Zarejestruj się - śledzenie płodności zwiększa szanse na ciążę
Oceń ten wątek:
AUTOR
WIADOMOŚĆ

Kate 75
Autorytet
Postów: 752
2963

Wysłany: 17 lutego 2014, 17:42
Cytuj | (1) | Zgłoś
Bea wszędzie piszą o badaniu LH, FSH i E2 w dniach pomiędzy 3-5 dc, z tego co czytałam E2 sprawdza się też prezd owulacją oraz razem z progesteronem w 7 dniu po owu.

Cytat z linka poniżej : "Kilka dni (około 2 doby) przed owulacją poziom estradiolu bada się, aby ocenić, jak dojrzewają pęcherzyki. Poziom powyżej 200 pg/ml informuje o dojrzałym pęcherzyku jajnikowym. Badanie 6 - 8 dni po owulacji umożliwia ocenę funkcjonowania ciałka żółtego."
http://portal.abczdrowie.pl/estradiol
"Estradiol (E2) jest produkowany przez dojrzewające pęcherzyki Graffa. Jego poziom zmienia się istotnie w ciągu cyklu. Badanie stężenia estradiolu wykonuje się w 3dc (razem z FSH) w celu oszacowania rezerwy jajnikowej, w późnej fazie pęcherzykowej (na kilka dni przed spodziewaną owulacją) w celu oceny dynamiki dojrzewania pęcherzyków oraz po owulacji w celu oceny czynności ciałka żółtego. W monitorowaniu owulacji (szczególnie w cyklach stymulowanych gonadotropinami) powtarzanie badania estradiolu w połączeniu z USG umożliwia ocenę rozwoju pęcherzyków a także określenie optymalnego momentu do podania leków zawierających gonadotropinę kosmówkową (hcg) w celu wywołania pęknięcia pęcherzyka (pęcherzyków). "
http://wiki.28dni.pl/normy_laboratoryjne_dla_kobiet_oraz_interpretacja_wynikow_badan_hormonalnych

Wg mnie LH FSH i E2 razem w 3-5 dc bada się w celu określenia rezerwy jajnikowej, samo E2 w różnych celach i w różnych dniach cyklu, Lh bada się też przed owu, reasumując uściśliłabym to z lekarzem co on chciał zobaczyć w wynikach, może telefonicznie się można poradzić, powodzenia :)

bea lubi tę wiadomość


[konto usunięte]

Wysłany: 17 lutego 2014, 19:47
Cytuj | (1) | Zgłoś
Dzięki Kate.Problem w tym, że on nie podaje kontaktu telefonicznego do siebie. Chyba jednak zrobię w 3 dniu cyklu, tak jak wszyscy. Dzisiaj próbowałam zarejestrować się do endo na kasę chorych-termin na koniec 2017 roku! Prawie 4 lata - normalnie wierzyć mi się nie chciało..

polarmiś lubi tę wiadomość


[konto usunięte]

Wysłany: 18 lutego 2014, 07:35
Cytuj | (1) | Zgłoś
bea napisała:
Dzięki Kate.Problem w tym, że on nie podaje kontaktu telefonicznego do siebie. Chyba jednak zrobię w 3 dniu cyklu, tak jak wszyscy. Dzisiaj próbowałam zarejestrować się do endo na kasę chorych-termin na koniec 2017 roku! Prawie 4 lata - normalnie wierzyć mi się nie chciało..
Bea badania na cukier i insuline robi sie z obiazeniem glukozy 75 ml a nie po zjedzeniu śniadania!

kapturnica lubi tę wiadomość


[konto usunięte]

Wysłany: 18 lutego 2014, 18:56
Cytuj | (0) | Zgłoś
Polarmisiu ja już miałam robione z obciążeniem glukozą,i insulina była dwukrotnie podwyższona a teraz kazał mi zrobić po zjedzeniu śniadania, a po co to nie mam pojęcia :)


inessa
Autorytet
Postów: 5842
17967

Wysłany: 18 lutego 2014, 20:51
Cytuj | (1) | Zgłoś
bea ja miałam robione badanie estradiolu razem z progesteronem po owulacji co 2 dzień przez 5 dni aby sprawdzić czy dobrze działa ciałko żólte jest to bardzo wązne badanie wskazujace czy jestem wstanie zajsc wciaże czy trzeba podciagnac lekami ciałko po owulce.
Przed robi sie raz ale z innego powodu.
Ja bym radziła zrobić tak jak lekarka poleciła. Ja mialam robione te badanie przez dwa cykle aby potwierdzić czy jest ok

bea lubi tę wiadomość

Mama 8 aniołkow i c.biochemiczne oraz Cudu na ziemi synka Gabrysia-IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 43 lata!
2 Cud-Córka Janka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc waga 2666 hipotrofia)

