X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Angelius Provita- Katowice
Odpowiedz

Angelius Provita- Katowice

Oceń ten wątek:
  • m_d_f Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia88 wrote:
    Moja wszystkie zarodki w liczbie 4 były chowane do głębokiego inkubatora i wyciągane dopiero w 5 dobie.
    Niestety nic wcześniej się nie dowiedziałam, bo Panie za laboratorium powiedziały, że wyciągnie może zakłócić ich hodowli.

O, to nie wiedziałam, no ale u mnie miał być transfer 3-dniowca, więc wcześniej musieli zrobić przegląd...

Pia88 lubi tę wiadomość

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Cynthia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia88 wrote:
    Moja wszystkie zarodki w liczbie 4 były chowane do głębokiego inkubatora i wyciągane dopiero w 5 dobie.
    Niestety nic wcześniej się nie dowiedziałam, bo Panie za laboratorium powiedziały, że wyciągnie może zakłócić ich hodowli.

No to najwyżej dowiem się w poniedziałek i też będzie ok. :)
    Podbudowałyście mnie dziewczynki tym, że 5 to jest optymistyczny wynik. :)

Pia88 lubi tę wiadomość

atdc20mmyu84cdr0.png
  • evkill Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi od razu powiedzieli jak dzwoniłam, że jeden zamroza w 3 dobie a resztę hodują do blaski.

Pia88 lubi tę wiadomość

moja historia

"Gdy nie mamy w sobie gniewu, nie mamy też wrogów, gdy pożera nas nienawiść, widzimy wrogów wszędzie"
  • czekamynadzidzie Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola84 wrote:
    Dwa na pokładzie i boję się czy to była właściwa decyzja;/ nie wiem który moment leczenia jest najtrudniejszy...chyba teraz, czekanie na wynik;/
    powodzenia trzymamy kciuki mocno! Chyba właśnie ten moment oczekiwania na wynik jest najgorszy ;) przynajmniej moim zdaniem ;)

Prawie 5 lat starań...
    33 lata, endometrioza II st., IO, niepłodność idiopatyczna, amh 3
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół) Angelius
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> beta 1, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół) Novum
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt beta <2, 9dpt beta 2, 10dpt beta 3,16, brak ❄️
    3) IMSI (krótki protokół z Elonvą) Angelius
    9 kom --> 8 zarodków --> 1BB, znowu brak ❄️ 😞 FET --> 7dpt beta <0.5
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️
    14dpt beta 850 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
    Moje marzenie się spełnilo 😍👶🤱

Wysłany: 6 lutego 2020, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynthia wrote:
    Ja miałam kiedyś w pracy taką głupiutką blondynkę. Niby lat 35, a rozumek jak u dziecka. :) Któregoś dnia mówi, że musi wyskoczyć do Rossmana, bo ma pilny temat. No to podpytuję ją, a cóż to za pilny temat w Rossmanie, a ona na to, z fikuśnym uśmieszkiem, że musi kupić test ciążowy. :) No to ja mówię, że super, cieszę się, a ile dni Ci się okres spóźnia? Ona ta to, że jeszcze się jej nie spóźnia, ale wczoraj był seks bez zabezpieczenia i ona czuje, że zaskoczyło. :D :D :D :D Myślałam, że spadnę z krzesła albo posikam się ze śmiechu. :)
    ja miałam taką parę znajomych i oni zawsze używali pigułek, ale potem coś się stało i ona nie mogła brać no i chcąc nie chcąc musieli zacząć używać gumek. Ale nie ufali tym gumkom za bardzo... w związku z czym następnego dnia po seksie z gumką ona robiła test sikany, żeby sprawdzić czy nie jest w ciąży. Także tak... a po co instrukcję czytać :D

Cynthia, Śnieżka90, Pia88 lubią tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    26cs ---> IUI nieudane
    4) 5) 6) ministymulacje Eurofertil Czechy 🥰 cud --> ❄️❄️❄️❄️ 4AA, 4AB, 2AA, 2BB 🥰
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️

"Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️

Wysłany: 6 lutego 2020, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    m_d_f wrote:
    O, to ja jeszcze nie trafiłam na jakąś niemiłą panią, tylko telefonicznie, jest jedna taka po głosie wydaje się starsza, co nie przepadam za nią, ale poza tym to nigdy nie miałam jakiegoś problemu z obłusgą. Ale w sumie to dość rzadko mam z nimi kontakt...
    serio? a ja własnie mam wrażenie, ze ta starsza jest najlepsza. Z nią idzie wszystko załatwić, jest bardzo miła, wszystko wyjaśni, załatwi, pomoże. Kurcze ona jest ekstra. Z nią nigdy nie ma żadnego problemu. Co innego z innymi, gdzie ciezko sie dogadac. A raz mi jedna baba w rejestracji powiedziala, ze jak mi godzina nie pasuje to mogę nie przychodzić. Miło nie? A ja przeciez dojeżdam sporo km do tej kliniki... żal.pl.

