X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Pierwsze dziecko po 40stce
Odpowiedz

Pierwsze dziecko po 40stce

Oceń ten wątek:
  • StudentkaMałgorzata Debiutantka

Wysłany: 24 listopada 2023, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szanowne Panie,
    nazywam się Małgorzata Ziomek, jestem położną i studentką studiów uzupełniających magisterskich na kierunku Położnictwo, Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu.
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety. Skierowana jest do kobiet leczonych z powodu niepłodności. Posłuży mi do napisania pracy magisterskiej pt.:,,Poziom objawów depresji i lęku a zasoby psychospołeczne wśród kobiet leczonych z powodu niepłodności".
    Ankieta jest w pełni anonimowa, a uzyskane odpowiedzi będą wykorzystane wyłącznie do celów naukowych.
    Z góry bardzo dziękuję za poświęcony czas. Miłego dnia! 🥰

https://forms.gle/DLvJfx3hSzJ33Gpa7

• glob Nowa

Wysłany: 25 listopada 2023, 05:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANALIZA STATYSTYCZNA - SPSS, STATISTICA, RSTUDIO, EXCEL - ANKIETY, BADANIA

Oferuję pomoc w analizie statystycznej wyników badań (ankietowych, kwestionariuszowych) do prac magisterskich, licencjackich, prezentacji graficznej, weryfikacji hipotez.

Całość odbywa się wyłącznie drogą elektroniczną, szybko, wygodnie, a co najważniejsze z gwarancją najwyższej jakości świadczonej usługi.

Jestem magistrem matematyki stosowanej, od 12 lat zajmuję się wykonywaniem statystyk do prac, obróbką i analizą danych.

Zapraszam

[email protected]
    analiza-statystyczna.prv.pl

• K44 Nowa

Wysłany: 27 stycznia, 07:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, mam 44 lata i od 3 lat staramy sie o drugie dziecko. Niestety gigantyczna endometrioza stanęła nam na drodze … wiek też nie jest na nasz plus
    Po konsultacjach i badaniach pozostaje nam tylko dawczyni to jedyna możliwość (to nasz pierwszy kontakt z invitro i dopiero zaczynamy ogarniać temat )
    Czy znajdzie się tu ktoś z podobnym doświadczeniem i udzieli choć trochę niezależnych informacji , opinii , przeżyć ?

• Janette Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w jski sposob stwierdzili endometrioze? Po laparoskopii? Mnie przy laparoskopii od razu czyscili ogniska i podobno do pol roku po najlepiej jest zajsc w ciaze. Ja nie zaszlam.Zaszlam dopiero po dwoch latach od laparo. Czesto w tym wieku juz proponuja komorke dawczyni bo wieksze szanse sa na yzyskanie ciazy,mnie tez juz powiedzieli,ze to jedyna opcja uzyskania ciazy wiec sie nie zabezpieczalismy juz bo po co, a ja zaraz zaszlam w ciaze naturalnie. Czy masz jeszcze cykle regularne? Jesli tak to nadal mizliwosc zsjscia w ciaze jest. Chyba ze jednak jestes zdecydowana na komorke dawczyni aby ciaze usyskac szybko. Nie wiem jak z endometrioza juz w ciazy ale ja nie mam przez to zadnych dodatkowych obciazen. Laparoskopia podobno powoduje ze zapas komorek maleje. U mnie by sie to zgadzalo bo wyniki mialam slabe.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Poronienie 5 tydz 2024 czerwiec
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystkie inne badania ok
    2025 tydz.14+ 4 panorama ok,zdrowa dziewczynka
    Usg polowkowe 20+4 potwierdzona plec,dziewczynka
    Wszystko ok, 366 gram
    TP: 25 lipiec
  • K44 Nowa

Wysłany: 28 stycznia, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    A w jski sposob stwierdzili endometrioze? Po laparoskopii? Mnie przy laparoskopii od razu czyscili ogniska i podobno do pol roku po najlepiej jest zajsc w ciaze. Ja nie zaszlam.Zaszlam dopiero po dwoch latach od laparo. Czesto w tym wieku juz proponuja komorke dawczyni bo wieksze szanse sa na yzyskanie ciazy,mnie tez juz powiedzieli,ze to jedyna opcja uzyskania ciazy wiec sie nie zabezpieczalismy juz bo po co, a ja zaraz zaszlam w ciaze naturalnie. Czy masz jeszcze cykle regularne? Jesli tak to nadal mizliwosc zsjscia w ciaze jest. Chyba ze jednak jestes zdecydowana na komorke dawczyni aby ciaze usyskac szybko. Nie wiem jak z endometrioza juz w ciazy ale ja nie mam przez to zadnych dodatkowych obciazen. Laparoskopia podobno powoduje ze zapas komorek maleje. U mnie by sie to zgadzalo bo wyniki mialam slabe.

