X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Adenomioza a transfer
Odpowiedz

Adenomioza a transfer

Oceń ten wątek:
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 13 marca, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Ja dopiero 4 dzień po zastrzyku więc na razie jest ok ale obawiam się skutków ubocznych i osteoporozy oraz starzenia skóry. Jeszcze zapytam czy to branie Estrofem nie pobudza w żaden sposób endometrium i jajników które mają być wyciszone?
    Przygotuj się na to, że za kilka dni dostaniesz takiego mini-okresu.
    Ja już kończę drugi miesiąc, nie śpię bo mnie wybudzają uderzenia gorąca :/ piżama przepocona co drugi dzień do prania.
    Osteoporoza to jak się bierze dłużej. Dlatego jest ograniczenie do pół roku.
    Na skórze nie widzę żadnych efektów...

Ola003 czy wiesz z jakiego względu masz 4 miesiące?

mi.nu lubi tę wiadomość

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    u niego - niskie parametry, ale w normie, fragmentacja ok
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Milagro ❤️‍🩹 Autorytet

Wysłany: 13 marca, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Ja dopiero 4 dzień po zastrzyku więc na razie jest ok ale obawiam się skutków ubocznych i osteoporozy oraz starzenia skóry. Jeszcze zapytam czy to branie Estrofem nie pobudza w żaden sposób endometrium i jajników które mają być wyciszone?
    U mnie pierwsze 3 tyg to był brak apetytu, po za tym nic się nie działo.
    Estrofem w dawce 1x dziennie nie zaburzy działania diphereline. Na usg po 3 miesiącach dr mowila ze endo wygląda bardzo dobrze, jajniki czyste (żadnych pęcherzyków, torbieli). Jeśli chodzi o osteoporozę to ja i tak suplementuje wapń z uwagi na tarczycę i tężyczkę utajoną, więc się tym nie przejęłam zbytnio. Co do starzenia się skóry, to też nie zauważyłam żeby coś się pogorszyło w tym temacie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 13:43

mi.nu lubi tę wiadomość

2007 naturals 11 tydz 💔
    2022 start w klinice
    2023 1IUI 6 tydz 💔 / 2-4IUI 👎👎👎
    Decyzja o IVF:
    I IVF ❄️❄️❄️❄️ -> po PGT-A ❄️❄️
    FET 5.1.1👎
    FET 5.2.2 cb 💔
    II IVF 1❄️
    11.24 histeroskopia - adenomioza głęboko naciekająca, liczne zrosty, przewlekłe zapalenie endometrium🤯
    💉diphereline
    🔜🌈FET (2025)
    ✖️Adenomioza, MTHFR hetero, PAI hetero, przesunięte okno implantacyjne, KIR AA (brak wszystkich DS 🤦‍♀️)
    ✔️CD138 / powtórne CD138 +5/10 (antybiotyki), CD56, kariotyp, MUCH, Helicobacter (nieobecny)
  • Ola003 Koleżanka

Wysłany: 13 marca, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Ja już kończę drugi miesiąc, nie śpię bo mnie wybudzają uderzenia gorąca :/ piżama przepocona co drugi dzień do prania.

Miałam zalecenie minimum 4 miesiące. Dłużej już nie dałabym rady. Na wyciszenie adenomiozy. Niestety w moim przypadku nic to nie pomogło. Beta znów nie ruszyła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 13:51

