X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

35 +

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry w ogole!

Obiecalam Wam kiedys, ze napisze, jak w Norwegii traktuje sie kobiete w ciazy, chodzi o podejscie lekarzy.
    Wczoraj bylam u lekarza ogolnego, bo to on prowadzi ciaze, potem przejmuje ciaze polozna. Ginekolog jest tylko w sytuacjach zagrozenia ciazy i to dopiero od II trymestru.
    Ja do lekarza poszlam za wczesnie ( poszlam z przeziebieniem ) jezeli chodzi o ciaze, bo tu 1 wizyta jest w ( UWAGA ) 10 tygodniu ciazy. Lekarz ogolny zaklada wtedy karte ciazy, wazy, bada cisnienie i robi najprostsza morfologie.
    Kolejna wizyta w lekarza jest w 18 tyg i jest to usg ( jedyne podczas ciazy )
    A potem to juz III trymestr... I to wsio.

Generalnie pokutuje opinia, ze " ciaza to nie choroba ", a natura zalatwi wszystko za nas sama.

Ja jestem zalamana mowiac szczerze, 1 ciaze przeszlam w Polsce, z badaniami, usg, ginekologiem.
    Tu bede robic to najprawdopodbnie prywatnie, w klinice plodnosci, do ktorej bylismy zapisani i gdzie usg kosztuje tyle, ile jedzenie dla 3 osobowej rodziny na caly tydzien ;)

Na szczescie za 3 tyg jestem w Polsce, gdzie zrobie sobie wszystkie badania, usg i pogadam z moim ginekologiem.

Tak wiec, moje panie, badzcie szczesliwe, ze mozna robic bete, usg prawie na rzadanie, lekarz jest dostepny praktycznie 24/ 7 i ma sie poczucie, ze ktos sie i Was i fasolke troszczy. Bo ja tak tu nie mam...

Kate 75, malgos741, Bursztyn, inessa, bliska77, Lucky, grosza, samira, sjoanka, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bursztyn Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek, w UK jest identycznie, jedyna roznica to taka, ze usg robia dwa razy :) zazdroszcze dziewczynom w PL

Pusurek, inessa, Lucky, samira lubią tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg
  • Alis Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje Bursztynku, ze jednak az tak zle nie jest. Przegladalam sobie informacje na stronie NHS i tam jest napisane, ze kazda kobieta w ciazy moze zrobic badania pranetalne. Za chwile mam wizyte u mojego GP i poprosze o skierowanie i sie dowiem, jak to wyglada w praktyce.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2014, 10:34

inessa, Lucky lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Norwegii badania prenetalne tez sa, jak najbardziej, z tym, ze trzeba isc na osobna wizyte i o nie poprosic. Wtedy dostaje sie skierowanie i mozna robic badania.
    Przypominam tylko, ze w N. kazda wiztyta lekarska jest platna, kazde pobranie krwi kosztuje i nie mowie tu o placowkach prywatnych. Bezplatnie leczone sa tylko dzieci do 18 r.z. Kazde pobiegniecie do lekarza uszczupla portfel o np. 2 paczki pampersow ;)

Lucky, inessa, samira, Bursztyn, malgos741 lubią tę wiadomość

• Alis Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to nie wesolo. Tutaj nie wiem, co wybiegam, ale pobiegac moge sobie za darmo :) Moze chociaz u was jakosc uslug jest wyzsza. W Anglii zadazylo mi sie, ze np. pomieszali probki krwi albo ostatnio dentysta chcial mi leczyc nie tego zeba. Na szczescie ucieklam.

Pusurek, Lucky, inessa, Iwone, Bursztyn, malgos741 lubią tę wiadomość

aY05p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis wrote:
    ostatnio dentysta chcial mi leczyc nie tego zeba. Na szczescie ucieklam.

