X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Angelius Provita- Katowice
Odpowiedz

Angelius Provita- Katowice

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    didik34 wrote:
    Kochane , doszłam już do siebie, mogę pisać :)
    Jestem w ciąży !! !!!!! Nie wierze w to jeszcze ale jestem!! Nie wiedziałam , ze można się cieszyć z krwiaka! To wszystko przez tego dziada !! Dziekuje Wam za słowa otuchy!! Jeja to te Wasze kciuki pomogły !! Normalnie ufff ...:)
    Didik34 ale się cieszę i z całego serca gratuluję! Trzymajcie się cieplutko!

didik34 lubi tę wiadomość

• KateHawke Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erl ja mam głupie wrażenie że jak zaraz się nie zabiorę za wszystko to przekichane bo Nat może zechcieć wyskoczyć szybciej. Torba już przygotowana, wózek czeka, łóżeczko poskłada eMek przy porodzie. Dwie suszarki ciuszków już wyprane a trzecia właśnie się suszy :D Zaczynam się dygać :P
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3be7a9d06bef.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb82ef329854.jpg

Erl, Yummymummy, Yoselyn82, Bejzi lubią tę wiadomość

08.05.2020 - II na teście 💕
    f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
    27 Styczeń 2018 - 18cs - ET
  • Erl Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata Sorowska, witam :) ja akurat w odpowiedzi na wątek o doświadczeniach z recepcją napisałam że mam same miłe doświadczenia i pewnie też nie jestem w takim odczuciu odosobniona, także tak jak napisała Kate opinie są różne. To forum to miejsce, gdzie możemy się swobodnie dzielić doświadczeniami, czasami na coś ponarzekamy albo krytycznie skomentujemy kogoś postawę, czasami nawet odnosimy wrażenie że osoba o której mowa czyta tu nasze wpisy, bo coś się zmienia na plus w tej osoby podejściu (no chyba że to zwykły przypadek, bo przecież każdy z nas ma swoje lepsze i gorsze dni). W każdym razie jeśli te nasze komentarze pozwalają coś poprawić albo sobie wyjaśnić (jak choćby wyjaśnienie z Twojej strony kwestii czytania wyników, na co zwróciły uwagę dziewczyny), to uważam to za dobry efekt tych wpisów. Anonimowość pozwala też nam być tu bardziej szczerymi i otwartymi w wyrażaniu wszystkich emocji. Mi osobiście nie przeszkadza że nasze forum czytają pracownicy kliniki, bo poza tym efektem który wspomniałam powyżej, mogą też zobaczyć jakie emocje kryją się za naszymi uśmiechami i czego być może nie ośmielamy się wyrazić wprost - a dzięki temu lepiej nas rozumieć... Choć może drodzy nasi lekarze, jeśli to czytacie, to nie ujawniajcie swojej cichej obecności tu, bo być może poskutkuje to tym że część z nas straci odwagę mówić wprost o swoich doświadczeniach z gabinetów (a potrzebujemy się nimi dzielić) - nie urażajcie się też naszymi komentarzami, jeśli niekiedy są krytyczne, bo to forum to właśnie to miejsce gdzie chcemy wyrażać nasze myśli i emocje tak, jak w danym momencie brzmią w naszych głowach i sercach. Jeśli natomiast zechcecie pochylić się nad czasem wypowiadanymi tu uwagami i być może w odpowiedzi na nie wprowadzić jakąś drobną zmianę (o ile uznacie to za zasadne), to pewnie spowoduje to tylko to, że jeszcze chętniej będziemy polecać innym Provitę :) Większość z nas tutaj klinikę wybrała świadomie, często z polecenia, co tu dużo ukrywać, część z nas przyszła do PROVITY za pozytywnymi opiniami o dwojgu wspaniałych specjalistów, którzy w niej pracują (choć i przecież o innych lekarzach z kliniki są pozytywne opinie wśród forumowiczek). My tu sobie czasami nazywamy ten wątek forum żywą reklamą kliniki, jesteśmy pacjentkami PROVITY i dzieląc się swoimi doświadczeniami przyciągamy do niej nowe Pacjentki, także moim zdaniem ogółem my tą naszą Provitę lubimy. A że czasem ponarzekamy albo coś skrytykujemy w takich czy innych emocjach, cóż... W małżeństwie też się przecież nie rzadko na coś złościmy (słusznie lub nie), o coś spieramy, ale to nie znaczy że od razu idziemy składać pozew rozwodowy. A jeśli te nasze uwagi mogą pomóc coś usprawnić w naszej współpracy albo sprawić że będzie jeszcze milej i mniej stresu we wzajemnych kontaktach, to taki efekt "inwigilacji" jest tylko na plus :) pozdrawiam personel Angeliusa :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 14:22