’86
    starania od 2015
    amh od 2022 roku 0,001 🫣
    2023 histeroskopia: adenomioza, polip
    Czynnik męski: póki co niezawodny, kariotyp 👍🏼
    Procedura z KD: ❄️❄️
    1 transfer 3dniowca - biochem
    2 transfer blastki - nie drgnęło
    Zmiana kliniki
    Oczekiwanie na KD …
    🫸
    No i mamy ❄️5dniowy i ❄️❄️ 6dniowe
    PPJ ANA3 👍🏼
    KIR Bx
    Cytokiny 👎🏼👎🏼 będą leki
    Diphereline, Gonapeptyl
    Estrofem, Femibion, Wit D, Acard
    Luteina200, Accofil
    3 transfer ❄️5 dniowa blastka plus tractocile, heparyna💉 🙏🏽🙏🏽
    💔
    4 transfer ❄️ Estrofem, Acard, Luteina200, Accofil💉, Prograf, Witaminy, Neoparin💉
    „Czekam na 🌬️ co rozgoni ciemne skłębione zasłony…”

„Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy”
    Phill Bosmans
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 13 marca, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:

No i jest ten mini okres 🙈 ale to nie jest taka żywa czerwona krew. U mnie mają być 2 lub 3 razy z diphereline. W sumie nie wiem od czego będzie to zależeć. Będę umawiać się na wizytę po drugim zastrzyku. Mam już wyniki z histeroskopii i wyszedł stan zapalny 5/10 hpf, score+. No i napisane że obraz histologiczny odpowiada przewlekłemu stanowi zapalnemu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 marca, 21:36

Ona i On '84
    2011 córka, ciąża naturalna bez żadnych problemów
    2013 I poronienie 8tc, TSH prawie niewykrywalne - Graves- Basedov
    08.2017 operacja całkowitego usunięcia tarczycy, Euthyrox do końca życia 😁
    11.2017 II poronienie 9tc
    02.2019 III poronienie 8tc
    09.2019 IV poronienie 9tc (zarodek z nieprawidłową liczbą chromosomów)
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    05.2021 trafiamy do Kliniki leczenia niepłodności
    AMH 0,3 decyzja o KD, parametry nasienia OK, 12KD ->mamy 5❄️
    07.2022 I FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    08.2023 II FET beta 0, PGT-A ok; Acard, Clexane
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
    04.07.2024 IV FET beta 0, wlew IG 15g, Encorton, Acard, Clexane
    31.07.2024 V FET beta 0, wlew IG 20g, Encorton,Acard, Ovitrelle, Clexane
    12.2024 KD, 6 komórek, brak zarodków
    01.2025 KD, 6 komórek, brak zarodków
    ❌02.2025 adenomioza-antybiotyki,Diphereline->AZ
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 14 marca, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola003 wrote:
    Miałam zalecenie minimum 4 miesiące. Dłużej już nie dałabym rady. Na wyciszenie adenomiozy. Niestety w moim przypadku nic to nie pomogło. Beta znów nie ruszyła.
    Przykro mi....
    U mnie transfer zaraz po też był zupełnie zero, dopiero kolejny dał cb. No ale cóż z tego..

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    reszta ok (hormony, poziomy wit i innych, drożność, biopsja, immuno, kariotypy...)
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 14 marca, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    No i jest ten mini okres 🙈 ale to nie jest taka żywa czerwona krew. U mnie mają być 2 lub 3 razy z diphereline. W sumie nie wiem od czego będzie to zależeć. Będę umawiać się na wizytę po drugim zastrzyku. Mam już wyniki z histeroskopii i wyszedł stan zapalny 5/10 hpf, score+. No i napisane że obraz histologiczny odpowiada przewlekłemu stanowi zapalnemu.
    No patrz, ja mam wizytę przed każdym zastrzykiem, usg i badania poziomu elektrolitów.. teraz mi sód wyszedł trochę poniżej normy, muszę chyba więcej solić 😅
    Teoria głosi że ilość zastrzyków zależy od tego jak ta adenomioza się cofa. Ale u mnie na usg nigdy nie było nic
    widać, więc jest po prostu 3 bo zwykle tyle wystarczy.

Mi.nu ty się umów z tymi wynikami na wizytę już, powinnaś dostać antybiotyk a potem fajnie by było jakiś probiotyki i trzeba z tym zdążyć przed planowanym transferem .

Może się okaże że ten stan zapalny to u Ciebie przyczyną, wyleczysz i zaskoczy :) moja koleżanka tak miała, po dwóch miesiącach po kuracji ciąża :) a wcześniej 5 lat nic

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 14 marca, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    No patrz, ja mam wizytę przed każdym zastrzykiem, usg i badania poziomu elektrolitów.. teraz mi sód wyszedł trochę poniżej normy, muszę chyba więcej solić 😅
    Teoria głosi że ilość zastrzyków zależy od tego jak ta adenomioza się cofa. Ale u mnie na usg nigdy nie było nic
    widać, więc jest po prostu 3 bo zwykle tyle wystarczy.

Mi.nu ty się umów z tymi wynikami na wizytę już, powinnaś dostać antybiotyk a potem fajnie by było jakiś probiotyki i trzeba z tym zdążyć przed planowanym transferem .

Może się okaże że ten stan zapalny to u Ciebie przyczyną, wyleczysz i zaskoczy :) moja koleżanka tak miała, po dwóch miesiącach po kuracji ciąża :) a wcześniej 5 lat nic
    Ja już jestem po antybiotykach Unidox i Metronidazol przez 20 dni. Od razu dostałam po histeroskopii. A dopiero teraz mam wynik cd138 i histopatologiczny który potwierdza to co i tak już lekarz widział w histeroskopii. U mnie też w USG nie było widać adenomiozy.
    Chyba też się zapiszę na wizytę przed drugą dawka diphereline. Niech dr zobaczy jak wygląda sytuacja, czy jajniki ok. A napisz mi dokładnie które elektrolity badasz, to też sprawdzę sobie przed drugą dawką.
    Co do probiotyków to biorę cały czas i nie planuje przestać.
    Ale mnie wysypało na dekolcie i plecach, takie mini podskórne pryszcze 🙈 brak hormonów daje o sobie znać. Zastanawiam się czy już zacząć brać Estrofem.

Ona i On '84
    V Leiden heterozygota, MTHFR homozygota, PAI-1 homozygota, on i ona kariotypy OK
    01.2024 III FET beta 0, PGT-A ok, wlew GCS-F, Encorton, Accofil, Intralipid, Acard, Clexane
  • Magsty Ekspertka

Wysłany: 15 marca, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! I ja jestem posiadaczką adenomiozy (ponoć mała, na trzonie szyjki macicy) oraz oczywiście endometriozy I/II stopnia. Przede mną trzeci transfer. Przed pierwszym miałam wyciszenie i był biochem. Czas pokazał, że nie było szans na tę ciążę, bo w jamie macicy miałam szpitalne bakterie (a cd138 pokazał zapalenie 1/10🙄).
    W listopadzie beta nie drgnęła. Po transferze miałam silne skurcze brzucha.
    W grudniu naprawiałam ubytek w bliźnie po CC, bo już ręce mi opadały.
    Do trzeciego transferu przygotowuje mnie inny lekarz. Ze względu na endometiozę i adenomiozę dostałam wyciszenie na 2 miesiące, steryd pabi dexamethason, który wpływa bardzo przeciwzapalnie i probiotyki. Teraz zaczęłam branie estrofemu. No zobaczymy...
    Z pewnością mogę już stwierdzić, że w ogóle nie czuję macicy. Zazwyczaj się tak jakby stawiała, były skurcze- zwłaszcza po progesteronie.

poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)

12.23 - przygotowanie do IVF, antykoncepcja
    1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

5-9.24 - antybiotyki na bakterie w tym biodacyna
    11.24 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
    11.24 - beta 0,8

