Słaba jakość komórek jajowych? To nie wyrok.

Poznaj autorski program poprawy jakości komórek dla pacjentek przed leczeniem in vitro, z niską rezerwą jajnikową i słabą odpowiedzią na stymulację hormonalną.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • Kawka Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przytulasek wrote:
    Anulka 🤗 witaj ! Przykro mi z powodu Twojej straty ... Mogę się jedynie domyślać, jakie to teraz trudne ten transfer 🫂 trzymam mocno kciuki za Twojego kropka by już z Tobą został ☘️✊️fajnie, że do Nas dołączyłaś - razem jest lżej I raźniej 😉

LS🤗 super, że wszystko w porządku i już masz datę transferu 😊 mocne kciuki , by tym razem było pięknie ☘️✊️ co do tego radiologa to zgadzam się z dziewczynami- warto zaufać swojemu lekarzowi .

Kawka 🤗 rozumiem szok z tym in vitro , bo człowiek się tego nie spodziewa - liczy się coś podleczy , coś weźmie albo spróbuję jeszcze choćby inseminacji . Trzymam kciuki, by Twoja przygoda z ivf szybko zakończyła się sukcesem 😉

Mamaw planach🤗 głowa szaleje w takich oczekiwaniach niestety- każda z Nas to zna ...kciuki za piątkową betę ☘️✊️ i my tu czekamy 🤭

Ja robiłam ostatnio krzywą glukozowo-insulinową. Pani Doktor chciała zrobić jeszcze przed stymulacją . O ile poziom glukozy mam ładny , to insulina i po 1h i po 2h ta sama wartość. I mam brać metomorfine. Ma któraś z tym jakieś doświadczenia?

Dziękuję Przytulasku. Nasze starania trwają już 2 lata i już ciągnę na oparach jeśli chodzi o psychikę i choć wiem, że in vitro to żadna droga na skróty to jednak daje mi nadzieję, że w końcu się tego dziecka doczekam, może w tym roku.

Mam trochę rozgoryczenie, że mimo, że u mnie wyniki książkowe jeśli chodzi o hormony i organizm, to jednak będę musiała brać masę leków - z powodu męża. Żadna to jego wina bo on nie wybrał tej swojej niepłodności ale muszę jeszcze przepracować tę część…

A co do IO - oczywiście zawsze konsultacja lekarska jako primo. Mówiąc o swoim doświadczeniu - ja IO wyprowadziłam jakieś 4 lata temu dietą i berberyną i to mogę polecić :-) Low Carb + przerwy między posiłkami + berberyna przeniosły mnie na inny poziom życia :-) nie miałam nadwagi, ale czułam się jak wrak - ciągłe bóle głowy o poranku, wieczne zmęczenie i straszliwie tępy mózg… na szczęście teraz to już przeszłość. Dieta w IO ma ogromne znaczenie, ja wtedy jadłam po prostu bez świadomości:-)

Z metforminą niestety nie mam doświadczenia, ale widziałam, że dużo dziewczyn zachodzi w ciążę biorąc ją - czyli musi działać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:40

Przytulasek lubi tę wiadomość

⏳ od 06.2024

36 👩
    🟢 D3, B12, estr, prolaktyna, owulacje
    🔻niski prog 8DPO: 12ng
    🟢 MUCHA - OK
    🟢 Pasożyty - OK

41🧔‍♂️
    🟢 Posiewy OK
    🟢 Kariotypy OK
    🔻 ciężki czynnik męski - OAT
    🔻 operacja żpn - styczeń' 26
  • Kawka Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka1505 wrote:
    @Kawka u mojego męża wręcz było bardzo mało plemników i udało się więc u Ciebie Kochana też będzie ok 🫶🏽💪🏽✊🏽 trzymam mocno kciuki ✊🏽

Dziękuję Anulka, Twój przykład dał mi nadzieję, której bardzo potrzebuje 🫶🫶🫶

Jak się czujesz?

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:38

⏳ od 06.2024

36 👩
    🟢 MUCHA - OK
    🟢 Pasożyty - OK

41🧔‍♂️
    🟢 Posiewy OK
    🟢 Kariotypy OK
  • Kawka Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kochane, a mam do Was pytanie - ile czasu po kwalifikacji czekałyście na punkcje i transfer (zakładając, że uda się uzyskać zarodki)?

