Przedwczesne wygasanie czynności jajników
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie. W niedziele mialam badania. Zaplacilam za nie kupe kasy poniewaz mieszkam w Wielkiej Brytanii. W Polsce nikt nie chcial mi nawet postawic diagnozy. Powiedziec jakie badania zrobić. Wczoraj dostalam wyniki od lekarza wraz z opisem. Rok temu dostalam zastrzyk antykoncepcyjny Sayana Press. Od tego momentum zaczęły sie wszelkie moje problemy. Dodam tyle ze jestem zalamana. Od kilku dni biore letrazol a badania byly robione w 4 dniu cyklu. Mam 36 lat a wyniki 45 latki. AMH 0.9, FSH 25.9 UI/L, estradiol 56 pmol/L. Przy badaniu USG lekarz stwierdzil bardzo mala liczbe pecherzykow jak na moj wiek (5). Czuje sie od wczoraj tak jak by mnie ktos pobil. Nie jestem w stanie nieromalnie funkcjonowac. Od roku staramy sie o dziecko ale niestety nie mam owulacji. Lekarz napisal mi takze ze watpliwe jest to ze letrozol pomoze mi na owulacje i jedyna szansa zeby starac sie o dziecko to invitro. Czy ktos mial podobne problemy i wie czy jest szansa cos zrobic zeby ten proces odwrocic? Czy letrozol pomoze na owulacje? Czy jest szansa w moim przypadku na zajscie w ciaze? Bardzo proszę was o pomoc. Czuje sie tak okropnie, w jednej chwili odechcialo mi sie żyć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2021, 08:09
-
Tutaj zapytaj https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/in-vitro-z-niskim-amh,12867,2269.html
I może jeszcze na wątku miesięcznym... https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/ivf-wrzesien-2021,22218,233.html
I na wątku dot. Stymulacji letrozolem https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/stymulacja-letrozolem,773,1049.html
Na nich jest więcej użytkowników którzy może coś podpowiedzą
Amh masz jeszcze całkiem ok, FSH gorzej... Na naturalne starania to nie wiem czy jest szansa nie znam się, ale w in vitro z tym FSH na pewno są większe szanse... Na tym pierwszym wątku jest dziewcza z amh 0,1 i FSH chyba 22, w podobnym do ciebie wieku i jest w ciąży ale poprzez in vitro, ale zapytaj... -
arzu wrote:Tutaj zapytaj https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/in-vitro-z-niskim-amh,12867,2269.html
I może jeszcze na wątku miesięcznym... https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/ivf-wrzesien-2021,22218,233.html
I na wątku dot. Stymulacji letrozolem https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/stymulacja-letrozolem,773,1049.html
Na nich jest więcej użytkowników którzy może coś podpowiedzą
Amh masz jeszcze całkiem ok, FSH gorzej... Na naturalne starania to nie wiem czy jest szansa nie znam się, ale w in vitro z tym FSH na pewno są większe szanse... Na tym pierwszym wątku jest dziewcza z amh 0,1 i FSH chyba 22, w podobnym do ciebie wieku i jest w ciąży ale poprzez in vitro, ale zapytaj... -
Kochana, nie wiem jak to wygląda w UK, ale ja też miałam bardzo niskie amh i skończyło się na in vitro. Jeśli Cię to pocieszy, to na udanym Nie wszystko jest stracone, ale musisz dużo w sobie przemyśleć, czy w ogóle taka metoda jest dla Ciebie. Wiele kobiet się na nią decyduje, ale nie rób nic impulsywnie. Warto zapisać się do kliniki leczenia niepłodności na konsultacje, wiele klinik robi teraz porady online, jeśli chciałabyś dostać profesjonalną opinię w Polsce.
Milady92, Aneta851, Edkaa lubią tę wiadomość
-
ja korzystałam z programu trzech gwarancji i miałam podobny problem do Ciebie autorko. Z dobrych wiadomości, to udało mi się zajść w ciążę właśnie dzięki zarodkom z banku kliniki inivcta, teraz już inaczej patrzę na dawstwo komórek. Najpierw nie mogłam się przełamać, a teraz jestem szczęśliwa, z w ogóle będę miała dziecko, bo dla mnie to była jedyna opcja
-
Basia9333 wrote:Kochana, nie wiem jak to wygląda w UK, ale ja też miałam bardzo niskie amh i skończyło się na in vitro. Jeśli Cię to pocieszy, to na udanym Nie wszystko jest stracone, ale musisz dużo w sobie przemyśleć, czy w ogóle taka metoda jest dla Ciebie. Wiele kobiet się na nią decyduje, ale nie rób nic impulsywnie. Warto zapisać się do kliniki leczenia niepłodności na konsultacje, wiele klinik robi teraz porady online, jeśli chciałabyś dostać profesjonalną opinię w Polsce.
