X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną adopcja zarodków
Odpowiedz

adopcja zarodków

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2018, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2019, 17:24

brenya77, Lukrecja, Klara Wysocka, Bella93, Myszaka76, Mimila, mikusia84rr lubią tę wiadomość

• brenya77 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2018, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko luz, rozstanmy sie w zgodzie :-)
    Nie chcialam, zeby zabrzmialo to jako porada - to bylo raczej stwierdzenie faktu, ze prawo sobie, zycie sobie, prawo zawsze da sie obejsc jesli komus zalezy. Dla mnie ogromnym problemem przy przystepowaniu do procedury w Polsce byl wlasnie ten przymus oddania do adopcji. No nie, nie nie. Nigdy. Lukrecjo, mozemy pogadac na priva dlaczego AZ i KD jest dla mnie trudne do zaakceptowania - to nie jest czas i miejsce. Z jakiegos powodu w UK adopcja przymusowa w ogole nie wchodzi w gre.
    Co do Twojej diagnozy - dziekuje za troske ;-) Nie wiem czy to autoagresja, wiesz ja te stymulacje przechodze bardzo lagodnie pomimo gigantycznych dawek lekow, moje jajniki regeneruja sie blyskawicznie ku zdumieniu lekarzy, nie mam nawet skutkow ubocznych lekow - wiec nie wiem czy to taka autogresja, ot pare zastrzykow w brzuch, moglabym to robic co miesiac, szczerze powiedziawszy. Co do badan - owszem, dwa tygodnie temu caly pakiet morfologiczny, cukrzycowy, przeciwzakrzepowy, cytologia, mammografia, a nawet rak jelita grubego. Wynikow tego ostatniego jeszcze nie mam, ale reszta w nalezytym porzadku.
    Jesli chcesz pogadac o AZ i KD, zapraszam na priva.

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • brenya77 Autorytet

Wysłany: 30 sierpnia 2018, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea, lepiej bym tego nie napisala.

Bea77_2 lubi tę wiadomość

5 x ICSI + 7 x FET = 19 zarodkow, 2 x poronienie @10tyg & @8tyg (T22), 1 x cb
    1 x naturalna cb
    Szczęśliwy finał - Emilia 19/7/2019
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 sierpnia 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Bea za głos rozsądku :)

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Oczywiście jest to wszystko bardzo trudne emocjonalnie i czasem każdego ponoszą nerwy. Ale uważam że każdy powinien mieć prawo wyboru. Dla mnie ośmiokomórkowy trzydniowiec lub nawet pięciodniowa blastocysta nie równa się jeszcze dziecko. Może dlatego tak podchodzę.
    O to, to - prawo wyboru, ktorego nie ma.
    Za to jest rodzaj pretensji, że pary nie chcą oddawać zarodków do adopcji.

brenya77, Bea77_2, Kat777 lubią tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polly_love wrote:
    Znam 4 osoby, którym się udało. Jednej z nich był to 21 et.. oczekuje narodzin córki. Wczensiej była w ciąży 4x, ale kończyły się zawsze tak samo. Kolejne dwie to ciąże, gdzie wcześniej żadna nigdy w ciąży nie była- obie po przejściach także z kd. Kolejna, niebawem sama tu o sobie napisze. Jest we wczesnej ciąży, pierwszej w życiu.
    Nie znam statystyk co do %%, wiem, że znam 4 ww osoby i każda jest w ciąży. Każdej z nich były to pierwsze et w Czechach.
    To nie są zarodki od par podchodzacych wczensiej do ivf. Są to zarodki od par skojarzonych- ktoś oddaje nasienie, ktoś komórki a klinika kojarzy pary, zapalenia gamety i sprzedaje zarodki. Co w Polsce jest akurat nielegalne, ale tam owszem. Każda z nich dziewczyn dostała wysokiej klasy blatocystę.
    Co do polecania, napisałam wcześniej w jakich one się leczyły. Ja polecam Gametę w Gdyni bo tam udał mi się AZ. Te przytoczone na stronie wcześniejszej to kliniki, w którym udało się moim koleżankom. Fakt jest jednak taki, że Czesi są skuteczni, a czas oczekiwania na zarodek to kwestia 2,3 dni wiec o wiele krócej niż u nas. Niestety cena jest konkretna, ale dostaje się ładne blastocysty.
    Dziękuję za informacje dziewczyny.
    Bardzo obiecująco:)
    Szkoda,że w Polsce takie łączenie jest nielegalne. Na szczęście Czechy niedaleko i trzeba ta opcje poważnie rozważyć.
    Póki co będziemy się starać o zarodek w Bocianie.
    Jeśli czas oczekiwania będzie bardzo długi, to przeniesiemy się pewnie do Czech.
    Do provita jesteśmy zapisani na pierwszą wizytę,ale ten czas oczekiwania u nich..

