X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • Alis Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Simba wrote:
    Ja robilam amniopunkcje w siodmym bodajze miesiacu ciazy. Najbardziej stresujace, obciazajace psychicznie i bolesne badanie ever. Poryczalam sie, a M malo nie zemdlal. Nie robilabym go, ale Maxowi w zbyt szybkim tempie zaczela rosnac glowa i bylo podejrzenie wodoglowia (oraz ciezszych wad genetycznych). Zdecydowalam sie tylko dlatego ze wodoglowie mozna by bylo leczyc jeszcze w ciazy.
    Rozumiem bardzo dobrze Twoje dylematy. Nam nawet w tym siodmym miesiacu sugerowano "rozwiazanie problemu". DLA NAS TO BYLO WYKLUCZONE. Za dobrze znalismy juz wtedy Maxa i zbyt mocno go juz wtedy kochalismy :)
    Kiedys juz tu pisalam - mnie ciaza zmienila poglady na temat aborcji i uposledzen, wad etc. Ale to indywidualne. Podzielam zdanie Waci - mozna usunac dziecko o ktorym wiemy ze narodzi sie chore, ale nie mamy pewnosci czy to zdrowe nim pozostanie. Ja zadalam sobie pytanie w ciazy: czy gdyby ktos mi powiedzial ze urodze zdrowe dziecko ale ono powaznie zachoruje po 6 roku to czy usunelabym ciaze? Nie. Sa duze szanse, ze jak zobaczysz ten bijacy punkt na monitorze, to bedziesz chciala go miec za wszelka cene. Tak juz jest z dziecmi na ktore sie dlugo czeka ;)

Mnie to jakoś zawsze zaskakuje, gdy czytam o miłości do punkciku. Jakoś mi tak wyszło, że oczywiście trzesłam się nad dzieckiem w ciąży, ale kocham ją teraz, gdy uczę się jaka jest. Wcześniej, w ciąży, mogłabym co najwyżej fantazjować o tym, jaka ona jest. Teraz znam jej charkterek, zachowania i im więcej o niej wiem, tym bardziej ją kocham. Chyba jestem zbyt racjonalna na starość, zeby kochać samo wyobrażenie o dziecku.
    Teraz też czekam na jakiś konkret o tym drugim, żeby budować wieź emocjonalną. Na razie czuję głównie odpowiedzialność. Gdy zobaczyłam na USG, że ma główkę i tułów rozkleiłam się trochę, ale to wciąż za mało, żebym naprawdę je poczuła.

Elfik, ComeToMeBaby, Bozia3, iwcia77 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • Alis Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kapturnica wrote:
    Alis jakie ceny sa teraz opiekunek do dzieci??? Zastanawiam sie nad braniem raz dziennie na godzine lub dwie w razie W i przydaloby mi sie przetestowac tez.

U nas we Wrocławiu, jeśli będziesz szukac przez np serwis "niania" to życzą sobie 12-15 za godzinę, a jeśli np. olx, czyli młode studentki z jakimś doświadczeniem lub bez to 8-10 zł.

Myśmy chcieli, żeby młodą się zajmowano profesjonalnie, więc zapisalismy ją do żłobka. Tylko, co mam zrobić, kiedy choruje, a oboje musimy pracować? Nie mam znajomych ani rodziny, którzy byliby dostępni w godzinach pracy. Polecone nianie z doświadczeniem też sa zatrudnione na stałe u kogoś i mogą przyjść tylko wieczorem. No i szukam kogoś przez ogłoszenie. Raczej nie będzie to niania ze wszystkimi kwalifikacjami, bo takie nie są dostępne dorywczo, tylko na stałe.

Elfik, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfik wrote:
    Reni, mordo ty moja!
    u mnie zupełnie tak samo, nie wiem gdzie się moje książki podziały i teraz kupuję na allegro stare wydania!
    jakiś czas temu miałam fazę na książki z rysunkami Szancera. Trochę ich nakupowałam.
    Mam świadomość,że to mnie się najbardziej będą podobać, bo w tym zalewie łatwo dostępnych mega kolorowych książek nasze dzieci pewnie nie odczują tej magii
    Ale dla mnie postacie z bajek Andersena zawsze będą się kojarzyły z tym czarodziejskimi rysunkami

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/be7e798cbcd9.jpg

Mam, mam taka po mojej mamie, wydanie z lat 60 tych chyba ;) jak bylam w GD ostatnio to zabralam dla Adama ;)
    I jeszcze Sierotke Marysie z jego ilustracjami tez..
    Piekne wydania..

ania.g, Elfik, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

Jeśli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można
    4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    A miałyście płyty gramofonowe, z bajkami?
    miałam! nawet chyba gdzieś jeszcze w piwnicy mam? niedawno miałam...