Kochana czy możesz powiedzieć w jakiej klinice miałaś In Vitro ? Będę wdzięczna. Ja również zmagam się z niskim AMH -
AnetaA wrote:Witajcie. W niedziele mialam badania. Zaplacilam za nie kupe kasy poniewaz mieszkam w Wielkiej Brytanii. W Polsce nikt nie chcial mi nawet postawic diagnozy. Powiedziec jakie badania zrobić. Wczoraj dostalam wyniki od lekarza wraz z opisem. Rok temu dostalam zastrzyk antykoncepcyjny Sayana Press. Od tego momentum zaczęły sie wszelkie moje problemy. Dodam tyle ze jestem zalamana. Od kilku dni biore letrazol a badania byly robione w 4 dniu cyklu. Mam 36 lat a wyniki 45 latki. AMH 0.9, FSH 25.9 UI/L, estradiol 56 pmol/L. Przy badaniu USG lekarz stwierdzil bardzo mala liczbe pecherzykow jak na moj wiek (5). Czuje sie od wczoraj tak jak by mnie ktos pobil. Nie jestem w stanie nieromalnie funkcjonowac. Od roku staramy sie o dziecko ale niestety nie mam owulacji. Lekarz napisal mi takze ze watpliwe jest to ze letrozol pomoze mi na owulacje i jedyna szansa zeby starac sie o dziecko to invitro. Czy ktos mial podobne problemy i wie czy jest szansa cos zrobic zeby ten proces odwrocic? Czy letrozol pomoze na owulacje? Czy jest szansa w moim przypadku na zajscie w ciaze? Bardzo proszę was o pomoc. Czuje sie tak okropnie, w jednej chwili odechcialo mi sie żyć
-
Arzu co u Ciebie?
Ja mam amh gorsze , z jedynej stymulacji miałam 2 pęcherzyki. Gdyby nie fakt że jestem nosicielem wady genetycznej to pewnie bym zbierała pęcherzyki i podeszła na swoich komórkach . Najlepsze jest to że z tak niskim amh w ciągu 3 lat zaszłam w 6 naturalnych ciąż , więc się udaje 🙂Córka z zespołem wad genetycznych
Translokacja chromosomów, 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
Kochana znajdź dobrą klinikę i lekarza i chyba czeka was in vitro39 lat
cykle - 28 dniowe✅
AMH -10.2023 0,65/ 06.2024 0,47 ❌
TSH ✅
usg tarczycy ✅
histero✅
hormony ✅
Jajowody drożne ✅
Kariotyp ✅
euthyrox - 100, jodid, wit D, kwas foliowy, koenzym q10 - 600mg, kwas liponowy - 600mg, plus masa innych supli
On
10.2023 badanie nasienia azzospermia, niskie FSH i testosteron
03.2024 testosteron rośnie , fsh w normie , mamy plemniki 🙏
Teratozoospermia
Morfologia 1%❌, fragmentacja 30% ❌ , kariotyp ✅
1 IVF 29.07 ET 2 zarodków ❌
2 IVF 26.09 ET 1 zarodek ❌ -
wg mnie AMH nalezy konsultowac zawqsze z lekarzem. Ja jestem pod badaniu AMH w luxmed i oni maja dziwne normy. Kazde labo ma inne te normy. W Niemczech w 10/2023 mialam 3,6 a w Polsce dzis 6,7 podnioslo sie ???? chyba nie realne a nawet nie chyba tylko napewno.
Dodam ze mam juz syna i bylam naturalnie w ciazy ktora zakonczyla sie poronieniem zatrzymanym
Synek 22.06.2010
AMH : 3,67
13.06.2024 Aniolek 10+3tc ciaza zatrzymana 8tc
28.09.2024 II
30.09.2024 Beta 150, Prog 15
02.10.2024 Beta 375 Prog 31
23.10.2024 serduszko bije 7+1 usg 7+3
Baby am Board 10.06.2025 czy sie tym razem uda??
