AMH - jakie macie poziomy i jakie szanse?
-
WIADOMOŚĆ
-
Nie ma za co :*. Kasik, endokrynolog powinien Ci zbadac szyje, nie zrobil tego? Tak sie wykrywa powiekszona tarczyce. Dostaniesz pewnie skierowanie na usg chociaz ja podejrzewam ze to nie tarczyca - powiekszona tak mocno tarczyca to by dawala wyzsze TSH tak mysle. Może po prostu wezly chlonne? Ja mialam kiedys guzka na szyji i sie wystraszylam bo sie oczywiscie naczytalam, rentgen wykazal jedynie powiekszony wezel chlonny i po tygodniu zniknelo.
Ja na takie tsh dostalam euthyrox 25, zeszlo wtedy do 2.6. Wiec endokrynolog zwiekszyl mi dawke do ok 0,37 (polowka 75) i w sumie juz niedlugo wybieram sie na badanie jaki efekt. Tylko tsh to sie bada dopiero po ok 6 tygodniach od rozpoczecia kuracji. Mysle ze 50 bedzie dobrze dobrana dla Ciebie . -
Byłam u Gina tylko po receptę bo chciałam juz zacząć kurację, szkoda czasu dla mnie do endo IDE w przyszły czwartek a w między czasie może to hsg w poniedziałek będę wiedzieć. Z tym bólem szyi to już dłuższa historia, zaczęło się od bólu gardła zobaczymy, może to jakiś jedyny epizod z tym TSH...
-
Kikaa, daj znac jak z tym hsg. Napewno warto zrobic to badanie i miec pewnosc, ze pneumatyka dziala . Jak bol gardla to moze te wezly chlonne? Ja mialam powiekszony przez 3 tygodnie ponad. Endo napewno da Ci skierowanie na usg tarczycy, to juz raczej standard przy nawet lekko podwyzszonym tsh
-
Mój poziom AMH z października 2015 wynosił 0,35. Znalazłam w internecie informację, że wit. D pomaga na niski poziom AMH. Podeszłam do tego z rezerwa, ale zapytał moje gina co on o tym myśli. Stwierdził, że nie zaszkodzi spróbować. Po 2 miesiącach zażywania wit. D3 4.000j - wczoraj 2 kreski na teście, dzisiaj wynik beta hcg = 21,35
AniaT, Kaska1985, Kajka81, demelza lubią tę wiadomość
Aneczka80
-
Cześć dziewczyny.
Postanowiłam napisać, bo być może nie wszystkie dziewczyny wiedzą o tym (ja do dzisiaj żyłam w błogiej nieświadomości) kiedy wykonywać badanie AMH.
Otóż lekarz zasugerował mi między 1 a 4 dniem cyklu, chociaż powiedział, że lekarze o tym mówią raczej między sobą, bo nie jest to potwierdzone.
Podczas dzisiejszego pobrania po raz pierwszy zapytano mnie który to dzien cyklu. Robiłam już 2 razy to badanie i ani razu mnie o to nie pytano.
nie omieszkałam zapytac czy to prawda, że lepiej jest robić to badanie między 1 a 4 dniem cyklu? A Panie na mnie oczy i mowią:" ależ proszę Pani, tylko i wyłącznie to badanie robi się pomiędzy 1 a 4 dniem cyklu!, że od zawsze robi się badanie w okreslnym dniu, że tak jest w podręcznikach i takie są procedury i każdy lekarz powinien o tym mówić a w szczególności gdy badanie jest potrzebne do procedury in vitro!"
Nie mogłam uwierzyć! Pokazały mi swoją książkę w której mają opisane każde badanie jak kiedy wykonywać i było czarno na białym:
" między 1 a 4 dniem cyklu (najlepiej w 3 dniu cyklu) i najlepiej na czczo do godziny 11"
Może którejś przyda się ta wiedza.Ania1986 lubi tę wiadomość
LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
nick nieaktualnySaramago wrote:Cześć dziewczyny.
Postanowiłam napisać, bo być może nie wszystkie dziewczyny wiedzą o tym (ja do dzisiaj żyłam w błogiej nieświadomości) kiedy wykonywać badanie AMH.
Otóż lekarz zasugerował mi między 1 a 4 dniem cyklu, chociaż powiedział, że lekarze o tym mówią raczej między sobą, bo nie jest to potwierdzone.
Podczas dzisiejszego pobrania po raz pierwszy zapytano mnie który to dzien cyklu. Robiłam już 2 razy to badanie i ani razu mnie o to nie pytano.
nie omieszkałam zapytac czy to prawda, że lepiej jest robić to badanie między 1 a 4 dniem cyklu? A Panie na mnie oczy i mowią:" ależ proszę Pani, tylko i wyłącznie to badanie robi się pomiędzy 1 a 4 dniem cyklu!, że od zawsze robi się badanie w okreslnym dniu, że tak jest w podręcznikach i takie są procedury i każdy lekarz powinien o tym mówić a w szczególności gdy badanie jest potrzebne do procedury in vitro!"
