X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Artvimed Kraków In Vitro
Odpowiedz

Artvimed Kraków In Vitro

Oceń ten wątek:
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie. Przecież termin punkcji czy transferu mogą wypaść w święta lub sylwestra ;)

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Dziewczyny w przypadku konieczność In Vitro w powodu czynnika męskiego (ostra oligospermia) ja chyba zaświadczeń żadnych mieć nie muszę? Nie leczymy się rok bo tu nie ma opcji wyleczenia. A o chorobie dowiedzieliśmy się w marcu po 1 badaniach nasienia. Kolejne 3 to tylko potwierdziły. Urolog i endokrynolog nie dali żadnej szansy na naturalne poczęcie.

ze strony Artvimedu:
    Bezwzględne wskazania (BEZ WZGLĘDU NA CZAS TRWANIA NIEPŁODNOŚCI):
    czynnik męski - koncentracja plemników < 1 mln/ml

Wskazania do leczenia w programie refundowanym, ZALEŻNIE od wieku pacjentki i czasu trwania niepłodności:

masz 36 lat, więc:

Czynnik męski:
    - azoospermia, bez względu na czas trwania niepłodności - program IVF-ICSI z TESE lub PESE
    - koncentracja plemników 1-3 mln/ml po 6 m-cach trwania niepłodności jeżeli partnerka = lub > 35 rż - program IVF-ICSI
    - koncentracja 3-15 mln/ml po 12 m-cach niepłodności, jeżeli partnerka = lub > 35 rż - program IVF-ICSI

kwalifikacja może nastąpić wcześniej o ile obecne są dodatkowe czynniki ryzyka w postaci nieprawidłowej morfologii nasienia, ograniczonej żywotności lub nieprawidłowego ruchu plemników

Kometowy Kosmita- lądowanie 21.10.2016 :-)
    c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewlinaaa85 wrote:
    No to zaczynamy w grudniu :) jestem w szoku teraz zostało czekać na @ mam puregon i cetrotide
    super! :) to będziemy podobnie z terminami działać :) mi jakoś 6dc wypadnie koło 10.12.

ewlinaaa85 lubi tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torunianka wrote:
    ewlinaaa85 Super Gratuluje :)
    Wszyscy dostali puregon tylko ja Fostimon hymm..
    nie prawda. jeszcze dostałyśmy menopury :P

Vanili, Torunianka, Julita76, ewa84, ewlinaaa85 lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewlinaaa85 wrote:
    Też się nad tym zastanawiam bo @ mam dostać między 5 a 9 grudnia więc sama jestem ciekawa jak to się potoczy bo pewnie na ten okres świąteczny się załapię :)
    no ja też. Całe szczęście że mąż ma rodzinę w Krakowie i akurat jesteśmy zaproszeni na święta...

c5e015d88e.png
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja się pytam gdzie Julita?
    już wieczór a raportu nie ma.
    no hellooooou! tu się czeka! ;)

Julita76, ewlinaaa85 lubią tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ComeToMeBaby wrote:
    ze strony Artvimedu:
    Bezwzględne wskazania (BEZ WZGLĘDU NA CZAS TRWANIA NIEPŁODNOŚCI):
    czynnik męski - koncentracja plemników < 1 mln/ml

Wskazania do leczenia w programie refundowanym, ZALEŻNIE od wieku pacjentki i czasu trwania niepłodności:

masz 36 lat, więc:

Czynnik męski:
    - azoospermia, bez względu na czas trwania niepłodności - program IVF-ICSI z TESE lub PESE
    - koncentracja plemników 1-3 mln/ml po 6 m-cach trwania niepłodności jeżeli partnerka = lub > 35 rż - program IVF-ICSI
    - koncentracja 3-15 mln/ml po 12 m-cach niepłodności, jeżeli partnerka = lub > 35 rż - program IVF-ICSI

kwalifikacja może nastąpić wcześniej o ile obecne są dodatkowe czynniki ryzyka w postaci nieprawidłowej morfologii nasienia, ograniczonej żywotności lub nieprawidłowego ruchu plemników

Tak tak wiem. U nas wyniki od 0,5 do max 1,8 mln plemników wiec strasznie kiepsko... na szczęście morfologia w miarę. Oligospermia to jedna z kilku zaburzeń mojego Z. Do tego niskie AMH 1,3 i wiek mój. Pod górkę jak to mój lekarz powiedział.

• Vanili Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    Tak tak wiem. U nas wyniki od 0,5 do max 1,8 mln plemników wiec strasznie kiepsko... na szczęście morfologia w miarę. Oligospermia to jedna z kilku zaburzeń mojego Z. Do tego niskie AMH 1,3 i wiek mój. Pod górkę jak to mój lekarz powiedział.
    Lola 79 a faszerujesz go czymś?

