X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

Adenomioza

Oceń ten wątek:
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cari09 wrote:
    Mi się zdarzają- ale nie w każdym cyklu. Lekarz kiedyś myślał, że to progesteron. Ale badałam już setki razy i nigdy z progiem u mnie nie było problemów (w różnych fazach cyklu wynik prawidlowy). Więc obstawiam, że to wina endo/adeno.
    Tak. U mnie druga faza zawsze zbyt krótka mimo prawidłowych wartości proga. Nawet jak biorę luteinę czy cyclogest. Dopiero prog w zastrzyku dał radę wydłużyć do tych 14 dni. Na tej podstawie prowadzący skierował na rezonans i wyszła adenomioza. Podobno jedną z cech tej choroby jest mniej receptorów progesteronu, więc mimo prawidłowych wartości organizm słabizna niego reaguje

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
    IVFET V 25 - 8/10tydz poronienie 💔
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 17 lipca, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Kasiak89 tak bardzo mi przykro 🥺. Widziałam jakiś czas temu, że się udało, a dopiero teraz widzę, że ciąża się zatrzymała 💔😥.
    Nie wiem, co mogę powiedzieć w tej okropnej sytuacji, ale po prostu chciałam dać Ci znać, że bardzo mocno Ci kibicuję✊️❤️ i czekam na Wasze szczęście! 🍀
    Ściskam 🫂🫂🫂

💃'95🕴️'90
    2 IUI ❌️

Plan:
    🔜 07.25 Stymulacja IVF
    ➡️ 3 miesiące Dipherline i leczenia rozjechanych cytokin
    ➡️ 11/12.25 Pierwszy transfer?

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza 3st, liczne zrosty
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy i za wysoko umiejscowiony. Prawy jajowód niesprawny.
    ❌ Immunologia: Brak wszystkich kirów implantacyjnych, kompletnie rozjechane cytokiny
    ➖ IO, BMI 22,9 📉
    ➖ U partnera seminogram w dolnej granicy normy. HBA 77%. Fragmentacja DNA 82% prawidłowych
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje. AMH 08.24 2,3ng/ml, 07.25 2,8ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu
    ✔️ histerkoskopia z biopsją endometrium CD56 i Cd138 OK, białko C i S ok, ANA ok

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
‹‹ 6 7 8 9 10
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