Forum Starając się po 35 roku życia 35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?
Odpowiedz

35 + starajace sie o pierwsze dziecko, czy sa takie?

Oceń ten wątek:
  • MoBo Autorytet
    Postów: 3149 5879

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 20:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Natia, leczą się też dużo młodsze dziewczyny wiec nie ma reguły chyba. No myślę że lepiej późno niż wcale :) trzeba sobie tylko pomóc: badania, poczytać itp. Jakoś nam się musi udać!!! Głową do góry i powodzenia nam wszystkim ♡

    natia lubi tę wiadomość

    Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 20:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania,robiłam - podstawowe
    usg dopochwowe, piersi, świnka , różyczka itp.

    jednak ze względu na mało obfity śluz podejrzewam że lekarz zaleci mi inne badania.
    Od dwóch miesięcy czuję codziennie prawy jajnik. Umówiłam się wiec na usg w nast. tygodniu. Akurat będzie to środek cyklu zobaczymy co gin. tam wypatrzy...

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 20:21

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!
    Czy mogę do Was dołączyć? Stuknęło mi już 37 i od 9 lat staramy się o dzidzię. Jak na razie z marnym skutkiem :(

    W rezultacie obecnie leczę się w klinice i w przyszłym roku będę podchodziła do 4 już in vitro

    MoBo, Aga39 lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 21:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    natia wrote:
    Ania,robiłam - podstawowe
    usg dopochwowe, piersi, świnka , różyczka itp.

    jednak ze względu na mało obfity śluz podejrzewam że lekarz zaleci mi inne badania.
    Od dwóch miesięcy czuję codziennie prawy jajnik. Umówiłam się wiec na usg w nast. tygodniu. Akurat będzie to środek cyklu zobaczymy co gin. tam wypatrzy...
    a patrzyl na usg czy masz blisko szyjki? ja mam sluz tylko obok szyjki zazwyczaj.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amelcia wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Czy mogę do Was dołączyć? Stuknęło mi już 37 i od 9 lat staramy się o dzidzię. Jak na razie z marnym skutkiem :(

    W rezultacie obecnie leczę się w klinice i w przyszłym roku będę podchodziła do 4 już in vitro
    hej ja mam 35 i tez sie staramy i nic, teraz bede miec od lutego /marca inseminacje, jeszcze mnie hsg czeka. Trzymam kciuki moze zaskoczysz, a genetyke badaliscie?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 21:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różyczka wrote:
    Wiesz Aszka jak to jest, każdy lekarz ma swoje zdanie. Mój uważa, że inseminacja przy choćby jednym niedrożnym jajowodzie jest bez sensu. Hsg to koszt ok 350zł, inseminacja 600zł. Dalej uważam, że warto wydać i mieć pewność, że jest OK. W naszym wieku płodność spada drastycznie, ja nie ryzykowałabym czekając rok...

    Życzę Aszka dobrego wyniku hsg i owocnej inseminacji ;)
    ale jeden niedrozny jajowod to nie tragedia, drugi przejmuje role i mozna zajsc, tylko kwestia tez musi byc innych czynnikow. Tym bardziej ze wieku 35 lat to daja pol roku staran i inseminacja zaraz a dalej invitro. Mysle, ze do 40 lat dobre postepowanie, juz pol roku jak ktos nie moze zajsc w ciaze to i nie zbawi nikogo. Ale kazdy robi jak uwaza. Jak sie ma dobry wynik AMH to mozna i po 4o probowac.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 21:22

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 21:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    natia wrote:
    Witam wszystkie dziewczyny:)
    Jestem na ovu 4 miesiąc. Tyle też miesięcy starań.
    Pierwszy raz w życiu się poważnie staram:)
    Chyba jednak za późno się obudziłam. Czytam wypowiedzi i chyba w moim wieku bez leczenia się nie obejdzie :(
    ja jestem juz rok, i tez sie lecze :) A nasienie faceta przebadaliscie? Zrobilas badania hormonalne?

  • Ania1602 Autorytet
    Postów: 874 963

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    natia wrote:
    Ania,robiłam - podstawowe
    usg dopochwowe, piersi, świnka , różyczka itp.

    jednak ze względu na mało obfity śluz podejrzewam że lekarz zaleci mi inne badania.
    Od dwóch miesięcy czuję codziennie prawy jajnik. Umówiłam się wiec na usg w nast. tygodniu. Akurat będzie to środek cyklu zobaczymy co gin. tam wypatrzy...
    A badania hormonów? TSH, LH, FSH, Estradiol, Prolaktyna, Anty-TPO? Mąz nasienie badał?

    * Czerwiec 2014 Aniołek :(
    * Czerwiec 2015 Aniołek :(
    Do trzech razy sztuka?
    * Wrzesień 2016 IVF
    * 19.09. transfer :(
    * 24.10. crio :(
    * 27.12. crio :) Bhcg 9dpt 37,5; 13dpt 202 :) ; 26dpt <3
    * TP 12.09.2017r.
    * 05.09. 2017r. urodziła się moja upragniona i wyczekana córeczka <3
  • Ania1602 Autorytet
    Postów: 874 963

    Wysłany: 2 grudnia 2014, 22:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amelcia oczywscie,ze możesz. Witaj u nas.