To są bardzo odległe miesiace?
    Nie wiem na co się nastawiać mentalnie…

Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:37

⏳ od 06.2024

36 👩
    🟢 MUCHA - OK
    🟢 Pasożyty - OK

41🧔‍♂️
    🟢 Posiewy OK
    🟢 Kariotypy OK
  • Lajla87_87 Autorytet

Wysłany: Dzisiaj, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawka wrote:
    Dziewczyny kochane, a mam do Was pytanie - ile czasu po kwalifikacji czekałyście na punkcje i transfer (zakładając, że uda się uzyskać zarodki)?

Pierwszą kwalifikacje mieliśmy w listopadzie 2024 ale ze względu na brak środków w klinice stymulację mogliśmy zacząć dopiero w styczniu 2025 więc punkcja była w lutym transfer w marcu ze względu na ryzyko hiperstymulacji i wtedy był protokół krótki.
    Teraz dostaliśmy kwalifikacje w październiku i odrazu zaczęliśmy długi protokół ze świeżym transferem więc punkcja i transfer był zaraz po nowym roku.

Więc wszystko zależne jakie protokół czy długi czy krótki. Czy świeży czy mrożony transfer 🙂 jak ułoży ci się okres czy będziesz musiała czekać do następnego cyklu. Troszkę jest tych zależnych od siebie 😅

👧 ’87 🐈
    AMH: 1,31
    Kariotyp 🆗
    KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
    CD56 ❌
    cross match 51,7% & negatywny 🤷‍♀️
    MTHFR C677T (C/T) ❌ PAI-1 4G/5G ❌
    Podejrzenie adenomiozy

👦 ’85 🐕‍🦺
    Kariotyp 🆗
    morfologia 1%❌
    HBA 75% MSOME 2% ➡️ 0%❌
    SCSA 🆗

I IVF
    🍀Invimed Wrocław🍀
    I FET 3AA cb💔
    II FET 4AA ❌
    III FET 4AA❌
    IV FET 4AA + 4BB❌

II IVF
    🍀FERTILITA Ruda Śląska🍀
    Vixpo, diphereline x 2, Gonal F, Mensinorm
    07.01 punkcja 8 oocytów, 🥚6MII IMSI ➡️ ❄️ 3AA
    09.01 ET 2x4A (2dn) (Prograf, Accofil, SMOFlipid, Duphaston, Neoparin, Utrogestan)
    ✨12dpt 319,78 ✨14dpt 760,13 ✨17dpt 1919,75 ✨20dpt 6168,61✨26dpt 29843,34
    28dpt CRL 0,37 ♥️ CRL 0,45 ♥️
    7w1d CRL 0,98 CRL 1,02
    9w0d CRL 2,34 CRL 2,48
    12w1d prenatalne ryzyka niskie 🩷🩵 CRL 5,77 CRL 5,83

preg.png
  • Przytulasek Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawka wrote:

My mieliśmy wizytę kwalifikacyjną w marcu , ale brakowało Nam trochę badań m.in kariotypy i moje kiry ( na ich wyniki czeka się koło miesiąca ). W mojej Klinice trzeba było też mieć usg piersi i cytologię . Sami z programu pobierają wymazy i wirusówki. Mąż musiał powtórzyć badania nasienia bardziej szczegółowo . Finalnie byliśmy w maju z wynikami i w czerwcu rozpoczęliśmy naszą pierwszą procedurę - stymulację zakończoną punkcją .Po punkcji jeśli uzyskasz zarodki, to możesz mieć transfer świeży za kilka dni , a jak będą mrozić to dlatego , by Cię lepiej przygotować do transferu i to już indywidualnie trwa. Wszystko też zależy od Waszej indywidualnej sytuacji i jaki lekarz będzie miał na Was plan , czy będzie trzeba coś podleczyć , jaki protokół czy zleci jeszcze inne badania . A macie już termin wizyty kwalifikacyjnej w wybranej Klinice ?

W ogóle co do starań . to jak najbardziej rozumiem , że to psychicznie ciężkie🫂 My się staramy sami od 6 lat i też in vitro było dla Nas trudną decyzją . Tym bardziej , że jesteśmy z mocno wierzących rodzin i niestety nie możemy z nikim się tym podzielić . I ogólnie trudno się pogodzić , że coś jest nie tak i trzeba w taki sposób . Od siebie Ci powiem , że in vitro to lekcja cierpliwości i na to się przygotuj . Nam się wydawało na początku nie znając tematu , że to będzie chwila i będę w ciąży🙄 A to tak nie działa u większości : dieta , suplementy , badania , wizyty , stres - spory koszt psychiczny i fizyczny . Ja się właśnie mocno zderzyłam z rzeczywistością , dużo łez wylałam przez ten rok , a tu niestety trzeba podchodzić zadaniowo i próbować. Mi dużo pomogło forum - różne historie , doświadczenia , wsparcie dziewczyn i poczucie , że nie jest się w tym samej . Wg mojej lekarki najczęściej udaję się tym , co szukają , próbują i nie rezygnują . A jeszcze w wieku 35 plus to niestety to trochę loteria i szczęście , że się trafi na ten zarodek . A obok też jest normalne życie . Oczywiście życzę , by w Twoim przypadku ta droga była krótsza niż dłuższa 🍀Bo przecież są też dziewczyny , którym za 1 razem się udaje 😉 Ja tylko dzielę się swoim doświadczeniem .

