adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Virginia wrote:Mysle tez, ze decyzja o drugim dziecku tez nie do konca jest decyzja na chlodno. To jest tak, ze wie sie jak duzo rzeczy przemawia na "nie", a potem i tak to sie robi
Ciekawe jak będzie ze mną 🙈😂
Jak się zdecyduje napewno dam Wam znać 😁😅Virginia, Tranquilo lubią tę wiadomość
12 lat starań
🙋♀️90r
🙋♂️83r
Niedrozne jajowody
Hashimoto
Słaba jakość 🥚
1 IVF 2019 - 0 zarodkow
2 IVF 2022 - 1 ❄️ 4.2.2 beta 0
Decyzja o AZ - ❄️ 3.2.2 transfer 1.02.23 ☺️
7dpt - beta 42,20
9dpt - beta 86,70
12dpt - beta 204
14dpt - beta 467
16dpt - beta 962
19dpt - beta 2467
23dpt - beta 7174
26dpt - ❤
Prenatalne - 6,43 cm człowieczka 🥰
Córcia 💗👶💗
Połówkowe 339g 🥰
27.06 601 gram 👶
17.08 1594 gramy 👶
31.08 1946 gram 👶
14.09 2487 gram 👶
28.09 2864 gramy 👶
4.10 3152 gramy 👶
16.10.2023 Córcia 3240g 49cm 💗
-
Cześć dziewczyny, na tym wątku jestem nowa, ale szukam info o adopcji zarodków. Czy w przypadku adopcji zarodków można zrobić badania pgta? Chodzi o rządowy program dofinansowania, ale oczywiście za pgta byśmy płacili z własnej kieszeni. W przypadku komórek dawczyni klinika powiedziała,że nie ma wskazań i i nie robi się tych badań, bo dawczynie są młode. W przypadku adopcji zarodków to jak dobrze wyczytałam pochodzą one w Polsce od leczących się par więc możemy trafić na komórki starszych kobiet? Dobrze myślę? Czy któraś mogla zrobić bez problemu w takiej sytuacji pgta? Czy w przypadku adopcji zarodka podają chociaz wiek dawców kobiety i mężczyzny? Długo się czeka na potencjalne zarodki? Chodzi mi o klinikę Bocian. Niestety w naszym przypadku drugie i ostatnie podejście z KD prawdopodobnie nie uda się więc rozważam dalsze możliwości.
-
Anka43 wrote:Cześć dziewczyny, na tym wątku jestem nowa, ale szukam info o adopcji zarodków. Czy w przypadku adopcji zarodków można zrobić badania pgta? Chodzi o rządowy program dofinansowania, ale oczywiście za pgta byśmy płacili z własnej kieszeni. W przypadku komórek dawczyni klinika powiedziała,że nie ma wskazań i i nie robi się tych badań, bo dawczynie są młode. W przypadku adopcji zarodków to jak dobrze wyczytałam pochodzą one w Polsce od leczących się par więc możemy trafić na komórki starszych kobiet? Dobrze myślę? Czy któraś mogla zrobić bez problemu w takiej sytuacji pgta? Czy w przypadku adopcji zarodka podają chociaz wiek dawców kobiety i mężczyzny? Długo się czeka na potencjalne zarodki? Chodzi mi o klinikę Bocian. Niestety w naszym przypadku drugie i ostatnie podejście z KD prawdopodobnie nie uda się więc rozważam dalsze możliwości.
Nieprawda ze przy KD nie można badać zarodków. Ja korzystałam z programu rządowego i komercyjnie zbadałam zarodek z KD. Można napisać maila do ministerstwa z prośbą o wyjaśnienie i pokazać to klinice, nie będą mieli wyjścia muszą się zgodzić.❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
❎Badania immunologiczne
Kir AA
Zalecenia: encorton, accrofil, heparyna
❌Reprofit KD - 4 transfery blastocyst beta nie drgnęła
✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼 -
Jatosia wrote:Nieprawda ze przy KD nie można badać zarodków. Ja korzystałam z programu rządowego i komercyjnie zbadałam zarodek z KD. Można napisać maila do ministerstwa z prośbą o wyjaśnienie i pokazać to klinice, nie będą mieli wyjścia muszą się zgodzić.