Iwone
Autorytet
Postów: 3563
13978

Wysłany: 3 marca 2014, 19:52
Cytuj | (0) | Zgłoś
polarmiś napisała:
Bea badania na cukier i insuline robi sie z obiazeniem glukozy 75 ml a nie po zjedzeniu śniadania!
Polarmisiu cukrzykom często tak się sprawdza poziom cukru, przed i po posiłkach


Iwone
Autorytet
Postów: 3563
13978

Wysłany: 3 marca 2014, 21:44
Cytuj | (0) | Zgłoś

Ciąża w ramach NFZ czy prywatnie – czyli co się należy „za darmo”?

http://www.sosrodzice.pl/ciaza-w-ramach-nfz-czy-prywatnie-czyli-co-sie-nalezy-za-darmo/

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=14&ved=0CEQQFjADOAo&url=http%3A%2F%2Fwww.nfz-katowice.pl%2Fdokumenty%2F72%2Fkomunik-103-11-AOS-swiad_ciaz_fizjo.doc&ei=RNEUU8LiOYPNhAfRg4CgAg&usg=AFQjCNHpjG0BTcXCIvf7qqem6UZyjb73Vg&bvm=bv.61965928,d.ZG4


[konto usunięte]

Wysłany: 27 czerwca 2014, 09:56
Cytuj | (0) | Zgłoś
Rezerwa Jajnikowa

Normy poziomu AMH są następujące:

powyżej 3,0 ng/ml – wysoki poziom hormonu, mogący świadczyć o zespole policystycznych jajników;
powyżej 1,0 ng/ml – poziom prawidłowy;
poniżej 1,0 ng/ml – niski poziom, mogący świadczyć o menopauzie.


http://www.gameta.pl/diagnostyka/ocena-rezerwy-jajnikowej


moremi
Autorytet
Postów: 9201
46943

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 21:03
Cytuj | (1) | Zgłoś
To są zalecenia dr Misi Polar (naszego Polarmisia znaczy) wyłapane z różnych postów plus coś tam, co mi się wkleiło w dokument. Obowiązkowo każda przyszła mama musi zbadać tsh i ft4, ft3.

Minimum badań, które powinniście wykonać to: analiza nasienia (badanie plemników), monitoring owulacji (sprawdzenie czy owulacja występuje), pomiar stężenia głównych hormonów we krwi (określenie rezerwy jajnikowej), badanie ultrasonograficzne macicy i jajników oraz histerosalpingografię (HSG – badanie drożności jajowodów i jamy macicy).

"Estradiol gwaltownie rosnie przed owulacja - na ok 2-4 dni przed owu powinien wynosic min. 200-250 (to prawidlowy poziom dla 1 dojrzalej komorki). Tuz przed owu estradiol spada, umozliwiajac wyrzut LH i uwolnienie komorki. Potem znow zaczyna sie podnosic az do 7 dnia po owu, po czym w razie braku ciazy znow spada. Prawidlowy poziom w 7 dniu po owu to jakies 180 ( u mnie nie rosl po owulacji, mialam na poziomie 50-80). Gdy poza Luteina gin mi wlaczyl mi Estrofem mite, zaszlam w ciaze w 3 takim cyklu (wczesniej staralam sie 1,5 roku). O dziwo juz w ciazy estradiol pieknie sam szedl w gore i szybko odstawilam estrofem. Estradiol czesto sie pomija, a jego rola jest b wazna dla implantacji i rozwoju b wczesnej ciazy - prg jest istotniejszy przy implantacji, ale estradiol pozwala sie zarodkowi rozwijac tuz po zaplodnieniu, jeszcze w jajowodzie no i pozniej oczywiscie. W ciazy rosnie w ogromnym tempie. "