Mimila lubi tę wiadomość

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 sierpnia 2018, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Szkoda,że w Polsce takie łączenie jest nielegalne. Na szczęście Czechy niedaleko i trzeba ta opcje poważnie rozważyć.
    Jeśli czas oczekiwania będzie bardzo długi, to przeniesiemy się pewnie do Czech.
    Do provita jesteśmy zapisani na pierwszą wizytę,ale ten czas oczekiwania u nich..
    Poza tym mają w ofercie tylko zarodki 3 dniowe... jest opcja także by zaadoptować zarodek bez zgodności grup krwi i fenotypu. Wówczas może być nawet z dnia na dzień. Ale wiadomo-wówczas to dość ciężki temat....

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 1 września 2018, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niezapominajka5 wrote:
    Legalne. Jest to procedura z nasienia dawcy i komorek dawczyni.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Mimila Autorytet

Wysłany: 2 września 2018, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Legalne. Jest to procedura z nasienia dawcy i komorek dawczyni.
    Jest legalne ale to u nas podwójne dawstwo I bardzo dużo kosztuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2018, 18:06

Niezapominajka5 lubi tę wiadomość

Starania od 4,5 lat,3 ivf,1 poronienie,1 cb
  • Mysza1986 Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polly_love wrote:
    Poza tym mają w ofercie tylko zarodki 3 dniowe... jest opcja także by zaadoptować zarodek bez zgodności grup krwi i fenotypu. Wówczas może być nawet z dnia na dzień. Ale wiadomo-wówczas to dość ciężki temat....[/QUśOTE]
    Polly dawn o nie byłam na forum i zapomniałam jak sie dodaje do "przyjaciółek" a chciałabym pogadac na priv o AZ- moge prosić żebyś mnie zaprosila? :)

bv5tg9v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok

• Mimila Autorytet

Wysłany: 17 września 2018, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polly_love wrote:
    Ok
    Witaj,mogę zapytać czy dzieciątko,córeczkę masz z az?Gdzie podchodzilas?Czy jesteś jeszcze w ciąży?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2018, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    Witaj,mogę zapytać czy dzieciątko,córeczkę masz z az?Gdzie podchodzilas?Czy jesteś jeszcze w ciąży?
    Tak, jestem w ciąży w ramach AZ. Jestem jeszcze w ciąży, zaczyam 38tc. Podchodziłam do AZ w Gamecie w Gdyni. Udał mi się 2 et w ramach AZ. Wcześniej teansferowalam 9 zarodków w ramach KD, z tego była 1 ciąża zakończona w 8 tyg.

• Mimila Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 00:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polly_love wrote:
    Tak, jestem w ciąży w ramach AZ. Jestem jeszcze w ciąży, zaczyam 38tc. Podchodziłam do AZ w Gamecie w Gdyni. Udał mi się 2 et w ramach AZ. Wcześniej teansferowalam 9 zarodków w ramach KD, z tego była 1 ciąża zakończona w 8 tyg.
    To bardzo duzo zarodków z kd. Wiadomo czemu tak nie wychodziło?Dawczyni zła czy nasienie?Ronilas teraz może badania prenatalne?Wszystko w porządku?Wiesz jaki był wiek dawcow?

