adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Stefania wrote:Racja, tylko czy przy naturalnym cyklu mogą mi przepisać progesteron? Chodzi o to że ja teraz ten agolutin mam zalecony przez polskiego lekarza.
mogą przepisać, jak nie oni to polski lekarz, ale myślę że oni też przepiszą, ja co miesiąc się suplementuję progesteronem w fazie lutealnej tj. duphaston 3x1, bo mam krótkie cykle wynikające właśnie z niedomogi ciałka żółtego, i ten progesteron u mnie nie jest wytwarzany dostatecznie długo przez to ciałko żółte, a to jest uciążliwe też tak mieć okres co 2 tygodnie... kiedyś tu na forum w którymś wątku dziewczyna pisała, że miała suplementację fazy lutealnej agolutinem bo żadne inne progesterony nie dawały rady...
po prostu będzie monitoring owulacji, np. od 10 dnia cyklu, i jak pęcherzyk urośnie wystarczająco dużo to zaordynują ovitrelle żeby był wyrzut lh po ok 36 godzinach i owulacja, i po 5 dniach od owulacji będzie transfer, jak określą kiedy była owulacja to myślę że włączą ci dodatkowo progesteron przed transferem żeby utrzymać dłuższą suplementację, trochę tak oszukać organizm mimo że coś trochę produkować progesteron będzie ciałko żółte... na pewno będzie trzeba ten progesteron monitorować... ale utrzymanie go na stałym poziomie może być łatwiejsze niż na sztucznym gdzie 3 miesiące od jego włączenia ma on swoje źródło wyłącznie w lekach, które mogą być różnie przyswajane...
monitoring owulacji będzie co ok. 2 dni, ale jeśli mogłabyś jeździć do nich to będzie on bezpłatny jeśli dobrze pamiętam z tego co mi mówiono u nich kiedyś... bo u nas na śląsku to 300 zł wizyta u każdego gienka już... a ze 3 razy trzeba by być na tym monitoringu.. 1-2 przed owulacją i raz po owulacji...
myślę że też dadzą Ci agolutin i coś jeszcze, zwłaszcza że powiedz im o tych zaleceniach od polskiego lekarza, że niedobrze z progiem jest, że na agolutinie ładnie ci się trzyma, oni raczej w Reproficie nie są głusi na to co mówi pacjent, jakby ci się zdawało że im to umknęło to mów i pisz do nich, a jak Cie to nie będzie zadowalać czy będziesz mieć o cokolwiek obawy to druga para oczu do weryfikacji/modyfikacji: polski lekarz, myślę że będzie ok
ten agolutin miałabym w odwodzie w większych ilościach, inne progesterony też... żeby mieć pod ręką w nagłej sytuacji i by skorzystać z tego jeśli będzie potrzeba, bo jak wiadomo lekarz nie zawsze szybko zareaguje na nasze próby kontaktu z nim... a taki mini "magazyn" proga też cie uspokoi że jesteś przygotowana i zabezpieczona na w razie W... nasza głowa w tym wszystkim też jest ważna... ja najwięcej agolutinu po transferze brałam 1,5 ampułki codziennie plus 800 mg dowcipnie i 3x1 duphaston...
może też zapytaj polskiego lekarza co on uważa o cyklu naturalnym wobec aktualnego wyniku progesteronu... może będzie miał podobne wnioski co w Reproficie, a z kim miałaś wizytę? z Rakosovą?
z tą ewentualną histeroskopią wiadomo coś może, bo ją trzeba robić tak po ustaniu krwawienia do chyba 10 dnia cyklu najpóźniej...?
Stefania! będzie dobrze!!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 listopada 2022, 14:19
Stefania lubi tę wiadomość
-
Monika29 wrote:Karola84 ✊✊✊✊
Zuziu dzięki za wsparcie 😘
Arzu jak się czujesz?
dziękuję że pytasz, a tak nijak, końcówka roku i ogrom pracy trochę mnie ratuje... Żadnych decyzji nie podjeliśmy i nie planuję póki co....niezmiennie wszystkim wam mocno kibicuję💓💓💓Monika29, mała, mlia lubią tę wiadomość
-
arzu wrote:mogą przepisać, jak nie oni to polski lekarz, ale myślę że oni też przepiszą, ja co miesiąc się suplementuję progesteronem w fazie lutealnej tj. duphaston 3x1, bo mam krótkie cykle wynikające właśnie z niedomogi ciałka żółtego, i ten progesteron u mnie nie jest wytwarzany dostatecznie długo przez to ciałko żółte, a to jest uciążliwe też tak mieć okres co 2 tygodnie... kiedyś tu na forum w którymś wątku dziewczyna pisała, że miała suplementację fazy lutealnej agolutinem bo żadne inne progesterony nie dawały rady...