2- 3 dzień cyklu - estradiol, fsh i lh, dodatkowo prolaktynę z obciążeniem
2 dni przed owulacją lh i estradiol
21-22 dzień cyklu (bądź 7 po owulacji - jeżeli cykle są dłuższe) progesteron, prolaktynę z obciążeniem (Tabletka to Metoclopramid) i dodatkowo estradiol

polarmiś lubi tę wiadomość

zaCSp1.png
QIugp1.png

Bursztyn
Autorytet
Postów: 13182
46207

Wysłany: 17 października 2014, 22:03
Cytuj | (1) | Zgłoś
latte napisała:
Cześć dziewczyny!
Czy któras umiała by mi powiedzieć czy te wyniki są prawidłowe dla 5 dzień po owulacji według ovu TSH 1,400 µIU/ml normy 0,35 do 4,940 µIU/ml FSH 2,36 mIU/ml normy 1,38 do 5,47 mIU/ml Estradiol 226 pg/ml normy od 21 do 312 pg/ml Progesteron 13,8 ng/ml normy 1,2 do 15,9 ng/ml Prolaktyna 10,27 Prolaktyna 10,27 ng/ml normy 5,18 do 26,53 ng/ml do lekarza idę z tydzień a nie mogę się doczekać żeby wiedzieć dzięki.
FSH powinnas robic pomiedzy 2-3 (niektorzy mowia wlacznie do 5) dnia cyklu
Estradiol powinien byc badany rowniez jak powyzej
Brakuje LH - w dniach jak powyzej
Progesteron bada sie ok. 7 dnia po owulacji
Prolaktyne dodatkowo zrobic z obciazeniem
wiec poza TSH w normie, o reszcie trudno powiedziec...

Wiadomość wyedytowana przez autora 17 października 2014, 22:05

moremi lubi tę wiadomość

477706bb5ioid7xx.jpg

Elfik
Autorytet
Postów: 3855
17207

Wysłany: 30 grudnia 2014, 12:08
Cytuj | (2) | Zgłoś
Niedomoga fazy lutealnej - kiedy, jak..

http://rozowoniebieskie.vot.pl/printview.php?t=105&start=0&sid=088cf109326cc2c6dd571e130b56c199

kapturnica, moremi lubią tę wiadomość

myhdp1.png
7665167c70e4.jpg

Iwone
Autorytet
Postów: 3563
13978

Wysłany: 15 lutego 2015, 20:54
Cytuj | (0) | Zgłoś
Wydaje mi się to bardzo ważne, dlatego skopiowałam z innego forum.


PRZECZYTAJ !!! To może uratować życie Twojego dziecka !!!

USG można zrobić ZAWSZE po 18 tc w celu zdiagnozowania VP

kolorowy doppler/przepływy to tylko 1/3 sukcesu w zdiagnozowaniu...

1. KOMPETENTNY LEKARZ - musi wiedzieć CZEGO szukać...
2. badanie DOPOCHWOWE - bo tylko tak da się obejrzeć ujście kanału szyjki (przez brzuch się nie da, bo kości miednicy zasłaniają promienie USG i zamiast naczyń mamy czarną dziurę)
3. KOLOROWY DOPPLER plus przepływy w przypadku znalezienia naczyń

!!!!!!!!!!!!!!!!!! Błagam, pamiętajcie, kolorowy doppler przez brzuch NIC nie da... a i lekarz nie będzie wiedział o co Wam chodzi, czego chcecie dopplerem szukać przez brzuch...



VASA PREVIA – SKRYTY ZABÓJCA
A wystarczy moment by zdiagnozować ŻYCIE.


Zacznę od tego, że KAŻDY przyszły rodzic powinien wiedzieć, jak wielkim zagrożeniem jest nie zdiagnozowana VASA PREVIA (naczynia przodujące). Praktycznie nikt, kto nie miał z tym styczności, nie ma pojęcia o istnieniu czegoś takiego. Natomiast Ci, których to dotknęło, dowiedzieli się o tym w najbardziej drastyczny sposób – nagle i niespodziewanie tracąc swoje ukochane i wyczekiwane dziecko.

JEDNAK TYM TRAGEDIOM MOŻNA BYŁO ZAPOBIEC !!!