P.S Podoba mi się Twój nick , bo oprócz przytulania najbardziej kocham kawę 😅 i teraz jest ból , jak musiałam ograniczyć do max 1 ah

Gilli lubi tę wiadomość

👧 39 🧑‍🦱40

Starania od 2020r.
    Laparoskopia 2021r.
    Problem : słabe nasienie
    AMH 1, 2 ( 2021) 0,7 ( 06 .2025) 1,7 ( 11.2025) . , niskie żelazo i ferrytyna
    Kariotypy ✔️
    Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
    Drożność jajowodów ✔️
    03.2025 Angelius Provita MP
    1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
    02.06 .25 początek stymulacji
    💉menopur , puregon , orgalutran
    Punkcja 16.06 ❌️ nie udało się nic pobrać 🥲
    07.07 Histeroskopia
    Sierpień na 3 miesiące Omnitrope i androtop
    2️⃣ Procedura IVF krótki protokół
    14.11.25 początek stymulacji
    💉 gonal ,omnitrope , Menopur , orgalutran
    Punkcja : 8🥚--> 4 dojrzałe --> 2
    zapłodnione --> 3 doba ❌️
    3️⃣ Procedura IVF. Krótki protokół
    06.03 💉rekovelle
    9.03 orgalutran , Menopur
    18.03 punkcja - 4🥚-> 2🥚- 1 zarodek 3AB

23.03 I FET 3AB -
    b7dpt 3,6 9dpt 2,0 ❌️
    01.06
    4️⃣Procedura IVF
  • Niecierpliwa_ Ekspertka

Wysłany: Dzisiaj, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, mi ostatnio bardzo pomogła jedna rzecz, którą usłyszałam w jakimś podcaście (czytam i słucham teraz bardzo dużo o niepłodności i ivf, już chyba przesadzam ale niedługo do pracy wrócę to nie będę mieć potem czasu ;)) w rozmowie z ginekolozka bodajże z Novum, że w ivf trzeba miec twardą skórę.
    Że to szalenie ważne, żeby się uzbroić w cierpliwość, nastawić nawet na kilka procedur (mówiła że statystycznie jest tak że 4 procedury dają 70 proc szans na ciaze) i nie poddawać tylko cisnąć do przodu. Że ważna jest pomoc psychologiczna oczywiście jeśli jest potrzebna i takie zadbanie o psychikę w tym okresie, ale że te próby są super istotne i jeśli trzeba to trzeba.
    Ze pary się często poddają bo nastawiają się, że pierwsza procedura się uda i emocjonalnie nie wytrzymują jeśli jest inaczej, ale że to co może doradzić to właśnie niepoddawanie się i powtarzanie tych procedur.
    Nie wiem jak długo to na mnie będzie działać bo dopiero zaczynamy etap z ivf, ale póki co to jest rzecz, która najbardziej mnie stawia na na nogi ostatnio jak mam gorszy dzień.

Przytulasek, Thoruviel lubią tę wiadomość

🙎‍♀️ 36 👨34
    ⌛️ starania od 8.2024

IUI 8.2025 ❌

IUI 2.2026 (lametta +ovi) ✅
    4.2026 💔 (9 tydz)
  • Gilli Koleżanka

Wysłany: Dzisiaj, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj tak, dopóki się nie jest w procesie to człowiek nie wie nic, zupełnie nie ma pojęcia jak to wszystko działa, jak długo może potrwać, to chyba naturalne.

‹‹ 1380 1381 1382 1383 1384
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

5 sposobów jak zwiększyć inteligencję swojego dziecka jeszcze w brzuchu!

Czy wiesz, że na poziom inteligencji swojego dziecka możesz mieć już wpływ podczas ciąży? Połączenia nerwowe w mózgu dziecka tworzą się już na etapie życia płodowego. Stymulację neuronów w mózgu dziecka mogą zwiększać pewne aktywności. Sprawdź, co robić lub czego unikać, aby zadbać o optymalny rozwój mózgu Twojego dziecka! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