Nie mogłam uwierzyć! Pokazały mi swoją książkę w której mają opisane każde badanie jak kiedy wykonywać i było czarno na białym:
" między 1 a 4 dniem cyklu (najlepiej w 3 dniu cyklu) i najlepiej na czczo do godziny 11"
Może którejś przyda się ta wiedza.
-
Sama jestem ciekawa (i dopiero teraz widzę na stronie ARTVIMEDU taką informację, że najlepiej w 3 dniu cyklu)
czemu nikt o tym nie mówi??? Stracilam kasę na 2 badania.
Pierwsze robiłam przed laparoskopią w 21 dniu cyklu - wynik 1,8
Drugie robiłam w 15 dniu cyklu - wynik 0,65
Mam nadzieję, że będzie te minimum 0,71
Jestem taka zła dzisiaj....LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
Ciężka oligozoospermia
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
nick nieaktualnySaramago wrote:Sama jestem ciekawa (i dopiero teraz widzę na stronie ARTVIMEDU taką informację, że najlepiej w 3 dniu cyklu)
czemu nikt o tym nie mówi??? Stracilam kasę na 2 badania.
Pierwsze robiłam przed laparoskopią w 21 dniu cyklu - wynik 1,8
Drugie robiłam w 15 dniu cyklu - wynik 0,65
Mam nadzieję, że będzie te minimum 0,71
Jestem taka zła dzisiaj....Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 16:00
-
No właśnie. W sieci też ciężko znaleźć informacje inne niż że w dowolnym dniu cykluLUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
Ciężka oligozoospermia
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
Aneczka80 wrote:Mój poziom AMH z października 2015 wynosił 0,35. Znalazłam w internecie informację, że wit. D pomaga na niski poziom AMH. Podeszłam do tego z rezerwa, ale zapytał moje gina co on o tym myśli. Stwierdził, że nie zaszkodzi spróbować. Po 2 miesiącach zażywania wit. D3 4.000j - wczoraj 2 kreski na teście, dzisiaj wynik beta hcg = 21,35
Gratulacje Aneczka! zdrowej i nudnej ciąży życzę -
Ania1986 wrote:ja robiłam gdzie w 20 którymś dniu i mi wyszło 1,73, robilam je w invikcie i tam tez nikt nie pytał o dzien cyklu a niby Łukaszuk jest prekurosrem amh w polsce
Dokladnie. Podobno to badanie ma te zalete ze dzien cykku w ktorym sie je robi nie ma znaczenia. -
nick nieaktualnyJak dla mnie to jest bzdura... przeciez rezerwa w 3 dc nie bedzie wieksza niz w 10 dc... dlatego robi sie to badanie w dowolnym dniu cyklu. A ze w jednym badaniu mialas 1,8 a w drugim 0,65 to jest wynik tego, ze zapewne pierwsze badanie robione bylo stara metoda a drugie nowa. Przy nowej metodzie, by porownac ja do starej wynik nalezy pomnozyc x2- wiec wychodzi 1,3 a nie 1,8 jak przy pierwszym badaniu, ale po laparoskopii to normalne, ze wynik spada.
Mimbla lubi tę wiadomość
-
sylwiaśta159 wrote:Jak dla mnie to jest bzdura... przeciez rezerwa w 3 dc nie bedzie wieksza niz w 10 dc... dlatego robi sie to badanie w dowolnym dniu cyklu. A ze w jednym badaniu mialas 1,8 a w drugim 0,65 to jest wynik tego, ze zapewne pierwsze badanie robione bylo stara metoda a drugie nowa. Przy nowej metodzie, by porownac ja do starej wynik nalezy pomnozyc x2- wiec wychodzi 1,3 a nie 1,8 jak przy pierwszym badaniu, ale po laparoskopii to normalne, ze wynik spada.
Oba badania miałam na nowych odczynnikach. Ale fakt, że po laparoskopii i innych zabiegach AMH spada. u mnie o ponad połowę.
I też żyłam w przekonaniu, że dzień cyklu nie ma znaczenia, ale:
1. Widziałam w diagnostyce książkę procedur badań i właśnie tak było oznaczone AMH
2. Lekarz mi powiedział, że zrobienie w tych dniach cyklu może dać nieco wyższy wynik
(szkoda, że powiedział to przed 3 badaniem a nie przed 2) ale tłumaczył tym, że lekarze o tym mówią między sobą. Co by się zgadzało, bo ciężko coś znaleźć na ten temat w sieci
3. Panie w laboratorium robiły oczy z kolei, że robi się w dowolnym dniu, gdyz one były zawsze uczone że w 1-4.
No w każdym razie chciałam się podzielić dla mnie tą nowinką, chociaż nadal nie bardzo chce mi się w to wierzyć...LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
Ciężka oligozoospermia
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
nick nieaktualny
-
dziewczyny, badanie AMH mozna robic w dowolnym dniu cyklu.No, reki sobie uciac nie dam ale zaden lekarz ktorego znam, nie pyta o dzien wykonania...dziwne z ta procedura w labie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2016, 20:11