-
Anka43 wrote:Cześć dziewczyny, na tym wątku jestem nowa, ale szukam info o adopcji zarodków. Czy w przypadku adopcji zarodków można zrobić badania pgta? Chodzi o rządowy program dofinansowania, ale oczywiście za pgta byśmy płacili z własnej kieszeni. W przypadku komórek dawczyni klinika powiedziała,że nie ma wskazań i i nie robi się tych badań, bo dawczynie są młode. W przypadku adopcji zarodków to jak dobrze wyczytałam pochodzą one w Polsce od leczących się par więc możemy trafić na komórki starszych kobiet? Dobrze myślę? Czy któraś mogla zrobić bez problemu w takiej sytuacji pgta? Czy w przypadku adopcji zarodka podają chociaz wiek dawców kobiety i mężczyzny? Długo się czeka na potencjalne zarodki? Chodzi mi o klinikę Bocian. Niestety w naszym przypadku drugie i ostatnie podejście z KD prawdopodobnie nie uda się więc rozważam dalsze możliwości.
Ja obecnie przerabiałam temat badania zarodków do adopcji, z tego co udało mi się ustalić kliniki raczej tego nie praktykują z racji na rozmrożenie i ponowne zamrożenie podobno wtedy zarodki tracą na jakości i mogą nie podjąć dalszego rozwoju po kolejnym rozmrożeniu. W Gamecie w Gdyni jednak dają taką możliwość jeśli zarodek jest od dawczyni która jest powyżej 35 roku życia i genetyk wyrazi zgodę. Druga opcja jest taka że w bazie mają zarodki przebadane przez parę od której pochodzą i można z nich skorzystać jeśli będzie odpowiednia zgodność fenotypowa. Co do wieku mi powiedział że nie mogą udzielać takiej informacji, powiedział tylko że dawcy znacznie starsi od nas ( ja 31 lat). -
Lili_94 wrote:Ja obecnie przerabiałam temat badania zarodków do adopcji, z tego co udało mi się ustalić kliniki raczej tego nie praktykują z racji na rozmrożenie i ponowne zamrożenie podobno wtedy zarodki tracą na jakości i mogą nie podjąć dalszego rozwoju po kolejnym rozmrożeniu. W Gamecie w Gdyni jednak dają taką możliwość jeśli zarodek jest od dawczyni która jest powyżej 35 roku życia i genetyk wyrazi zgodę. Druga opcja jest taka że w bazie mają zarodki przebadane przez parę od której pochodzą i można z nich skorzystać jeśli będzie odpowiednia zgodność fenotypowa. Co do wieku mi powiedział że nie mogą udzielać takiej informacji, powiedział tylko że dawcy znacznie starsi od nas ( ja 31 lat).
-
Anka43 wrote:Dzięki za info, takich się niestety spodziewałam i nie nastrajaja mnie pozytywnie🙁 Mam ogólnie wrażenie, że co klinika to inne standardy. W jednych można, w innych nie. W jednych podają bez problemu podstawowe dane typu wiek, grupa krwi, cechy fenotypowe itp, w innych tak jak w mojej musiałam wręcz wyprosić info o wieku dawczyni.
Tak to jest jakiś cyrk. Nie ma standardów, każda klinika ma inne zasady, mało tego twierdzą że nie można czegoś robić w ramach programu rządowego gdzie w innej klinice jest to honorowane. Ja w Invikcie sama wybierałam dawczynie na stronie internetowej, dane jakie miałam to wiek, grupa krwi, kolor i struktura włosów, kolor oczu, wzrost i budowa ciała - więc bardzo dużo informacjiAnka43 lubi tę wiadomość
❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
❎Badania immunologiczne
Kir AA
✅ KD program rządowy - 1 blastocysta po PGTa, włączone immunoglobiny, ciąża 💪🏼 -
Anka43 wrote:Dzięki za info, takich się niestety spodziewałam i nie nastrajaja mnie pozytywnie🙁 Mam ogólnie wrażenie, że co klinika to inne standardy. W jednych można, w innych nie. W jednych podają bez problemu podstawowe dane typu wiek, grupa krwi, cechy fenotypowe itp, w innych tak jak w mojej musiałam wręcz wyprosić info o wieku dawczyni.
Niestety kazda klinika rzadzi sie swoimi prawami. ALE ogolnie niechetnie chca badac zarodki z AZ. Jak Lili powiedziala, ponowne rozmrazanie i zamrazanie zarodkow do badania oslaba zarodki. Mozna to robic na rzadanie jak to sa Twoje zarodki genetyczne i sa wksazania, ale przy AZ trudno to wymusic.
Moglabys zaznaczyc przy dopasowaniu, ze chcesz tylko przebadane zarodki, ale to moze znacznie wydluzyc czekanie.
