35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
-
WIADOMOŚĆ
-
Przytulasek wrote:Anulka 🤗 witaj ! Przykro mi z powodu Twojej straty ... Mogę się jedynie domyślać, jakie to teraz trudne ten transfer 🫂 trzymam mocno kciuki za Twojego kropka by już z Tobą został ☘️✊️fajnie, że do Nas dołączyłaś - razem jest lżej I raźniej 😉
LS🤗 super, że wszystko w porządku i już masz datę transferu 😊 mocne kciuki , by tym razem było pięknie ☘️✊️ co do tego radiologa to zgadzam się z dziewczynami- warto zaufać swojemu lekarzowi .
Kawka 🤗 rozumiem szok z tym in vitro , bo człowiek się tego nie spodziewa - liczy się coś podleczy , coś weźmie albo spróbuję jeszcze choćby inseminacji . Trzymam kciuki, by Twoja przygoda z ivf szybko zakończyła się sukcesem 😉
Mamaw planach🤗 głowa szaleje w takich oczekiwaniach niestety- każda z Nas to zna ...kciuki za piątkową betę ☘️✊️ i my tu czekamy 🤭
Ja robiłam ostatnio krzywą glukozowo-insulinową. Pani Doktor chciała zrobić jeszcze przed stymulacją . O ile poziom glukozy mam ładny , to insulina i po 1h i po 2h ta sama wartość. I mam brać metomorfine. Ma któraś z tym jakieś doświadczenia?
Dziękuję Przytulasku. Nasze starania trwają już 2 lata i już ciągnę na oparach jeśli chodzi o psychikę i choć wiem, że in vitro to żadna droga na skróty to jednak daje mi nadzieję, że w końcu się tego dziecka doczekam, może w tym roku.
Mam trochę rozgoryczenie, że mimo, że u mnie wyniki książkowe jeśli chodzi o hormony i organizm, to jednak będę musiała brać masę leków - z powodu męża. Żadna to jego wina bo on nie wybrał tej swojej niepłodności ale muszę jeszcze przepracować tę część…
A co do IO - oczywiście zawsze konsultacja lekarska jako primo. Mówiąc o swoim doświadczeniu - ja IO wyprowadziłam jakieś 4 lata temu dietą i berberyną i to mogę polecić
Low Carb + przerwy między posiłkami + berberyna przeniosły mnie na inny poziom życia
nie miałam nadwagi, ale czułam się jak wrak - ciągłe bóle głowy o poranku, wieczne zmęczenie i straszliwie tępy mózg… na szczęście teraz to już przeszłość. Dieta w IO ma ogromne znaczenie, ja wtedy jadłam po prostu bez świadomości:-)
Z metforminą niestety nie mam doświadczenia, ale widziałam, że dużo dziewczyn zachodzi w ciążę biorąc ją - czyli musi działać.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:40
Przytulasek lubi tę wiadomość
⏳ od 06.2024
36 👩
🟢 D3, B12, estr, prolaktyna, owulacje
🔻niski prog 8DPO: 12ng
🟢 MUCHA - OK
🟢 Pasożyty - OK
41🧔♂️
🟢 Posiewy OK
🟢 Kariotypy OK
🔻 ciężki czynnik męski - OAT
🔻 operacja żpn - styczeń' 26 -
Anulka1505 wrote:@Kawka u mojego męża wręcz było bardzo mało plemników i udało się więc u Ciebie Kochana też będzie ok 🫶🏽💪🏽✊🏽 trzymam mocno kciuki ✊🏽
Dziękuję Anulka, Twój przykład dał mi nadzieję, której bardzo potrzebuje 🫶🫶🫶
Jak się czujesz?Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:38
⏳ od 06.2024
36 👩
🟢 MUCHA - OK
🟢 Pasożyty - OK
41🧔♂️
🟢 Posiewy OK
🟢 Kariotypy OK
Dziewczyny kochane, a mam do Was pytanie - ile czasu po kwalifikacji czekałyście na punkcje i transfer (zakładając, że uda się uzyskać zarodki)?
To są bardzo odległe miesiace?
