AID inseminacja nasieniem dawcy
-
WIADOMOŚĆ
-
Gratuluję 🤩🤩Natoszka wrote:W październiku urodziła się nasza córeczka z nasieniem dawcy, bałam się dokładnie o to samo co wy, po urodzeniu o wszystkim się zapomina jesteśmy zakochani ! Nic nie ma znaczenia. Córeczce nie zamierzamy mówić, nie ma o czym . O tym się zapomina 🩷
U nas jest takie samo podejście co u was. Nie mówimy ,bo niby o czym ? To jest nasze dziecko i nikt nie musi wiedzieć o szczegółach leczenia.
Ifka lubi tę wiadomość
08.2012 26tc💔
👩
pcos❌amh11,1❌ IO❌HbA1C❌insulina❌
lewy jajowód niedrożny❌
kariotyp✅ TSH✅ AntyTPO 10✅ cytologia✅ biopsja szyjki✅ hpv ✅
👦
azoospermia❌
kariotyp❌
1iui 04.2022-09.05⏸️
Beta hcg:10.05 90.1/12.05 -214
24.05-5t3 jest zarodek
07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
24.06 10t5-crl 36.7 mm tętno170
04.07 prenatalne-12t1-crl 5.16 cm
09.08 17t2 175g💙
29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g
01.2023-38t6d/3950g/56cm👶
WRACAMY
11.24 iui❌
💉28.02-24dc START
11.03punkcja-23🥚➡️MII19➡️9❄️
14.04.25 FET+EG 4AA cb💔
9.6.25 FET 4AA cb💔
VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
17.IX.25 FET4AA+EG ❌(estrofem, cyclogest,besins, metformina, acard, neoparin ,encorton + intralipid)
IX.25- I.26 diagnostyka niszy
18.02- histeroskopia- korekta blizny
6.03- wizyta w klinice i dalsze planowanie ⏳
Cały czas czekamy na ciebie... -
Cześć wszystkim! Mam pytanie: jeśli jest się w programie refundacji IVF z ministerstwa zdrowia, to nasienie trzeba wybrać z dostępnej listy kliniki czy można np z Cryos zamówić do kliniki ? Czy jeśli sami wybierzemy z zewnątrz to wyjdziemy z programu ? Mąż chciałby wybrać dawcę znając trochę więcej danych niż te które są dostępne w klinice, a w ogóle na tą chwilę nie mają dawcy który byłby odpowiedni fenotypowo, a nie chcemy czekać miesiącami. Podobno musimy wybrać z ich listy 🤷🏻♀️😣
-
Hej, to niestety prawda . Trzeba wybrać z bazy kliniki. Chyba ,że przed podpisaniem papierów na refundację ściągnięcie sobie nasienie z banku do kliniki. I będzie jako wasz depozyt. 🙃Poziomkaaa wrote:Cześć wszystkim! Mam pytanie: jeśli jest się w programie refundacji IVF z ministerstwa zdrowia, to nasienie trzeba wybrać z dostępnej listy kliniki czy można np z Cryos zamówić do kliniki ? Czy jeśli sami wybierzemy z zewnątrz to wyjdziemy z programu ? Mąż chciałby wybrać dawcę znając trochę więcej danych niż te które są dostępne w klinice, a w ogóle na tą chwilę nie mają dawcy który byłby odpowiedni fenotypowo, a nie chcemy czekać miesiącami. Podobno musimy wybrać z ich listy 🤷🏻♀️😣08.2012 26tc💔
👩
lewy jajowód niedrożny❌
👦
azoospermia❌
kariotyp❌
1iui 04.2022-09.05⏸️
24.05-5t3 jest zarodek
07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
09.08 17t2 175g💙
29.08- 20t2 połówkowe🆗350g 21t3- 392g/24t6-670g/28t6-1400g/31t2- 1900g/32t3-2100g/35t3-2800g/37t3-3400g
WRACAMY
11.24 iui❌
💉28.02-24dc START
14.04.25 FET+EG 4AA cb💔
9.6.25 FET 4AA cb💔
VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
17.IX.25 FET4AA+EG ❌(estrofem, cyclogest,besins, metformina, acard, neoparin ,encorton + intralipid)
Dzięki! kurczę jakie to skomplikowane wszystko 🫣myślałam, że to nie ma znaczenia. Jesteśmy już w programie więc chyba już nie możemy ściągnąć sami 🤔 czy chodzi że przed podpisaniem umowy o dawstwie ?Pauuulaa wrote:Hej, to niestety prawda . Trzeba wybrać z bazy kliniki. Chyba ,że przed podpisaniem papierów na refundację ściągnięcie sobie nasienie z banku do kliniki. I będzie jako wasz depozyt. 🙃
-
nick nieaktualnyMyśmy brali z bazy kliniki i nie żałuję. Jestem w ciąży, dobrze się czuję i dziecko też na razie zdrowo się rozwija. Kliniki też mają w bazie większy wybór zazwyczaj. Oczywiście nie namawiam. Ja uważam i tak, że to jest moje i męża dziecko, zresztą będąc w ciąży i widząc oraz czując jak ono się w Tobie rozwija nie może być inaczej 🙂Poziomkaaa wrote:Dzięki! kurczę jakie to skomplikowane wszystko 🫣myślałam, że to nie ma znaczenia. Jesteśmy już w programie więc chyba już nie możemy ściągnąć sami 🤔 czy chodzi że przed podpisaniem umowy o dawstwie ?
