35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny ale się dzisiaj tu działo, wątek robi się naprawdę staraniowy
Kisiel trzymam kciuki, Asiula mam nadzieję że jajo okaże się złote, za resztę dziewczyn też zaciskam. Nadaje spod telewizora mecz z menżem oglądam też chyba robicie to samo, bo cicho tu jakoś.
Aasiula, kkisia, kapturnica, malgos741, Mega, efcia, macduska, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość
-
a zapomniałam się pochwalić wyhaczyłam dziś buty zimowe dla dziecia przecenione z 300 na 120 ale zajebiaszcze som
Aasiula, ania.g, Dziobak, kkisia, kapturnica, dorbie, Bozia3, efcia, moremi, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość
-
Mimbla wrote:Uhm.
No, to fakt,
Poza tym Chazan miał obowiązek, wynikający z obowiązującego prawa, żeby pacjentkę skierować do ośrodka w którym mogłaby wykonać zabieg, wtedy kiedy było to jeszcze możliwe. Nie zrobił tego.
Sąd postawił najwyraźniej klauzulę sumienia pana Chazana ponad obowiązującym prawem...
I to jest bulwersujące.
i szlajaj się od jednego do drugiego aż się okaże że wszyscy ci odmówią - to na hu są lekarzami? tu akurat była mowa o przypadku legalnej aborcji zagrażającej życiu i zdrowiu ciężarnej. no halo! Czy to nie wskazanie medyczne?? Ja rozumiem, ze taki lekarz może nie być pewny gdzie ma się udać- ale mógłby wykazać odrobinę chęci i np. wykonać telefon do innej jednostki i zapytać? czy mnie wyobraźnia ponosi? w końcu jeśli zostałaby taka osoba skierowana z polecenia jednego lekarza do drugiego to pewnie byłaby przyjęta. Ale nie- on nie podniesie tej słuchawki ponieważ według niego kierowanie jej w szpony diabła jest równie niemoralne co dokonanie zabiegu. Takiego czy jakiegokolwiek innego. Czy choćby przepisanie "niemoralnej" recepty na pigułkę dzień po. Niedługo niemoralne to będą tabletki antykoncepcyjne.
Dorbie- ja to rozumiem, znajdę sobie listę lekarzy. Ale szlajanie się od jednego do drugiego i pytanie: czy mi pan doktor zrobi? to jak kolędowanie u Arabów- mija się z celem właściwie. Po to są ośrodki zdrowia, szpitale, gabinety prywatne, żeby lekarz mógł i wykorzystywał całą swoją wiedzę medyczną przy wykorzystaniu dostępnych procedur i sprzętu. Wkurza mnie ta cała klauzula sumienia. Czy i ty ją wyznajesz?Mimbla, moremi lubią tę wiadomość
-
15 lat temu mialam tak cyste ;Potworniaka;6 cm usowana .mysza1975 wrote:Dobry wieczór!
Zaraz mnie stąd wywalicie, bo wpadam znienacka coś tam skrobne i znowu znikam, ale naprawdę nie mam czasu na regularne czytanie i strasznie nad tym ubolewam.
Byłam dzis u gina. Niestety mam 4 cm cystę na prawym jajniku, stąd to długotrwałe krwawienie.
Zaleciła mi kupę badań ( w tym betę, bo nie jest pewna jakiego pochodzenia jest ta cysta - może byłam w cąży?) i wypisała dupka na 15 dni. Po miesiącu kontrola.
Pozdrawiam wszystkie serdecznie. Zawsze ciepło o Was myślę. -
nick nieaktualnyComeToMeBaby wrote:dokładnie tak- teraz to jest niezgodne z konstytucją. ...
Dorbie- ja to rozumiem, znajdę sobie listę lekarzy. Ale szlajanie się od jednego do drugiego i pytanie: czy mi pan doktor zrobi? to jak kolędowanie u Arabów- mija się z celem właściwie. Po to są ośrodki zdrowia, szpitale, gabinety prywatne, żeby lekarz mógł i wykorzystywał całą swoją wiedzę medyczną przy wykorzystaniu dostępnych procedur i sprzętu. Wkurza mnie ta cała klauzula sumienia. Czy i ty ją wyznajesz?
Nie, w żadnym wypadku!!!
Ja też jestem zdania, że lekarz powienien wskazać tej kobiecie ośrodek, gdzie zrobią jej aborcję. I tak było i dla mnie jest w innych sprawach nawet błahych typu nie ma miejsc do lek POZ i gdzie ma pacjent się udac lub co zrobić. Mamy obowiązek nie wiem czy pisany, ale dla mnie jasne,że tak.
Tylko dziwię się tej kobiecie, dlaczego nie podjęła się sama szukania miejsca czy ginekologa, który jej to zrobi, pomimo tego, że on jej odmówił, przecież tu o nią chodziło. Większośc kobiet by podjęła tą próbę i na pewno by jej się udało znaleźć miejsce.ComeToMeBaby, caffe, Mimbla, moremi lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:dokładnie tak- teraz to jest niezgodne z konstytucją.