Nie wiem na co się nastawiać mentalnie…
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 12:37
⏳ od 06.2024
36 👩
🟢 MUCHA - OK
🟢 Pasożyty - OK
41🧔♂️
🟢 Posiewy OK
🟢 Kariotypy OK
Pierwszą kwalifikacje mieliśmy w listopadzie 2024 ale ze względu na brak środków w klinice stymulację mogliśmy zacząć dopiero w styczniu 2025 więc punkcja była w lutym transfer w marcu ze względu na ryzyko hiperstymulacji i wtedy był protokół krótki.Kawka wrote:Dziewczyny kochane, a mam do Was pytanie - ile czasu po kwalifikacji czekałyście na punkcje i transfer (zakładając, że uda się uzyskać zarodki)?
Teraz dostaliśmy kwalifikacje w październiku i odrazu zaczęliśmy długi protokół ze świeżym transferem więc punkcja i transfer był zaraz po nowym roku.
Więc wszystko zależne jakie protokół czy długi czy krótki. Czy świeży czy mrożony transfer 🙂 jak ułoży ci się okres czy będziesz musiała czekać do następnego cyklu. Troszkę jest tych zależnych od siebie 😅👧 ’87 🐈
AMH: 1,31
Kariotyp 🆗
KIR Bx, brak 2DS1, 2DS5, 3DS1 ❌
CD56 ❌
cross match 51,7% & negatywny 🤷♀️
MTHFR C677T (C/T) ❌ PAI-1 4G/5G ❌
Podejrzenie adenomiozy
👦 ’85 🐕🦺
Kariotyp 🆗
morfologia 1%❌
HBA 75% MSOME 2% ➡️ 0%❌
SCSA 🆗
I IVF
🍀Invimed Wrocław🍀
I FET 3AA cb💔
II FET 4AA ❌
III FET 4AA❌
IV FET 4AA + 4BB❌
II IVF
🍀FERTILITA Ruda Śląska🍀
Vixpo, diphereline x 2, Gonal F, Mensinorm
07.01 punkcja 8 oocytów, 🥚6MII IMSI ➡️ ❄️ 3AA
09.01 ET 2x4A (2dn) (Prograf, Accofil, SMOFlipid, Duphaston, Neoparin, Utrogestan)
✨12dpt 319,78 ✨14dpt 760,13 ✨17dpt 1919,75 ✨20dpt 6168,61✨26dpt 29843,34
28dpt CRL 0,37 ♥️ CRL 0,45 ♥️
7w1d CRL 0,98 CRL 1,02
9w0d CRL 2,34 CRL 2,48
12w1d prenatalne ryzyka niskie 🩷🩵 CRL 5,77 CRL 5,83

-
Kawka wrote:Dziewczyny kochane, a mam do Was pytanie - ile czasu po kwalifikacji czekałyście na punkcje i transfer (zakładając, że uda się uzyskać zarodki)?
My mieliśmy wizytę kwalifikacyjną w marcu , ale brakowało Nam trochę badań m.in kariotypy i moje kiry ( na ich wyniki czeka się koło miesiąca ). W mojej Klinice trzeba było też mieć usg piersi i cytologię . Sami z programu pobierają wymazy i wirusówki. Mąż musiał powtórzyć badania nasienia bardziej szczegółowo . Finalnie byliśmy w maju z wynikami i w czerwcu rozpoczęliśmy naszą pierwszą procedurę - stymulację zakończoną punkcją .Po punkcji jeśli uzyskasz zarodki, to możesz mieć transfer świeży za kilka dni , a jak będą mrozić to dlatego , by Cię lepiej przygotować do transferu i to już indywidualnie trwa. Wszystko też zależy od Waszej indywidualnej sytuacji i jaki lekarz będzie miał na Was plan , czy będzie trzeba coś podleczyć , jaki protokół czy zleci jeszcze inne badania . A macie już termin wizyty kwalifikacyjnej w wybranej Klinice ?