KateHawke, didik34, Kijuki, EmWu, sAnsa_28, Yummymummy, Nusieńka, sylvuś, Ewa1984, NieJa, Flowwer lubią tę wiadomość

XII 2017 IMSI => 22 I 2018 CRIO z EG 3-dn. Maluchów 8A i 6B => 8dpt II beta 11; 9dpt 23,4; 11dpt 79; 14dpt 357,2; 16dpt 918,1; 23dpt 8646; 25dpt ❤ ur. 17.10.2018
    ❄❄
    1 VI 2014 Aniołek [*]
  • KateHawke Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja w 100% popieram wpis Erl. Tylko mój kalafiorkowy mózg nie potrafił tego tak pięknie napisać :)

f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
  • Erl Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateHawke wrote:
    Erl ja mam głupie wrażenie że jak zaraz się nie zabiorę za wszystko to przekichane bo Nat może zechcieć wyskoczyć szybciej. Torba już przygotowana, wózek czeka, łóżeczko poskłada eMek przy porodzie. Dwie suszarki ciuszków już wyprane a trzecia właśnie się suszy :D Zaczynam się dygać :P
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3be7a9d06bef.jpg https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb82ef329854.jpg
    Kaaate :) ależ jesteś zorganizowana :) też już poprałam ubranka, torby (2) dziś dopakowałam, ale mój wózek wciąż czeka na przygotowanie - mamy używany, więc muszę go jakoś oporządzić. Mam podobnego pieska co Ty :) w zasadzie to wygląda niemal idento, tylko obszycie jest inną lamówką, więc chyba gdzie indziej zakupiony ;) Wczoraj byłam na wizycie i trochę się rozczarowałam, bo szyjka długa, zero rozwarcia, więc wszystkie te moje kłucia w szyjce i braxtony-hixy to bez związku z przygotowywaniem się do porodu, a ja to bym chciała już za 3-4 tygodnie, czyli jak tylko zegar wybije że ciąża jest donoszona :D bo teraz to tylko ten poród mam w głowie, a i w ciele coraz ciężej ;) Karolek wczoraj ważył wg pomiarów ok. 2600. Kolejną wizytę mam dopiero 27.09, chyba że nasilą mi się skurcze to mam przyjść wcześniej, ale lekarz ku mojemu rozczarowaniu ocenił że do tego 27go powinnam dotrzymać ;) weź tu dogódź ciężarnej ;) szyjka się skraca - źle, nie skraca się - też nie dobrze.
    Damy radę Kochana :)

XII 2017 IMSI => 22 I 2018 CRIO z EG 3-dn. Maluchów 8A i 6B => 8dpt II beta 11; 9dpt 23,4; 11dpt 79; 14dpt 357,2; 16dpt 918,1; 23dpt 8646; 25dpt ❤ ur. 17.10.2018
    ❄❄
    1 VI 2014 Aniołek [*]
  • njut Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Agatko, ja też nie mam nic przeciwko takiej "inwigilacji" :)
    Dziewczyny a my też pewnie nie zawsze jesteśmy supermiłe i tłumaczymy to hormonami ;) Choć ja nie miałam jeszcze takiej sytuacji w Provicie. No nie biorę pod uwagę rozmowy z embriolog, bo tą odpłakałam po rozłączeniu się.

