dniach brałam duphaston według zaleceń owulacja przyszła no i zaszłam. Brałam antykoncepcje kilka lat i nic mi nie uregulowała skoro odstawiłam i miałam tak długie cykle
👩🏼29&30👨🏻
🐈⬛🐈
🩷 - 08.2024
Starania od 04.2026 -
Z odstawianie chyba też trzeba uważać, bo można mieć PCOS "potabletkowe", może to Cię spotkało?Kinia197 wrote:Przed ciążą okres dostałam dopiero po 56 dniach brałam duphaston według zaleceń owulacja przyszła no i zaszłam. Brałam antykoncepcje kilka lat i nic mi nie uregulowała skoro odstawiłam i miałam tak długie cykle👩 93' 🧑 93'
Starania od 02.2025 z przerwami
07.2025 - puste jajo płodowe 💔 7w
10cs -
askowe wrote:Z odstawianie chyba też trzeba uważać, bo można mieć PCOS "potabletkowe", może to Cię spotkało?
Szczerze nie mam pojęcia. Miałam iść na badania ale zaszłam w 3 cyklu po odstawieniu a po ciąży wszystko jest w porządku i mam cykle jak w zegarku
askowe lubi tę wiadomość
👩🏼29&30👨🏻
🐈⬛🐈
🩷 - 08.2024
Starania od 04.2026 -
A czy są jakieś efekty uboczne brania duphostanu?♀️95 ♂️97
♀️
* zmagam się z plamieniami od 7dpo do @
2/2026 (2dc)
Ferrytyna - 17 ng/ml -> 46 ng/ml w 5 tyg
TSH - 1,33 mIU/L
E2 – 176 pmol/l
FT4 - 15,50 pmol/L
FSH – 5,1 mIU/mL
LH – 4,67 mIU/ml
Prolaktyna – 6,91 ng/mL
♂️
Morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 9cs -
KamilaAnt2026 wrote:A czy są jakieś efekty uboczne brania duphostanu?
Tak, jak każdy lek.
„Duphaston (dydrogesteron) jest dobrze tolerowany, ale może wywoływać skutki uboczne, takie jak bóle/migreny głowy, nudności, tkliwość piersi, wzdęcia, wzrost masy ciała oraz nieregularne krwawienia. Rzadziej występują zawroty głowy, senność, depresja, reakcje alergiczne (wysypka) czy zaburzenia wątrobowe. Lek może wpływać na zdolność prowadzenia pojazdów”👩🏻36 lat 👦🏻36 lat
starania od 02.2026 -
A tak z ciekawości… dlaczego bierzecie Duphaston? Nie lepszy byłby cyclogest czy inny naturalny progesteron?👩🏻35; AMH 9,41 (’24) kariotyp ✅
🧔🏻38; Teratozoospermia, CFTR - prawidłowy;kariotyp✅
starania od 2015, w klinice od 2022
08/22 punkcja 6 🥚, 2❄️ 5AA
11/22 FET 💔
05/23 FET ❌
02/24
SONO HSG - jajowody obustronnie drożne ✅; histeroskopia - polip na ścianie tylnej
03/24 punkcja: 12 🥚, zapłodniono 6, mamy 5❄️: 3x5AA, 2x5AB
04/24=5dpt 16,5|7dpt 50,60|9dpt 202,2|13dpt 787,20♥️
wracamy po rodzeństwo
01/26=beta 0❌
03/26=beta 0❌
04/26=beta 0❌
To tylko kolejny krok, nie koniec drogi…
Został ❄️ -
Ja jeszcze nie biore. Ale mam plamienia w fazie lutealnej mysle ze to wina szybko spadajacego.progesteronu i chce sprawdzic czy duphostan pomoze w wyregulowaniu fazy lutealnej 🤔♀️95 ♂️97
♀️
* zmagam się z plamieniami od 7dpo do @
2/2026 (2dc)
Ferrytyna - 17 ng/ml -> 46 ng/ml w 5 tyg
TSH - 1,33 mIU/L
E2 – 176 pmol/l
FT4 - 15,50 pmol/L
FSH – 5,1 mIU/mL
LH – 4,67 mIU/ml
Prolaktyna – 6,91 ng/mL
♂️
Morfologia pl. 1%
Starania od 09.25 - 9cs -
Dzydzy 16 to ladny prog
może skonsultuj się z lekarzem czy brać ten duphaston.
Ja bym nie brała, bo jeśli się udało a mocno trzymam za Ciebie kciuki .. to zdrowa ciąża utrzyma się nawet przy niskim progesteronie a ciąży, która ma się zakończyć to i duphaston nie pomoże.
Kompotlinka, Karolaxoxo, dzydzy, Monia• lubią tę wiadomość
Rocznik 92
🩷Córka 08.2022 (1cs)
🩵Syn 03.2025 (12cs)
🧑🧑🧒🧒 Marzec 2026 - Starania o 3 dziecko wciąż karmiąc piersią 🤱🏻 -
Mi przepisała lekarka z kliniki, mam brać po owulacji. Miałam wcześniej bardzo niski progesteron. Oczywiście tabletki tabletkami, ale niski progesteron to objaw i trzeba szukać przyczyny i nad tym pracować.Bambik wrote:A tak z ciekawości… dlaczego bierzecie Duphaston? Nie lepszy byłby cyclogest czy inny naturalny progesteron?
