35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
kapturnica wrote:Dziewczyny mam pytanie do ciężarówek lub tych juz tych rozwiazanych co braly metformine.Czy po zajsciu w ciaze kazali wam odstawicc od razu?czy zmneijszac dawke..
Pusur pytanie do ciebie bralas bromka..w ciazy odstawilas od razu???czy stopniowo czy bralas dalej??Biore i to i to i sama kurna nie wiem.Elfi endo gin kazal wsio odstawic.Ja w wielu slysze ,ze tak od razu nie wolno tylko stopniowo.Sa tez inne co biora metformine lub glucophage caly czass.Endo mam dopiero w czwartek .Nic juz nie wiemArwena, kapturnica, Aasiula, moremi, macduska, Sabina, Reni, kkisia lubią tę wiadomość
-
Lek. Anna Syrkiewicz
Lekarz medycyny rodzinnej, Warszawa Białołęka
79 poziom zaufania Umów wizytę
Witam serdecznie!
Leczenie bromokryptyną w pierwszych miesiącach ciąży niesie za sobą wiele sprzeczności. Wielu lekarzy odstawia lek tuż po zajściu w ciążę, podczas gdy inni kontynuują leczenie przez cały pierwszy trymestr. Nie ma zatem jednoznacznych wytycznych na temat leczenia. Co warte uwagi, stosowany przez Panią preparat nie jest teratogenny, tzn. nie szkodzi dziecku. Decyzja o zakończeniu leczenia należy jednak do lekarza rozpoczynającego terapię. Podanie 3 wyników badań niestety nie jest wystarczające do podjęcia takiej decyzji. Chciałabym jedynie nadmienić, iż odstawienie bromergonu powinno mieć miejsce powoli. Natychmiastowe (z dnia na dzień) odstawienie leku może prowadzić do gwałtownego wzrostu prolaktyny i w konsekwencji poronienia. W obecnej sytuacji, wydaje się, iż powinna Pani utrzymać dotychczasowe leczenie (być może zejść z dawkowaniem do 1/2 tabletki na dobę) i rozważyć całkowite ostawienie preparatu po wejściu w drugi trymestr.
to tez zmniejsze dawkowanieSolarPolar, moremi, paszczakin, kkisia, gretka, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Kapta jak zaszlam w ciazy z mlodym to endokrynolog- ginekolog kazal mi odstawic bromka bardO stopniowo. Teraz tez biore bromka i endokrynolog ( inna) rowniez mi powiedziala ze jesli zajde w ciaze to bedziemy stopniowo zmniejszy dawke ( choc ja biore tylko pol tabletki). Z metformina nie wiem jak jest - Bliska brala to Ci odpowie.
kapturnica, moremi, Aasiula, Sabina, Arwena, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
SolarPolar wrote:Kapta jak zaszlam w ciazy z mlodym to endokrynolog- ginekolog kazal mi odstawic bromka bardO stopniowo. Teraz tez biore bromka i endokrynolog ( inna) rowniez mi powiedziala ze jesli zajde w ciaze to bedziemy stopniowo zmniejszy dawke ( choc ja biore tylko pol tabletki). Z metformina nie wiem jak jest - Bliska brala to Ci odpowie.
moremi, Aasiula, Sabina, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
kapturnica wrote:Dzieki Polarku..Od 2dni z 2razy po jednej zeszlam na 1rano i pol wieczorem..A od poniedzialku jak beta bedzie rpzyratsac zejde na pol rano i pol wieczorem...byle do czwartku do wizyty wytrwac
Aasiula, kapturnica, kkisia, iwcia77, Iwone, Sabina lubią tę wiadomość
-
SolarPolar wrote:Zycze z calego serca. Teraz faszeruj sie progesteronem i bierz nospe.
Aasiula, moremi, kkisia, iwcia77, Sabina, Parka lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykapturnica wrote:Dziewczyny mam pytanie do ciężarówek lub tych juz tych rozwiazanych co braly metformine.Czy po zajsciu w ciaze kazali wam odstawicc od razu?czy zmneijszac dawke..
Pusur pytanie do ciebie bralas bromka..w ciazy odstawilas od razu???czy stopniowo czy bralas dalej??Biore i to i to i sama kurna nie wiem.Elfi endo gin kazal wsio odstawic.Ja w wielu slysze ,ze tak od razu nie wolno tylko stopniowo.Sa tez inne co biora metformine lub glucophage caly czass.Endo mam dopiero w czwartek .Nic juz nie wiemkapturnica, Aasiula, kkisia, iwcia77, Sabina lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
SolarPolar wrote:Natka - nie jestem w ogole czepliwa ( oprocz karmienia piersia w miejscach publicznych - na tak i edukacji w PL- do bani) ale zmien awatark, jesli mozesz?
Aasiula, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
A nie byłaś potem u ortopedy? Bo mi tylko rtg zrobili założyli orto dali zastrzyki i reszta u ortopedy w wie a tu nieuk nie powiedział, że mam kiepski sprzęt. Ile to szkody mogą narobićArwena wrote:pierwszy raz to ja na sorze byłam właśnie i tam mi pierdzielnięta baba inter.kardio dała tylko zwykły bandaż i kazała potem elastycznym wiązać ,głupia pinda ,jak bym wiedziała ze ona niekompetentna w temacie to bym na ta kontrole się wcześniej zapisała do ortope. niz wczoraj bo to się stało 25.12 ...a ja nie wiedziałam ze ona nie ortopeda
Mega, Aasiula, Arwena, kkisia, moremi, Sabina lubią tę wiadomość
-
A ja od rana kwiat lotosu...
dopiero ginek mnie wkur...
i w sumie to, że panie z przedszkola rozmawiały wstępnie z mamą jednego przedszkolaka, która jest psychologiem klinicznym, o tym by obadała Idę, bo się wyłącza...
po przemyśleniu jestem zła nie za inicjatywę, bo najpierw zapytały ją, a potem małża co na to, a raczej na to, że w ogóle do takich sytuacji dochodzi...
Czyli niepokoję się, czy to rzeczywiście niedosłuch od zapalenia ucha, czy jednak coś gorszego
bo skupić się moje dziecko potrafi jedynie na bajkach i książeczkach..
Trudno mówić o dziecku, które samo ogląda prawie od urodzenia książki po pół godziny samo, że ma problemy ze skupieniem, a jednak tak jest..
Arwena, gretka, iwcia77, Sabina lubią tę wiadomość