    * Czerwiec 2014 Aniołek :(
    * Czerwiec 2015 Aniołek :(
    Do trzech razy sztuka?
    * Wrzesień 2016 IVF
    * 19.09. transfer :(
    * 24.10. crio :(
    * 27.12. crio :) Bhcg 9dpt 37,5; 13dpt 202 :) ; 26dpt <3
    * TP 12.09.2017r.
    * 05.09. 2017r. urodziła się moja upragniona i wyczekana córeczka <3
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 grudnia 2014, 09:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    hej ja mam 35 i tez sie staramy i nic, teraz bede miec od lutego /marca inseminacje, jeszcze mnie hsg czeka. Trzymam kciuki moze zaskoczysz, a genetyke badaliscie?

    Ja po dwóch nieudanych próbach zmieniłam lekarza i klinikę. Obecny lekarz, gdy obejrzał moje wszystkie wyniki, to mówił o badaniach genetycznych, ale wolał się jeszcze wstrzymać. Mam już za sobą chyba wszystkie możliwe badania.
    Kobieta w rejestracji zapamiętała mnie, bo mam najgrubszą teczkę ze wszystkich pacjentów ;) :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 grudnia 2014, 09:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    aszka wrote:
    ja jestem juz rok, i tez sie lecze :) A nasienie faceta przebadaliscie? Zrobilas badania hormonalne?
    Jestem na samym początku tej drogi (w moim wieku to dziwne) więc badania typu TSH, LH, FSH, Estradiol, Prolaktyna, Anty-TPO to dla mnie czarna magia. Do tej pory myślałam że jestem zdrowa więc nigdy nie musiałam tego typu badań robić.

    8 grudnia wizyta i gin i pewnie się zacznie ....

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 grudnia 2014, 10:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż też niebadany.... nie miał wcześniej ku temu powodów więc w nowy rok pewnie wejdziemy z plikiem skierowań na badania :(

  • sylwia1977 Debiutantka
    Postów: 7 7

    Wysłany: 3 grudnia 2014, 21:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich serdecznie. Mam 37 lat, 6 lat temu poronilam. Teraz ponownie staram sie o dzidziusia. Jestem pelna obaw i nadzieji!

    Aga39 lubi tę wiadomość

  • Jot Autorytet
    Postów: 586 1296

    Wysłany: 3 grudnia 2014, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny,

    Mam nadzieję, że przyjmiecie do swojego grona również mnie :). Skończyłam w tym roku 35 lat. Niestety pół roku temu poroniłam, i staramy się ponownie z mężem od jakiś 4 miesięcy. Póki co, bezskutecznie. Wszystkie parametry podstawowe mam w normie, a męża póki co nie badałam :)
    Co miesiąc żyje nadzieją, że to może właśnie ten będzie szczęśliwy, i że nie będę się udzielać na forach "starających się" bo przecież lada chwila się uda :) ale tak prosto nie ma, a w przysłowiowej "kupie" raźniej :)

    pozdrawiam !

    P.S. Mam nadzieję że każda z Was codziennie suplementuje się kwasem foliowym !

    MoBo, Margaret.Se lubią tę wiadomość

    Jot
    "life is like riding a bicycle to keep your balance you must keep moving"

    Jestem niewyspaną ale jakże szczęśliwą Mamą :)
  • Różyczka Autorytet
    Postów: 708 1177

    Wysłany: 4 grudnia 2014, 00:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Jot :)
    Mi lekarz zasugerował również żelazo, moja klinika poleca na stronie Pregna plus a z badań wychodzi duży niedobór wit D ( Witamina D oddziałuje na układ rozrodczy: zwiększa spermatogenezę i rozrodczość oraz hamuje rozrost endometrium )
    i potasu wiec również to zażywam.
    Jot.
    Poczęcie dziecka to sprawa dwóch osób.
    Niech mąż zrobi badanie nasienia, abyście mogli wykluczyć ten problem.
    Mam nadzieję, że u Was to nic poważnego i szybko przejdziesz na forum dla szczęśliwych mam :)



    Jot wrote:
    Witajcie Dziewczyny,

    Mam nadzieję, że przyjmiecie do swojego grona również mnie :). Skończyłam w tym roku 35 lat. Niestety pół roku temu poroniłam, i staramy się ponownie z mężem od jakiś 4 miesięcy. Póki co, bezskutecznie. Wszystkie parametry podstawowe mam w normie, a męża póki co nie badałam :)
    Co miesiąc żyje nadzieją, że to może właśnie ten będzie szczęśliwy, i że nie będę się udzielać na forach "starających się" bo przecież lada chwila się uda :) ale tak prosto nie ma, a w przysłowiowej "kupie" raźniej :)

    pozdrawiam !

