X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną adopcja zarodków
Odpowiedz

adopcja zarodków

Oceń ten wątek:
  • Altair Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arzu wrote:
    ja tego tłumaczenia nie rozumiem, bo endometrium jest od estradiolu, a progesteron od zagnieżdżenia i utrzymania ciąży...

Progesteron jest potrzebny do przygotowania śluzówki do implantacji. Dlatego bierzemy go już kilka dni przed transferem, od teoretycznej owulacji. Jeśli progesteron był za słaby, to samo zwiększenie dawki np. w dniu transferu już niespecjalnie pomoże. Lekarz jest w stanie ocenić na usg czy śluzówka jest dobrze przygotowana. Nie potrzebuje do tego koniecznie badania progesteronu. Ale przy progesteronie na poziomie 3 to raczej wydaje mi się nieprawdopodobne, żeby endometrium było dobrze przygotowane.

arzu, Virginia, Zenula, mała lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • Altair Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:
    Widziałam, że jest parę możliwości, jak to zrobić - czyli albo wybrać "gotowy" zarodek, albo zaadoptować komórki dawczyni i nasienie dawcy (droższa opcja, ale można wtedy liczyć na więcej zarodków). Jak to było u Was - czy brałyście pod uwagę tę drugą możliwość?

Mnie się opcja z komórkami dawczyni i nasieniem dawcy wydaje bardziej ryzykowna. Za tę samą cenę można mieć kilka podejść do AZ (od różnych dawców), co w moim odczuciu zwiększa szansę, że któryś zadziała. Płodność jest wielką tajemnicą i czasem po prostu nie wiadomo dlaczego jakiś zestaw genów nie chce współpracować.

arzu, Virginia, Salome, mała lubią tę wiadomość

40 lat, kilka lat starań
    Gyncentrum Ostrawa:
    X 2021 - AZ, CB
    III 2022 - AZ, beta: 8dpt -7,4; 10dpt - 22; 15dpt-279, 17dpt - widoczny pęcherzyk, 21dpt-2594, 26dpt jest <3, badania prenatalne I, II i III trym - ok.
    XI 2022 - Synek już na świecie
  • arzu Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Progesteron jest potrzebny do przygotowania śluzówki do implantacji. Dlatego bierzemy go już kilka dni przed transferem, od teoretycznej owulacji. Jeśli progesteron był za słaby, to samo zwiększenie dawki np. w dniu transferu już niespecjalnie pomoże. Lekarz jest w stanie ocenić na usg czy śluzówka jest dobrze przygotowana. Nie potrzebuje do tego koniecznie badania progesteronu. Ale przy progesteronie na poziomie 3 to raczej wydaje mi się nieprawdopodobne, żeby endometrium było dobrze przygotowane.

no dokładnie, dlatego sugerowałam Stefanii wcześniej, żeby dzień przed planowanym transferem poszła na usg i żeby zrobić badanie z krwi... wtedy byłby kompletny obraz sytuacji

• Monika29 Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już o progu piszemy to mi spadł z 20 na 17 🤣

Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • Ananasowa Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:

To może warto coś dołożyć ?

Monika29 lubi tę wiadomość

Ona :
    30 lat
    Endometrioza i adenomioza
    Brak lewego jajowodu
    Prawy jajnik nie pracuje
    FSH 30 😱
    On :
    30 lat
    Azospermia
    Żylaki powrózka nasiennego
    Decyzja o AZ!

