Przedwczesne wygasanie czynności jajników
-
WIADOMOŚĆ
-
ja np chodzilam wczsniej do ginekologa i powiedzial ze owulacja jest i mam sie starac a potem zaczelam czytac robic badania sama i sie okazalo ze jest tragedia , żałuje ze nie poszlam zweryfikowac do innego lekarza , a dla mojego prawie męża kupilam profertil
-
Madziula89 wrote:Bardzo mało badań mialam zleconych same podstawy usg piersi, wirusowki,panel urogenitalny, hormony,tarczyca, kariotyp. Pytałam lekarza czy cis jeszcze, odp Uzyskałam na ten moment wystarczy. I tak na każdej wizycie pytam, zbadać cos dodatkowo odp nie. A Ty widzę masz trochę badań zleconych. Zobaczę jak będzie że mną rozmawiał we wrześniu, ale chyba czas na zmiany.
Madziula, ja w zwiazku z tym, ze planowalam od dawna a pierwsza diagnostyke robilam w Niemczech, to potem sobie sama na wlasna reke w Alabie badalam te wszystkie rzeczy, i do kliniki invitro poszlam juz z wlasnymi badaniami bez ich skierowania. To tez troche przyspieszylo sprawe, bo lekarka popatrzyla na badania i powiedziala, ze na ich podstawie moze mnie zakwalifikowac do stymulacji. Zwrocila na pewno uwage na amh, witamine d, progesteron i fsh/lh. Potem dostalam tylko skierowanie na te badania obowiazkowe prawnie przed invitro (chlamydia pcr, hiv, kariotypy itp te standardowe, badania zarowno dla mnie jak i partnera, ale to pewnie wiecie) zeby moc zaczac.początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Aleale wrote:ja bym sie tego biosteronu tak nie bala, sa jakies opinie ze cos pogorszy ale raczej forumowe nie oparte na badaniach. ja badalam hormony sama, nie pod suple, lekarzom w bocianie przed stymulacja nie mowilam nawet, ze biore ten biosteron :DDD przestalam brac dopiero w dniu punkcji i potem juz nie bralam. ale tez zmusilam swojego partnera, zeby bral witaminy (c,e,cynk), bo zeby zarodek byl mocny to potrzeba z obu osob silnych komorek. dlatego tez chyba doradzili ten labirynt, bo wtedy do jaja docieraja tylko te najmocniejsze plemniki. w alabie jest taka opcja badania hormonow, dhea jest tam. ale nie wiem jakie musialy by byc wyniki, zeby nie moc brac, pewnie androgeny musialyby byc jakies mocno podwyzszone na start
ja czytalam takie badania na pubmed i stwierdzilam ze bede brac bo moga pomoc, ale nie bralam tej wysokiej dawki (w wiekszosci jest podane 75mg) bo jednak na wlasna reke
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31303658/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37374020/Aleale lubi tę wiadomość
Amh 0.3 fsh 12.5
Kariotyp 👍
Wit d 4000, c, e, b complex
Kwas foliowy
Q10 400
Inofem
Melatonina
Biosteron
Zdrowa dieta, bmi 👍
"Nigdy nie rezygnuj z czegoś, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień"
W. Churchill -
Aleale wrote:Madziula, ja w zwiazku z tym, ze planowalam od dawna a pierwsza diagnostyke robilam w Niemczech, to potem sobie sama na wlasna reke w Alabie badalam te wszystkie rzeczy, i do kliniki invitro poszlam juz z wlasnymi badaniami bez ich skierowania. To tez troche przyspieszylo sprawe, bo lekarka popatrzyla na badania i powiedziala, ze na ich podstawie moze mnie zakwalifikowac do stymulacji. Zwrocila na pewno uwage na amh, witamine d, progesteron i fsh/lh. Potem dostalam tylko skierowanie na te badania obowiazkowe prawnie przed invitro (chlamydia pcr, hiv, kariotypy itp te standardowe, badania zarowno dla mnie jak i partnera, ale to pewnie wiecie) zeby moc zaczac.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia, 11:08