KateHawke, Erl lubią tę wiadomość

STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • njut Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinka bierz pod uwagę historie dziewczyn, kiedy ostatni zarodek dawał ciążę. I to ten najsłabszy.
    A Wy macie jeszcze drugi i 2 procedury w zanadrzu. Będzie dobrze, nie stresuj gościa... albo gośćiówy ;)

didik34, Martinka, Bejzi lubią tę wiadomość

STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • KateHawke Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Erl wrote:
    Kaaate :) ależ jesteś zorganizowana :) też już poprałam ubranka, torby (2) dziś dopakowałam, ale mój wózek wciąż czeka na przygotowanie - mamy używany, więc muszę go jakoś oporządzić. Mam podobnego pieska co Ty :) w zasadzie to wygląda niemal idento, tylko obszycie jest inną lamówką, więc chyba gdzie indziej zakupiony ;) Wczoraj byłam na wizycie i trochę się rozczarowałam, bo szyjka długa, zero rozwarcia, więc wszystkie te moje kłucia w szyjce i braxtony-hixy to bez związku z przygotowywaniem się do porodu, a ja to bym chciała już za 3-4 tygodnie, czyli jak tylko zegar wybije że ciąża jest donoszona :D bo teraz to tylko ten poród mam w głowie, a i w ciele coraz ciężej ;) Karolek wczoraj ważył wg pomiarów ok. 2600. Kolejną wizytę mam dopiero 27.09, chyba że nasilą mi się skurcze to mam przyjść wcześniej, ale lekarz ku mojemu rozczarowaniu ocenił że do tego 27go powinnam dotrzymać ;) weź tu dogódź ciężarnej ;) szyjka się skraca - źle, nie skraca się - też nie dobrze.
    Damy radę Kochana :)
    Zorganizowana? No co ty :D do wczoraj byłam w lesie z tymi ciuchami. A torba owszem spakowana - ale nie mieści się do niej 1/3 rzeczy które każą zabrać. Musiałyby być dwie i to tylko dla mnie bo torba Mat jest malutka i nie muszę do niej nic pakować prócz pampersów, chusteczek, kremu do pupy i ciuchów na wyjście. A ja torby jak na wakacje :P
    U mnie wizyta w czwartek - jestem mega ciekawa co tam się dzieje u mnie.

f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2018, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martinka wrote:
    Dziękuję dziewczyny za miłe słowa. Na dziś melisa i dobra książka, bo nie mogę się przecież stresować, to wcale nie pomoże.
    Martinka wiem, ze pewnie się uśmiechniesz pod nosem jak napisze, ze masz się nie denerwować, bo jeszcze wczoraj umierałam ze strachu.... ale kochana to się udaje i Tobie tez się uda :*

• Alicja_Slask Przyjaciółka

Wysłany: 4 września 2018, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja_Slask wrote:
    Moje badania:
    1-2 dni po owulacji:
    AMH 0.16
    Tsh 3.2
    Fsh 6.08
    Lh 12.82
    Estradiol 37.78
    Progesteron 1.86
    Prolaktyna 21.79
    Homocysteina 14.74
    Anty-tpo 10.40
    Anty-tg 263.8
    Witamina D 31.2

7 dni po powyższych wynikach (faza bezplodna przed okresem)
    Estradiol 88.14
    Progesteron 16.6

Drugi dzien okresu
    Fsh 6.9
    Lh 6.03
    Estradiol 42.22
    Prolaktyna 12.97

Po tych wynikach miałam na czczo zdrobic:
    TSH 2.3
    Ft3 2.9
    Ft4 1.3

Jest ktoś w stanie coś więcej się wypowiedzieć? Decyzja o Invitro KD jest pochopna? Zmienić lekarza?