O matko! :D A tu lecza zeby amalgamatem jeszcze, za koszmarna kase oczywiscie :D Ja do dentysty tez chodze w Polsce :D

Lucky, inessa, malgos741 lubią tę wiadomość

• Reni Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a my narzekamy na nfz

dziewczyny wracać mi tu zaraz do Polski ;-)

Pusurek, Lucky, inessa, Iwone, Alis, samira, Bursztyn, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! graphics-bees-482908.gifdqpri09ky14nbyvi.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pusurek wrote:
    O matko! :D A tu lecza zeby amalgamatem jeszcze, za koszmarna kase oczywiscie :D Ja do dentysty tez chodze w Polsce :D
    Pusurku, ale zarobki w N przecież pozwalają na takie życie. Gdyby porównać polskie zarobki i usługi u Was czy w UK - to wygląda to abstrakcyjnie, ale przecież nie pracujecie w Pl, więc to trochę wygląda inaczej. Oczywiście - jeśli jest okazja wyleczyć zęby w Pl czy załatwić fryzjera - to też bym skorzystała z takiej opcji - nie można jednak podawać cen za usługi nie odnosząc się do zarobków w danym państwie...

Pusurek, Lucky, bliska77, malgos741 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    a my narzekamy na nfz
    Nie narzekajcie, nie narzekajcie! Pewnie zaraz padna slowa o kolejkach do lekarzy, limitach badan itd. Tu jest dokladnie to samo! Niby tylko 5 milionow ludzi tu mieszka, ale stac w kolejce do specjalisty trzeba ( np. ortopeda - 3 miesiace ) i nikt sie nie burzy, bo tak po prostu jest. Tu narod w ogole niekonfliktowy, a z lekarzem do sie w ogole nie dyskutuje, bo lekarz to drugi po Bogu i wszystko najlepiej wie :D

Alis, Lucky, inessa, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość

• Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samira - jeśli wytrzymasz nerwowo, to poczekaj z betą. Odstaw lutkę, bo nie ma po co przedłużać cyklu, a przez 2-3 dni nic się nie stanie...Test chyba wykazałby już ciążę...

Pusurek, Lucky, inessa, Kate 75, bliska77, samira, Bursztyn lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia3 wrote:
    Pusurku, ale zarobki w N przecież pozwalają na takie życie. Gdyby porównać polskie zarobki i usługi u Was czy w UK - to wygląda to abstrakcyjnie, ale przecież nie pracujecie w Pl, więc to trochę wygląda inaczej. Oczywiście - jeśli jest okazja wyleczyć zęby w Pl czy załatwić fryzjera - to też bym skorzystała z takiej opcji - nie można jednak podawać cen za usługi nie odnosząc się do zarobków w danym państwie...

Oczywiscie, nie raz podkreslalam, ze kwestii zarobkow nie ma co w ogole rozwazac, ale leczenie sie prywatne w N. jest naprawde drogie. Norwegowie zaczynaja jezdzic na lecznicze wycieczki do Polski, Litwy, Lotwy, bo jest duzo taniej, a jakos lepsza. Ale podalam przyklad usg ginekologicznego w prywatnej klinice kilka postow wyzej, nie mowie, ze mnie na nie nie stac i ze nie bede potem jadla tydzien, ale jest to kwota, ktora powaznie uszczupla portfel. Norwegia nie jest tanim krajem do zycia, ale i tak najgorzej maja ci, ktorzy dopiero przyjechali i wszystko przeliczaja na zlotowki ;) Tak to mozna na zawal pasc przy kazdych spozywczych zakupach :D

Lucky, inessa, EwaT, Mango, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :)
    Życze każdej dobrego dnia oraz długiego wekendu :D
    Jak ja sie czuje ojej spałabym cały czas,mam mdłosci najgorzej wieczorem ale tak są cały czas,no i meczy mnie bardzo astma.
    I zimno mi ale duszno wiec spalismy dziś tak,zę w pokoju obok było otwarte okno. Oraz straciłam apetyt nie mam ochoty na jedzenie ale mam nadzieje,ze jak teraz zmieniłam miejsce podawania luteiny to sie troche zmieni.