(..)
Dorbie- ja to rozumiem, znajdę sobie listę lekarzy. Ale szlajanie się od jednego do drugiego i pytanie: czy mi pan doktor zrobi? to jak kolędowanie u Arabów- mija się z celem właściwie. Po to są ośrodki zdrowia, szpitale, gabinety prywatne, żeby lekarz mógł i wykorzystywał całą swoją wiedzę medyczną przy wykorzystaniu dostępnych procedur i sprzętu. Wkurza mnie ta cała klauzula sumienia. Czy i ty ją wyznajesz?
Derbie pewnie nie wyznaje, tylko się dziwiła że sama ta kobieta poprzestała na 1 opinii. Wiadoma rzecz że mamy prawo do wielu opinii medycznych i trzeba z tego korzystać.
Ale tak jak piszesz, na to trzeba mieć dużo zdrowia, do pielgrzymowania po gabinetach.. i trzeba mieć nerwy ze stali. Bo prawa pacjenta to są u nas głównie na papierze.
U tego "prof. Ch" mnie np. dziwi że jak czytałam w jednej z gazet, on kiedyś wykonywał rutynowo aborcje, ot - po prostu na stare lata mu się odmieniło i zrobił się taki moralny w tym szpitalu "świętej rodziny".
Może ma nadzieję że po wyborach zostanie krajowym konsultantem ministra zdrowia dr naprotechnologii i stąd ten cały raban...?
Ta kobieta źle trafiła z pytaniem o zabieg, może miała grubsze problemy ze sobą.
Ale to on popełnił największy błąd, na jej szkodę.
dorbie, ComeToMeBaby, Luna76 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
dorbie wrote:Nie, w żadnym wypadku!!!
Ja też jestem zdania, że lekarz powienien wskazać tej kobiecie ośrodek, gdzie zrobią jej aborcję. I tak było i dla mnie jest w innych sprawach nawet błahych typu nie ma miejsc do lek POZ i gdzie ma pacjent się udac lub co zrobić. Mamy obowiązek nie wiem czy pisany, ale dla mnie jasne,że tak.
Tylko dziwię się tej kobiecie, dlaczego nie podjęła się sama szukania miejsca czy ginekologa, który jej to zrobi, pomimo tego, że on jej odmówił, przecież tu o nią chodziło. Większośc kobiet by podjęła tą próbę i na pewno by jej się udało znaleźć miejsce.
dorbie, zanim jej odmówił, powiedział, że trzeba zrobić badania XYZ (czytałam, że bez sensu, bo i tak już wcześniej wszystko było wiadomo) i praktycznie wyczerpał czas, kiedy aborcja jest legalna, a jak już odmówił i poszła gdzie indziej to było po terminie. -
Alis wrote:dorbie, zanim jej odmówił, powiedział, że trzeba zrobić badania XYZ (czytałam, że bez sensu, bo i tak już wcześniej wszystko było wiadomo) i praktycznie wyczerpał czas, kiedy aborcja jest legalna, a jak już odmówił i poszła gdzie indziej to było po terminie.
tyle że moja dzisiejsza dyskusja nie dotyczy tego konkretnego przypadku tylko ustanowienia przez trybunał Konstytucyjny (zdaje się) tego, ze teraz klauzula sumienia jest rozszerzona o to, ze lekarz nie musi podawać pacjentce miejsca wykonania tego czego sam odmówił, bo jest to niezgodne z konstytucją. Bo pewnie podanie takiego miejsca również kaleczy morale takiego lekarza.
A Chazan to tylko komentarz do całej tej sytuacji dawał. Cieszy się bo jest po jego myśli. Wiadomo.Alis, dorbie, Mimbla, kapturnica lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyTo i świnia!
Ja się tak dokładnie tym nie interesowałam, generalnie wkurzają mnie takie sensacje, za dużo tego
Wiadomość została wyedytowana przez moderatora forum z powodu łamania zasad regulaminu- używanie wulgaryzmów.Wiadomość wyedytowana przez moderatora forum: 8 października 2015, 22:15
ComeToMeBaby, Alis, BISCA lubią tę wiadomość
-
ComeToMeBaby wrote:ależ się wkurwiłam.
aż musiałam odpalić ovu, przyjść i napisać.
oglądam tv i wiadomości- Chazan triumfuje. Lekarz teraz będzie mógł nie dość ze się powołać na klauzulę sumienia (np podczas odmówienia legalnej aborcji) ale tez NIE MUSI podawać miejsca, gdzie wykonają takie usługi.
Kurwa no.
Idę pić.
Gnój, za komuny skrobał za kasę co się da, a teraz świętoszka, kuźwa, zgrywa!!! A do tego wytrych daje podobnym jemu.dorbie, Mimbla, ComeToMeBaby, Mega, kkisia, kapturnica, iwcia77, Simba lubią tę wiadomość