X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Artvimed Kraków In Vitro
Odpowiedz

Artvimed Kraków In Vitro

Oceń ten wątek:
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę, Ania, ale to chyba oznacza, że nie wiadomo jak to będzie jutro, tak?
    Trzymam kciuki!

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    Kurczę, Ania, ale to chyba oznacza, że nie wiadomo jak to będzie jutro, tak?
    Trzymam kciuki!
    nic nie mowila ze jeszcze jutro beda dzwonic tylko ze mamy byc na 12 . bo sie pieknie dzieli tylko ta fragmentacja.

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    nic nie mowila ze jeszcze jutro beda dzwonic tylko ze mamy byc na 12 . bo sie pieknie dzieli tylko ta fragmentacja.
    yhym. to mogłaby wytłumaczyć człowiekowi co to oznacza i z czym się wiąże. eh.
    no to nic- pozostało czekać na 12stą aby trzymać kciuki i czekać na twój raport po :)

c5e015d88e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to znalazlam :Jak klasyfikuje się zarodki? Co konkretnie oznaczają określenia 2A, 4B itp? Co sprawia, że dany zarodek jest klasyfikowany w danej klasie?
    Zarodki klasyfikuje się w zależności od stadia ich rozwoju. Pomiędzy 1 a 3 dobą rozwoju liczy się ilość komórek tworzących zarodek. Stąd w ocenie embriologicznej pojawiają się na początku cyfry np. 2B oznacza, że zarodek ma dwie komórki. Natomiast litery, które pojawiają się tuż za cyfrą oznaczają wielkość fragmentacji komórek tworzących zarodek. W przypadku litery A nie stwierdza się fragmentacji lub nie przekracza ona 10% objętości zarodka, w przypadku B fragmentacja zajmuje do 20% objętości zarodka, C do 50%, D więcej niż 50%. W różnych ośrodkach w naszym kraju mogą być te kryteria różne. Ponadto bierze się pod uwagę czy blastomery są podobnej wielkości, jak wygląda cytoplazma (np.: jednorodna, ciemna, ziarnista, zawierająca wakuole), ile jąder jest widocznych w blastomerach.

Czy można określić różnice w szansach na ciążę z zarodków sklasyfikowanych w różnych klasach?
    Teoretycznie powinna istnieć taka możliwość. W praktyce ocena morfologiczna nie zawsze pokrywa się z wynikami klinicznymi. Czasami jest tak, że transfer najlepszych morfologicznie zarodków nie przynosi ciąży, a transfer zarodków bardzo nisko ocenionych embriologicznie daje ciąże. Tak więc, ocena morfologiczna jest metodą dającą tylko częściową odpowiedź na pytanie o szanse uzyskania ciąży.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to Aniu pozostaje wierzyć w twojego malucha <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:

Julita: jakie badania miałaś do zrobienia? Bo mi zlecił tylko morfologie i mocz i cytomegalia

To u mnie zaszalał:
    morfologia, mocz, glukoza, różyczka, toxoplasmoza, cytomegalia, hcv, wr, hbs, hiv, no i grupa krwii

wszystkie wyniki mam już w karcie ciąży wpisane

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ooo masakra,sporo tego :) u mnie powiedzial ze wyniki z ivf mu wystarcza, ew toxo bedziemy powtarzac w zwiazku z tym ze nie mialam kontaktu z choroba, ale przede wszystkim kazal uwazac - czyt. nie jesc surowego miesa, ryb, myc bardzo dokladnie owoce warzywa takie tam.
    glukoza- mmmm ale na czczo tylko? ja 2 razy robilam krzywa cukrowa i insulinowa i jak pomysle o piciu tej glukozy - strasznie to znioslam

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loniu, Aniu trzymam kciuki za Wasze maluchy. Żeby wszystko było dobrze i myśl o kolejnej procedurze poszła w zapomnienie. No chyba że będzie mowa o rodzeństwie :)

Mam pytanie. Bo jutro mój sądny dzień. Czy fartuch do punkcji jest przeswitujacy czy z takiego materiału jak słynna spódnica w granacie? Właśnie myślę co jutro za "kreacje" włożyć.

Jeszcze rano do lekarza rodzinnego idę prosić o 4 dni zwolnienia. Mam nadzieję że nie będzie z tym problemu. .

Lonia lubi tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola: z tego co pamietam to materiał taki jak spodnica, ale to i tak rozbierasz sie od pasa w dol plus stanik w pokoju obok i odrazu wchodzisz na sale :) mysle i przed i po nie bedziesz sie przejmowac czy cos ci widac:D ja stanika juz wcale nie założyłam
    Ja bym postawiła na cos wygodnego, dłuższego i pod szyja tez nic nie mozesz miec wiec golf odpada no i wygodne spodnie nie slim fit super skinny bo może cię brzuch bolec poźniej - mnie bolał bardzooo
    edit: ja mialam koszulke/bluzke bawelniana taka z rekawem 3/4 - troszkę dłuższą i spodnie elastyczne :D
    no i mozesz wziasc cos rozpinanego bo niektorym zimno po punkcji - widzialam dziewczyny w kurtkach siedzace ;) a rozpinane zeby lepiej sie zakladalo bo kroplówke bedziesz miala po punkcji.
    ja zabralam czysta bielizne, zostawilam na widoku bo zaraz po pani pilegniarka mnie ubrala:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 18:34

ComeToMeBaby lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja to z wrażenia zapomiałam rozpiac stanika(bo kazali tylko rozpiac) a gatki tez juz miała na tylek naciągnięte jak sie obudziłam :P
    wogule jak sie rozbudzałam i zobaczyłam meza to zaczełam wyc :P taka reakcja na schodzaca narkoze;)