Jesteśmy jednak wdzięczni tej anonimowej osobie, która nam pomogła i teraz możemy doświadczać tego pięknego stanu jakim jest ciąża ☺️ -
Hej! Jestem tu nowa i od jakiegoś czasu obserwuję forum ☺️ Dziewczyny jesteśmy przed rozmową z Panią psycholog w sprawie dawcy nasienia. Machina jeszcze nie ruszyła na dobre, powiedzcie czy miałyście jakieś obawy związane z dawcą? Mój mąż od samego początku nie miał z tym problemu, ale ja bardzo się boję jak to będzie wyglądało. To nie jest tak, że tego nie chce ale strach bierze górę i przez to wszystko mam wątpliwości czy to dobra decyzja. Jestem tu bo chyba nikt mnie tak bardzo nie zrozumie jak wy! Pozdrawiam serdecznie
-
nick nieaktualnyOczywiście, że miałam obawy. Chyba każda z nas je miała. Jednak to co teraz czuję opisałam w poprzednim poście. Oczywiście z perspektywy czasu uważam, że takiej decyzji nie można podejmować pochopnie , warto ją dobrze przemyśleć. Ja nie żałuję, że się zdecydowaliśmy na taką, a nie inną metodę.Malinka_1506 wrote:Hej! Jestem tu nowa i od jakiegoś czasu obserwuję forum ☺️ Dziewczyny jesteśmy przed rozmową z Panią psycholog w sprawie dawcy nasienia. Machina jeszcze nie ruszyła na dobre, powiedzcie czy miałyście jakieś obawy związane z dawcą? Mój mąż od samego początku nie miał z tym problemu, ale ja bardzo się boję jak to będzie wyglądało. To nie jest tak, że tego nie chce ale strach bierze górę i przez to wszystko mam wątpliwości czy to dobra decyzja. Jestem tu bo chyba nikt mnie tak bardzo nie zrozumie jak wy! Pozdrawiam serdecznie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia, 19:15
-
Malinka_1506 wrote:Hej! Jestem tu nowa i od jakiegoś czasu obserwuję forum ☺️ Dziewczyny jesteśmy przed rozmową z Panią psycholog w sprawie dawcy nasienia. Machina jeszcze nie ruszyła na dobre, powiedzcie czy miałyście jakieś obawy związane z dawcą? Mój mąż od samego początku nie miał z tym problemu, ale ja bardzo się boję jak to będzie wyglądało. To nie jest tak, że tego nie chce ale strach bierze górę i przez to wszystko mam wątpliwości czy to dobra decyzja. Jestem tu bo chyba nikt mnie tak bardzo nie zrozumie jak wy! Pozdrawiam serdecznie
Hej, to bardzo trudna decyzja i to naturalne, że powoduje strach - my już mamy zarodki z dawstwa i przygotowuję się do transferu, ale wciąż buzuje we mnie mnóstwo emocji. Mnie przede wszystkim stresują aspekty „społeczne” tej decyzji i czy w przyszłości dziecko nie będzie miało mi tego za złe…
U nas podobnie, mąż pogodził się z tematem a ja rozkminiam😩
-
Zazwyczaj kliniki sprowadzają sobie nasienie z banków zewnętrznych. Np invimed z ESB. Także tak naprawdę ,to jest bez różnicy. My przy synku braliśmy z kliniki nasienie, teraz przy staraniach o rodzeństwo zależało nam na tym samym dawcy i okazało się ,że jest właśnie z ESB. A w klinice nie był już dostępny. Trzeba było ściągać nasienie...🤷Malinka_1506 wrote:Dziewczyny korzystaliście z dawców którzy byli dostępni w waszych klinikach czy z banku zewnętrznego? Jeśli z zewnętrznego to jakiego?08.2012 26tc💔
👩
lewy jajowód niedrożny❌
👦
azoospermia❌
kariotyp❌
1iui 04.2022-09.05⏸️
24.05-5t3 jest zarodek
07.06 -8t2 ❤️crl16 mm.