po prostu będzie monitoring owulacji, np. od 10 dnia cyklu, i jak pęcherzyk urośnie wystarczająco dużo to zaordynują ovitrelle żeby był wyrzut lh po ok 36 godzinach i owulacja, i po 5 dniach od owulacji będzie transfer, jak określą kiedy była owulacja to myślę że włączą ci dodatkowo progesteron przed transferem żeby utrzymać dłuższą suplementację, trochę tak oszukać organizm mimo że coś trochę produkować progesteron będzie ciałko żółte... na pewno będzie trzeba ten progesteron monitorować... ale utrzymanie go na stałym poziomie może być łatwiejsze niż na sztucznym gdzie 3 miesiące od jego włączenia ma on swoje źródło wyłącznie w lekach, które mogą być różnie przyswajane...
monitoring owulacji będzie co ok. 2 dni, ale jeśli mogłabyś jeździć do nich to będzie on bezpłatny jeśli dobrze pamiętam z tego co mi mówiono u nich kiedyś... bo u nas na śląsku to 300 zł wizyta u każdego gienka już... a ze 3 razy trzeba by być na tym monitoringu.. 1-2 przed owulacją i raz po owulacji...
myślę że też dadzą Ci agolutin i coś jeszcze, zwłaszcza że powiedz im o tych zaleceniach od polskiego lekarza, że niedobrze z progiem jest, że na agolutinie ładnie ci się trzyma, oni raczej w Reproficie nie są głusi na to co mówi pacjent, jakby ci się zdawało że im to umknęło to mów i pisz do nich, a jak Cie to nie będzie zadowalać czy będziesz mieć o cokolwiek obawy to druga para oczu do weryfikacji/modyfikacji: polski lekarz, myślę że będzie ok
ten agolutin miałabym w odwodzie w większych ilościach, inne progesterony też... żeby mieć pod ręką w nagłej sytuacji i by skorzystać z tego jeśli będzie potrzeba, bo jak wiadomo lekarz nie zawsze szybko zareaguje na nasze próby kontaktu z nim... a taki mini "magazyn" proga też cie uspokoi że jesteś przygotowana i zabezpieczona na w razie W... nasza głowa w tym wszystkim też jest ważna... ja najwięcej agolutinu po transferze brałam 1,5 ampułki codziennie plus 800 mg dowcipnie i 3x1 duphaston...
może też zapytaj polskiego lekarza co on uważa o cyklu naturalnym wobec aktualnego wyniku progesteronu... może będzie miał podobne wnioski co w Reproficie, a z kim miałaś wizytę? z Rakosovą?
z tą ewentualną histeroskopią wiadomo coś może, bo ją trzeba robić tak po ustaniu krwawienia do chyba 10 dnia cyklu najpóźniej...?
Stefania! będzie dobrze!!!
Dziękuję za obszerne wytłumaczenie. Ale masz wiedzę, jestem pod olbrzymim wrażeniem. Stwierdziliśmy z mężem, że jakbyś gdzieś przyjmowała to ja się chętnie zapisuje na wizytę. Jeśli chodzi o histeroskopię to idę na wizytę po okresie żeby sprawdzić czy to na pewno polipy. Dr chce zobaczyć jak się endometrium zachowa po takiej dawce progesteronu. Czy polipy jednak są zostały czy może zostały usunięte w trakcie okresu. Wizytę miałam z Rakosova. Bardzo w porządku, konkretna kobieta. Agolutinu już wykupiłam na zapas, mam jeszcze utrogestan, cyclogest, duphaston. Domowa apteczka zapełniona.arzu lubi tę wiadomość
45 lat
2021 r. ciąża naturalna strata w 20 tyg.
2022 r. decyzja o adopcji zarodka
Klinika Gyncentrum Ostrava- cykl sztuczny
- 06.22 transfer nieudany (embryoglue) beta < 2,3
progesteron 9,52
09.22 r. podejrzenie wodniaków jajowodu - laparoskopia - wykluczenie wodniaków
zmiana kliniki
- 11.22 r. Klinika Reprofit - cykl naturalny
- 12.22 r. zbyt wczesna owulacja
- 01.23 r. brak owulacji
11.03.23 r. TRANSFER
6dpt prog 44,44
7dpt beta 52,60
9 dpt beta 122,10
11 dpt beta 281,70 prog 44,56
14 dpt beta 1152,90 prog 35,50
16 dpt prog 32,87
18 dpt beta 7227,30 prog 32,49
23 dpt beta 25902,80 prog 30,77
25 dpt ❤️ CRL 6 mm
Polówkowe: dziewczynka
-
Hej Dziewczyny!
Już któryś raz zaczynam posta 🤣
Dziś 10 doba naszej Małej/Wielkiej życiowej Rewolucji. Hubert jest absolutnie przekochany. Dziś dobił do wagi urodzeniowej i ma 3000g 😍 Laktacja rozkręcona. Młody robi się coraz bardziej żarłoczny i mocniejszy:-) Bo to taka kruszynka była jak waga spadła.
Nadal czasem nie mogę uwierzyć, że to się dzieje naprawdę. Ogólnie jest cuuudownie, jesteśmy absolutnie zakochani w nim 😍😍😍 No przepadliśmy na całego!!!
Dziewczyny, nieustannie trzymam za Was kciuki!!!Jeżóweczka, Stefania, Salome, arzu, I gave up, Tranquilo, Nobi, Virginia, Monika29, Ewa3bit, mała, mlia, Zuzanna., Ada M, maxbar, Szkrab, Zocha, Laki21 lubią tę wiadomość
30.11.2012 (puste jajo), 12.02.2016 (28tc*) - naturalsy 💔
IUI 05.2017IMSI 08.2017
IMSI 01.2018
IMSI 03.2019
IMSI 05.2019 (Mini-IVF)
08.2020 stymulacyjna klapa
AZ 02.20227dpt 16, 9dpt 34, 11dpt 31
AZ 03.2022 7dpt 46, 9dpt 135, 12dpt 426, 16dpt 1730, 20dpt 5035, 7t3d ❤️ 🍀🤞🍀 It's a boy 🥰
genotyp AA, V Leiden, MTHFR a1298c, nasienie kiepskie, polimorfizm Apal
2950g Syn - Nasza Miłość😍 -
kid_aa wrote:Hej Dziewczyny!
Dziś 10 doba naszej Małej/Wielkiej życiowej Rewolucji. Hubert jest absolutnie przekochany. Dziś dobił do wagi urodzeniowej i ma 3000g 😍 Laktacja rozkręcona. Młody robi się coraz bardziej żarłoczny i mocniejszy:-) Bo to taka kruszynka była jak waga spadła.
Nadal czasem nie mogę uwierzyć, że to się dzieje naprawdę. Ogólnie jest cuuudownie, jesteśmy absolutnie zakochani w nim 😍😍😍 No przepadliśmy na całego!!!
Dziewczyny, nieustannie trzymam za Was kciuki!!!arzu, kid_aa, maxbar lubią tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
-
Stefania wrote:Dziękuję za obszerne wytłumaczenie. Ale masz wiedzę, jestem pod olbrzymim wrażeniem. Stwierdziliśmy z mężem, że jakbyś gdzieś przyjmowała to ja się chętnie zapisuje na wizytę. Jeśli chodzi o histeroskopię to idę na wizytę po okresie żeby sprawdzić czy to na pewno polipy. Dr chce zobaczyć jak się endometrium zachowa po takiej dawce progesteronu. Czy polipy jednak są zostały czy może zostały usunięte w trakcie okresu. Wizytę miałam z Rakosova. Bardzo w porządku, konkretna kobieta. Agolutinu już wykupiłam na zapas, mam jeszcze utrogestan, cyclogest, duphaston. Domowa apteczka zapełniona.
hahahaoj uwierz wolałabym nic nie wiedzieć, ale wiem tyle co po sobie, serio, było tej lataniny po lekarzach, stresu i kombinowania na kiju z nimi wszystkimi... ech....
To fajnie, że masz magazynek apteczny
Trzymam kciuki żeby Ci zeszły te polipy, daj znać po wizycie.. a Rakosova naprawdę spoko babeczka, kibicuje, szczera, nie owija, ale przy tym jest bardzo serdeczna. Znaleźli Wam zarodek/zarodki, chyba że już macie zaklepane, bo u nich na nic długo się nie czeka... komunikacja jest też fajna przez te koordynatorki ichniejsze... -
arzu wrote:dziękuję że pytasz, a tak nijak, końcówka roku i ogrom pracy trochę mnie ratuje... Żadnych decyzji nie podjeliśmy i nie planuję póki co....niezmiennie wszystkim wam mocno kibicuję💓💓💓
Kid_aa gratulacje, cieszę się z Wami 😘 ucaluj małego od nas 😘😘😘😘arzu lubi tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
Bhcg 7dpt - 33.2, 9dpt -79, 12dpt - 202, 16dpt - 1073.
09.11.2022 - jest ❤
12.12.2022 - usg prenatalne, 6 .5cm szczęścia ❤
27.02.2023 - usg połówkowe , 590g synka
28.04 - usg 3 trymestr, 2kg chłopaka ❤
26.05 - 2600g synka
07.06.2023 - synuś jest z nami, 3380g i 54cm do kochania
-
kid_aa wrote:Hej Dziewczyny!