Aleale lubi tę wiadomość
Amh 0.3 fsh 12.5
Kariotyp 👍
Kwas foliowy
Q10 400
Inofem
Melatonina
Biosteron
Zdrowa dieta, bmi 👍
"Nigdy nie rezygnuj z czegoś, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień"
W. Churchill -
Komanuss wrote:ja np chodzilam wczsniej do ginekologa i powiedzial ze owulacja jest i mam sie starac a potem zaczelam czytac robic badania sama i sie okazalo ze jest tragedia , żałuje ze nie poszlam zweryfikowac do innego lekarza , a dla mojego prawie męża kupilam profertil
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia, 11:11
Amh 0.3 fsh 12.5
Kariotyp 👍
Kwas foliowy
Q10 400
Inofem
Melatonina
Biosteron
Zdrowa dieta, bmi 👍
W. Churchill -
na spokojnie! suplementy na pewno pomagaja, tak jak zdrowy tryb zycia np nie palić. ale tez nie mozna sie zwariowac, jak czytalam niektore zalecenia, to by trzeba zmienic cale swoje zycie i to chyba tez dodatkowy stres, ktory nie pomaga. no i tez takie przygotowanie organizmu troche trwa, bo komorki dojrzewaja wlasnie ok 3 miesiace, jak maja dobre warunki to lepiej. ja na pewno moge polecic Bocian w Katowicach (szczegolnie dr Mniszek), ale mysle, ze mnie stymulowali tak standardowo, bez jakiegos dopasowywania mocnego do mojej sytuacji, i sie szczesliwie udalo.początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Aleale wrote:na spokojnie! suplementy na pewno pomagaja, tak jak zdrowy tryb zycia np nie palić. ale tez nie mozna sie zwariowac, jak czytalam niektore zalecenia, to by trzeba zmienic cale swoje zycie i to chyba tez dodatkowy stres, ktory nie pomaga. no i tez takie przygotowanie organizmu troche trwa, bo komorki dojrzewaja wlasnie ok 3 miesiace, jak maja dobre warunki to lepiej. ja na pewno moge polecic Bocian w Katowicach (szczegolnie dr Mniszek), ale mysle, ze mnie stymulowali tak standardowo, bez jakiegos dopasowywania mocnego do mojej sytuacji, i sie szczesliwie udalo.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia, 11:19
Aleale lubi tę wiadomość
Amh 0.3 fsh 12.5
Kariotyp 👍
Kwas foliowy
Q10 400
Inofem
Melatonina
Biosteron
Zdrowa dieta, bmi 👍
W. Churchill -
winko czerwone w rozsadnych ilosciach chyba ok tego zazdroszcze hahapoczątek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Aleale wrote:winko czerwone w rozsadnych ilosciach chyba ok tego zazdroszcze haha
Aleale lubi tę wiadomość
Amh 0.3 fsh 12.5
Kariotyp 👍
Kwas foliowy
Q10 400
Inofem
Melatonina
Biosteron
Zdrowa dieta, bmi 👍
W. Churchill -
Madziula89 wrote:Wszystko to co napisałaś przyjmuje od roku (wszystkie suple mam w stopce). Biosteron tylko krótko bo jakieś 2tyg. I lekarz zalecił dawkę 2x10mg, może sobie "podoktoruje" i zwieksze dawke🙂A powiedz mi przed suplementacja biosteronu robiłaś badania DHEAs?
U mnie cykle 27-29 dni. Punkcje mialam zawsze w 15dc- 12dni stymulacji, ovitrelle i punkcja.
Mensinormu jeszcze nie miałam.
Walczę dalej 💪 -
Komanuss wrote:Magda napisz mi na prv swojego fb lub insta wyślę Ci coś o tym dheaAmh 0.3 fsh 12.5
Kariotyp 👍
Kwas foliowy
Q10 400
Inofem
Melatonina
Biosteron
Zdrowa dieta, bmi 👍
W. Churchill -
Komanuss - zaglądasz tu jeszcze ?cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
2.10.19 - Antoś jest z nami 👶
💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5
Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)