35 +
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ależ emocje
Aasiula, Iwone, Arwena, Sabina, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
01.2015 iuiinvicta Gdańska
10.2015 iuiArtemida Olsztyn
ivf Kwiecień punkcja 14.04.2016
kariotypy ok
mutacja MTHFR
ivf listopad Novum co ma być to będzie...transfer 18.11.2017 -
Najczęściej w wyniku przedwczesnego pęknięcia błon płodowych występuje samoistna czynność skurczowa macicy, prowadząca w ponad 60% przypadków do zakończenia ciąży w ciągu 24 godzin; wykazano jednak, że już po 6 godzinach od pęknięcia błon płodowych w 90% przypadków płyn owodniowy jest zakażony. Zasadniczo więc przedwczesne pęknięcie błon płodowych w ciąży donoszonej stanowi wskazanie do wdrożenia postępowania zmierzającego do zakończenia ciąży. Rodzaj postępowania zależeć będzie od oceny ogólnej sytuacji położniczej, obecności innych powikłań ciąży, a także od stopnia dojrzałości szyjki macicy. Jeżeli nie stwierdza się dostatecznej dojrzałości szyjki macicy (poniżej 4–5 punktów w skali Bishopa) lub ewidentnych objawów zakażenia, uzasadnione wydaje się 6–12–godzine oczekiwanie na wystąpienie samoistnej czynności skurczowej macicy. Jeżeli szyjka jest dojrzała lub występują objawy zakażenia, należy wzbudzić czynność skurczową – najlepiej oksytocyną we wlewie dożylnym. Uzasadnione jest zastosowanie osłony antybakteryjnej – chociaż nie wykazano zmniejszenia liczby zakażeń u noworodków, zachorowalność matek wyraźnie się zmniejsza po zastosowaniu antybiotyków. Szczególnie uzasadnione jest zastosowanie antybiotyków (najlepiej celowanych) w razie współistnienia objawów zakażenia; wtedy również nie należy zwlekać z decyzją indukcji porodu.
We wszystkich przypadkach przedwczesnego pęknięcia błon płodowych należy kontrolować objawy zakażenia (temperatura ciężarnej, leukocytoza z leukogramem, CRP, liczba płytek krwi, układ krzepnięcia, posiewy wydzieliny pochwowej), a także stan płodu, oceniając profil biofizyczny i prowadząc obserwację kardiotokograficzną.
Z danych zawartych w piśmiennictwie wynika, że indukcja porodu za pomocą prostaglandyn u ciężarnych z niepodatnością szyjki macicy nie zwiększa odsetka porodów operacyjnychdorbie, iwcia77 lubią tę wiadomość
-
Reni wrote:a co się dzieje z Macdu? coś zamilkła
według tej listy to Parka powinna być w ciąży! i Niuta!
I Małgoś zaraz
Teraz czekam aż kapta zaliczy wizytę u gina i mi w końcu clo wyśle
I jak by co to ja już piję za Ivo
Reni, kapturnica, Aasiula, gretka, Mega, Arwena, malgos741, moremi, Sabina, Parka, Simba, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość
Kiedy pomagamy innym, pomagamy sobie, ponieważ wszelkie dobro, które dajemy, zatacza koło i wraca do nas. – Flora Edwards -
A tak wyglada teraz moje kochane pierworodne 21 letnie dziecie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 22:17
Bursztyn, Iwone, gretka, Mega, Arwena, ComeToMeBaby, Natka_79, kapturnica, malgos741, peppapig, moremi, Sabina, Niuta, Parka, Simba lubią tę wiadomość
-
Aasiula wrote:A tak wyglada teraz moje kochane pierworodne 21 letnie dziecie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 23:38
Aasiula, moremi, dorbie, kkisia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nareszcie was dogoniłam
co wy nie jecie, do kibla nie chodzicie?
Arwena, kapturnica, Aasiula, gretka, peppapig, moremi, Sabina, gosia7122, Dorka1979, kkisia, iwcia77 lubią tę wiadomość