Pia88 lubi tę wiadomość

Prawie 5 lat starań...
    26cs ---> IUI nieudane
    FET 4AA--> 6dpt beta 22
    8dpt beta 78
    10dpt beta 152 ❤️❤️❤️

Córeczka 🥰🥰🥰
    5.10.2022 ❤️
  • m_d_f Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    serio? a ja własnie mam wrażenie, ze ta starsza jest najlepsza. Z nią idzie wszystko załatwić, jest bardzo miła, wszystko wyjaśni, załatwi, pomoże. Kurcze ona jest ekstra. Z nią nigdy nie ma żadnego problemu. Co innego z innymi, gdzie ciezko sie dogadac. A raz mi jedna baba w rejestracji powiedziala, ze jak mi godzina nie pasuje to mogę nie przychodzić. Miło nie? A ja przeciez dojeżdam sporo km do tej kliniki... żal.pl.

Ogólnie to nie bruździła mi nigdy, ale jak słyszałam ten jej pełen wyniosłości ton i to jak się wysławiała, to mnie skręcało wewnętrznie :P Jak z nią rozmawiam, to czuję się jakbym była odpytywana przez nauczycielkę przy tablicy :D

Starania o drugie dziecko

HSG - marzec 2018 (16 cs) - oba jajowody drożne
    Laparoskopia z histeroskopią - listopad 2018 (25 cs)
    Badanie nasienia - morfologia 3% (styczeń 2018) -> 6% (lipiec 2018); HBA 89%, DFI 22%, HDS 2% (04.2019)

Hormony w normie
    LH:FSH poniżej 0,6 (?)
    AMH w normie (2,39 ng/ml)
    TSH w normie

Diagnoza:
    Endometrioza 4. st. - lewy jajnik i jajowód w zrostach z jelitami
    Torbiel endometrialna na prawym jajniku - 05.2019

Leczenie:
    Rozpoczęcie ultra długiego protokołu - Diphereline (26.06) Stymulacja (27.08) -> 12 pęcherzyków
    Punkcja -> 8 komórek IMSI -> 5 zapłodnionych
    Transfer w 3. dobie jeden zarodek 8A - nieudany
    Zamrożony 3AB
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jeszcze nie miałam spin na recepcji. Chociaz czasami Panie też mają humorki.
    Jak wygląda ta starsza to nawet nie wiem bo trafiam na nią tylko przez telefon ale zawsze było milusio 🙂 moja ulubiona to taka Pani która zaciąga Śląska gwarą 🙂 raz że dla mnie to takie wyjątkowe, a dwa że mam wrażenie że ona zawsze taka konkretna 🙂 mój mąż też ja lubi 🙂
    No i trzeba przyznać że już przewinęło się parę twarzy które są tylko na chwilę. Chyba często im się kadra na recepcji zmienia, a stare wygi się trzymają 🙂
    Jak zaczynałam to jedna Pani miała swój 1 dzień w pracy bo akurat ją szkoliły dziewczyny, a teraz widziałam jak ona uczyła inną 🙂

03.2025 8 FET 4AB 💔 9/10 tc [*]
    12.2024 IV IMSI 18 komórek, 10 MII, 9 zapłodnień, 8a,10a, 3AA, 4AB

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌
    12.2022 FET 4AB 💔 10 tc [*] ♂️ 😔

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

12.19 II IMSI AP Kato, długi protokół: 17 komórek/ 8MII/ 4 zapłodnienia/1x8b
    06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔
    IUI 03.04.19 :(

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Mąż: MSOME 0%

Walka od 2016
  • Luna Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    ja miałam taką parę znajomych i oni zawsze używali pigułek, ale potem coś się stało i ona nie mogła brać no i chcąc nie chcąc musieli zacząć używać gumek. Ale nie ufali tym gumkom za bardzo... w związku z czym następnego dnia po seksie z gumką ona robiła test sikany, żeby sprawdzić czy nie jest w ciąży. Także tak... a po co instrukcję czytać :D