W ogóle co do starań . to jak najbardziej rozumiem , że to psychicznie ciężkie🫂 My się staramy sami od 6 lat i też in vitro było dla Nas trudną decyzją . Tym bardziej , że jesteśmy z mocno wierzących rodzin i niestety nie możemy z nikim się tym podzielić . I ogólnie trudno się pogodzić , że coś jest nie tak i trzeba w taki sposób . Od siebie Ci powiem , że in vitro to lekcja cierpliwości i na to się przygotuj . Nam się wydawało na początku nie znając tematu , że to będzie chwila i będę w ciąży🙄 A to tak nie działa u większości : dieta , suplementy , badania , wizyty , stres - spory koszt psychiczny i fizyczny . Ja się właśnie mocno zderzyłam z rzeczywistością , dużo łez wylałam przez ten rok , a tu niestety trzeba podchodzić zadaniowo i próbować. Mi dużo pomogło forum - różne historie , doświadczenia , wsparcie dziewczyn i poczucie , że nie jest się w tym samej . Wg mojej lekarki najczęściej udaję się tym , co szukają , próbują i nie rezygnują . A jeszcze w wieku 35 plus to niestety to trochę loteria i szczęście , że się trafi na ten zarodek . A obok też jest normalne życie . Oczywiście życzę , by w Twoim przypadku ta droga była krótsza niż dłuższa 🍀Bo przecież są też dziewczyny , którym za 1 razem się udaje 😉 Ja tylko dzielę się swoim doświadczeniem .
P.S Podoba mi się Twój nick , bo oprócz przytulania najbardziej kocham kawę 😅 i teraz jest ból , jak musiałam ograniczyć do max 1 ah
Gilli lubi tę wiadomość
👧 39 🧑🦱40
Starania od 2020r.
Laparoskopia 2021r.
Problem : słabe nasienie
AMH 1, 2 ( 2021) 0,7 ( 06 .2025) 1,7 ( 11.2025) . , niskie żelazo i ferrytyna
Kariotypy ✔️
Kir Bx , większość implantacyjnych ✔️
Drożność jajowodów ✔️
03.2025 Angelius Provita MP
1️⃣ Procedura IVF krótki protokół
02.06 .25 początek stymulacji
💉menopur , puregon , orgalutran
Punkcja 16.06 ❌️ nie udało się nic pobrać 🥲
07.07 Histeroskopia
Sierpień na 3 miesiące Omnitrope i androtop
2️⃣ Procedura IVF krótki protokół
14.11.25 początek stymulacji
💉 gonal ,omnitrope , Menopur , orgalutran
Punkcja : 8🥚--> 4 dojrzałe --> 2
zapłodnione --> 3 doba ❌️
3️⃣ Procedura IVF. Krótki protokół
06.03 💉rekovelle
9.03 orgalutran , Menopur
18.03 punkcja - 4🥚-> 2🥚- 1 zarodek 3AB
23.03 I FET 3AB -
b7dpt 3,6 9dpt 2,0 ❌️
01.06
4️⃣Procedura IVF -
Wiecie co, mi ostatnio bardzo pomogła jedna rzecz, którą usłyszałam w jakimś podcaście (czytam i słucham teraz bardzo dużo o niepłodności i ivf, już chyba przesadzam ale niedługo do pracy wrócę to nie będę mieć potem czasu
) w rozmowie z ginekolozka bodajże z Novum, że w ivf trzeba miec twardą skórę.
Że to szalenie ważne, żeby się uzbroić w cierpliwość, nastawić nawet na kilka procedur (mówiła że statystycznie jest tak że 4 procedury dają 70 proc szans na ciaze) i nie poddawać tylko cisnąć do przodu. Że ważna jest pomoc psychologiczna oczywiście jeśli jest potrzebna i takie zadbanie o psychikę w tym okresie, ale że te próby są super istotne i jeśli trzeba to trzeba.
Ze pary się często poddają bo nastawiają się, że pierwsza procedura się uda i emocjonalnie nie wytrzymują jeśli jest inaczej, ale że to co może doradzić to właśnie niepoddawanie się i powtarzanie tych procedur.
Nie wiem jak długo to na mnie będzie działać bo dopiero zaczynamy etap z ivf, ale póki co to jest rzecz, która najbardziej mnie stawia na na nogi ostatnio jak mam gorszy dzień.
Przytulasek, Thoruviel lubią tę wiadomość
🙎♀️ 36 👨34
⌛️ starania od 8.2024
IUI 8.2025 ❌
IUI 2.2026 (lametta +ovi) ✅
4.2026 💔 (9 tydz) -