25.10.2022r. AZ - invimed Katowice
    Beta : 2,30 💔😭
    29.11.2022r. biopsja endometrium z wycinkiem CD 138 - drobne fragmenty cewek gruczołowych i ropne nacieki zapalne. Materiał nie pozwala na oznaczenie markerów.
    15.12.2022r histeroskopia operacyjna - polipowate fragmenty endometrium w fazie poliferacji.
    Leczenie :
    unidox 10 dni
    Tarivid 14 dni
    Provag / dicoflor 6
    30.12.2022r. 1 zastrzyk diphlerine
  • Zenula Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    arzu wrote:
    niektóre kliniki w pl nie mają problemu żeby oferować pgt - macierzyństwo, gyncentrum, invimed, invicta i inne

np. w reproficie 10 lub 12 euro jest za proga, 80 euro za morfologie, zlecają to na zewnątrz zdaje się, to po co im się w to bawić... to pragmatyzm prowadzenia biznesu... dają proga i zakładają że jakiś tam oczekiwany poziom osiągnie...

ja przynajmniej bym chciała nie mieć do siebie pretensji czy wszystko zrobiłam...

też nie raz mi lekarz kazał coś zignorować, a bo to czy tamto nieważne, nieistotne, nic nie wnosi, a po czasie się okazywało zasadniczym problemem, trzeba słuchać siebie i swojej intuicji i dążyć do tego co we własnym przekonaniu jest słuszne...

JA! bym do transferu w życiu nie podeszła na progesteronie 3 lub 5 mając wiedzę o tym (a w macicy tego nie zmierzę) bo za duże ryzyko, bo kasa, strata zarodka, faszerowanie się lekami, żal niepojęty po nieudanym transferze... robienie transferu za wszelką cenę bez rozeznania swojej sytuacji jak i ślepa wiara w lekarzy i kliniki nie jest pomocne w tym wszystkim... jednemu się wszystko fajnie poskłada a drugiemu i trzeciemu nie i nawet nie będzie wiedział dlaczego...

płaci się tyle kasy za to leczenie, które nie daje żadnej gwarancji, że warto powiedzieć sprawdzam i mieć głos w swojej sprawie....

w żadnej klinice nigdy nie jest idealnie... A najlepsza jest ta klinika, lekarz i takie metody, które przyniosły oczekiwany rezultat leczenia - to jest względne

tak uważam, i dlatego niech każdy według siebie działa...

Wiem,że niektóre kliniki to oferuja-pytanie co z zarodkami,które wyszły np z ZD w badaniach? Co oni z tym robią? Wiesz może? Bo na 100% polskie prawo zabrania zniszczenia ich...

Ja Cie dokładnie rozumiem bo nie raz i nie dwa sama sobie zwiększałam czy dokładałam leki,modyfikowałam leczenie,chodziłam do innych lekarzy i ukrywałam branie tego czy tamtego przed ginem. Też robiłam to dla swojego świętego spokoju...

Jednak kliniki przede wszystkim to maszynki do zarabiania pieniędzy a na to ma głównie wpływ ich skuteczność czyli miejsce w rankingu. To że dana klinika stosuje coś obligatoryjnie nie wynika z czyjegoś widzimisię tylko z badań. Pisząc że Lewy współpracuje z klinikami z USa to nie znaczy że stosuje zasłyszane nowinki to znaczy że ma dostęp do największej bazy danych. Tu ivf przeprowadza się od początku lat 80 i badania robi się na ogromnej populacji a nie sugeruje się jednym artykułem opublikowanym w 2014 r.
    Myślę że kwestią progesteronu jest tak bazalna że została przebadana na wszystkie strony dawno temu i niestety na dużej grupie osób nie wykazała istotnych różnic...

Na szczęście póki co żyjemy w wolnym kraju i możemy się same badać wzdłuż i szerz,tak jak na tym forum możemy pisać nasze spostrzerzenia dzięki czemu każdy wie więcej 😊

age.png
  • Salome Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Mnie się opcja z komórkami dawczyni i nasieniem dawcy wydaje bardziej ryzykowna. Za tę samą cenę można mieć kilka podejść do AZ (od różnych dawców), co w moim odczuciu zwiększa szansę, że któryś zadziała. Płodność jest wielką tajemnicą i czasem po prostu nie wiadomo dlaczego jakiś zestaw genów nie chce współpracować.

Masz rację, to wszystko bardzo ciężko przewidzieć...
    Rzeczywiście adopcja zarodka wydaje się bardziej korzystna.