• K44 Nowa

Wysłany: 29 stycznia, 06:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To moja druga endometrioza , pierwsza usunięta laparoskopowo z częścią jajnika , nie było innego podobno wyjścia . Pojawiła się ponownie. Miesiączki regularne , wyniki dobre. Badanie w dwóch różnych klinikach dwóch różnych lekarzy. Co ciekawe nikt nie zaproponował mi kolejnej laparoskopii , choć od pierwszej minęło już z 6 lat . Może to standardowe postępowanie. Nad dawczynią się nigdy nie zastanawialiśmy i to był dla nas szok informacyjny . Wątpliwości są .

• MountEverest43 Nowa

Wysłany: 26 marca, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. W głowie pragnienie jest.Czy realne i czy kolejne nerwy, pieniądze i czas stracony. Czy są tu może jakieś kobietki z podobnymi doświadczeniami i poradą. Wiek 43, na żadne refundacje z moja komórka się nie łapię. Starania 10l., brak zagnieżdżenia po 7 próbach ICSI, zarodki po 1 tylko po każdej punkcji (z 2-3 komórek).W tym Brak zagnieżdżenia obcego zarodka również. Dr Lewandowski też juz był. Może znacie innego cudotwórcę, albo pomysły co jeszcze zbadać.Histeroskopia-ok. Immunologii żadnej???

• Janette Autorytet

Wysłany: 27 marca, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MountEverest43 wrote:
    Witam. W głowie pragnienie jest.Czy realne i czy kolejne nerwy, pieniądze i czas stracony. Czy są tu może jakieś kobietki z podobnymi doświadczeniami i poradą. Wiek 43, na żadne refundacje z moja komórka się nie łapię. Starania 10l., brak zagnieżdżenia po 7 próbach ICSI, zarodki po 1 tylko po każdej punkcji (z 2-3 komórek).W tym Brak zagnieżdżenia obcego zarodka również. Dr Lewandowski też juz był. Może znacie innego cudotwórcę, albo pomysły co jeszcze zbadać.Histeroskopia-ok. Immunologii żadnej???
    A komorki nk zrobilas tez z biopsji endometrium? Ja pamietam ze mialam miec to badanie przed in vitro. Przeciwciala przeciwkolozyskowe? ANA,toczen? Hashimoto czy nie ma,innych stanow zapalnych? Pewnie bedzie ciezko znalezc przyczyne ale to raczej chyba nie chodzi juz o zdrowie samego zarodka skoro nie przyjal sie zaden. Nie robilam immunologii tylko bo nie bralabym i tak tych lekow ale wiem ze do zbadania sa kiry. U mnie troszke problem byl ze zbyt wysoka homocysteina i to jesli jest powyzej 15 to powoduje tez poronienia lub brak zagniezdzenia. Ja mialam niedobor b12 i zle wchlanianie kwasu foliowego,musialam brac tylko metylowany.

MountEverest43 lubi tę wiadomość

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • Stresik Znajoma

Wysłany: 2 kwietnia, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni wrote:
    Ja to nie wiem co dalej
    Na razie muszę spłacić ostatnie IVF - długi protokół i prawie 20 tys :-(

strasznie to niesprawiedliwe, że jesteśmy z tym same i na dodatek rząd rzuca jeszcze kłody pod nogi

zabierają dofinansowanie, refundacje tylko do 39 lub 40 i to tylko 3 podejscia

a bardzo często jest tak, że przez 3 podejścia lekarze metodą prób i błędów dobierają stymulację

Bea ja na razie nie mam planów, bo to wszystko jest takie popieprzone
    ja chce AZ,ale mąż nie (bo nie nasze). On chce KD, ale ja nie (bo defragmentacja dna plemnika lipna).
    No i tak..
    confused056.gif

Mam 39 lat, w czerwcu juz 40 i dopiero w marcu zaczelismy i tez wybraliśmysie do kliniki bocian. Ostatnio na wizycie dowiedziałam się, że się tez nie łapie na dofinansowanie z rządu, bo trzeba mieć AMH min. 0,7 a ja mam 0,41.
    Ja od 20.03 biorę menopur, dawka 300, ceny z kosmosu. Z wszystkimi lekami, to gdzieś wyjdzie z 450 zl na dobę...... my dopiero zaczynami i ja z nadzieją żyje, że się od razu uda, ale jak przyjdzie nam przejść przez to kilka takich cykli, to jest to naprawdę ostra jazda finansowa.

• Janette Autorytet

Wysłany: 2 kwietnia, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresik wrote:
    Mam 39 lat, w czerwcu juz 40 i dopiero w marcu zaczelismy i tez wybraliśmysie do kliniki bocian. Ostatnio na wizycie dowiedziałam się, że się tez nie łapie na dofinansowanie z rządu, bo trzeba mieć AMH min. 0,7 a ja mam 0,41.
    Ja od 20.03 biorę menopur, dawka 300, ceny z kosmosu. Z wszystkimi lekami, to gdzieś wyjdzie z 450 zl na dobę...... my dopiero zaczynami i ja z nadzieją żyje, że się od razu uda, ale jak przyjdzie nam przejść przez to kilka takich cykli, to jest to naprawdę ostra jazda finansowa.
    Ale przeciez mialo nie byc brane pod uwage juz wynik amh do darmowego in vitro,jedynie wiek ma znaczenie.