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimila wrote:
    To bardzo duzo zarodków z kd. Wiadomo czemu tak nie wychodziło?Dawczyni zła czy nasienie?Ronilas teraz może badania prenatalne?Wszystko w porządku?Wiesz jaki był wiek dawcow?
    Dużo, wiem. Za każdym razem przebadane dawczynie, młode kobiety, zawsze nasienie męża. W porządku w każdym badaniu, ponad przeciętne. Oceniane przez embriologów wysoko. Nie mniej jednak tylko raz zaszłam w ciążę w wyniku podania 2 zarodków. Ciąża była pojedyncza, w 8tc okazało się, ze serduszko przestało bić. Badania w kierunku poronień wykonane po poronieniu (zatrzymanym) nie wykazało czynnika mojego organizmu. Jeśli chodzi o immunologię mam zawyżone cytokiny pro zapalne i łagodną formę zespołu APS. Dopiero teraz, będąc w ciąży w ramach AZ mąż zbadał kariotyp. Jest w nim coś nie tak z jedną mozaiką, ale wg 2 lekarzy to kariotyp prawidłowych, a wg 2 pozostałych jednak z błędem. Nie chce tego rozwijać, ale zasugerował to doc Paśnik z uwagi na chorobę brata męża, związaną z krwią. W sensie, ze on spodziewał się jakiegoś błędu. Wynik jest wątpliwy. Może być wiec tak, że to czynnik męża był przyczyną niepowodzenia kd.
    Teraz w ciąży robiłam test Nifty. Jego wynik okazał się prawidłowy (Nie wykazał żadnych nieprawidłowości tak w chromosomach ani żadnych delecji). Zrobialm go w 11 tc. Dawczyni zarodka w dniu punkcji miała 36 lat a dawca 37. To była blastocysta 4aa, jeszcze jedna czeka w Gdyni. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to voila :)

Mimila lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    To para ludzi pod 40stkę miała świetne zarodki wow! Marzenie mieć zarodki 4aa, choć pewnie dla nich oddawanie do adopcji nie było znowu taką łatwą decyzją.
    Dokładnie. Ta para miała 4 zarodki- z 2 transferowanych urodziło się im dwoje dzieci. Pozostałe 2 oddali do adopcji prenatalnej. Z 3 w kolejności ja jestem w ciąży. 4 czeka. Sukces procedury w ich przypadku tym większy, ze oboje właśnie pod 40.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Mimila, Polly_love lubią tę wiadomość

• Mimila Autorytet

Wysłany: 23 września 2018, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polly_love wrote:
    Dużo, wiem. Za każdym razem przebadane dawczynie, młode kobiety, zawsze nasienie męża. W porządku w każdym badaniu, ponad przeciętne. Oceniane przez embriologów wysoko. Nie mniej jednak tylko raz zaszłam w ciążę w wyniku podania 2 zarodków. Ciąża była pojedyncza, w 8tc okazało się, ze serduszko przestało bić. Badania w kierunku poronień wykonane po poronieniu (zatrzymanym) nie wykazało czynnika mojego organizmu. Jeśli chodzi o immunologię mam zawyżone cytokiny pro zapalne i łagodną formę zespołu APS. Dopiero teraz, będąc w ciąży w ramach AZ mąż zbadał kariotyp. Jest w nim coś nie tak z jedną mozaiką, ale wg 2 lekarzy to kariotyp prawidłowych, a wg 2 pozostałych jednak z błędem. Nie chce tego rozwijać, ale zasugerował to doc Paśnik z uwagi na chorobę brata męża, związaną z krwią. W sensie, ze on spodziewał się jakiegoś błędu. Wynik jest wątpliwy. Może być wiec tak, że to czynnik męża był przyczyną niepowodzenia kd.
    Teraz w ciąży robiłam test Nifty. Jego wynik okazał się prawidłowy (Nie wykazał żadnych nieprawidłowości tak w chromosomach ani żadnych delecji). Zrobialm go w 11 tc. Dawczyni zarodka w dniu punkcji miała 36 lat a dawca 37. To była blastocysta 4aa, jeszcze jedna czeka w Gdyni. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to voila :)
    Dziękuję Ci bardzo za tak wyczerpujące informacje
    Nie chcecie wziąć później tego ostatniego zarodka na rodzeństwo?Pewnie trzeba byłoby go zarezerwować. Skoro udało się z az to pewnie nie miałaś problemów z zagniezdzeniem, tylko faktycznie przyczyna może być w plemnikach.

• nick nieaktualny

Wysłany: 23 września 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea77_2 wrote:
    Niesamowite, że każdy zarodek dał dziecko. Będziesz miała córkę o wystrzałowej genetyce :-) pewnie dla jej płodności w przyszłości to jest bardzo dobre dziedzictwo.
    Właśnie zastanawiające... coś musiało jednak między nimi nie grać :) a jednak to była tak udana procedura. Czasem rozmyślam o tym jak w przyszłości będzie wyglądała kwestia płodności i niestety jawi się to w takich sobie barwach... na wątku Gamety jest dziewczyna po 2 nieudanym et. Ma 21 lat... :/ strach wiec myśleć o tym, co będzie za 20 lat...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 września 2018, 21:04

Mimila lubi tę wiadomość

‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