09.08 17t2 175g💙
WRACAMY
11.24 iui❌
💉28.02-24dc START
14.04.25 FET+EG 4AA cb💔
9.6.25 FET 4AA cb💔
VII.25 cd138✅ cd56-40%‼️
Malinka_1506 wrote:Hej! Jestem tu nowa i od jakiegoś czasu obserwuję forum ☺️ Dziewczyny jesteśmy przed rozmową z Panią psycholog w sprawie dawcy nasienia. Machina jeszcze nie ruszyła na dobre, powiedzcie czy miałyście jakieś obawy związane z dawcą? Mój mąż od samego początku nie miał z tym problemu, ale ja bardzo się boję jak to będzie wyglądało. To nie jest tak, że tego nie chce ale strach bierze górę i przez to wszystko mam wątpliwości czy to dobra decyzja. Jestem tu bo chyba nikt mnie tak bardzo nie zrozumie jak wy! Pozdrawiam serdecznie
U mnie to była najlepsza decyzja w życiu, której nie żałuję i tak naprawdę jedyna szansa na macierzyństwo. Mieliśmy opcję albo dawca albo bezdzietność. Wątpliwości oczywiście były - myślę, że każdy kto stanie przed takim wyborem je ma. Ja więcej o tym myślałam niż mąż, on szybko podjął decyzję. Teraz jestem szczęśliwą mamą dwójki dzieciaczków i nie wyobrażam sobie życia bez nich. Chyba najbardziej się bałam jak dzieci będą wyglądać, czy będą do mnie podobne czy do dawcy. Nikt z mojej i męża rodziny nie wie, że korzystaliśmy z in vitro i nie chcemy aby ktoś się dowiedział. Dzieciom nie powiemy o dawcy bo i po co. W ostatnim czasie coraz częściej myślę o powrocie po ostatni zarodek. Na początku mąż był niechętny bo chciał tylko dwójkę dzieci ale udało się i zgodził się na 3 szkraba. W tej chwili najważniejsze dla mnie jest to aby się udało i abym została mamą po raz trzeci
Wygląd dziecka już nie ma dla mnie znaczenia, ważne by było zdrowe
Czynnik męski:
3 procedury in vitro, 2 pierwsze - 0 zarodków, przy 3 decyzja - korzystamy z nasienia dawcy. Uzyskano 3 zarodki ❄️❄️❄️
Dwie dziewczynki na stanie 🥰 ❤️❤️
1 transfer 3.2.2. - 🥰 córcia z lutego 2020 r.
2 transfer 3.2.2. - 🥰 córcia z czerwca 2024 r.