Dodatkowo powtórzyłam dzisiaj wynik AMH w innym laboratorium i wyszedł 0.4.

Teraz to mam znów totalny mętlik w głowie jakie decyJe podjąć...

• KateHawke Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja_Slask wrote:
    Jest ktoś w stanie coś więcej się wypowiedzieć? Decyzja o Invitro KD jest pochopna? Zmienić lekarza?

Dodatkowo powtórzyłam dzisiaj wynik AMH w innym laboratorium i wyszedł 0.4.

Teraz to mam znów totalny mętlik w głowie jakie decyJe podjąć...
    Nie wiem czy czytałaś wczorajsze posty. Ja i Erl na pewno doradzamy najpierw diagnostykę i przede wszystkim zbicie homocysteiny bo ona utrudnia zagnieżdżanie zarodka.

f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
  • Quczi Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Agato myślę że dobrze że czytacie to forum bo poznajecie nasze odczucia i obawy. To także dla Was (Bo nie wiem czy więcej Pań tu jest) jakieś doświadczenie i spojrzenie na druga stronę mocy :) uważam że recepcja jest bardzo ważna jeżeli chodzi o nasze problemy bo często szukamy jakiegoś oparcia nie tylko w.lekarzu ale w miłym słowie geście itd.

bl9ch371t8hhoupo.png
    8lat starań, zmiana lekarza prowadzącego
    Serafin Clinic skierowanie na in vitro
    Provita in vitro pierwsza próba udana, ciąża mnoga - dr Serafin
    Ciaza bliźniacza bez problemów

Wysłany: 4 września 2018, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateHawke wrote:
    Nie wiem czy czytałaś wczorajsze posty. Ja i Erl na pewno doradzamy najpierw diagnostykę i przede wszystkim zbicie homocysteiny bo ona utrudnia zagnieżdżanie zarodka.

Oczywiście że czytałam. Ale mialam nadzieję że ktos się jeszcze wypowie :-)

Spisze sobie wszystkie Wasze argumenty i sugestie i przedstawię je lekarzowi. Zobaczymy co powie bo aktualnie nie widział sensu jakiej głębszej analizy i diagnostyka. Z tak niski amh nic się nie zrobi i go nie jesteśmy w stanie poprawić.
    Też ciekawi mnie ze raz wynik był 0.16 a raz 0.4. Któres laboratorium popełnili błąd ale ciekawe które...

• KateHawke Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja_Slask wrote:
    Oczywiście że czytałam. Ale mialam nadzieję że ktos się jeszcze wypowie :-)

Spisze sobie wszystkie Wasze argumenty i sugestie i przedstawię je lekarzowi. Zobaczymy co powie bo aktualnie nie widział sensu jakiej głębszej analizy i diagnostyka. Z tak niski amh nic się nie zrobi i go nie jesteśmy w stanie poprawić.
    Też ciekawi mnie ze raz wynik był 0.16 a raz 0.4. Któres laboratorium popełnili błąd ale ciekawe które...
    A to oki :) ogólnie ivf przy 0,4 już lepiej rokuje z komórkami więc może po tym wyniku lekarz coś ci doradzi ale zasugeruj może zejście z homocysteiny bo prawidłowy wynik to poniżej 10. I zrób badanie kwasu foliowego bo on się wiąże z homocysteiną. Pakiet mutacji na trombofilię z TestDNA też polecam bo jak co to heparyna od transferu będzie zalecona. Absolutnie nie chcę się wbijać w kompetencje lekarza bo pewnie wie jak to wygląda ze stymulacją przy takim AMH ale szybki transfer nawet KD nie ma sensu jeśli będziesz miała spaprane wyniki rzutujące na zagnieżdżanie. Szkoda kasy i zarodeczków.

f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
  • KateHawke Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny ktoś nam z forum ucieka bo strony się kurczą. Godzinę temu pisałam na 457 stronie a teraz jest 454...