A czy w Czechach znają atosiban? Albo mają jakiś jego odpowiednik? O ile inne dodatkowe leki można sobie załatwić w Polsce, to akurat transfer w osłonie przeciwskurczowej musi być w danej klinice. Czy ewentualnie polecają coś innego na skurcze? Relanium?

Jeżóweczka lubi tę wiadomość

2020-2022: 3 procedury -> 2 transfery -> 0 ciąż

16.12.2022 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • transfer zarodka po PGT (encorton, equoral, accofil, neoparin, acard, cyclogest, atosiban) - klapa

6.03.2023 - Reprofit • AZ • cykl naturalny z ovitrelle • przebadany zarodek (intralipid, immunoglobuliny - Bioven, clexane, aspirin cardio, utrogestan, estrofem, atosiban)
    🍀7dpt - beta 67,67, prog 28,80
    🍀9dpt - beta 196,70, prog 32,30
    🍀14dpt - beta 1931, prog 43,40
    🍀24dpt - beta 33812, prog 32,20, CRL 4,3mm i ♥️
    🍀30dpt - CRL 8,6mm
    🍀8+2 - CRL 1,72cm
    🍀9+1 - CRL 2,71cm
    🍀16.05 prenatalne - wszystko ideolo
    🍀3.07 19+5 połówkowe 👍
    age.png
  • Zuzanna. Ekspertka

Wysłany: 26 października 2022, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:
    Napisz do lekarza. Może być nawet z Polski co Cię przygotowywał. Będzie pewnie kazał dołożyć. Ale nie martw się bardzo takie skoki są normal e mój lekarz mówił. 👊✊

Monika29, arzu lubią tę wiadomość

• Ananasowa Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:

A czy w Czechach znają atosiban? Albo mają jakiś jego odpowiednik? O ile inne dodatkowe leki można sobie załatwić w Polsce, to akurat transfer w osłonie przeciwskurczowej musi być w danej klinice. Czy ewentualnie polecają coś innego na skurcze? Relanium?

Znają atosiban nie wiem czy konkretnie pod tą nazwą z tego co wiem to na PLN 1200 zł
    W Polsce 1000 zł więc nie wielka różnica
    Można u nich dopytać co i jak , co do relanium też pewnie mogą zlecić. Cenę znam od znajomej co miała transfer na przełomie lipca i brała atosiban, cena może teraz być nie co wyższa lub ta sama tego już teraz nie wiem

Salome lubi tę wiadomość

Ona :
    30 lat
    Endometrioza i adenomioza
    Brak lewego jajowodu
    Prawy jajnik nie pracuje
    FSH 30 😱
    On :
    30 lat
    Azospermia
    Żylaki powrózka nasiennego
    Decyzja o AZ!

25.10.2022r. AZ - invimed Katowice
    Beta : 2,30 💔😭
    29.11.2022r. biopsja endometrium z wycinkiem CD 138 - drobne fragmenty cewek gruczołowych i ropne nacieki zapalne. Materiał nie pozwala na oznaczenie markerów.
    15.12.2022r histeroskopia operacyjna - polipowate fragmenty endometrium w fazie poliferacji.
    Leczenie :
    unidox 10 dni
    Tarivid 14 dni
    Provag / dicoflor 6
    30.12.2022r. 1 zastrzyk diphlerine
  • Zenula Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Altair wrote:
    Właśnie tak. Progesteron tylko przebudowywuje endo do drugiej fazy,aby mogło przyjąć zarodek. Gin na usg widzi to jako inny obraz i dodatkowo musi być dwuwarstwowe. To powinno być sprawdzone tuż przed podaniem zarodka...
    Czy poziom 3 nam coś mówi bez obrazu usg? Niestety nic🙄

age.png
  • arzu Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenula wrote:
    Wiem,że niektóre kliniki to oferuja-pytanie co z zarodkami,które wyszły np z ZD w badaniach? Co oni z tym robią? Wiesz może? Bo na 100% polskie prawo zabrania zniszczenia ich...