Ja 42
    On 41
    Starania 13 lat
    Poronienie 12 tydz 2020
    Poronienie 7 tydz 2022
    Amh 0.39
    Dfi 21%
    Wszystko ok, 366 gram
  • Stresik Znajoma

Wysłany: 3 kwietnia, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janette wrote:
    Ale przeciez mialo nie byc brane pod uwage juz wynik amh do darmowego in vitro,jedynie wiek ma znaczenie.

Może to zależy od województwa? Nie wiem. Ja pracuje w Niemczech przy granicy, lekarka powiedziała, że jak w Polsce bede ubezp. to się łapie na ten program. A teraz byłam we wtorek i byłam u innej lekarki w zastępstwie u mojej i mówię, że w końcu jestem ubezpieczona w Polsce, a ona że to nie ma znaczenia, bo AMH niskie i się nie łapie, min 0,7.....
    Myślę, bosko

• Runnerka Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresik wrote:
    Może to zależy od województwa? Nie wiem. Ja pracuje w Niemczech przy granicy, lekarka powiedziała, że jak w Polsce bede ubezp. to się łapie na ten program. A teraz byłam we wtorek i byłam u innej lekarki w zastępstwie u mojej i mówię, że w końcu jestem ubezpieczona w Polsce, a ona że to nie ma znaczenia, bo AMH niskie i się nie łapie, min 0,7.....
    Myślę, bosko
    Stresik, warunek amh obowiazuje przy refundacji lekow w komercyjnym in vitro. Jesli zostalabys zakwalifikowana do programu rzadowego to jest refundacja lekow i tu amh nie ma znaczenia. Moze z jakiegos powodu nie chca was jeszcze zakwalifikowac po prostu? Macie udokumentowany rok leczenia?

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
    AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
    Sono HSG 🆗
    Cykle regularne, owulacje potwierdzone
    Cytologia - NILM 🆗
    Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
    Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
    Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗

💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi

🏋🏼 36
    Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 ➡️ in vitro (protokol dlugi: Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ ?)
  • Runnerka Ekspertka

Wysłany: 3 kwietnia, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresik, doczytalam wlasnie, ze bierzesz menopur, ale bierzesz go w ramach stymulacji owulacji ale nie do in vitro? Wtedy faktycznie nie przysluguje Ci refundacja, jesli masz amh nizsze niz 0,7 lub fsh wyzsze niz chyba 15. Ale jesli dostaniesz sie do rzadowego in vitro to te same leki bedziesz miec refundowane 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 kwietnia, 17:41

🏃🏻‍♀️ 35
    Tarczyca 🆗
    Krzywa cukrowa 🆗
    Homocysteina & B12 & kwas foliowy 🆗
    AMH - 1,24 (06.2024) -> 1,72 (12.2024)
    Sono HSG 🆗
    Cykle regularne, owulacje potwierdzone
    Cytologia - NILM 🆗
    Badania w 9 d.p.o. Estradiol - 255, progesteron - 28,02
    Badania w 3 d.c. FSH - 6,65, LH - 5, Estradiol - 59,30
    Wymazy MUCHa & biocenoza & wirusy 🆗

💊 Euthyrox 25, Pregna Start, Omega 3, Q10, olej z wiesiołka, NAC, magnez, selen, wit. C, l-arginina, wit. E+A, zioła Ojca Sroki, niepokalanek mnisi

🏋🏼 36
    Badanie nasienia 🆗 fragmentacja DNA plemników 🆗test MAR 🆗 HBA 92%

15 cs - 0 ⏸️

01-03.2025 3 x IUI ❌
    04-05.2025 ➡️ in vitro (protokol dlugi: Marvelon ➡️ Gonapeptyl Daily ➡️ ?)
  • Stresik Znajoma

Wysłany: 8 kwietnia, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Runnerka wrote:
    Stresik, doczytalam wlasnie, ze bierzesz menopur, ale bierzesz go w ramach stymulacji owulacji ale nie do in vitro? Wtedy faktycznie nie przysluguje Ci refundacja, jesli masz amh nizsze niz 0,7 lub fsh wyzsze niz chyba 15. Ale jesli dostaniesz sie do rzadowego in vitro to te same leki bedziesz miec refundowane 🙂

Jeszcze raz pytałam w klinice o ten program i sie okazuje, że sie jednak łapie i AMH nie ma znaczenia. W poniedzialek 7.04 mialam punkcje, tez 100 % płatna, jutro mam zadzwonić i sie dowiedzieć czy przynajmniej przy tych kosztach, cos sie pozytywnego dzieje......

‹‹ 56 57 58 59 60
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