Co to jest VASA PREVIA?
Tłumacząc najprościej jak tylko można, są to naczynia pępowinowe, które są wrośnięte w błony płodowe nad lub w pobliżu kanału rodnego.
Mogą one być spowodowane przyczepem błoniastym pępowiny, czyli pępowina łączy się z łożyskiem nie na środku łożyska, tylko na brzegu częściowo lub całkowicie wrastając w błony płodowe. Mogą to być również naczynia biegnące przez błony płodowe pomiędzy dwoma płatami łożyska w łożysku dwupłatowym.
W TYCH NACZYNIACH PŁYNIE KREW PŁODU !!!

Czemu jest to groźne?
Podczas pęknięcia błon płodowych (powodem mogą być skurcze, dźwiganie, zaczynający się poród, samoistne odejście wód lub przebicie pęcherza płodowego przez położną, lekarza) naczynia te zostają rozerwane i następuje nagły potężny krwotok, żywą czerwoną krwią, KRWIĄ DZIECKA !!! Oznacza to, że dziecko się wykrwawia !!! Jego krew zaczyna być coraz rzadsza, a brak tlenu prowadzi do poważnych uszkodzeń organów wewnętrznych w tym do nieodwracalnych zmian w mózgu. Jeśli cesarskie cięcie przeprowadzone jest NATYCHMIAST po pojawieniu się krwotoku, dziecko tuż po urodzeniu powinno mieć zrobioną transfuzję krwi. Jest umieszczane pod aparaturą podtrzymującą życie w inkubatorze, ponieważ uszkodzone organy wewnętrzne nie są w stanie samoistnie funkcjonować i potrzebują pomocy. Najczęściej uszkodzeniom ulegają: mózg, nerki, wątroba, płuca. Jednak nawet natychmiastowa reakcja nie zawsze ratuje życie dziecka. Jeśli cesarskie cięcie nie jest przeprowadzone, bo „mądry” lekarz lub położna mówią, że „ma prawo być trochę krwi przy porodzie”, dziecko rodzi się martwe lub w stanie krytycznym - wtedy potrafi żyć, a właściwie umierać, kilka lub kilkadziesiąt godzin.

Kiedy pojawia się VASA PREVIA?
VASA PREVIA może pojawić się u KAŻDEJ kobiety. Bardzo często jest tak, iż ciąża przebiega całkowicie prawidłowo i dopiero po porodzie (najczęściej zakończonym tragicznie) lekarze ze zdziwieniem odkrywają, z czym mieli do czynienia. Są jednak pewne symptomy, które mogą sugerować wystąpienie VASA PREVIA. Są to:
- ŁOŻYSKO PRZODUJĄCE (nawet po podniesieniu się łożyska!!!)
- operacje na macicy bądź cesarskie cięcie w przeszłości
- łożysko dwupłatowe lub wielopłatowe
- ciąża uzyskana z zapłodnienia In-vitro
- ciążą mnoga

Jak zapobiec tragedii?
Kluczem do tego jest odpowiednia DIAGNOSTYKA PRENATALNA.
Wystarczy, że po 16 tygodniu ciąży, najlepiej przy USG połówkowym, lekarz wykonujący USG zrobi również USG sondą dopochwową w połączeniu z kolorowym Dopplerem. Jak wiadomo, kolorowy Doppler pokazuje naczynia krwionośne w dwóch kolorach w zależności od tego, czy jest to tętnica czy żyła. Jest też możliwość sprawdzenia przepływu krwi przez to naczynie aby zdiagnozować, czy krew przez nie płynąca jest krwią dziecka (tętno 120-150 uderzeń na minutę) czy matki (tętno o połowę niższe). Tak więc jak widać, wykrycie naczyń przodujących jest możliwe – WYSTARCZY POŚWIĘCIĆ CHWILĘ, BY ZAPOBIEC TRAGEDII – BY ZDIAGNOZOWAĆ ŻYCIE!

Czemu wciąż tak wiele dzieci umiera na skutek VASA PREVIA?
Odpowiedź jest prosta – tak wiele dzieci umiera, ponieważ tak mało lekarzy chce poświęcić te parę chwil więcej na zdiagnozowanie lub wykluczenie VASA PREVIA. Przeszkodą może być również brak odpowiedniego sprzętu (USG z kolorowym Dopplerem) lub niedouczenie lekarzy. Również brak doświadczenia z VASA PREVIA jest przeszkodą w sprawnym jej diagnozowaniu. Dzieje się tak również dlatego, ponieważ VASA PREVIA jest bardzo rzadko spotykana – 1:2500. Jednak co będzie, kiedy tą jedną, będziesz Ty??