    P.S. Mam nadzieję że każda z Was codziennie suplementuje się kwasem foliowym !

    MoBo lubi tę wiadomość

  • Różyczka Autorytet
    Postów: 708 1177

    Wysłany: 4 grudnia 2014, 00:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Sylwia :)
    Życzę szczęścia!
    sylwia1977 wrote:
    Witam wszystkich serdecznie. Mam 37 lat, 6 lat temu poronilam. Teraz ponownie staram sie o dzidziusia. Jestem pelna obaw i nadzieji!

  • MoBo Autorytet
    Postów: 3149 5879

    Wysłany: 4 grudnia 2014, 10:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny,

    Najpierw witamy sylwia1977 i jot :)

    Przychodze po porade :), moze sie cos doszukacie. Jestem toz po wizycie u gina i:
    - jestem 12dzien cyklu (moje cykle ostatnio tak 23-24 dni)
    - pecherzyk na prawym ladny (tak powiedzial) 20mm (za dzien lub dwa owulka)
    - endometrium 7 mm (lekarz mowi ze OK, jeszcze troszke podrosnie)
    tu sa moje wyniki hormonow (dopiero teraz zauwazylam ze nie ma TSH - ale w zeszlym roku bylo 1.21 przy normie 0.27-4.20 mlU/I)

    5 dzien cyklu
    FSH 5.7 (1.6-12.0) U/I
    LH 4.0 (1.8-13.4) U/I
    LH-FSH iloraz 0.7 (<2)
    Prolaktyna 8.2 (2.3-25.0) ug/l
    Estradiol (E2) 168 (70-672) pmol/l
    Progesteron 1.3 (0.3-4.8) nmol/l

    22 dzien cyklu
    FSH 2.3 (0.9-12.0) ug/l
    LH 2.5 (0.7-19.4) U/I
    LH-FSH iloraz 1.1 (<2)
    Prolaktyna 10.7 (2.3-25.0) ug/l
    Estradiol (E2) 225 (220-774) pmol/l
    Progesteron 11.3 (8.0-89) nmol/l

    Lekarz mowi, ze wszystko w normie i jedynie mozna bylo by progesteron podniesc.
    Dzieki waszej radzie ;) wysle mnie na badanie niedroznosci jajnikow jak sprawdzimy partnera => mam nadzieje ze uda sie to zrobic do konca roku.
    Chcial mi wywolac owulke (zeby byla pewnosc ze byla) ale stwierdzilam ze jeszcze ten jeden miesiac poczekam az bedziemy wiedzieli co z nasieniem.
    Jak sie okaze ze sperma Ok to wtedy pewno CLO i dupek.

    Co myslicie o tych wynikach?
    Z gory dzieki!
    Monika

    Keep calm you are a mummy! O.o
    l22ndf9her11uere.png
  • shimmer_lip Autorytet
    Postów: 3456 4961

    Wysłany: 4 grudnia 2014, 15:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny :) jak Was tu duzo :) super :)
    ja byłam przez jakiś czas odcięta od sieci ale przybywam żeby dać znać, że mój dzieć pozostał dziewczynką czyli płeć o której marzyłam :) żeby nie było za miło to moja torbiel się jednak nie zmniejsza i lekarz ją określa jako guz na jajniku, przez to prawdopodobnie czeka mnie cesarka :(
    Buziaki dla Was i trzymam kciuki :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2014, 15:09

    aszka lubi tę wiadomość

    tb73roeqs1ggbdgp.png
  • Jot Autorytet
    Postów: 586 1296

    Wysłany: 4 grudnia 2014, 17:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za miłe przyjęcie :). Postanowiłam jeszcze dwa miesiące powalczyć zanim będą prześwietlać męża :). Co do suplementacji, to faktycznie według najnowszych zaleceń, w okresie zimowym powinno się przyjmować witaminę D (tak generalnie), żeby zrealizować dzienne zapotrzebowanie. Jednak ja staram się ją uzupełniać jedząc np. ryby :)

    Różyczko, może niski poziom witaminy D, żelaza czy potasu, był wynikiem niedoborowej diety w okresie w którym robiłaś badania ? (tydzień później może zupełnie co innego wyjść, jak menu będzie bogatsze w żywność zawierającą te elementy).

    Shimmer_lip - serdecznie gratuluję, moje wielkim marzeniem jest córeczka :)

    MoBo - za Ciebie również trzymam mocno kciuki !:)

    MoBo lubi tę wiadomość

    Jot
    "life is like riding a bicycle to keep your balance you must keep moving"

    Jestem niewyspaną ale jakże szczęśliwą Mamą :)
  • sylwia1977 Debiutantka
    Postów: 7 7

    Wysłany: 4 grudnia 2014, 21:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za miłe przyjęcie. Ja jutro badam partnera, mam nadzieje że jakoś to wyjdzie bo stresuje sie strasznie tym oddaniem nasienia do pojemniczka :-) :-) :-) .

    mysiupysiu lubi tę wiadomość

‹‹ 25 26 27 28 29 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego