35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDzien dobry w ogole!
Obiecalam Wam kiedys, ze napisze, jak w Norwegii traktuje sie kobiete w ciazy, chodzi o podejscie lekarzy.
Wczoraj bylam u lekarza ogolnego, bo to on prowadzi ciaze, potem przejmuje ciaze polozna. Ginekolog jest tylko w sytuacjach zagrozenia ciazy i to dopiero od II trymestru.
Ja do lekarza poszlam za wczesnie ( poszlam z przeziebieniem ) jezeli chodzi o ciaze, bo tu 1 wizyta jest w ( UWAGA ) 10 tygodniu ciazy. Lekarz ogolny zaklada wtedy karte ciazy, wazy, bada cisnienie i robi najprostsza morfologie.
Kolejna wizyta w lekarza jest w 18 tyg i jest to usg ( jedyne podczas ciazy )
A potem to juz III trymestr... I to wsio.
Generalnie pokutuje opinia, ze " ciaza to nie choroba ", a natura zalatwi wszystko za nas sama.
Ja jestem zalamana mowiac szczerze, 1 ciaze przeszlam w Polsce, z badaniami, usg, ginekologiem.
Tu bede robic to najprawdopodbnie prywatnie, w klinice plodnosci, do ktorej bylismy zapisani i gdzie usg kosztuje tyle, ile jedzenie dla 3 osobowej rodziny na caly tydzien
Na szczescie za 3 tyg jestem w Polsce, gdzie zrobie sobie wszystkie badania, usg i pogadam z moim ginekologiem.
Tak wiec, moje panie, badzcie szczesliwe, ze mozna robic bete, usg prawie na rzadanie, lekarz jest dostepny praktycznie 24/ 7 i ma sie poczucie, ze ktos sie i Was i fasolke troszczy. Bo ja tak tu nie mam...
Kate 75, malgos741, Bursztyn, inessa, bliska77, Lucky, grosza, samira, sjoanka, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Mam nadzieje Bursztynku, ze jednak az tak zle nie jest. Przegladalam sobie informacje na stronie NHS i tam jest napisane, ze kazda kobieta w ciazy moze zrobic badania pranetalne. Za chwile mam wizyte u mojego GP i poprosze o skierowanie i sie dowiem, jak to wyglada w praktyce.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2014, 10:34
inessa, Lucky lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyW Norwegii badania prenetalne tez sa, jak najbardziej, z tym, ze trzeba isc na osobna wizyte i o nie poprosic. Wtedy dostaje sie skierowanie i mozna robic badania.
Przypominam tylko, ze w N. kazda wiztyta lekarska jest platna, kazde pobranie krwi kosztuje i nie mowie tu o placowkach prywatnych. Bezplatnie leczone sa tylko dzieci do 18 r.z. Kazde pobiegniecie do lekarza uszczupla portfel o np. 2 paczki pampersowLucky, inessa, samira, Bursztyn, malgos741 lubią tę wiadomość
-
No to nie wesolo. Tutaj nie wiem, co wybiegam, ale pobiegac moge sobie za darmo
Moze chociaz u was jakosc uslug jest wyzsza. W Anglii zadazylo mi sie, ze np. pomieszali probki krwi albo ostatnio dentysta chcial mi leczyc nie tego zeba. Na szczescie ucieklam.
Pusurek, Lucky, inessa, Iwone, Bursztyn, malgos741 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Pusurek wrote:O matko!
A tu lecza zeby amalgamatem jeszcze, za koszmarna kase oczywiscie
Ja do dentysty tez chodze w Polsce
Pusurek, Lucky, bliska77, malgos741 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyReni wrote:a my narzekamy na nfz
Alis, Lucky, inessa, mysza1975, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Samira - jeśli wytrzymasz nerwowo, to poczekaj z betą. Odstaw lutkę, bo nie ma po co przedłużać cyklu, a przez 2-3 dni nic się nie stanie...Test chyba wykazałby już ciążę...
Pusurek, Lucky, inessa, Kate 75, bliska77, samira, Bursztyn lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBozia3 wrote:Pusurku, ale zarobki w N przecież pozwalają na takie życie. Gdyby porównać polskie zarobki i usługi u Was czy w UK - to wygląda to abstrakcyjnie, ale przecież nie pracujecie w Pl, więc to trochę wygląda inaczej. Oczywiście - jeśli jest okazja wyleczyć zęby w Pl czy załatwić fryzjera - to też bym skorzystała z takiej opcji - nie można jednak podawać cen za usługi nie odnosząc się do zarobków w danym państwie...
