Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się po 35 roku życia Przedwczesne wygasanie czynności jajników
Odpowiedz

Przedwczesne wygasanie czynności jajników

Oceń ten wątek:
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja np chodzilam wczsniej do ginekologa i powiedzial ze owulacja jest i mam sie starac a potem zaczelam czytac robic badania sama i sie okazalo ze jest tragedia , żałuje ze nie poszlam zweryfikowac do innego lekarza , a dla mojego prawie męża kupilam profertil

• Aleale Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziula89 wrote:
    Bardzo mało badań mialam zleconych same podstawy usg piersi, wirusowki,panel urogenitalny, hormony,tarczyca, kariotyp. Pytałam lekarza czy cis jeszcze, odp Uzyskałam na ten moment wystarczy. I tak na każdej wizycie pytam, zbadać cos dodatkowo odp nie. A Ty widzę masz trochę badań zleconych. Zobaczę jak będzie że mną rozmawiał we wrześniu, ale chyba czas na zmiany.

Madziula, ja w zwiazku z tym, ze planowalam od dawna a pierwsza diagnostyke robilam w Niemczech, to potem sobie sama na wlasna reke w Alabie badalam te wszystkie rzeczy, i do kliniki invitro poszlam juz z wlasnymi badaniami bez ich skierowania. To tez troche przyspieszylo sprawe, bo lekarka popatrzyla na badania i powiedziala, ze na ich podstawie moze mnie zakwalifikowac do stymulacji. Zwrocila na pewno uwage na amh, witamine d, progesteron i fsh/lh. Potem dostalam tylko skierowanie na te badania obowiazkowe prawnie przed invitro (chlamydia pcr, hiv, kariotypy itp te standardowe, badania zarowno dla mnie jak i partnera, ale to pewnie wiecie) zeby moc zaczac.

początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
    07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
    12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
    08.2023 amh: 0.3
    03.2024 amh: 0.45

29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
    08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
    13.05.2024 - transfer
    24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany

09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉

preg.png
  • Madziula89 Przyjaciółka

Wysłany: 30 sierpnia, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleale wrote:
    ja bym sie tego biosteronu tak nie bala, sa jakies opinie ze cos pogorszy ale raczej forumowe nie oparte na badaniach. ja badalam hormony sama, nie pod suple, lekarzom w bocianie przed stymulacja nie mowilam nawet, ze biore ten biosteron :DDD przestalam brac dopiero w dniu punkcji i potem juz nie bralam. ale tez zmusilam swojego partnera, zeby bral witaminy (c,e,cynk), bo zeby zarodek byl mocny to potrzeba z obu osob silnych komorek. dlatego tez chyba doradzili ten labirynt, bo wtedy do jaja docieraja tylko te najmocniejsze plemniki. w alabie jest taka opcja badania hormonow, dhea jest tam. ale nie wiem jakie musialy by byc wyniki, zeby nie moc brac, pewnie androgeny musialyby byc jakies mocno podwyzszone na start

ja czytalam takie badania na pubmed i stwierdzilam ze bede brac bo moga pomoc, ale nie bralam tej wysokiej dawki (w wiekszosci jest podane 75mg) bo jednak na wlasna reke
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31303658/
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37374020/
    Jutro jadę na badania, przejrzę alab. Ja też nie mówię o wielu suplach🤭 u nas jeszcze problem jest taki, że nie możemy korzystać ze świeżego nasienia(leczone rzs u męża), mamy depozyt, ale zastanawiamy się nad odstawieniem lekow oczywiście za zgodą lekarza. I może że swiezego nasienia pojdzie nam lepiej...