Co się dzieje z kobietą, jeśli VASA PREVIA zostaje zdiagnozowana?
Kobieta spodziewająca się dziecka, u której zdiagnozowano VASA PREVIA powinna być hospitalizowana najpóźniej od 30 tygodnia ciąży aż do porodu. Nie może: dźwigać, biegać, wykonywać prac fizycznych, współżyć, nie może być również badana ginekologicznie (!!!). Podawane są również profilaktycznie leki rozkurczowe, aby zapobiec pojawieniu się skurczy, a jeśli takowe wystąpią, podawane są silniejsze środki hamujące skurcze. Ciąża rozwiązywana jest metodą cesarskiego cięcia przed rozpoczęciem porodu.

Wszelkie informacje dotyczące VASA PREVIA, które użyłam powyżej, są oparte na danych umieszczonych na stronie internetowej Międzynarodowej Fundacji Vasa Previa (International Vasa Previa Foundation, International Vasa Previa Foundation ) oraz na własnych doświadczeniach. Moją historię, niestety póki co tylko po angielsku, można znaleźć na stronie fundacji.

Samanta Haduch – mama Szymusia, który urodził się cały i zdrowy dzięki diagnostyce prenatalnej i fachowej opiece lekarzy.

https://www.youtube.com/watch?v=pwzepBJdSUA&list=FL3mk8DbPijdVnqSkMBOE61A

https://www.youtube.com/watch?v=5Q_rEDAcTgA


inessa
Autorytet
Postów: 5842
17967

Wysłany: 28 kwietnia 2015, 22:09
Cytuj | (1) | Zgłoś
Jeden z czynników niedoboru żelaza:

"współwystępowanie zakażenia bakterią H. pylori, któ-
rej obecność jest uważana za potencjalną przyczynę
niedoboru żelaza.

Powszechnie uważa się, że anemia z niedoboru żelaza,
szczególnie oporna na leczenie doustnymi preparatami
żelaza, jest wskazaniem do wykonania badań diagnostycznych
pod kątem zaburzeń wchłaniania, między
innymi w kierunku celiakii."

"Jak reagujemy na brak żelaza?
W różnym wieku anemia z niedoboru żelaza może być inaczej
wyrażona. W przypadku małych dzieci możemy obserwować
opóźnienie wzrostu oraz rozwoju ruchowego i emocjonalnego,
zaburzenia równowagi i koordynacji, a także nieprawidłowy
rozwój mowy i zaburzenia koncentracji. Jest to niezwykle
ważny moment rozwoju młodego człowieka, dlatego szybka
diagnoza i leczenie mają ogromne znaczenie dla dalszego
rozwoju dziecka.

U kobiet w wieku rozrodczym niedokrwistość z niedoboru
żelaza wyraża się głównie wyżej wymienionymi, ogólnymi
objawami. W ciąży anemia może powodować opóźnienie
wzrostu płodu, przedwczesny poród, a nawet śmierć wewnątrzmaciczną.
Stanowi również ryzyko niedokrwistości
u noworodka z powodu małych ilości żelaza zmagazynowanego
w czasie życia płodowego. Dla kobiety anemia oznacza
większe ryzyko powikłań okołoporodowych.

U osób w podeszłym wieku najbardziej zauważalnym objawem
niedoboru żelaza jest większa podatność na zakażenia
lub zaostrzenie choroby podstawowej. Charakterystyczny
dla tej grupy jest zespół niespokojnych nóg, który tłumaczy
się zbyt małą ilością żelaza dostarczanego do  komórek
nerwowych lub zaburzeniem jego wykorzystania. Występuje
on u 10–35 % osób po 65 roku życia. Dodatkowo
niedokrwistość z niedoboru żelaza może w konsekwencji
doprowadzić do zaburzeń pracy serca, dusznicy bolesnej
i różnych infekcji"