Jest jeszcze opcja Czech gdzie mozesz zaplacic za przebadane zarodki. Ale tam te zarodki sa tworzone od dawcow. Nie sa od par leczacyc sie jak w PolsceAnka43 lubi tę wiadomość
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
Jatosia wrote:Tak to jest jakiś cyrk. Nie ma standardów, każda klinika ma inne zasady, mało tego twierdzą że nie można czegoś robić w ramach programu rządowego gdzie w innej klinice jest to honorowane. Ja w Invikcie sama wybierałam dawczynie na stronie internetowej, dane jakie miałam to wiek, grupa krwi, kolor i struktura włosów, kolor oczu, wzrost i budowa ciała - więc bardzo dużo informacji29lat Słabe komórki
Amh 2.9
Październik 2019 nasienie
morfologia 0%
2*Iui
1 ivf p. Krótki wrześniem 2018
2 ivf p. Krótki luty 2019 słaba blastocyta 333:(
3 ivf Listopad 2019 Długi protokół mrozak 3dniowy
Transfer 18.01 -
Joanna1212 wrote:A widzę że miałaś pgta to też sama się zdecydowałaś?
Tak to było moje 12 podejście więc chciałam mieć pewność że zrobiłam już wszystko co tylko możliwe, tym bardziej że przyjmowałam immunoglobiny które są bardzo drogie❌3 procedury na własnych komórkach: 7 blastocyst, jedna ciąża poroniona w 8tc przez krwiaka, jedna ciąża biochemiczna, 5 razy beta nie drgnęła.
❎Badania immunologiczne
Kir AA
Virginia wrote:Niestety kazda klinika rzadzi sie swoimi prawami. ALE ogolnie niechetnie chca badac zarodki z AZ. Jak Lili powiedziala, ponowne rozmrazanie i zamrazanie zarodkow do badania oslaba zarodki. Mozna to robic na rzadanie jak to sa Twoje zarodki genetyczne i sa wksazania, ale przy AZ trudno to wymusic.
Moglabys zaznaczyc przy dopasowaniu, ze chcesz tylko przebadane zarodki, ale to moze znacznie wydluzyc czekanie.
Jest jeszcze opcja Czech gdzie mozesz zaplacic za przebadane zarodki. Ale tam te zarodki sa tworzone od dawcow. Nie sa od par leczacyc sie jak w PolsceAnka43 lubi tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
-
Cześć! Staram się Was czytać na bieżąco
Sas, kochana, dzieci rok po roku to jest hardcore pod kilkoma względami - dzieci są malutkie i oboje potrzebują bardzo dużo uwagi, dwie ciąże w tak krótkim czasie to jest spore obciążenie dla organizmu i trzecia sprawa - jakikolwiek rok po cesarce z własnego wyboru to byłby strzał w kolano. Mi rozeszła się macica podczas akcji porodowej w oczekiwaniu na CC, której nie mogłam mieć od razu po odejściu wód przez przyjęta heparynę. Dziewczyna z innego wątku, która miała drugą cesarkę po roku też miała komplikacje, macica pękła przy dotyku podczas CC.
Zdecydowanie lepiej jest odczekać rok na kolejny transfer.
Ona900, myśl, myśl, może akurat się zdecydujecieMy planowaliśmy jedno dziecko, los sprawił, że mamy dwoje dzieci i powiem wam, że serio widać ich więź. Nie mają jeszcze roku i dwóch lat, a już są swoimi kumplami, nawzajem się rozśmieszają, wygłupiają się, fajnie się na nich patrzy, cieszę się, ze jest ich dwóch. Mieliśmy ogromne szczęście mimo że na początku ciąży byliśmy przerażeni
Jezowko, to już zaraz! A zgaga Cię nie męczy? Szczęściara z Ciebie.
Laski, ja dwa lata z rzędu byłam w ciąży i powiem Wam, że wspaniale jest w końcu w ciąży nie być 😆 i mieć siły na cokolwiek więcej niż przetrwanie dniaTranquilo, Jeżóweczka, Sas, Sas, Ona900, Virginia lubią tę wiadomość
-
Nobi wrote:Cześć! Staram się Was czytać na bieżąco
Sas, kochana, dzieci rok po roku to jest hardcore pod kilkoma względami - dzieci są malutkie i oboje potrzebują bardzo dużo uwagi, dwie ciąże w tak krótkim czasie to jest spore obciążenie dla organizmu i trzecia sprawa - jakikolwiek rok po cesarce z własnego wyboru to byłby strzał w kolano. Mi rozeszła się macica podczas akcji porodowej w oczekiwaniu na CC, której nie mogłam mieć od razu po odejściu wód przez przyjęta heparynę. Dziewczyna z innego wątku, która miała drugą cesarkę po roku też miała komplikacje, macica pękła przy dotyku podczas CC.