Aleale lubi tę wiadomość

Amh 0.3 fsh 12.5
    Kariotyp 👍
    Wit d 4000, c, e, b complex
    Kwas foliowy
    Q10 400
    Inofem
    Melatonina
    Biosteron
    Zdrowa dieta, bmi 👍

"Nigdy nie rezygnuj z czegoś, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień"
    W. Churchill

Wysłany: 30 sierpnia, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleale wrote:
    Madziula, ja w zwiazku z tym, ze planowalam od dawna a pierwsza diagnostyke robilam w Niemczech, to potem sobie sama na wlasna reke w Alabie badalam te wszystkie rzeczy, i do kliniki invitro poszlam juz z wlasnymi badaniami bez ich skierowania. To tez troche przyspieszylo sprawe, bo lekarka popatrzyla na badania i powiedziala, ze na ich podstawie moze mnie zakwalifikowac do stymulacji. Zwrocila na pewno uwage na amh, witamine d, progesteron i fsh/lh. Potem dostalam tylko skierowanie na te badania obowiazkowe prawnie przed invitro (chlamydia pcr, hiv, kariotypy itp te standardowe, badania zarowno dla mnie jak i partnera, ale to pewnie wiecie) zeby moc zaczac.
    Tak wszystkie te badania były zrobione, my już po 2 procedurach😔 teraz chce podkoksowac jajka😉 i może pojdzie lepiej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia, 11:08

Aleale lubi tę wiadomość

Amh 0.3 fsh 12.5
    Kariotyp 👍
    Kwas foliowy
    Q10 400
    Inofem
    Melatonina
    Biosteron
    Zdrowa dieta, bmi 👍

"Nigdy nie rezygnuj z czegoś, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień"
    W. Churchill
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda w synevo masz duzo promocji na badania https://www.synevo.pl/aktualne-promocje/ i przez internet jak wykupisz jest taniej niz w labolatorium

Madziula89 lubi tę wiadomość

Wysłany: 30 sierpnia, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    ja np chodzilam wczsniej do ginekologa i powiedzial ze owulacja jest i mam sie starac a potem zaczelam czytac robic badania sama i sie okazalo ze jest tragedia , żałuje ze nie poszlam zweryfikowac do innego lekarza , a dla mojego prawie męża kupilam profertil
    Też to przerobiłam z lekarzem. U mnie mąż brał przed zrobieniem depozytu wit d, androvit i miał zel androtop na podbicie testosteronu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia, 11:11

Amh 0.3 fsh 12.5
    Kariotyp 👍
    Kwas foliowy
    Q10 400
    Inofem
    Melatonina
    Biosteron
    Zdrowa dieta, bmi 👍

W. Churchill
  • Aleale Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na spokojnie! suplementy na pewno pomagaja, tak jak zdrowy tryb zycia np nie palić. ale tez nie mozna sie zwariowac, jak czytalam niektore zalecenia, to by trzeba zmienic cale swoje zycie i to chyba tez dodatkowy stres, ktory nie pomaga. no i tez takie przygotowanie organizmu troche trwa, bo komorki dojrzewaja wlasnie ok 3 miesiace, jak maja dobre warunki to lepiej. ja na pewno moge polecic Bocian w Katowicach (szczegolnie dr Mniszek), ale mysle, ze mnie stymulowali tak standardowo, bez jakiegos dopasowywania mocnego do mojej sytuacji, i sie szczesliwie udalo.

13.05.2024 - transfer

preg.png

Wysłany: 30 sierpnia, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleale wrote:
    na spokojnie! suplementy na pewno pomagaja, tak jak zdrowy tryb zycia np nie palić. ale tez nie mozna sie zwariowac, jak czytalam niektore zalecenia, to by trzeba zmienic cale swoje zycie i to chyba tez dodatkowy stres, ktory nie pomaga. no i tez takie przygotowanie organizmu troche trwa, bo komorki dojrzewaja wlasnie ok 3 miesiace, jak maja dobre warunki to lepiej. ja na pewno moge polecic Bocian w Katowicach (szczegolnie dr Mniszek), ale mysle, ze mnie stymulowali tak standardowo, bez jakiegos dopasowywania mocnego do mojej sytuacji, i sie szczesliwie udalo.
    Ja już ponad rok od zmiany nawyków żywieniowych (niski indeks glikemiczny), schudłam 15kg w zeszlym roku. Alko, fajki- tego nie ma. Nawet jutro mamy wesele i chyba za drinka podziękuję 🙉😅 ale przydalby sie i to nie jeden🤭Stres w tym wszystkim nie pomaga a zmagamy się z nim na codzień. Wierzę, że będzie dobrze innej opcji nie biorę pod uwage🙂 psychika jeszcze mi bardzo nie siada,więc idę dalej💪czasami się zastanawiam skąd tyle siły mamy. dziękuję za polecenie i wszystkie cenne rady🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia, 11:19

Aleale lubi tę wiadomość

Amh 0.3 fsh 12.5
    Kariotyp 👍
    Kwas foliowy
    Q10 400
    Inofem
    Melatonina
    Biosteron
    Zdrowa dieta, bmi 👍

W. Churchill
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jutro tez mam wieczór panienski no z glowa ale cos tam wypije

• Aleale Ekspertka

Wysłany: 30 sierpnia, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    winko czerwone w rozsadnych ilosciach chyba ok ;) tego zazdroszcze haha

13.05.2024 - transfer

preg.png

Wysłany: 30 sierpnia, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleale wrote:
    winko czerwone w rozsadnych ilosciach chyba ok ;) tego zazdroszcze haha
    Rozsądne ilości😅 nie moje wykonanie 😁😎 ale coś małego pewnie chlapnę, we wrześniu po 20 plan na kolejną procedurę🙂

Aleale lubi tę wiadomość

Amh 0.3 fsh 12.5
    Kariotyp 👍
    Kwas foliowy
    Q10 400
    Inofem
    Melatonina
    Biosteron
    Zdrowa dieta, bmi 👍

W. Churchill
  • Komanuss Ekspertka

Wysłany: 31 sierpnia, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziula89 wrote:
    Wszystko to co napisałaś przyjmuje od roku (wszystkie suple mam w stopce). Biosteron tylko krótko bo jakieś 2tyg. I lekarz zalecił dawkę 2x10mg, może sobie "podoktoruje" i zwieksze dawke🙂A powiedz mi przed suplementacja biosteronu robiłaś badania DHEAs?
    U mnie cykle 27-29 dni. Punkcje mialam zawsze w 15dc- 12dni stymulacji, ovitrelle i punkcja.
    Mensinormu jeszcze nie miałam.
    Walczę dalej 💪
    Magda napisz mi na prv swojego fb lub insta wyślę Ci coś o tym dhea

Wysłany: 2 września, 14:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    Magda napisz mi na prv swojego fb lub insta wyślę Ci coś o tym dhea
    Wyslalam Ci zaproszenie do przyjaciółek. Może przez priv uda Ci się przesłać info o tym dhea.

Amh 0.3 fsh 12.5
    Kariotyp 👍
    Kwas foliowy
    Q10 400
    Inofem
    Melatonina
    Biosteron
    Zdrowa dieta, bmi 👍

W. Churchill
  • Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 11 września, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam na początek Omnitrope, 2 fiolki. Czy któraś z Was brała? Czemu ma to służyć? Hormon wzrostu.

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 11 września, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to przed stymulacja ?

• cukrzyk1991 Autorytet

Wysłany: 26 października, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss - zaglądasz tu jeszcze ?

cukrzyca typu 1, hashimoto, endometrioza III stopnia + ANA1, + aTPO, + antykoagulant tocznia (LA), + MTHFR 667tc i PAI - obie mutacje heterozygoty
    Starania o pierwsze dziecko - (7cs natural)- ⏸️
    2.10.19 - Antoś jest z nami 👶

💪 starania o drugie dziecko - od sierpnia 2024 (3cs), 👩🧔‍♂️ 33 lata, niskie AMH : 0,5

Leki: insulina (OPI), letrox 75, wit. D3, selen, femibion start, resweratrol, q10 ubichinon i inne suple (plus dieta bezglutenowa)
  • Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 26 października, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziula89 wrote:
    Wyslalam Ci zaproszenie do przyjaciółek. Może przez priv uda Ci się przesłać info o tym dhea.
    Ja tez poproszę o tym DHEA informuje na priv.

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 26 października, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cukrzyk1991 wrote:
    Komanuss - zaglądasz tu jeszcze ?
    Jestem

• Komanuss Ekspertka

Wysłany: 26 października, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gama81 wrote:
    Ja tez poproszę o tym DHEA informuje na priv.
    https://zapodaj.net/plik-VG1Fu2OX81

Gama81 lubi tę wiadomość

• Gama81 Przyjaciółka

Wysłany: 26 października, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Komanuss wrote:
    https://zapodaj.net/plik-VG1Fu2OX81
    Dziękuję

1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