Oczywiscie, nie raz podkreslalam, ze kwestii zarobkow nie ma co w ogole rozwazac, ale leczenie sie prywatne w N. jest naprawde drogie. Norwegowie zaczynaja jezdzic na lecznicze wycieczki do Polski, Litwy, Lotwy, bo jest duzo taniej, a jakos lepsza. Ale podalam przyklad usg ginekologicznego w prywatnej klinice kilka postow wyzej, nie mowie, ze mnie na nie nie stac i ze nie bede potem jadla tydzien, ale jest to kwota, ktora powaznie uszczupla portfel. Norwegia nie jest tanim krajem do zycia, ale i tak najgorzej maja ci, ktorzy dopiero przyjechali i wszystko przeliczaja na zlotowkiTak to mozna na zawal pasc przy kazdych spozywczych zakupach
Lucky, inessa, EwaT, Mango, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej kochane
Życze każdej dobrego dnia oraz długiego wekendu
Jak ja sie czuje ojej spałabym cały czas,mam mdłosci najgorzej wieczorem ale tak są cały czas,no i meczy mnie bardzo astma.
I zimno mi ale duszno wiec spalismy dziś tak,zę w pokoju obok było otwarte okno. Oraz straciłam apetyt nie mam ochoty na jedzenie ale mam nadzieje,ze jak teraz zmieniłam miejsce podawania luteiny to sie troche zmieni.
Samirko idź na bete nawet jutro jak możesz.
Buziaki dla każdejLucky, Kate 75, Bozia3, grosza, Pusurek, EwaT, samira, Bursztyn, gosia7122, Mango, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo to sie u mnie zaczelo! Zanioslam probke moczu do mojego ogolnego lekarza, po ostatnich dolegliwosciach z pecherzem. Okazalo sie, ze mam krew w moczu. Lekarz powiedzial, ze to sie zdarza i ze mam duzo pic soku z pomaranczy i przyniesc nowa probke za tydzien. No, masakra jakas! To jest lekarz, ktory wie, ze mam problemy z pecherzem, w grudniu bralam antybiotyk, a wiosna mialam odmiedniczkowe zapalenie nerek
Na szczescie mam moich lekarzy, kolezanka zrobi mi w szpitalu szczegolowe badania lacznie z posiewem, ale dopiero w poniedzialek.
Ja chce do Polski!!!!Kate 75, inessa, Lucky, grosza, samira, malgos741 lubią tę wiadomość
-
Witam dziewczynki u mnie pogoda przepiekna ,swieci sloneczko.Mdlosci od 6 rano okropne do tego stopnia ze robi mi sie slabo,zawroty glowy i czarno przed oczami.teraz troszeczke lepiej sie czuje ,ach dzisiaj na wadze mam -1 kg.Milego dnia zycze
bliska77, inessa, Lucky, Bursztyn, gosia7122, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAnna, u mnie wagowy bilans wynosi poki minus jeden, w pierwszych dwoch miesiacach bylo ok minus ok dwa, dwa i pol ale ja mam duuuzo zapasu
do tej pory zaraz po obudzeniu musze zjesc chocby pol kromki suchego chleba, bo inaczej jest srednio....
Kate 75, anna maria, inessa, Lucky, grosza, Bursztyn, Mango, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
Witajcie.
JA tylko na chwilkę
No i muszę się odezwac. Drugi raz.
Wczoraj raz zabrałam głos, żeby zwrócić uwagę na pewne zachowanie Ewy.
Jednak widzę, że niektóre, podkreślam niektóre z Was mnie w ogole nie zrozumiały.
Czy ją osądziłam Ewę?
Napisałam tylko, że nikt po tym co napisała jej nie krytykował. Napisałam także nie nie pytam dlaczego to zrobiła bo to każdego indywidualna sprawa.
Więc chyba niektóre z Was tego nie zauważyły. Hmm szkoda.
Nie osądzam, nie osądzałam - a tym bardziej ludzi z forum, ktorych kompletnie nie znam. Chodziło mi o trochę empatii.
P.S. Inessko trzymam kciuki
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2014, 13:57
inessa, Kate 75, Pusurek, Niuta, Lucky, samira, Bursztyn, malgos741, Andzia33 lubią tę wiadomość
-
slash wrote:No to faktycznie z tego co piszecie dziewczyny no jednak w tym naszym kraju PL - nie jest az tak źle
jak się słyszy jak jest w inmych np jesli chodzi o naszą kochaną służbę zdrowia.
Pusurek, inessa, EwaT, bliska77, Niuta, Lucky, malgos741 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny