adopcja zarodków
-
WIADOMOŚĆ
-
Cherry78 wrote:Takie pytanie; czy ktoś planuje zrobić testy Harmony, Nifty?
Ja robiłam NIFTY. Akurat była promocja cenowa plus w cenie pielęgniarka pobrała mi krew w domu plus miałam bezpłatną konsultacje genetyka niezależnie od wyniku a także ubezpieczenie od błędnego wyniku.
Lekarz polecał mi wybrać najtańszy test. Tam gdzie jest określane tylko ryzyko ZD ZE i ZP, bo tylko przy tych zespołach ponoć to się nie myli...reszta, a w nifty to jest chyba jeszcze z 50 innych wad genetycznych wychodzi ponoć różnie.
Mi z pappy też wyszło podwyższone ryzyko ZD-raz że wiek a dwa podwyższone NT w USG. Dostałam skierowanie na amniopunkcje ale nie zrobiłam jej.
Testy tego typu to też statystyka! na ich podstawie nie podejmuje się decyzji np o terminacji ciąży. Mi jednak wystarczyło bo miałam również PGS zarodka i uznałam że raczej jest małe prawdopodobieństwo że dwa badania wykonywane różnymi metodami sie mylą. Gdybym miała tylko NIFTy pewnie robiłabym amnipunkcje. NIFTY by mnie nie uspokoiło. -
Altair wrote:Ja zrobiłam nifty, bo z testu pappa wyszło trochę podwyższone ryzyko ZD. Coś koło 1:300. Usg było ok.
Wydawało mi się, że to niskie ryzyko, ale mąż się strasznie zestresował tymi wynikami, więc zrobiliśmy płatny test. Wynik był po półtora tygodnia. Przyznam, że oboje się uspokoiliśmy po wyniku, że jest w porządku.
W poniedziałek po usg, jak wszystko będzie ok z maluszkiem, to tez się zapiszę na nifty. Mimo wszystko, jak te testy wypadną dobrze, to trochę ten stres przechodzi, chociaż ja na każdym poprzednim usg miałam ściśnięte gardło i ze stresu i ze wzruszenia ☺️.
Nifty od 10t i 6d? 🤔Wiek 44l.
Kriobank, długi protokół
AMH 0.59
FSH 8.6
Kir AA
Transfer No 7
Warszawa - Bocian
23.3.2021 ET 4aa 🥰
Beta
7dpt - 61,6
9dpt - 140,6
11dpt - 406,8
15dpt - 3482
24dpt - pięknie bijące ❤️
7w1d - 1,02 cm maleństwa 🥰
1.12 Tygrysek ❤️
22.11.2022FET 4aa
7dpt beta 96.9
13dpt beta 1632
27dpt jest ❤️
23.06.23 2.3 kg 🫶🏻
16.07.2023 synek jest z nami ❤️
46l. 😅
-
neila83 wrote:Dziewczyny, rzadko się udzielam ale czytam regularnie 🙂
Uważam, że dobrze poruszać takie tematy, dobrze poznać różne punkty widzenia, każdy wybierze sam co uzna za najlepsze - tym bardziej, że taka rozmowa czeka nas dopiero za dobrych kilka lat. Kto wie jakie wtedy będziemy miały zdanie?
Ja też na początku miałam nie robić tajemnicy z AZ, kilku bliskimi osobom mówiłam, że idziemy w adopcję zarodka, że to dla nas ostatnia szansa. Jak się udało zajść w ciążę to strach mnie obleciał i wycofałam się ze swojej "szczerości" i odkręciłam mówiąc, że ostatni raz próbowaliśmy na własnych zarodkach.
Uznałam, że co to w sumie kogo obchodzi?? To moja sprawa, moje życie i nie muszę się nikomu spowiadać. A dziecku na tą chwilę powiem o in vitro na pewno, nie będę robić tajemnicy, chciałabym być też uczciwa i powiedzieć o AZ ale cholera wie, czy zdobędę się na odwagę, zobaczymy co będę myśleć za parę lat.
Tak czy siak - temat rozwojowy i ważny w naszym przypadku 🙂
Neila - bardzo rozwojowy, każdy z nas chce postąpić tak, żeby nie skrzywdzić naszych dzieci ale życie życiem 😉.
Dodam tylko, ku pokrzepieniu tym, którzy martwią się podobieństwem lub tez jego brakiem u swoich dzieci; na ostatnim spotkaniu rodzinnym u męża usłyszałam od jego kuzynów, że córka, która miała wtedy 11 miesięcy a jest moją kopią 🤭, nawet jedna z ciotek stwierdziła, że rzadko zdarza się aż takie podobieństwo między matką i córką 🥰Ewa3bit, Salome, ZAJĄCZEK94, Virginia, I gave up lubią tę wiadomość
Wiek 44l.
Kriobank, długi protokół
AMH 0.59
FSH 8.6
Kir AA
Transfer No 7
Warszawa - Bocian
23.3.2021 ET 4aa 🥰
Beta
7dpt - 61,6
9dpt - 140,6
11dpt - 406,8
15dpt - 3482
1.12 Tygrysek ❤️
22.11.2022FET 4aa
7dpt beta 96.9
13dpt beta 1632
27dpt jest ❤️
23.06.23 2.3 kg 🫶🏻
46l. 😅
-
mlia wrote:A ja tylko powiem że po 18 latach starań to dziecko się domyśli że coś jest na rzeczy, myślę że będzie pytać, więc ja chyba nie będę taić przed nim. Jeśli oczywiście nam się uda
Mój mąż urodził się 4 miesiące po ślubie teściów i nigdy tego nie komentował ani rozkminiał. A nie trudno się domyślić z jakiego powodu był ślub 😁 nie wiem czy dzieci na to zwracają uwagę, nawet jak mają 40 lat -
nick nieaktualny
-
Cherry78 wrote:Takie pytanie; czy ktoś planuje zrobić testy Harmony, Nifty?
Ja robiłam z synem ale jeśli uda się drugi transfer od tych samych dawców to nie będę robiła to jednak spory wydatek. No chyba że prenatalne wyszłyby dwuznacznie.🙂Cherry78 lubi tę wiadomość
2019-2020 3xICSI 👎 tylko jedna blastocysta 👎
2021 AZ Nasz pierwszy cud ❤️❤️❤️
2024 AZ Nasz drugi cud ❤️❤️❤️ -
neila83 wrote:Ja to jeszcze mam rozkminy, że chyba te dziewczyny co są po AZ w Czechach będą miały łatwiej wytłumaczyć. Że anonimowy dawca, dawczyni - Ci ludzie się nie znają, nic ich nie łączy, skorzystaliście z rozwoju medycyny, procedury dawstwa ot, czysta sytuacja.
A w moim przypadku istnieje pełna rodzina, mieszka w Polsce, zakładam, moje dziecko ma gdzieś w Polsce biologiczne rodzeństwo i rodziców. Co jak mu się zachce ich odnaleźć?? Co stanie w drzwiach i zapyta czemu mnie oddaliście? A czy oni powiedzieli swoim dzieciom, że mogą mieć rodzeństwo? No maskara - mówię Wam jak tak się zacznie układać w głowie różne scenariusze 🙂 🤷 -
nick nieaktualny
-
Anika1983 wrote:Do ostrawy mam ok 100 km. Myślicie żeby odrazu az w czechach
Anika1983 lubi tę wiadomość
26.10.2022 r. Reprofit Ostrava ❄️ 4AA
➡️7 dpt beta 72,18 ➡️9 dpt beta 147,70
➡️12 dpt beta 644,72➡️14 dpt beta 1507,05
➡️26 dpt ❤
➡️30.12.22 USG prenatalne 5.66 cm❤
➡️21+0 tcUSG połówkowe 483g. Córeczka❤
➡️32+3 tc III USG prenatalne 1968 g. ➡️36+4 tc 2623 g.
➡️40+0 tc córeczka na świecie SN 3430g.
10.09.2024 r. Reprofit Ostrawa ❄️4AA
➡️6 dpt beta 59,52
➡️8 dpt beta 209,7
➡️10 dpt beta 508,1
➡️14 dpt beta 1927,0
➡️21 dpt pęcherzyk ciążowy i żółtkowy
➡️28 dpt CRL 7,23mm, jest ❤️
➡️USG prenatalne CRL 6.66 mm, ryzyka niskie
➡️USG połówkowe 480 g. dziewczynka ❤️
-
Tak ogolnie jeszcze dodam, ze w tym wszystkim to tez nie wiemy jaki charakter beda miec nasze dzieci
Mysle, ze to tez bedzie mialo wplyw na to czy w ogole i jezeli tak, to jak bedziemy rozmawiac o AZ.
Same po sobie widzicie, ze co osoba to ciut inne podejscie i wydaje mi sie, ze tez tak bedzie z dziecmi. Po jednej osobie temat "splynie", po innej nie bardzo. Trzeba bedzie robic wszystko na czuja. Nikt nam nie poda gotowej recepty jak podejsc do tego tematu.
Chyba najwazniejsze, zeby byc otwartym na rozne mozliwosci, bo zycie tez sie roznie uklada i my tez sie zmieniamy. I nigdy nie mowic nigdyna tym juz wielokrotnie sie przejechalam LOL
Nobi, neila83, Cherry78, Monika29, Zenula, Salome, Ada M, I gave up lubią tę wiadomość
ona 42 lat.
3 IVF 😥
AZ - 01.09.20, 13dpt - beta 1815, 15dpt -beta 3873, 23dpt - mamy ❤️, 8.10.20 - 8 tyg ❤️, BOBO- Maj 2021
Starania o BOBO nr 2
FET - 21.07.23 😢
II FET - 19.10.23, 6dpt- II kreski, 11dpt -beta 726, 13dpt -beta 2137, 27dpt - mamy ❤️, 27.11.23 - 8 tyg ❤️ Nifty i usg polowkowe ok
BOBO 2 jest juz z nami - lipiec 2024 ❤️ -
nick nieaktualny
-
Ewuszek wrote:Ja robiłam z synem ale jeśli uda się drugi transfer od tych samych dawców to nie będę robiła to jednak spory wydatek. No chyba że prenatalne wyszłyby dwuznacznie.🙂
Ewuszek, nasz maluch tez jest genetycznym rodzeństwem ale stres jest, szczególnie, że lekarz w klinice powiedział, że nikt nie da nam gwarancji, że kolejne zarodki będą tez zdrowe 😬, na rozmrożenie i badanie nie wyraził zgody .. my oczywiście zdajemy sobie z tego sprawę ale usłyszeć takie słowa przed transferem to dodatkowy niepokój.Ewuszek lubi tę wiadomość
Wiek 44l.
Kriobank, długi protokół
AMH 0.59
FSH 8.6
Kir AA
Transfer No 7
Warszawa - Bocian
23.3.2021 ET 4aa 🥰
Beta
7dpt - 61,6
9dpt - 140,6
11dpt - 406,8
15dpt - 3482
1.12 Tygrysek ❤️
22.11.2022FET 4aa
7dpt beta 96.9
13dpt beta 1632
27dpt jest ❤️
23.06.23 2.3 kg 🫶🏻
46l. 😅
-
Ewuszek wrote:Ja robiłam z synem ale jeśli uda się drugi transfer od tych samych dawców to nie będę robiła to jednak spory wydatek. No chyba że prenatalne wyszłyby dwuznacznie.🙂
Ewuszek lubi tę wiadomość
-
neila83 wrote:Nobi, no teraz to mi dałaś do myślenia 🙂 oczywiście, że nie mam pewności- tak sobie z góry założyłam, że to polska rodzina ale masz rację - to mogą być Niemcy.
No widzisz i kolejny scenariusz... Dlatego fajnie, że tak tu sobie piszsmy bo każda z nas na coś tam wpadnie, ma inne wnioski i przemyślenia 🙂
Jasne, będę szła w narrację, że kochająca rodzina, że chcieli się podzielić swoim szczęściem i podarowali Go nam ale będzie się z nimi chciał utożsamić, szukać? Czy im nie skomplikuje życia?
A w Czechach tej przynależności tak nie poczuje, choć też rozumiem co masz na myśli pisząc o dawstwie w Czechach... Też jest w tym trochę racji.
Serio, ciężko z tym wszystkim i tak na 100% wiedzieć co zrobić i jak się zachować
Niemcy mogą zostawić zarodki w Polsce a Polacy wywieść do Niemiec czy innych krajów.
Z wcześniejszych wpisów wiem, że jesteśmy tu międzynarodowo.
A teraz do przemyślenia dla was dziewczyny, bo temat AZ jest głeboki.
W Polsce obok cech jak oczy, wzrost, grupę krwi, kolor oczu podajesz przynależność etniczną.
W Reproficie jak byłam w styczniu czekała młoda dziewczyna 20 max 25lat. Była Czeszką, ale było widać, że narodowości romskiej. Myślisz, że jedziesz tam po małego Knedliczka a małą Papuszę możesz przywieść.👩🦰+👨>40
Mimo leczenia brak ciąży naturalnej
AZ
●Reprofit:
❄21.01.2022
Transfer 5 dniowego❌
●Invimed Katowice+ immunologia.
KIR AA, Allo Mlr 33%
brak implantacyjnych
Leki:Accofil, encorton, Acard
20.12. Biopsja CD138+ CD56 ✅
❄02.02.2023
transfer 3 dniowego 9 I-II