Badania w kierunku anemi z powodu niedoborów żelaza: Fe i Ferrytyna ( podstawa)krzywa wchlaniania żelaza,badanie kału na krew utajoną. Ważne!!!! kobietom poleca sie wykonywac badanie w 2 połowie cyklu zwykle po okresie wyniki moga byc zanizone przez okres! ( chyba,ze lekarz inaczej zaleci - noe niektóre niedobory moga byc przez bardzo obfite miesiaczki)

gretka lubi tę wiadomość

Mama 8 aniołkow i c.biochemiczne oraz Cudu na ziemi synka Gabrysia-IUGR ( ur.w 36 tc -20.06.2016r-wazyl 2040 g) starania od 2012 r. Mam 43 lata!
2 Cud-Córka Janka urodzila sie 12.01.2018r.(39 tc waga 2666 hipotrofia)

Reni
Moderator Forum
Postów: 18453
91671

Wysłany: 12 listopada 2015, 09:36
Cytuj | (0) | Zgłoś
TEN WĄTEK JEST ENCYKLOPEDIĄ!!
TU SIĘ NIE DYSKUTUJE!!

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! animal-graphics-bees-470202.gif83955d0741.png

KasiaeM123
Debiutantka
Postów: 9
1

Wysłany: 30 listopada 2015, 14:29
Cytuj | (0) | Zgłoś
Jak juz się zajdzie w ciąże warto zrobic sobie badania prenatalne.
Ciekawy artykuł znalazłam. Mam nadzieje że się przyda :)
https://zdrowegeny.pl/poradnik/ciaza-po-35-roku-zycia-powiklania-ryzyka-badania


Mozajka
Nowa
Postów: 1
0

Wysłany: 12 lipca 2016, 09:01
Cytuj | (0) | Zgłoś
To prawda. Takie badania są bardzo ważne. Tylko nie zawsze lekarze o nich mówią i to promują.


Cinderella
Koleżanka
Postów: 37
41

Wysłany: 29 lipca 2016, 17:03
Cytuj | (0) | Zgłoś
Cześć Dziewczyny

Czy mogę prosić o pomoc w interpretacji wyników?

6 dzień cyklu:
AMH 3,46
TSH 0,82
FT4 16,21
Anty TPO 13.50
Anty TG 19.97
WItamina D3 31,40

Będę bardzo wdzięczna


Reni
Moderator Forum
Postów: 18453
91671

Wysłany: 30 lipca 2016, 08:52
Cytuj | (0) | Zgłoś
Ten wątek to miała być taka nasza encyklopedia, żeby nie szukać po wątkach.

Jak chcesz interpretacji wyników idź na wątek gdzie dziewczyny piszą na bieżąco, bo tu nikt nie siedzi

Wiadomość wyedytowana przez autora 30 lipca 2016, 08:50

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! animal-graphics-bees-470202.gif83955d0741.png

dorotajarus
Nowa
Postów: 2
0

Wysłany: 29 października, 09:57
Cytuj | (0) | Zgłoś
Czy może być taka sytuacja, że badania źle wyszły 2 raz? :)


Reni
Moderator Forum
Postów: 18453
91671

Wysłany: 30 października, 13:26
Cytuj | (0) | Zgłoś
na tym wątku nikt się nie udziela, to była taka nasza encyklopedia, zebrałyśmy najważniejsze info, żeby w natłoku postów nie zagineło

Polecam zadać pytanie w dziale z pomocą medyczną

2 IUI, 4 IVF ICSI. 70 cs..Naturalsik!!! Mamy Dziedzica! animal-graphics-bees-470202.gif83955d0741.png


Zajdź w ciążę dwa razy szybciej

Sprawdź OvuFriend Premium

  • wyznaczanie dni płodnych
  • dieta płodności
  • innowacyjny algorytm

Wypróbuj miesiąc za darmo, potem tylko 29 zł / mies.

UTWÓRZ KONTO

Twoje dane są u nas bezpieczne. Nigdy nie udostępnimy nikomu Twojego adresu e-mail ani bez Twojego pozwolenia nie będziemy wysyłać do Ciebie wiadomości. My również nie lubimy spamu!

Twój adres e-mail: 
OK Anuluj
Dziękujemy za dołączenie do OvuFriend!

Wysłaliśmy do Ciebie wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Aby aktywować konto przejdź do swojej poczty email , a następnie kliknij na link aktywacyjny, który do Ciebie wysłaliśmy.

Jeśli nie widzisz naszej wiadomości, zajrzyj proszę do folderu Spam.

OK (15)