Homocysteina 5,42 ( 4,44-13,56)
Zelazo 76 (50-170)
PT 10,2 (10,4-13)
INR 0,91 (0,85-1.15)
W. Protrombinowy 111,76 (80-120)
APTT 27,2 (25,9-36.6)
Wit. B12 567 (187-883) -
AnetaA wrote:Witajcie. W niedziele mialam badania. Zaplacilam za nie kupe kasy poniewaz mieszkam w Wielkiej Brytanii. W Polsce nikt nie chcial mi nawet postawic diagnozy. Powiedziec jakie badania zrobić. Wczoraj dostalam wyniki od lekarza wraz z opisem. Rok temu dostalam zastrzyk antykoncepcyjny Sayana Press. Od tego momentum zaczęły sie wszelkie moje problemy. Dodam tyle ze jestem zalamana. Od kilku dni biore letrazol a badania byly robione w 4 dniu cyklu. Mam 36 lat a wyniki 45 latki. AMH 0.9, FSH 25.9 UI/L, estradiol 56 pmol/L. Przy badaniu USG lekarz stwierdzil bardzo mala liczbe pecherzykow jak na moj wiek (5). Czuje sie od wczoraj tak jak by mnie ktos pobil. Nie jestem w stanie nieromalnie funkcjonowac. Od roku staramy sie o dziecko ale niestety nie mam owulacji. Lekarz napisal mi takze ze watpliwe jest to ze letrozol pomoze mi na owulacje i jedyna szansa zeby starac sie o dziecko to invitro. Czy ktos mial podobne problemy i wie czy jest szansa cos zrobic zeby ten proces odwrocic? Czy letrozol pomoze na owulacje? Czy jest szansa w moim przypadku na zajscie w ciaze? Bardzo proszę was o pomoc. Czuje sie tak okropnie, w jednej chwili odechcialo mi sie żyć
-
hej, opowiem moją historię: 3 lata temu ( wiek 36 lat) zrobilam pierwsze badanie AMH, wynik 0.98... Robilam w niemczech, lekarka powiedziala mi, ze to wynik jak 40-kilku latki, super niski. Zalamala mnie, poza tym ten rodzaj podania informacji totalnie zwalil mnie z nog. Powiedziala, ze najprawdopodobniej tylko invitro, ale musze szybko, bo nie mam duzo czasu. MASAKRA. Ze wzgledow zyciowych, ale tez finansowych nie moglam podejsc do invitro odrazu. Mierzylam AMH co roku, rok pozniej wyszlo mi 0.39... ( ( Potem po roku 0.45, wiec nie jest tak, ze idzie tylko w dół. Na usg antralnych bylo na jednym jajniku 2, na drugim 1. Lekarka mowi, ze powinno byc conajmniej 6 na kazdym i ze to kolejny dowod na wygasanie jajników. Byłam w totalnym dole, pogodziłam się, że nie będę mieć własnych dzieci.
W tym roku podeszłam do invitro, przyszłam do kliniki odrazu prosząc o dawczynię jajeczek, byłam przekonana, ze z takimi wynikami nic nie bedzie. Ale doktor w klinice (Bocian w Katowicach - polecam), powiedziala, ze i tak muszą najpierw sprobowac z moimi wlasnymi. Wyniki bardzo slabe, tak tak.
Podeszłam do stymulacji, odpowiedz byla bardzo dobra, hormony rosly w dobrym tempie, mialam wrazenie, ze lekarze troche zdziwieni. Udalo sie wystymulowac 3 jajeczka... 1 duze i dorodne, dwa mniejsze.
Pobrali wszystkie, wszystkie sie zaplodnily ale tylko 1 dotrwalo do dnia transferu, z dobrymi wynikami. Transfer udany, teraz 4 miesiac zdrowej ciazy.
Lekarka invitro mowi - tak naprawde potrzeba tylko jednego dobrego jajeczka !!!!!
Podsumowujac: Dziewczyny, nie zalamujcie sie AMH informuje o ILOŚĆI ale nie o jakosci. Lekarze wola miec wystymulowane 10 jajek, wtedy statystyka lepsza, ale wystarczy jedno, zeby miec dzieciatko.
AMH to nie wyrok! To tylko jeden z elementow diagnostyki.