Mój pierwsze badanie mial 500 tys, potem w kolejnych bylo ok 2-3mln.
    przez ostatni rok karmilam go selenem, sokiem z granatu, chwile androvit bral, nawet CLO dostal no i day by day orzechy brazylijskie i w skali roku poprawilo sie na 7 mln i mogliśmy podejsc do inseminacji. .. chociaż to i tak nam nie pomogło :/

mhsvi09kqjxi6wyb.png
    18.11/ 28.11/ 03.12/ 06.12 --> 08.12 [12/8 szt] -->13.12 [ 6/6 szt] / 14.12 mamy 4 śnieżynki ♥
    BHCG: 3dpt - 1,6 / 5dpt- 12 / 8dpt - 90 / 10dpt - 242 / 15dpt - 1874 / 23dpt - 13653
  • ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lola79 wrote:
    to na azoospermię się nie łapiecie (ale to w zasadzie lepiej...) ale łapiecie się na "- koncentracja plemników 1-3 mln/ml po 6 m-cach trwania niepłodności jeżeli partnerka = lub > 35 rż - program IVF-ICSI".
    A pisałaś że wyniki nasienia macie od marca, więc spokojnie łapiecie się na minimum 6 miesięcy. Głowa do góry- będzie dobrze.

edit: czy ty nie napisałaś w podpisie, że warunki spełnione i brakuje wam tylko FSH? :P bo widzisz, że warunki spełniacie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 18:36

Lola79 lubi tę wiadomość

c5e015d88e.png
  • Lola79 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łyka witaminy. Miał zastrzyki gonadotropiny. Teraz testosteron. Niestety na niedoczynność gonad wiele nie pomoże... inseminacja w naszym wypadku mija się z celem. Cudem z 0,5 wzrosło na 1,8 mln. .

• Lola79 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warunki spełniamy tak. Jeśli moje FSH będzie na dobrym poziomie. Bo ze strony męskiej jak tjnajbardziej.

tak z ciekawości jakie miałyscie FSH? Ja jutro jadę bo akurat 3dc. I wynik będzie po południu. Jeśli wyjdzie zay wysoki to zostanie mi prywatna procedura...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 listopada 2015, 18:49

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FSH 8,37 mlU/ml (normy: faza folikularna 3,85-8,78)
    FSH 5,82 (reszta jak wyżej).

w sumie tylko dwa razy badałam, ale to 8,37 miałam sprzed niecałych 3 miesięcy, więc przeszło.

c5e015d88e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór, dopiero dotarłam do domu. W klinice młyn, wizyta spóźniona o ok. godzinę, a i powrót też pozostawia wiele do życzenia w piątkowe popołudnie :(

No więc tak... tak samo jak Kayaa mam przesunięcie terminów, jajców lekarz naliczył 8 ale z tego tylko 2 takie już idealne 20 i 21 mm, reszta niestety musi podgonić jeszcze, wiec kolejne trzy dni menopuru i cetrotidu przede mną, w niedzielę kolejne podglądanie, miejmy nadzieję że już ostatnie, to we wtorek wtedy punkcja...no i tak jak u Kayi zmiana daty transferu, będzie nie trzydniowych zarodków ale pięciodniowych blastek wstępny termin kolejna niedziela

ComeToMeBaby, ewlinaaa85 lubią tę wiadomość

• Lola79 Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ważne chyba żeby się w normie zmieścić. Ja robiłam 1,5 r temu ale nie umiem znaleźć wyniku. W sumie to i tak nieaktualne. A jutro będzie świeżyzna.

ComeToMeBaby lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelinka gratuluję kwalifikacji :) brawo, czyli wszystkie się dostałyśmy, mamy naprawdę szczęśliwy watek ;)

Co do ucha, to zakupiłam krople przeciwbólowe i przeciwzapalne i zakrapiałam, dodatkowo wtykałam do wnętrza uch gazik. No i ogrzewałam, a że nie bardzo było czym, to przykładałam kubek z ciepłą herbatą ;)
    Te krople wkrapiałam do ucha więcej raz niż pisało, momentami aż szczypało, ale twarda byłam i do laryngologa trafiłam już z lżejszym stanem, a i tak orzekł ostry stan zapalny :( a co Ci się kochana przyplątało???

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Torunianka wrote:
    Jak byś nie dostała zaświadczenia to daj znać. Pomogę :)

I o to chodzi, trzeba się wspierać...bo jak nie my to kto? ;)

Torunianka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acha i jeszcze jedno dziewczyny, jeśli któraś jeszcze nie wykupiła leków, to śmigać i szukać bo pojawił się problem z cetrotidem, brakuje go na hurtowniach, trochę się dzisiaj naszukałam, ale mam; oby tylko nie było kolejnej recepty, bo może być klops ;)

ComeToMeBaby, ewa84 lubią tę wiadomość

• ComeToMeBaby Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julita76 wrote:
    Acha i jeszcze jedno dziewczyny, jeśli któraś jeszcze nie wykupiła leków, to śmigać i szukać bo pojawił się problem z cetrotidem, brakuje go na hurtowniach, trochę się dzisiaj naszukałam, ale mam; oby tylko nie było kolejnej recepty, bo może być klops ;)
    o kurdę, dobrze że mówisz

c5e015d88e.png
  • Torunianka Autorytet

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie dostałam odpowiedz od dr. Ch na temat tej mojej torbieli i okazało się, że ona nie będzie miała żadnego znaczenia na całą procedure :) Jeden problem mniej :)

ComeToMeBaby, ewlinaaa85 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 listopada 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To bardzo dobra wiadomość Torunianka :)

ComeToMeBaby, Torunianka, ewlinaaa85 lubią tę wiadomość

‹‹ 42 43 44 45 46 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