Samirko idź na bete nawet jutro jak możesz.
    Buziaki dla każdej <3

Lucky, Kate 75, Bozia3, grosza, Pusurek, EwaT, samira, Bursztyn, gosia7122, Mango, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to sie u mnie zaczelo! Zanioslam probke moczu do mojego ogolnego lekarza, po ostatnich dolegliwosciach z pecherzem. Okazalo sie, ze mam krew w moczu. Lekarz powiedzial, ze to sie zdarza i ze mam duzo pic soku z pomaranczy i przyniesc nowa probke za tydzien. No, masakra jakas! To jest lekarz, ktory wie, ze mam problemy z pecherzem, w grudniu bralam antybiotyk, a wiosna mialam odmiedniczkowe zapalenie nerek :(

Na szczescie mam moich lekarzy, kolezanka zrobi mi w szpitalu szczegolowe badania lacznie z posiewem, ale dopiero w poniedzialek.

Ja chce do Polski!!!!

Kate 75, inessa, Lucky, grosza, samira, malgos741 lubią tę wiadomość

• anna maria Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczynki u mnie pogoda przepiekna ,swieci sloneczko.Mdlosci od 6 rano okropne do tego stopnia ze robi mi sie slabo,zawroty glowy i czarno przed oczami.teraz troszeczke lepiej sie czuje ,ach dzisiaj na wadze mam -1 kg.Milego dnia zycze

bliska77, inessa, Lucky, Bursztyn, gosia7122, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

201407014965.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna, u mnie wagowy bilans wynosi poki minus jeden, w pierwszych dwoch miesiacach bylo ok minus ok dwa, dwa i pol ale ja mam duuuzo zapasu :-) do tej pory zaraz po obudzeniu musze zjesc chocby pol kromki suchego chleba, bo inaczej jest srednio....

Kate 75, anna maria, inessa, Lucky, grosza, Bursztyn, Mango, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

• slash Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie.
    JA tylko na chwilkę ;)
    No i muszę się odezwac. Drugi raz.
    Wczoraj raz zabrałam głos, żeby zwrócić uwagę na pewne zachowanie Ewy.
    Jednak widzę, że niektóre, podkreślam niektóre z Was mnie w ogole nie zrozumiały.
    Czy ją osądziłam Ewę?
    Napisałam tylko, że nikt po tym co napisała jej nie krytykował. Napisałam także nie nie pytam dlaczego to zrobiła bo to każdego indywidualna sprawa.
    Więc chyba niektóre z Was tego nie zauważyły. Hmm szkoda.
    Nie osądzam, nie osądzałam - a tym bardziej ludzi z forum, ktorych kompletnie nie znam. Chodziło mi o trochę empatii.

P.S. Inessko trzymam kciuki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2014, 13:57

inessa, Kate 75, Pusurek, Niuta, Lucky, samira, Bursztyn, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • slash Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to faktycznie z tego co piszecie dziewczyny no jednak w tym naszym kraju PL - nie jest az tak źle :) jak się słyszy jak jest w inmych np jesli chodzi o naszą kochaną służbę zdrowia.

inessa, Pusurek, Lucky, Andzia33 lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • Bozia3 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    slash wrote:
    No to faktycznie z tego co piszecie dziewczyny no jednak w tym naszym kraju PL - nie jest az tak źle :) jak się słyszy jak jest w inmych np jesli chodzi o naszą kochaną służbę zdrowia.
    Też uważam, że nie jest najgorzej i mamy dostęp łatwiejszy do wielu badań. W UK wiem, że wszystko prawie leczy się paracetamolem i tam się nikt z niczym nie certoli...Z drugiej strony to trochę może nas rozpieszcza niepotrzebnie taka sytuacja - bo jeśliby nie było takich możliwości - nikt by nie ganiał na bety i inne cuda i też byłoby ok...

Pusurek, inessa, EwaT, bliska77, Niuta, Lucky, malgos741 lubią tę wiadomość

FZuMp1.png

• slash Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bozia, coś w tym wszystkim chyba jest.
    Zycie :)

Muszę uciekać :( , miłego dnia dziewczyny. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2014, 13:59

inessa, Lucky lubią tę wiadomość

klz98u696p33kjce.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jutro ide na badania "ciazowe" plus hormony = 170zl haha, mam nadzieje ze wszystko bedzie ok, bo moje przeziebienie, co prawda juz zmalalo ale ciagnie sie juz trzeci tydzien

Lucky, inessa, grosza, Andzia33 lubią tę wiadomość

‹‹ 2023 2024 2025 2026 2027 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