Ostatnia kruszynka na zimowisku ❄️ -
Z tego co wiem nasza klinika korzysta z cryos i wstępnie zarezerwowaliśmy dawcę chodz nie wszystkie cechy fenotypowe nam pasuję gdyż dawca jest wyższy od męża i waga też dość duża więc pasuje tylko kolor oczu, kolor włosów i grupa krwi. Klinika invicta ma swój bank i tak się zastanawiam czy ktoś może z was korzystał z dawcy z tej kliniki? Na ich stronie jest taka informacja że można przetransportować nasienie dawcy z ich kliniki do kliniki wybranej przez nas. Szczerze mówiąc nw czy lepiej będzie skorzystać dawców dostępnych w klinice czy zamawiać z banku zewnętrznego 🫣 Dziewczyny doradźcie bo to jednak decyzja na całe życie
-
Pamiętaj że takie cechy fenotypowe jak masa ciała nie są dziedziczone. Nawet kolor oczu tez nie jest taki oczywisty. A wzrost to wypadkowa wzrostu kobiety plus mężczyzny z uwzględnieniem że teraz dzieciaki są wyższe niż powiedzmy te 20 lat temu i dalej. Najbardziej dziedziczona cecha to kolor włosów tzn że jeśli matka i ojciec ma ciemne włosy to jest mało prawdopodobne że dziecko będzie miało jasne. Ja długo rozmyślałam z jakiego dawcy skorzystać czy ściągać z cryosa ( wtedy cała procedura IVF pełnopłatna ) żeby dobrać wszytko najlepiej, ale odpuściliśmy. Stwierdziliśmy że najważniejszy jest kolor włosów i grupa krwi, a reszta niech będzie jak będzie. Bez względu na wygląd to będzie nasze dziecko i nie chcemy tak długo myśleć o dawcy jako o osobie ( jakkolwiek to nie zabrzmi ) tylko bierzemy plemniczki które są lekarstwem na naszą chorobę a po wszystkim chcemy o chorobie zapomnieć i cieszyć się Naszym dzieckiem.Malinka_1506 wrote:Z tego co wiem nasza klinika korzysta z cryos i wstępnie zarezerwowaliśmy dawcę chodz nie wszystkie cechy fenotypowe nam pasuję gdyż dawca jest wyższy od męża i waga też dość duża więc pasuje tylko kolor oczu, kolor włosów i grupa krwi. Klinika invicta ma swój bank i tak się zastanawiam czy ktoś może z was korzystał z dawcy z tej kliniki? Na ich stronie jest taka informacja że można przetransportować nasienie dawcy z ich kliniki do kliniki wybranej przez nas. Szczerze mówiąc nw czy lepiej będzie skorzystać dawców dostępnych w klinice czy zamawiać z banku zewnętrznego 🫣 Dziewczyny doradźcie bo to jednak decyzja na całe życie
-
Witam jestem ciekawy jak wygląda dobór dawcy ? Sytuacja jest bardzo ciężka ponieważ mam azoospermie nie znanej przyczyny hormony genetyka jądra wszystko dobrze a jednak wynik 0 i 0 nic sie nie zmienia a jeszcze około 2 lata temu wynik był 0 później w normie i znowu na 0. Mialem biopsję która wykazla zatrzymanie na pozmie 7 na spermatydzie i chyba tylko AID zostaje plus AZ mamy jeden zarodek zarezerwowany ale czy się uda nie wiadomo. Dlatego jestem ciekawy jak wygląda dobór? I jak po narodzinach wasi partnerzy reagowali na dzieci 🙂
-
W Polsce dawce wybiera lekarz na podstawie fenotypów obojga partnerów. Daje Wam propozycje i albo zaakceptujecie, albo nie. Nie ma tam żadnych szczegółowych danych jak wykształcenie itp. Tylko grupa krwi, kolor oczu, włosów, struktura włosów ( czy proste falowane, albo kręcone ) , wzrost i waga. Pewnie szczegóły zależą od kliniki. Można sprowadzić nasienie z duńskiego banku gdzie jest więcej cech podanych, ale wtedy cała procedura jest pełnopłatna. Co do reakcji partnera ja się nie wypowiem bo jeszcze nie wiem. Ale my jesteśmy zdania, że nasienie dawcy to tylko taki lek na naszą chorobę a dziecko bez względu na geny będzie w 100% nasze: moje i męża. Nikomu nie mówimy o naszej decyzji i nie możemy się doczekać aż wszytko się uda i dziecko pojawi się na świecie.Walczędokońca wrote:Witam jestem ciekawy jak wygląda dobór dawcy ? Sytuacja jest bardzo ciężka ponieważ mam azoospermie nie znanej przyczyny hormony genetyka jądra wszystko dobrze a jednak wynik 0 i 0 nic sie nie zmienia a jeszcze około 2 lata temu wynik był 0 później w normie i znowu na 0. Mialem biopsję która wykazla zatrzymanie na pozmie 7 na spermatydzie i chyba tylko AID zostaje plus AZ mamy jeden zarodek zarezerwowany ale czy się uda nie wiadomo. Dlatego jestem ciekawy jak wygląda dobór? I jak po narodzinach wasi partnerzy reagowali na dzieci 🙂
-