• Lola79 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli tunika i czarne legginsy, Do tego kamizelka puchowa może być? Chciałabym juz to mieć zar sobą. To chyba najgorsza część programu. To będzie moja 1 narkoza. Stracht się bać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 19:12

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Czyli tunika i czarne legginsy, Do tego kamizelka puchowa może być? Chciałabym juz to mieć zar sobą. To chyba najgorsza część programu. To będzie moja 1 narkoza. Stracht się bać.
    Kochana dla mnie to tez była pierwsza w zyciu narkoza, pierwszy wenflon, dlatego ja chyba bardziej byłam ciekawa tego wszystkiego niz przerazona, za to moj maz przezywal to bardzo jak poszłam. Uwierz mi ze punkcja to pikus przy tym co psychicznie przechodzi sie podczas oczekwania na zaplodnienie, rozwój , dla mnie stymulacja i punkcja to nic w porownaniu z tym co sie przezywa , czeka sie od telefonu do telefonu itd.

• szurusiowa Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja podziwiam naszych panów jak oni po tej punkcji naszej i w tej całej zaistniałej sytuacji potrafią w pokoju zwierzeń się "wyłączyć" na chwile i zrobić swoje :-P

ewlinaaa85, ewa84, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

dqprdf9ht0yzzy3d.png
  • Torunianka Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Popieram, że punkcja to najgorsza część programu. Przynajmniej u mnie bo źle to zniosłam.. A tu już nie długo kolejna..

ewa84 lubi tę wiadomość

• Lola79 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szurusiowa wrote:
    Ja podziwiam naszych panów jak oni po tej punkcji naszej i w tej całej zaistniałej sytuacji potrafią w pokoju zwierzeń się "wyłączyć" na chwile i zrobić swoje :-P
    Przy takiej terapii odstawiennej i stresie który mają przy nas może na chwilę jest im dobrze :-D buahaha

ewa84, ComeToMeBaby, szurusiowa lubią tę wiadomość

• Lola79 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    Kochana dla mnie to tez była pierwsza w zyciu narkoza, pierwszy wenflon, dlatego ja chyba bardziej byłam ciekawa tego wszystkiego niz przerazona, za to moj maz przezywal to bardzo jak poszłam. Uwierz mi ze punkcja to pikus przy tym co psychicznie przechodzi sie podczas oczekwania na zaplodnienie, rozwój , dla mnie stymulacja i punkcja to nic w porownaniu z tym co sie przezywa , czeka sie od telefonu do telefonu itd.
    Muszę Cię zmartwić. To dopiero początek. Potem każda wizyta będzie się wiązała ze strachem. Czy dziecko się dobrze rozwija, czy serce bije. Czy nie ma wad itp. .

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania1986 wrote:
    ja to z wrażenia zapomiałam rozpiac stanika(bo kazali tylko rozpiac) a gatki tez juz miała na tylek naciągnięte jak sie obudziłam :P
    wogule jak sie rozbudzałam i zobaczyłam meza to zaczełam wyc :P taka reakcja na schodzaca narkoze;)
    A gdzie ty tego męża W OGÓLE widziałaś? Przecież chyba nie na sali zabiegowej. To cie na śpiocha wieźli do wybudzeniówki? Nie rozumiem.

c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie kurtki? Kurtkę to się zostawia na wieszaku hyhy mnie telepało z zimna po wybudzeniu i mi położna przyniosła kołdrę. Grubą. Cieplutką. Ale i tak trochę to trwało i cała kroplówka zleciała zanim doszłam do siebie.

P.s. Na czas punkcji założyłam skarpetki. Zgodnie z zaleceniami w materiałach klinikowych. Bo ja zmarźluch jestem.

c5e015d88e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2016, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    A gdzie ty tego męża W OGÓLE widziałaś? Przecież chyba nie na sali zabiegowej. To cie na śpiocha wieźli do wybudzeniówki? Nie rozumiem.
    Wybudzeniowka byla zajęta i ze nie bylo juz punkcji po mojej to zostawili mnie na sali zabiegowej z samolotu zrobili łóżko ;) i moj mezu przyszedl właśnie na zabiegowa

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2016, 19:56

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    Jakie kurtki? Kurtkę to się zostawia na wieszaku hyhy mnie telepało z zimna po wybudzeniu i mi położna przyniosła kołdrę. Grubą. Cieplutką. Ale i tak trochę to trwało i cała kroplówka zleciała zanim doszłam do siebie.

P.s. Na czas punkcji założyłam skarpetki. Zgodnie z zaleceniami w materiałach klinikowych. Bo ja zmarźluch jestem.

Jak ja mialam punkcje to bylo ich z 6 conajmniej, jak nie wiecej, wiec po obudzeniu do wyrka z kolderka mnie zaprowadzili, po 20 min na kozetke do gabinetu i tam dopiero meza zaprosili ;) pozniej jeszcze raz przechodzilam do tego punktu gdzie krew pobieraja:p - co 20 min zmiana klimatu ;p
    tyle ze ja pamietam juz doskonale podróz z sali zabiegowej do lozka z kolderka, bylam calkowicie przytomna od momentu jak mnie obudzili i tylko o znieczulenie zebralam:p noo dobra najierw musialam opowiedziec anastezjologowi o swoim snie ale jak skonczylam odrazu zrozumialam ze głupoty robię...
    i te juz po lezakowaniach dziewczyny siedzialy w kurtkach w poczekalni :P

a mi goraco było ;p

szurusiowa, ComeToMeBaby lubią tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
‹‹ 308 309 310 311 312 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