Ona900, myśl, myśl, może akurat się zdecydujecieMy planowaliśmy jedno dziecko, los sprawił, że mamy dwoje dzieci i powiem wam, że serio widać ich więź. Nie mają jeszcze roku i dwóch lat, a już są swoimi kumplami, nawzajem się rozśmieszają, wygłupiają się, fajnie się na nich patrzy, cieszę się, ze jest ich dwóch. Mieliśmy ogromne szczęście mimo że na początku ciąży byliśmy przerażeni
Laski, ja dwa lata z rzędu byłam w ciąży i powiem Wam, że wspaniale jest w końcu w ciąży nie być 😆 i mieć siły na cokolwiek więcej niż przetrwanie dnia
Tak, to już za moment. Mamy trochę stresu, bo Mała ułożona jest poprzecznie od kilku tygodni i nie bardzo ma ochotę fiknąć. Robię cwiczenia na obrót, ale poki co nic z tego, a bardzo chciałabym uniknąć cc.
Też stresuje mnie z jednej strony mała różnica wieku, ale z drugiej czasu więcej nie było z racji wieku. Co do zgagi to bywa, ale chyba gorszy jest refluks.
➡️26 dpt ❤
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
-
Nobi wrote:Cześć! Staram się Was czytać na bieżąco
Laski, ja dwa lata z rzędu byłam w ciąży i powiem Wam, że wspaniale jest w końcu w ciąży nie być 😆 i mieć siły na cokolwiek więcej niż przetrwanie dnia
To ty mialas po az druga naturalna ciaze ? bo juz mi sie miesza.
jak rok od az odczekam do drugiego az plus 9 miesiecy ciazy to bedzie roznicy miedzy dziecmi prawie 2 lata tak.mysle hipotetycznie
nie da sie zrobic szybciej az bo lekarka moja sie nie zgodzi.
gdybym byla.w ciazy drugiej to drugie cc nie wyobrazam sobie rodzic naturalnie. chociaz i to cc trzeba przetrwac a nie jest lekko
Ciesze sie ze u ciebie wszystko ok !! -
Jeżóweczka wrote:Nobi super Cię czytać!!!
Tak, to już za moment. Mamy trochę stresu, bo Mała ułożona jest poprzecznie od kilku tygodni i nie bardzo ma ochotę fiknąć. Robię cwiczenia na obrót, ale poki co nic z tego, a bardzo chciałabym uniknąć cc.
Też stresuje mnie z jednej strony mała różnica wieku, ale z drugiej czasu więcej nie było z racji wieku. Co do zgagi to bywa, ale chyba gorszy jest refluks.
No będzie co ma być, cc to operacja ale zdecydowanie do przeżycia i jak zadbasz o ranę to szybko zapomnisz, że ją miałaś.
Prawie dwa lata różnicy a rok to w trudności chowania dwójki dzieci bardzo wiele zmienia moim zdaniem. Będzie trudno, ale nie trudniej niż dokładnie rok po roku. Z prawie dwulatkiem się dogadasz, coś wytłumaczysz, on ci odpowie, no da się animować mu czas z perspektywy kanapy z noworodkiem na ręku. Z roczniakiem jest dużo trudniej, raczej trzeba siedzieć z nim na macie i się bawić. No chyba że ktoś dużo korzysta z bajek, to wtedy pewnie jest łatwiej. My nie włączamy młodemu bajek, było trudno.
No i co jest jeszcze ważne, to przy dwójce dzieci czas mija turbo szybko, róbcie dużo zdjęć i dużo się tulciemój młodszy ćwiczy już pozycje do czworakowania, a dopiero co się urodził…
Sas, Jeżóweczka, Virginia lubią tę wiadomość
-
Sas wrote:Halo jest tu kto ? Co taka cisza
A jak u Ciebie, jak Maluch?Sas, Virginia lubią tę wiadomość
➡️26 dpt ❤
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
-
Jeżóweczka wrote:Ja próbuję pozycjami obrócić Małą z położenia poprzecznego. Zobaczymy za tydzień wtorek, czy to coś dało. Jeśli nie to rozważam jeszcze obrót zewnętrzny.
A jak u Ciebie, jak Maluch?
Nasz fajnie, zaraz konczy 4 miesiace juz taki kontaktowy -
Sas wrote:Nie chcesz cc bo nie ? Czy sie boisz ?
Nasz fajnie, zaraz konczy 4 miesiace juz taki kontaktowySas lubi tę wiadomość
➡️26 dpt ❤
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
-
Jeżóweczka wrote:Nie chcę cc, to operacja, dłużej wraca się do sprawności (zależy mi na w miarę szybkim powrocie co treningów). Poza tym po porodzie sn po 2 h wstałam, poszłam sama pod prysznic, od razu w pelni sprawna, a teraz jeszcze dochodzi noszenie córeczki, która waży prawie 13 kg. Wiadomo, jak nie będzie wyjscia to trudno, ale wolalabym uniknąć cc.
Pewnie sa tez jakies cwiczenia, ktore moga wspierac przekrecanie sie dziecka? Nie wiem czy dziala, ale na pewno nie zaszkodzi
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️