Dobre😂😂😂😂 nie wpadłabym na to 😂😂

Starania od 2014 roku,
    od 2018 Provita
    1 procedura krótki protokół 2 komórki, transfer 2 dniowca 😟 brak ❄️
    2 procedura krótki protokół 6 komórek, 3 blastki, transfer 2BB😟 2❄️❄️, criotransfer 3BB😢 criotransfer 2BC😢 XI/2020 start 3 i ostatnia procedura
    Ja: niedoczynność tarczycy, niskie AMH, endometrioza 2 stopnia, Kir bx brak 4 kirow implantacyjnych, rozjechane cytokiny, komórki nk30%, mutacje PAI i MTHFR w homo
    Mąż: słabe nasienie ilość i morfologia 2%, HBA 1%
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest jeszcze setki autentycznych historii kobiet które dowiedziały się o ciąży kiedy zaczął się poród... Dla mnie to też niewyobrażalne 🙄🤪

Cynthia lubi tę wiadomość

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌

01.2022 III IMSI InviMed Wro, długi: 29 kom./19 MII/12 zapłodnień/2x8a, 3bb,4ab,4ba.

25.07.2020 FET 8b: 9dpt bhcg 12, niskie bhcg, krwotoki (krwiaki), niewydolność szyjki 23tc, pessar, hipotrofia - - >ciężki start ale jest na świecie! ♀️💜

06.2019 IMSI AP Kato, krótki 12 komórek/7 MII/5 zapłodnień/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb 😥 💔

Ja: AMH ok 3; mix G-B/Hashi, łuszczyca, RZS, zrosty, PAI homo, KIR AA, przegroda macicy usunięta, Endometrioza II st. (laparo), 3x histero, po cholecystektomii (10.2023). Cd138✔️ NK 6/1

Walka od 2016
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2020, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta stara Pani wcale nie jest taka stara.
    Ona asystowała dr M przy transferze i nie wiem dlaczego akurat tak, ale poznałam ją po głosie.
    Dałabym jej tak 50, a głos ma na sporo po 60tce.

• Cynthia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi się wydaje, że ta starsza Pani to Krystyna.

https://klinikanieplodnosci.pl/nasz-zespol/biuro-obslugi-pacjenta/

Wiekowo jako jedyna pasuje.

atdc20mmyu84cdr0.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No nie wiem czemu ale leczę się tam już ponad dwa lata i tak jak na początku byłam zadowolona tak teraz jest mi przykro nawet...bo nie chodzę tam dla przyjemności (chociaż Manka bardzo lubię ) tylko dlatego ze mam problem przez duże P. Uwielbiam panie pielęgniarki. Są cudne.

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, ja coś pomyliłam.
    Ta Pani to była Pani Bogusia.

• Cichaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uważam że pielęgniarki sa super. Te na dole w zabiegowym i w szpitalu na górze zawsze mile. A recepcja, zostawia wiele do życzenia ale .. ci zrobić l. Nie bez powodu jest tam rotacja.

Pia88 lubi tę wiadomość

Starania od 05.2014
    1 procedura - 4 transfery 😔
    2 procedura - 3 ❄️: 1😔
    JA: mięśniaki, skopane cytokiny, kir Bx, AMH 2,92,

....i nie wiem co dalej
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny byłam na pobraniu wymazu. Poprosiłam o usg. Lekarz taki wiecie... Od wypisywania tabletek anty ale usg zrobi.
    Dziś mój 7dc, endometrium 8,6mm! Ogromniaste!
    A na nim środku wielka plama, endo w tym miejscu takie załamane. On powiedział, że nie wie co to bo pierwsze widzi. Pytalam czy polip to on też nie wie 🤦‍♀️
    Tak czy siak mam wizytę na środę więc pojadę z tym do mojej doktor... Ale ta wizyta... Nie jest za późno? Toż to moje endometrium jakieś wielkie rośnie... Już nie żre resveratrolu.

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌

Walka od 2016
  • Cichaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa ale grube endo... Co to za lekarz że nie wie co to. Dziwne

Starania od 05.2014

....i nie wiem co dalej
  • Cichaa Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pokazałam mężowie obraz jaki mi się podoba taki z numerkami i powiedział że mi pomoże malować 😄