12.24 korekta niszy
    1-2.25 menopauza i pabi dexamethason
    18.03.25 - transfer blastki 4BB (estrofem, system 50, pani dexamethason,neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins) +EG
    25.03- beta <2.30
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 15 marca, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Ja już jestem po antybiotykach Unidox i Metronidazol przez 20 dni. Od razu dostałam po histeroskopii. A dopiero teraz mam wynik cd138 i histopatologiczny który potwierdza to co i tak już lekarz widział w histeroskopii. U mnie też w USG nie było widać adenomiozy.
    Chyba też się zapiszę na wizytę przed drugą dawka diphereline. Niech dr zobaczy jak wygląda sytuacja, czy jajniki ok. A napisz mi dokładnie które elektrolity badasz, to też sprawdzę sobie przed drugą dawką.
    Co do probiotyków to biorę cały czas i nie planuje przestać.
    Ale mnie wysypało na dekolcie i plecach, takie mini podskórne pryszcze 🙈 brak hormonów daje o sobie znać. Zastanawiam się czy już zacząć brać Estrofem.
    Sód potas magnez i 'wapń całkowity w surowicy'. Jest też jakiś inny a ma być ten całkowity.
    Może poczekaj chwilę czy nie zejdą same?

mi.nu lubi tę wiadomość

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 15 marca, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Hej! I ja jestem posiadaczką adenomiozy (ponoć mała, na trzonie szyjki macicy) oraz oczywiście endometriozy I/II stopnia. Przede mną trzeci transfer. Przed pierwszym miałam wyciszenie i był biochem. Czas pokazał, że nie było szans na tę ciążę, bo w jamie macicy miałam szpitalne bakterie (a cd138 pokazał zapalenie 1/10🙄).
    W listopadzie beta nie drgnęła. Po transferze miałam silne skurcze brzucha.
    W grudniu naprawiałam ubytek w bliźnie po CC, bo już ręce mi opadały.
    Do trzeciego transferu przygotowuje mnie inny lekarz. Ze względu na endometiozę i adenomiozę dostałam wyciszenie na 2 miesiące, steryd pabi dexamethason, który wpływa bardzo przeciwzapalnie i probiotyki. Teraz zaczęłam branie estrofemu. No zobaczymy...
    Z pewnością mogę już stwierdzić, że w ogóle nie czuję macicy. Zazwyczaj się tak jakby stawiała, były skurcze- zwłaszcza po progesteronie.
    Czyli już przygotowania do transferu? Trzymam kciuki 🤞

Ona i On '84
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 15 marca, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Sód potas magnez i 'wapń całkowity w surowicy'. Jest też jakiś inny a ma być ten całkowity.
    Może poczekaj chwilę czy nie zejdą same?
    Dzięki za info o badaniach, na pewno je zrobię. Jeszcze nie zaczęłam brać Estrofem, zmniejszyły się te krostki. Ale ewidentnie taki hormonalny wysyp.

Ona i On '84
  • Magsty Ekspertka

Wysłany: 16 marca, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Czyli już przygotowania do transferu? Trzymam kciuki 🤞

Taaaak 😅 transfer na się odbyć we wtorek 😱

Z jednej strony już się nie umiem doczekać i marzę o nim, a z drugiej strony stopują mnie niepowodzenia. Ale chyba tak to wygląda u wszystkich

mi.nu lubi tę wiadomość

poród przez CC, nisza Niche w bliźnie po cc, AMH 1,69, endometrioza I/II stopnia 🙁, biopsja endometrium - brak stanu zapalnego, NK w górnej granicy normy, adenomioza (distreptaza, fluomizin, bactrim forte + endovelle do procedury)

1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    3.04.24 - transfer blastki 4AA (estrofem, lenzetto, neoparin, acard, prolutex, cyclogest, progesterone besins) + AH
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

11.24 - transfer blastki 4BB (estrofem, neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins)
    11.24 - beta 0,8

12.24 korekta niszy
    18.03.25 - transfer blastki 4BB (estrofem, system 50, pani dexamethason,neoparin, accofil, cyclogest, progesteron besins) +EG
    25.03- beta <2.30
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 16 marca, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 pytanie, czy kolejny zastrzyk diphereline musi być równo 4 tyg po poprzednim czy jeden dzień szybciej nie ma znaczenia?