Ja Cie dokładnie rozumiem bo nie raz i nie dwa sama sobie zwiększałam czy dokładałam leki,modyfikowałam leczenie,chodziłam do innych lekarzy i ukrywałam branie tego czy tamtego przed ginem. Też robiłam to dla swojego świętego spokoju...

Jednak kliniki przede wszystkim to maszynki do zarabiania pieniędzy a na to ma głównie wpływ ich skuteczność czyli miejsce w rankingu. To że dana klinika stosuje coś obligatoryjnie nie wynika z czyjegoś widzimisię tylko z badań. Pisząc że Lewy współpracuje z klinikami z USa to nie znaczy że stosuje zasłyszane nowinki to znaczy że ma dostęp do największej bazy danych. Tu ivf przeprowadza się od początku lat 80 i badania robi się na ogromnej populacji a nie sugeruje się jednym artykułem opublikowanym w 2014 r.
    Myślę że kwestią progesteronu jest tak bazalna że została przebadana na wszystkie strony dawno temu i niestety na dużej grupie osób nie wykazała istotnych różnic...

Na szczęście póki co żyjemy w wolnym kraju i możemy się same badać wzdłuż i szerz,tak jak na tym forum możemy pisać nasze spostrzerzenia dzięki czemu każdy wie więcej 😊

niszczą te zarodki, bo badania są zlecane poza granicami kraju, mają jakichś swoich partnerów w tym zakresie w Hiszpanii i innych które dopuszczają niszczenie zarodków... ale to oferują...
    czyli można być na fleku z najnowszymi dokonaniami nauki... niezależnie od innych klinik owianych kultem i sławą jej guru... czy też przepisów... i chwała im za to! jak czytam opinie o novum i lewandowskim to jakoś specjalnie nie widzę pochlebnych, można by sądzić że ich chwała przebrzmiała... ciekawe jak metodologicznie jest przygotowany taki ranking i jakie dane dają do tych rankingów...

• Zenula Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lewy musi robić wszystko sam-ta klinika działa jak sekta. Ma swoją aptekę,swoje laboratoria...nie może niszczyć zarodków wiec nie oferuje PGS-proste 😃Tak jak nie uznaje immunologii bo żaden immunolog nie chce przyjść pracowac do niego i na jego warunkach 🤭🤭🤭 ale ile Pasnik mu podciąga statystyki to nikt nie wie,bo duzo dziewczyn nawet się nie przyznaje ze bierze to czy tamto.

Ja z novum uciekłam. Myślę że im woda sodową do głowy uderzyła zwłaszcza po ciąży Pani rozenek. Nie zmienia to faktu że laboratorium embrio mają bardzo dobre. Widać że pracują na schematach i widać gdzie naciągają. Z tego co wiem teraz jego syn przejmuje schedę i chce wprowadzać zmiany na lepsze 🙂

arzu lubi tę wiadomość

age.png
  • mlia Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:
    Dali- w 14dpt. Tylko to jest mój pierwszy transfer i ja cgcialabym zobaczyc, czy w ogóle coś drgnęło jakby co. Dlatego cgcialabym szybciej...
    Jeżeli to blastocysta to w 7dpt powinna beta wyjść, trzymam kciuki! ✊✊✊🍀🍀🍀

arzu, Jeżóweczka lubią tę wiadomość

age.png
  • Jeżóweczka Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Salome wrote:

Oni są przeciwni dodatkowym lekom. Tylko estrofem i progesteron. Ja na własną rękę dorzuciłam accard i magnez 3x1 od 10 dc, a od dziś nospę max 3x1. Relanium mam, ale wezmę na noc dopiero, boję się w podróży.