f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png

Wysłany: 4 września 2018, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateHawke wrote:
    A to oki :) ogólnie ivf przy 0,4 już lepiej rokuje z komórkami więc może po tym wyniku lekarz coś ci doradzi ale zasugeruj może zejście z homocysteiny bo prawidłowy wynik to poniżej 10. I zrób badanie kwasu foliowego bo on się wiąże z homocysteiną. Pakiet mutacji na trombofilię z TestDNA też polecam bo jak co to heparyna od transferu będzie zalecona. Absolutnie nie chcę się wbijać w kompetencje lekarza bo pewnie wie jak to wygląda ze stymulacją przy takim AMH ale szybki transfer nawet KD nie ma sensu jeśli będziesz miała spaprane wyniki rzutujące na zagnieżdżanie. Szkoda kasy i zarodeczków.

Na kwas foliowy pójdę jutro bo z tego co czytam jest na czczo więc dzisiaj już nie da rady.
    A żeby zejść z tej homocysteiny to porostu więcej kwasu foliowego brać do czasu wizyty u lekarza? (mam ja za tydzień).

• KateHawke Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alicja_Slask wrote:
    Na kwas foliowy pójdę jutro bo z tego co czytam jest na czczo więc dzisiaj już nie da rady.
    A żeby zejść z tej homocysteiny to porostu więcej kwasu foliowego brać do czasu wizyty u lekarza? (mam ja za tydzień).
    Do zbicia homocysteiny można brac takie specjalne tabletki tylko nazwy nie pamiętam... A do tego czasu kwas foliowy jak najbardziej ale tylko w formie metylowanej. Ja akurat biorę ze Swansona 400mcg. Nie bierz zwykłego kwasu bo jeszcze podwyższy ci wynik.

f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
  • Quczi Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dr Serafin zbil mi Homocysteine z 15 do 7 więc poczekaj do wizyty
    Mi Homocysteina nie przeszkodziła w zagniezdzeniu dwóch zarodków!!! Miałam wysoka i się ładnie przyjęły zarodki :)

KateHawke lubi tę wiadomość

bl9ch371t8hhoupo.png
    8lat starań, zmiana lekarza prowadzącego
    Serafin Clinic skierowanie na in vitro
    Provita in vitro pierwsza próba udana, ciąża mnoga - dr Serafin
    Ciaza bliźniacza bez problemów
  • KateHawke Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Quczi wrote:
    Dr Serafin zbil mi Homocysteine z 15 do 7 więc poczekaj do wizyty
    Mi Homocysteina nie przeszkodziła w zagniezdzeniu dwóch zarodków!!! Miałam wysoka i się ładnie przyjęły zarodki :)
    Ooo widzisz! A wszyscy cały czas mówią że utrudnia zagnieżdżanie.

f2wl2n0auw5gzezn.png
    9f7jtv73nku3ge5t.png
  • Erl Autorytet

Wysłany: 4 września 2018, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KateHawke wrote:
    Kurde dziewczyny ktoś nam z forum ucieka bo strony się kurczą. Godzinę temu pisałam na 457 stronie a teraz jest 454...
    Też na to zwróciłam uwagę... Szkoda bardzo :( skoro zniknęło parę stron postów to ktoś, kogo będzie szczególnie brakować..

Kate, koniecznie daj znać jakie wieści po czwartkowej wizycie :) robiłaś może ostatnio morfologię? Mi płytki krwi spadły na 145 przez neoparine, zastanawiam się czy to nie zbyt nisko, bo tendencja ogółem spadkowa w każdym kolejnym badaniu. Lekarz nie skomentował tego w żaden sposób, ale wizytę miałam grubo po 22 (pierwszy dzień w pracy po urlopie), lekarz był zmęczony i ja też więc nie rozwijaliśmy się za bardzo w rozmowie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 16:38

❄❄
    1 VI 2014 Aniołek [*]
‹‹ 452 453 454 455 456 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