monik123, xagax, Pia88, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

Starania od 05.2014

....i nie wiem co dalej
  • Mighotka Koleżanka

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zaplątana wrote:
    Cześć dziewczyny.
    Ogólnie, to w temacie niepłodności jestem jeszcze świeża. Będzie przydługo, bo chcę Wam opisać swoją historię.
    Mam 29 lat. Od pięciu lat staramy się z mężem o dziecko. Kilku nietrafionych lekarzy, później klinika niepłodności InviMed w Katowicach, prowadziła nas pani ginekolog P.S.
    Mam wyrzuty prolaktyny, więc biorę raz w tygodniu Dostinex oraz niedoczynność tarczycy - Euthyrox25. Do tego mam niedrożny prawy jajowód przez laparoskopię (usunięcie torbieli) oraz histeroskopię (usunięcie polipa). Przez zrosty po poprzedniej laparo nie mogli mi zrobić laparoskopii w celu sprawdzenia drożności jajowodów, więc miałam HSG.
    Mój mąż ma 30 lat. Parametry nasienia niestety nie są dobre. Podczas pierwszego badania wyszła morfologia na poziomie 4%, niestety bardzo mała ilość plemników w ejakulacie, bo tylko 1.300 mln i ruch postępowy szybki na poziomie 0%. Po powtórzeniu badania nasienia za około 2 miesiące (bez żadnej suplementacji) okazało się, że parametry są dużo gorsze, bo morfologii nie było z czego zrobić, a ilość plemników już tylko 490 tys.
    Od pani doktor usłyszeliśmy, że mamy się zastanowić nad inseminacją z nasieniem dawcy. Decyzję podjęliśmy i 20 grudnia 2019r. miałam pierwszą AID, niestety nieudaną. Teraz, po przemyśleniu tego na chłodno doszliśmy do wniosku, że trochę zostaliśmy naciągnięci na kasę. Zabieg był zrobiony 2 doby przed owulacją (w piątek koło południa, a owulacja była w niedzielę wieczorem) i do tego owulacja była z niedrożnej strony (ginekolog powiedziała, że musimy się decydować na już i że nie ma na co czekać, tylko "robimy, bo szkoda tracić czasu", mimo że miałam dwa pęcherzyki dominujące o takich samych wielkościach po dwóch stronach). Do tego, nie zleciła mi ponowienia badania tarczycy i zrobiłam je na własną rękę. Okazało się, że dawka Euthyroxu jest zbyt mała i TSH mam na poziomie 2,53. Ponadto, kiedy w listopadzie miałam piękne jajeczka tylko po lewej stronie, to panie pielęgniarki zapomniały zlecić wykonania jednego badania, bez którego nie mogłam podejść do Inseminacji. Strasznie mnie zraziła ta kliniki do siebie. :(
    Zaczęłam się zagłębiać w temat niepłodności męskiej i padła decyzja o zmianie kliniki na Angelius Provita. Męża udało mi się umówić do androloga na 8 kwietnia, niestety ja nie miałam tyle szczęścia i wizytę do dr Paligi mam wyznaczoną dopiero na 4 lipca. Koniecznie chciałam do niej, bo ma bardzo dobre opinie i podobno potrafi zdziałać cuda. Pogodziliśmy się z mężem z myślą o nasieniu dawcy. Teraz chcemy trafić do lekarza z powołania, który nie będzie nastawiony na zysk, a do naszego problemu podejdzie poważnie, a nie lekceważąco i z uśmieszkiem na twarzy.
    Stąd moje pytania: czy warto czekać tyle czasu na wizytę do doktor Paligi? A może polecicie jakiegoś innego lekarza? Jakie badania powinnam mieć zrobione "na świeżo" (wiem na pewno, że tarczycowe oraz prolaktynę, bo na to przyjmuję leki), ale jakie jeszcze? Moja teczka jest całkiem pokaźna i reszta badań jest wręcz książkowa.
    Jakie badania powinien zrobić mój mąż przed wizytą u androloga? Wiemy, że ma mieć na świeżo powtórzone badanie nasienia plus posiew, ale jakie badania z krwi? Chcemy powalczyć, mimo że jesteśmy pogodzeni z decyzją o nasieniu dawcy.
    Cześć ka też jeździłam do InviMed ale do Wrocławia trafiłam na takiego lekarza że nic nie mówił nic nie tłumaczył mimo że się staram kilka lat to jestem w tym temacie zielona 😞. A ta klinika ma super opinie i w rankingu sa bardzo wysoko.....(?). Kiedy dzwoniłaś do rejestracji? Długo trzeba czekać na wizytę ja mam ma 31 lipca też do Pani dr. P ale poczekam bo z opini widać że warto. U nas jest problem z mojej strony. I niedoczynność tarczycy Hashimoto pcos insulinoopornpsc 😞. Trzymam za Was kciuki 😀

Mighotka
  • Ewa89_89 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2020, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cichaa wrote:
    Ewa ale grube endo... Co to za lekarz że nie wie co to. Dziwne

No właśnie jak na mnie to wyjątkowo dziwne że tak urosło.
    A lekarz? Ach... Taki konował że szok...

08.2024 FET 8a❌
    06.2024 FET 8a❌
    04.2024 FET 4BA ❌
    12.2023 FET 3BB ❌

Walka od 2016
‹‹ 2156 2157 2158 2159 2160 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