Salome, arzu lubią tę wiadomość

26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
    ➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
    ➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
    ➡️26 dpt ❤
    ➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
    ➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
    ➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
    ➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
    10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
    ➡️6 dpt beta 59,52
    ➡️8 dpt beta 209,7
    ➡️10 dpt beta 508,1
    ➡️14 dpt beta 1927,0
    ➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
    ➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
    ➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
    ➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
    age.png
    age.png
  • Monika29 Autorytet

Wysłany: 26 października 2022, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzanna. wrote:
    Napisz do lekarza. Może być nawet z Polski co Cię przygotowywał. Będzie pewnie kazał dołożyć. Ale nie martw się bardzo takie skoki są normal e mój lekarz mówił. 👊✊
    Właśnie wracam z wizyty, jest ok nie kazała nic dokładać. Powiedziała to samo co Tobie, że skoki są normalne .
    Ale dziewczyny , jest pęcherzyk ciążowy ❤
    Ananasowa dr nie kazała dokładać 😉

Jeżóweczka, kid_aa, Zenula, Altair, Ananasowa, Salome, arzu, Tranquilo, Mania88, Virginia, maxbar, Zuzanna., mlia, Nobi, parviflora, mała lubią tę wiadomość

Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
    05.10.2022 transfer AZ 🥰
    Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
    09.11.2022 - jest ❤
    12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
    27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
    28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
    26.05 - 2600g synka
    07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
    age.png
  • ONA Przyjaciółka

Wysłany: 26 października 2022, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżóweczka wrote:
    Oni są przeciwni dodatkowym lekom. Tylko estrofem i progesteron. Ja na własną rękę dorzuciłam accard i magnez 3x1 od 10 dc, a od dziś nospę max 3x1. Relanium mam, ale wezmę na noc dopiero, boję się w podróży.
    Zalezy który lekarz z reprofit, mi kazali wszystko posprawdzać i mam zalecenia od immunologa, więc biorę kilka dodatkowych leków, nie ma z tym problemu

Jeżóweczka, Salome, mała lubią tę wiadomość

• Zuzanna. Ekspertka

Wysłany: 26 października 2022, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika29 wrote:
    Właśnie wracam z wizyty, jest ok nie kazała nic dokładać. Powiedziała to samo co Tobie, że skoki są normalne .
    Ale dziewczyny , jest pęcherzyk ciążowy ❤
    Ananasowa dr nie kazała dokładać 😉
    Gratuluję pęcherzyka 😘

Monika29 lubi tę wiadomość

• agatuss Przyjaciółka

Wysłany: 27 października 2022, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zenula wrote:

Widziałam podobne pytanie na facebooku ostatnio i podobno przechowują je cały czas u siebie w laboratorium zamrożone na swój koszt, bo ani nie mogą ch transferować, ani zniszczyć, ani oddać do adopcji. Może te prawo kiedyś się zmieni, ale kto tam zrozumie ten nasz rząd....

Monika29, Zenula lubią tę wiadomość

Ona -34 lata, On - 39 lat

AMH - 0,44

I procedura - 3 zarodki 🤰🏼brak
    II procedura - 2 zarodki 🤰🏼brak
  • akimona Przyjaciółka

Wysłany: 27 października 2022, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny zrobiłam dziś weryfikację ,transfer był w piątek 21 beta z dziś 17.89 wynik nie jest porywający ale jakby coś ruszyło. Niestety progesteron tylko 12 NG już dziś powinnam chyba udać się po zastrzyki albo coś dodatkowego prawda?

Monika29, Salome, Zenula, Zuzanna. lubią tę wiadomość

• mlia Autorytet

Wysłany: 27 października 2022, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akimona wrote:
    Dziewczyny zrobiłam dziś weryfikację ,transfer był w piątek 21 beta z dziś 17.89 wynik nie jest porywający ale jakby coś ruszyło. Niestety progesteron tylko 12 NG już dziś powinnam chyba udać się po zastrzyki albo coś dodatkowego prawda?
    Tak, dobrze dołożyć proga i zrobić jeszcze betę w sobotę.

Monika29, maxbar, akimona lubią tę wiadomość

age.png
‹‹ 700 701 702 703 704 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