Mimbla lubi tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oglądałam dziś z Marcelem Reksia i piątek z Pankracym. Posłuchaliśmy też piosenki łapy, łapy cztery łapy i tej z tiktaka. Była radocha i pełne skupienie :)

kapturnica, Dziobak, Jastra, Mega, Mimbla, Simba, iwcia77, Sabina, moremi lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    sorry popieprzyło mi się z tym okropnym filmem
    Tajemnica wiklinowej zatoki
    oooo, teraz wiem o jakie szczury ci chodziło. ale to były bobry hyhyhyhy

Mega, iwcia77 lubią tę wiadomość

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • paszczakin Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra, jeszcze przy pietnastu postach chcialam napisac "i ja", "ja tez", ale se daruje. Bo ta konwersacja juz kiedys miala miejsce na forum ;) Pamietam, jak czesc z nas przezywala Brombe, a czesc jej nawet nie znalo. A ja juz mam ja dla Adama w wersji uaktualnionej ;)

A "Glowaczy" Bogdana Chorazuka nadal zadna nie przeczytala? ;)

ania.g, kapturnica, Reni, Dziobak, Elfik, moremi lubią tę wiadomość

Jeśli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można
    4u3Dp2.png eGmlp2.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimbla wrote:
    A miałyście płyty gramofonowe, z bajkami?
    Nie. Ja miałam bajki do słuchania na kasetach. Także wypas ;)
    A do tego słuchowiska w radiu.

Elfik, megan8, Mimbla lubią tę wiadomość

Matka fantastycznej 4 :)
  • Reni Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    oooo, teraz wiem o jakie szczury ci chodziło. ale to były bobry hyhyhyhy

to chyba nie wiesz, bo ja nadal nie wiem z jakiej bajki były szczury

iwcia77 lubi tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Dziobak Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    to chyba nie wiesz, bo ja nadal nie wiem z jakiej bajki były szczury
    A moze to byly myszy?? Bo to zupelnie zmienia postac rzeczy...

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlaczego moje dziecko jeszcze nie mowi? Wie ktos?
    Zaczynam sie frustrowac...

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:

Zbiera dane na twardy dysk i jak ruszy pełnymi zdaniami to go nie przegadasz ;)

Elfik, Dziobak, efcia, Mega, Mimbla, Simba, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

• Elfik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:

bo szybko zaczął chodzić..

Dziobak, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:
    Dobra, jeszcze przy pietnastu postach chcialam napisac "i ja", "ja tez", ale se daruje. Bo ta konwersacja juz kiedys miala miejsce na forum ;) Pamietam, jak czesc z nas przezywala Brombe, a czesc jej nawet nie znalo. A ja juz mam ja dla Adama w wersji uaktualnionej ;)

Mozemy uderzyc w piosenki i programy tv, bo to bylo slabo rozkmminione na forum. Ale nie bajki. Po jak ktoras znowu wyskoczy z Reksiem i Bolkiem i Lolkiem to chyba rzygne tecza...
    Dla mnie bomba Jedyneczka i Kot Budzik. Nie ma ich juz w TV, ale Jedyneczka jest na YT i na TV ABC ( ktorego nie mam ). Domowe Przedszkole jest juz nieco archaiczne.
    Z muzy to wspomniana Jedyneczka i Budzik oraz ciagle aktualna Mis i Margolcia. Wpadajace w ucho melodyjki, przyjemnie i nie debilne slowa piosenek.
    Macie cos jeszcze?

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfik wrote:
    bo szybko zaczął chodzić..
    Ale juz dosc dlugo chodzi. Chodzi i chodzi. Mowa kiedy? To, ze rozumienie mowy i motoryka mala jest powyzej przecietnej w ogole mnie nie uspokaja.

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jastra wrote:
    Zbiera dane na twardy dysk i jak ruszy pełnymi zdaniami to go nie przegadasz ;)
    I pierwsze co powie to bedzie: "Ojciec, rusz tylek, dzieciaka trzeba kapac" ( to moje rytualne wieczorne slowa ) ;)

Elfik, efcia, Mega, Mimbla, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    I pierwsze co powie to bedzie: "Ojciec, rusz tylek, dzieciaka trzeba kapac" ( to moje rytualne wieczorne slowa ) ;)

Nooo wielce prawdopodobne :) W końcu koduje to, co słyszy hihiihiih

Elfik, Dziobak, efcia, Mega, Mimbla, iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

• Elfik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paszczakin wrote:

Słonko nie bij, postaram się to naprawić...:)

• Elfik Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziobak wrote:
    Ale juz dosc dlugo chodzi. Chodzi i chodzi. Mowa kiedy? To, ze rozumienie mowy i motoryka mala jest powyzej przecietnej w ogole mnie nie uspokaja.

oo, a juz myślałam, że jako jedyna na tym forum nie masz dziecka geniusza, ale nie..
    powyżej przeciętnej pewnie się łapie w ten zakres...:P

Dziobak, iwcia77 lubią tę wiadomość

• Dziobak Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elfik wrote:
    oo, a juz myślałam, że jako jedyna na tym forum nie masz dziecka geniusza, ale nie..
    powyżej przeciętnej pewnie się łapie w ten zakres...:P
    Genialne mam to starsze. Mlodsze wiesz, geny inne... wiec ten teges... jest opcja, ze nie bedzie genialny :)

iwcia77, moremi lubią tę wiadomość

‹‹ 12323 12324 12325 12326 12327 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