Nie wiem co bedzie jesli bede chciala miec kolejne, czy kolejna próba by się udała, ale narazie sie tym nie przejmuje.Promyczek 2024, KasiaKP lubią tę wiadomość
początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Aleale wrote:hej, opowiem moją historię: 3 lata temu ( wiek 36 lat) zrobilam pierwsze badanie AMH, wynik 0.98... Robilam w niemczech, lekarka powiedziala mi, ze to wynik jak 40-kilku latki, super niski. Zalamala mnie, poza tym ten rodzaj podania informacji totalnie zwalil mnie z nog. Powiedziala, ze najprawdopodobniej tylko invitro, ale musze szybko, bo nie mam duzo czasu. MASAKRA. Ze wzgledow zyciowych, ale tez finansowych nie moglam podejsc do invitro odrazu. Mierzylam AMH co roku, rok pozniej wyszlo mi 0.39... ( ( Potem po roku 0.45, wiec nie jest tak, ze idzie tylko w dół. Na usg antralnych bylo na jednym jajniku 2, na drugim 1. Lekarka mowi, ze powinno byc conajmniej 6 na kazdym i ze to kolejny dowod na wygasanie jajników. Byłam w totalnym dole, pogodziłam się, że nie będę mieć własnych dzieci.
W tym roku podeszłam do invitro, przyszłam do kliniki odrazu prosząc o dawczynię jajeczek, byłam przekonana, ze z takimi wynikami nic nie bedzie. Ale doktor w klinice (Bocian w Katowicach - polecam), powiedziala, ze i tak muszą najpierw sprobowac z moimi wlasnymi. Wyniki bardzo slabe, tak tak.
Podeszłam do stymulacji, odpowiedz byla bardzo dobra, hormony rosly w dobrym tempie, mialam wrazenie, ze lekarze troche zdziwieni. Udalo sie wystymulowac 3 jajeczka... 1 duze i dorodne, dwa mniejsze.
Pobrali wszystkie, wszystkie sie zaplodnily ale tylko 1 dotrwalo do dnia transferu, z dobrymi wynikami. Transfer udany, teraz 4 miesiac zdrowej ciazy.
Lekarka invitro mowi - tak naprawde potrzeba tylko jednego dobrego jajeczka !!!!!
Podsumowujac: Dziewczyny, nie zalamujcie sie AMH informuje o ILOŚĆI ale nie o jakosci. Lekarze wola miec wystymulowane 10 jajek, wtedy statystyka lepsza, ale wystarczy jedno, zeby miec dzieciatko.
Nie wiem co bedzie jesli bede chciala miec kolejne, czy kolejna próba by się udała, ale narazie sie tym nie przejmuje.KasiaKP lubi tę wiadomość
-
Aleale wrote:hej, opowiem moją historię: 3 lata temu ( wiek 36 lat) zrobilam pierwsze badanie AMH, wynik 0.98... Robilam w niemczech, lekarka powiedziala mi, ze to wynik jak 40-kilku latki, super niski. Zalamala mnie, poza tym ten rodzaj podania informacji totalnie zwalil mnie z nog. Powiedziala, ze najprawdopodobniej tylko invitro, ale musze szybko, bo nie mam duzo czasu. MASAKRA. Ze wzgledow zyciowych, ale tez finansowych nie moglam podejsc do invitro odrazu. Mierzylam AMH co roku, rok pozniej wyszlo mi 0.39... ( ( Potem po roku 0.45, wiec nie jest tak, ze idzie tylko w dół. Na usg antralnych bylo na jednym jajniku 2, na drugim 1. Lekarka mowi, ze powinno byc conajmniej 6 na kazdym i ze to kolejny dowod na wygasanie jajników. Byłam w totalnym dole, pogodziłam się, że nie będę mieć własnych dzieci.
Nie wiem co bedzie jesli bede chciala miec kolejne, czy kolejna próba by się udała, ale narazie sie tym nie przejmuje.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 sierpnia, 16:58
KasiaKP lubi tę wiadomość
Amh 0.3 fsh 12.5
Kariotyp 👍
Wit d 4000, c, e, b complex
Kwas foliowy
Q10 400
Inofem
Melatonina
Biosteron
Zdrowa dieta, bmi 👍
"Nigdy nie rezygnuj z czegoś, o czym nie możesz przestać myśleć nawet na jeden dzień"
W. Churchill -
Madziula89 wrote:Taka informacja daje mi nadzieję, że też mi się uda na własnych komorkach. Przyjmowałaś suplementy? Jakie leki i dawki miałaś do stymulacji?
Aleale, Madziula89 lubią tę wiadomość