Ona i On '84
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 17 marca, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Kasiak89 pytanie, czy kolejny zastrzyk diphereline musi być równo 4 tyg po poprzednim czy jeden dzień szybciej nie ma znaczenia?
    Nie mam pojęcia... Wydaje mi się że nie ma znaczenia.
    A lekarz nie napisał Ci konkretnych dat?

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • mi.nu Ekspertka

Wysłany: 17 marca, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    Nie mam pojęcia... Wydaje mi się że nie ma znaczenia.
    A lekarz nie napisał Ci konkretnych dat?
    Kazał się umawiać co 4 tygodnie. Już się zapisałam na wizytę i po niej zastrzyk.

Ona i On '84
  • Kasiak89 Autorytet

Wysłany: 18 marca, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi.nu wrote:
    Kazał się umawiać co 4 tygodnie. Już się zapisałam na wizytę i po niej zastrzyk.
    I co , z dniem różnicy?

starania od I 2020
    Adenomioza, któtka fl
    I FET VI 24 - X
    IIFET VII 24 - cb
    IIIFET X 24 - cb
  • Karolina 26 Koleżanka

Wysłany: 18 marca, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim 👋

Niestety też mam endometriozę I stopnia, DIE czyli głęboko-naciekającą, na więzadłach krzyżowo-macicznych, adenomiozę na przedniej ściance macicy, PCOS, insulinooporność.

Ale u mnie in vitro udało się za pierwszym razem! 🫣 Nie wierzyłam aż w to, ale niestety, łożysko przodujące i straciłam syna w 26 tygodniu ciąży. :(

Wiadomo każdy przypadek jest inny, ale nawet z tą paskudną chorobą jest nadzieja 🍀

• Magsty Ekspertka

Wysłany: 19 marca, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina 26 wrote:
    Cześć wszystkim 👋

Niestety też mam endometriozę I stopnia, DIE czyli głęboko-naciekającą, na więzadłach krzyżowo-macicznych, adenomiozę na przedniej ściance macicy, PCOS, insulinooporność.

Ale u mnie in vitro udało się za pierwszym razem! 🫣 Nie wierzyłam aż w to, ale niestety, łożysko przodujące i straciłam syna w 26 tygodniu ciąży. :(

Wiadomo każdy przypadek jest inny, ale nawet z tą paskudną chorobą jest nadzieja 🍀

Bardzo Ci współczuję straty syna 🥺

Czy lekarze jakoś specjalnie Cię przygotowywali dom transferu? Myślisz o kolejnym?

1.24 - IVF ❄️❄️❄️❄️❄️❄️
    9dpt 16,4mlu/ml
    12dpt 4,8mlu/ml 😭

11.24 - beta 0,8

12.24 korekta niszy
    25.03- beta <2.30
  • Karolina 26 Koleżanka

Wysłany: 19 marca, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magsty wrote:
    Bardzo Ci współczuję straty syna 🥺

Czy lekarze jakoś specjalnie Cię przygotowywali dom transferu? Myślisz o kolejnym?

Zero przygotowania. Po prostu leki do punkcji, potem punkcja, dostałam lekkiej hiperki po punkcji, ale zaczęła się nasilać po transferze i zrobiłam test chyba 4 dni po transferze i beta już wskazywała ciążę.

Tak, kolejny planuje na koniec czerwca. Lekarz z kliniki mówił, aby pół roku odczekać.

• mi.nu Ekspertka

Wysłany: 19 marca, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiak89 wrote:
    I co , z dniem różnicy?
    W sumie nie wiem. Zapisałam się jeden dzień szybciej bo to piątek będzie, w sobotę by przypadało równo 4 tyg ale mojej dr wtedy nie ma.

Ona i On '84
1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