Dodatkowo mi lekarka w klinice powiedziała, żeby się nie fiksować na tym że progesteron mniejszy niż 10. On się też wydziela różnie. 7 czy 8 po owulacji nie jest złym wynikiem.👩🏻 33 👦🏻 32
Starania od 01.02.2025 z 2 przerwami
Jestem wege od ponad 10 lat
28.07 - ⏸️, ale niestety ciąża biochemiczna
Nie poddajemy się!
Update 28.01💊: Omega-3, B12, Magnez, Cholina, Foliany, Laktoferyna, Wit. E, C, Cynk, Melatonina, Tyrozyna, Selen, Jod
IO -> Siofor 500 -
BillieJean wrote:Dzydzy 16 to ladny prog
może skonsultuj się z lekarzem czy brać ten duphaston.
Ja bym nie brała, bo jeśli się udało a mocno trzymam za Ciebie kciuki .. to zdrowa ciąża utrzyma się nawet przy niskim progesteronie a ciąży, która ma się zakończyć to i duphaston nie pomoże.
Tak, będę to konsultować na pewno.
Dziwiło mnie że tak w ciemno mi to przepisał, ale ufam mu bo bardzo holistycznie podchodzi do pacjentek więc na pewno przegadam ten temat. Teraz z wynikiem już będziemy mieć solidne podstawy.
Doszedł mi wynik AMH - 1,24. Równo rok temu było 1,62.👩🏻36 lat 👦🏻36 lat
starania od 02.2026 -
Bambik wrote:A tak z ciekawości… dlaczego bierzecie Duphaston? Nie lepszy byłby cyclogest czy inny naturalny progesteron?
A jak jest różnica?
Tak mi zalecił lekarz i nie zagłębiłam się w to. Ale na pewno chodziło po części o to żebym mogła zbadać swój naturalny poziom też.👩🏻36 lat 👦🏻36 lat
starania od 02.2026 -
dzydzy wrote:A jak jest różnica?
Tak mi zalecił lekarz i nie zagłębiłam się w to. Ale na pewno chodziło po części o to żebym mogła zbadać swój naturalny poziom też.
Oprócz tego, że duphaston jest syntetyczny, a cyclogest naturalny- to pewnie żadna 😉👩🏻35; AMH 9,41 (’24) kariotyp ✅
🧔🏻38; Teratozoospermia, CFTR - prawidłowy;kariotyp✅
starania od 2015, w klinice od 2022
08/22 punkcja 6 🥚, 2❄️ 5AA
11/22 FET 💔
05/23 FET ❌
02/24
SONO HSG - jajowody obustronnie drożne ✅; histeroskopia - polip na ścianie tylnej
03/24 punkcja: 12 🥚, zapłodniono 6, mamy 5❄️: 3x5AA, 2x5AB
04/24=5dpt 16,5|7dpt 50,60|9dpt 202,2|13dpt 787,20♥️
wracamy po rodzeństwo
01/26=beta 0❌
03/26=beta 0❌
04/26=beta 0❌
To tylko kolejny krok, nie koniec drogi…
Został ❄️ -
Cześć dziewczyny, jestem tu nowa ale podczytywałam Was z poziomu przeglądarki już od stycznia. Obserwowałam wszystkie miesięczne wątki. Postanowiłam jednak założyć konto i dołączyć.
Wiem że niektóre z Was starają się już bardzo długo. U mnie trwa to dopiero od początku roku, jednak przygotowuje się już od prawie roku. Wcześniej miałam bardzo nieregularne cykle które trwały mniej więcej od 35 do nawet 50 dni. Okazało się że to prawdopodobnie podwyższona prolaktyna (38 norma do 26). Od końca marca biorę dostinex 0,5 tabletki na tydzień, cykl od razu się poprawił. Pierwszy raz wiedziałam kiedy mam owulację, pojawił się śluz płodny oraz bardzo mocny skok LH, z ledwo widocznej kreski na bardzo ciemną w 18dc. Dzięki temu mogłam zbadać również progesteron 7 dpo - wyszedł 15,83 więc chyba ok. To wszystko dało mi mocną nadzieję, że ten cykl może będzie szczęśliwy, jednak dzisiaj 12dpo testy negatywne. Okres ma być za jakieś 2-3 dni. Pani doktor skierowała mnie na badania jednodniowe do szpitala, mam do niej napisać jak dostanę okres. Pech chciał że niestety będzie to przed majówka więc myślę że nie zrobią mi tych badań w tym cyklu bo 2-4dc będzie akurat w długi weekend. Dodatkowo mam podejrzenie małego polipa w macicy około 3,5mm. To tak pokrótce moja historia. Mam nadzieję że w wątku majowym będę mogła się częściej udzielać
Kompotlinka, Esbe, askowe, Lisia00 lubią tę wiadomość
Ona: 31
- hiperprolaktynemia - dostinex 0,5 tabletki na tydzień
- TSH, LH, FSH, FT3, FT4, progesteron ✅
Sumplementy: mioinozytol, D3, B6, B9, B12, omega 3, magnez, jod, cholina, laktoferyna
On: 34
- morfologia 2%❗
- podwyższona agregacja❗
- koncentracja w 1ml - 67 mln / w całości 173mln ✅
- ruch całkowity - 55% ✅
- ruch postępowy - 43%✅
- plemniki żywe - 80% ✅
Suplementy: fertistim, omega 3, D3, magnez