Dziewczyny, nieustannie trzymam za Was kciuki!!!
Gratulacje! Już coraz mniej zostało dziewczyn z marcowych transferów do rozwiązania. Ja 1.12 mam cc zaplanowana i tez siedze(a raczej leze;) już jak na szpilkach. Bardzo się cieszę, ze wszystko dobrze poszło:)Nobi, Monika29, kid_aa, maxbar, Virginia, mała lubią tę wiadomość
-
Kid_aa, gratulacje! Życzę każdej z nas, żebyśmy poczuły te wszystkie emocje co Wy po ujrzeniu swojego synka
Parafina, to już w przyszłym tygodniu!!! Wszystko jest już gotowe na przyjęcie nowego członka rodziny?Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2022, 10:21
Monika29, kid_aa, maxbar, mała lubią tę wiadomość
-
Nobi myślę że będzie ok w 7dpt. Ja też tak zrobiłam, razem z beta . Jak się czujesz?
Parafina torba gotowa ?? Jejku to za parę dni..... Ale się cieszę 😊🥰Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
09.11.2022 - jest ❤
26.05 - 2600g synka
-
Nobi wrote:Dziewczyny, kiedy zbadać poziom proga? Ostatnio badałam 5 dpt. A może teraz przeciągnę do 7 dpt i sprawdzę tez betę? Dla przypomnienia - miałam trasferowanego trzydniowca.
Nie chcę się kłuć za dużo razySalome lubi tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
-
Ogólnie to betę chcę sprawdzić 9 dpt, czyli jakby 7 dpt blastki. Ale w nocy jakoś zaczęłam świrować i się zastanawiam. Na tem moment postanowiłam, że 5 dpt badam proga, a 9 dpt robię betę.
O nie, ale 5 dpt to sobota, wiec i tak nic mi lekarz nie zaradzi na zbyt niskiego proga, bo klinika jest nieczynna. Muszę obmyślić nowy planJeżóweczka lubi tę wiadomość
-
To zbadaj w pt progesteron..nic nie zrobisz. Tylko żebyś w razie czego wyniki miała nie za późno. Bo ja jak pisałam do kliniki w pt jakoś po południu…chyba ok 17 to tam już nikogo z lekarzy nie było…
Ja badałam progesteron razem z bhcg w 6dpt.. był ok wiec już nie powtarzałam. Od kliniki to nawet nie miałam takiego zalecenia, sama z ciekawości zbadałam
Ja dzisiaj chyba robię betę, mam nadzieje ze już ostatni raz 🙈Salome, Nobi, Monika29, maxbar, Jeżóweczka, Virginia, mała lubią tę wiadomość
-
Tranquilo wrote:To zbadaj w pt progesteron..nic nie zrobisz. Tylko żebyś w razie czego wyniki miała nie za późno. Bo ja jak pisałam do kliniki w pt jakoś po południu…chyba ok 17 to tam już nikogo z lekarzy nie było…
Ja badałam progesteron razem z bhcg w 6dpt.. był ok wiec już nie powtarzałam. Od kliniki to nawet nie miałam takiego zalecenia, sama z ciekawości zbadałam
Ja dzisiaj chyba robię betę, mam nadzieje ze już ostatni raz 🙈
Namowilas mnie, zrobie proga w piątekI może sikańca w podobnym terminie do Ciebie plus 2 dni, bo dostałam trzydniowca
-
Nobi wrote:Kid_aa, gratulacje! Życzę każdej z nas, żebyśmy poczuły te wszystkie emocje co Wy po ujrzeniu swojego synka
Parafina, to już w przyszłym tygodniu!!! Wszystko jest już gotowe na przyjęcie nowego członka rodziny?Monika29, Zuzanna., kid_aa lubią tę wiadomość
-
Parafina to zleci jak nie wiem co 😊
Tranquilo byłaś na becie ?parafina lubi tę wiadomość
Córka z zespołem wad genetycznych , 6 strat, mthfr, pai1 plus amh 0.27, decyzja o AZ.
05.10.2022 transfer AZ 🥰
09.11.2022 - jest ❤
26.05 - 2600g synka
-
Nobi wrote:No to czekamy na wynik!
Namowilas mnie, zrobie proga w piątekI może sikańca w podobnym terminie do Ciebie plus 2 dni, bo dostałam trzydniowca
To powtarzanie bety to jest dla mnie taki stres. Za każdym razem się cała trzęsę, że zobaczę jakiś spadek zamiast przyrostu…😬
Sikanca zrob o największej czułości- >10Monika29 lubi tę wiadomość