X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Adenomioza a transfer
Odpowiedz

Adenomioza a transfer

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 18 lutego, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Endoover kupiłam na miejscu po histeroskopii a Probiotica muszę zamówić online. Ja jeszcze antybiotyki na 20 dni mam.
    Ja go kupuję w sobie w klinice :) zaraz jak była jego premiera to kupiłam.
    Edit. Chodzi o endoover biotic oczywiście 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego, 19:29

mi.nu lubi tę wiadomość

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    •obniżone parametry nasienia, wysoka fragmentacja
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Ja byłam 4 miesiące,beta zero, potem bez menopauzy 2x i cb. Teraz znowu menopauza, ale trochę w to nie wierzę. Skoro bez coś drgnęło...

Z tego co ja czytałam to jak menopauza jest 4 miesiące to później też działa jeszcze przez 4 miesiące. Wiele dziewczyn miało właśnie taki plan od lekarzy 3 miesięczne menopauza i 3 miesiące na starania/transfery.

Dziewczyny czy wy plamicie na brązowo przed okresem ? Zastanawiam się czy można by to przypisać adeno, bo żadnej innej przyczyny nie znalazłam.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:
    Z tego co ja czytałam to jak menopauza jest 4 miesiące to później też działa jeszcze przez 4 miesiące. Wiele dziewczyn miało właśnie taki plan od lekarzy 3 miesięczne menopauza i 3 miesiące na starania/transfery.

Dziewczyny czy wy plamicie na brązowo przed okresem ? Zastanawiam się czy można by to przypisać adeno, bo żadnej innej przyczyny nie znalazłam.

Ja tak 😓. A progesteron mam zawsze ładny. Bez dodatkowego proga plamie od 7DPO, a z dodatkowym progiem od 9DPO 🤷🏻‍♀️. Nie wiem, czy adeno jest przyczyną, ale czytałam, że może być!

💃'95🕴️'90

⌛10cs naturalnie ✖️

Obecnie w planie: 1 IUI na cyklu stymulowanym 🍀
    Wizyta w klinice: 06/03 🔥- start stymulacji

Diagnostyka:
    ❌ Endometrioza otrzewnowa
    ❌ Adenomioza rozproszona
    ❌ Prawy jajnik przyklejony do macicy (prawdopodobnie zrost) i za wysoko umiejscowiony
    ❓DHEA-S wynik 520ug/dl -> do powtórzenia badanie
    ➖ IO, BMI 24.6 📉(-> Siofor 500 XR + dieta przeciwzapalna)
    ➖ U partnera: morfologia 8%, ale ruch postępowy szybki "a" 0% (ale już a+b 29%). HBA 77%. Fragmentacja DNA 82%
    ➖ Dominacja estrogenowa
    ✔️ W miarę regularne cykle i naturalne owulacje (progesteron 7DPO zawsze w zakresie 16-22 ng/ml). Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ✔️ Jajowody drożne, wymaz MUCHa czysty, Pasożyty+ lambia+ helicobacter- nie wykryto, kariotypy prawidłowe u obu

Just because it's taking time,
    doesn't mean it's not happening.
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jo_ana wrote:

Dziwne, bo mi nigdy tak długo ta menopauza się nie utrzymywała… w następnym cyklu po zastrzyku już była widoczna w usg💁🏻‍♀️ ale każda z nas jest inna.. ja np nigdy nie miałam problemu z plamieniem przed okresem a nawet z progesteronem, a mam adenomioze 😬☺️

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, za dużo wątków 😅
    Jo_ana pytałam o to prowadzącego, twierdzi inaczej. Cała menopauza działa tylko do najbliższego okresu, bo okres od nowa aktywuje chorobę. Więc dlatego najlepiej od razu po, na cyklu sztucznym - transfer. Choć może te zmiany po pierwszym okresie wracają małe i co każdy kolejny rosną?🤔 Nie wiem .
    U mnie pierwsza cb była w 3cim cyklu, a druga cb była w 5 cyklu od zakończenia menopauzy.

No i tak jak na drugim wątku pisałam, adenomioza powoduje zmniejszenie ilości receptorów progesteronu, więc mimo prawidłowych wartości można plamić przed okresem, czy mieć zbyt krótką fazę lutealną bo organizmu po prostu 'nie widzi ' tego progesteronu, tylko niewielką jego część.

Dlatego (podobno) przy staraniach z adenomiozą powinno się suplementować duże dawki progesteronu.

Joannaa lubi tę wiadomość

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Joannaa Ekspertka

Wysłany: 19 lutego, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Dziewczyny, za dużo wątków 😅
    Jo_ana pytałam o to prowadzącego, twierdzi inaczej. Cała menopauza działa tylko do najbliższego okresu, bo okres od nowa aktywuje chorobę. Więc dlatego najlepiej od razu po, na cyklu sztucznym - transfer. Choć może te zmiany po pierwszym okresie wracają małe i co każdy kolejny rosną?🤔 Nie wiem .
    U mnie pierwsza cb była w 3cim cyklu, a druga cb była w 5 cyklu od zakończenia menopauzy.

No i tak jak na drugim wątku pisałam, adenomioza powoduje zmniejszenie ilości receptorów progesteronu, więc mimo prawidłowych wartości można plamić przed okresem, czy mieć zbyt krótką fazę lutealną bo organizmu po prostu 'nie widzi ' tego progesteronu, tylko niewielką jego część.

Dlatego (podobno) przy staraniach z adenomiozą powinno się suplementować duże dawki progesteronu.

Kasia, jak zawsze w punkt ! 👌👌

👩94’
    •adenomioza
    •kir bx z jednym DS
    🧔‍♂️93’
    1 IVF
    4x beta 0
    2 IVF
    1x beta 0
    Zostały ❄️❄️ po PGTA
  • jo_ana Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W takim razie znowu potwierdza się, że co lekarz to opinia 🤷🏻‍♀️ Ale dziwne bo to np spec od endo dr J, taki schemat leczenia proponuje. U mnie faza lutealna zawsze 14 dni, ale plamię czasami 2, czasami 4 dni przed okresem, progesteron zawsze wysoko jest po owulacji i okres zawsze się tak po mału rozkręca, brzuch boli, a tylko plamienie, brudzenie przez cały dzień mam i dopiero następnego dnia zaczynam krwawić.

Trombofilia, problemy immunologiczne, rozjechane cytokiny, komórki NK 19%, cross match 28,5%, allo mlr 0%

🆘 podejrzenie adenomiozy

Od 01/2021 starania naturalne
    11/2021 poronienie zatrzymane 9/12 tc 💔

Od 2023 starania w klinice
    🔸 5 x stymulacja
    🔸 3 x IUI
    🔸 IVF: 03/2024, mamy 18 ❄️
    Ryzyko OHSS, transfer odroczony
    14/05 (N) I FET ❄️ nieudany
    15/06 (N) II FET ❄️ cb 💔
    13/08 (S) III FET ❄️ 5/7 tc 💔
    30/12 (S) IV FET ❄️ nieudany (prograf+encorton)
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 19 lutego, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też nie proponował zaraz po nieudanym transferze kolejnej menopauzy, jeszcze dwa były i dlatego. Chyba dlatego że to nie może być jedną zaraz po drugiej,musi organizm dojść do siebie. Ale jakby było mniej podejść, to po dwóch transferach byłaby u mnie menopauza, a nie po trzech.

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