Forum Starając się z pomocą medyczną Badania hormonalne
Odpowiedz

Badania hormonalne

Oceń ten wątek:
  • Magda_88 Nowa
    Postów: 2 0

    Wysłany: 13 lutego 2013, 16:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odebrałam dzisiaj wyniki prolaktyny:
    *na czczo: 10,45 ng/ml
    *po obciążeniu: 246,95 ng/ml.

    Ponad 23 razy więcej...

  • sylwiunia Autorytet
    Postów: 893 315

    Wysłany: 7 marca 2013, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam zrobić badania progesteronu i estradiolu w fazie po owulacyjnej w 5, 7 i 9 dniu po koku temp lub zaniku śluzu. przy czym estradiol w 7 dniu fl

    "Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

    6es3onyx9001zu66.png
  • AniaKicia87 Koleżanka
    Postów: 42 30

    Wysłany: 9 marca 2013, 17:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Jestem tu nowa. Staramy się z mężem o dziecko od ponad roku. Drugi cykl z mierzeniem temperatury. To mój debiut na Ovufriend.
    Jako, że mam troszkę krótką fazę lutealną - postanowiłam zbadać sobie progesteron. I...no właśnie dziś odebrałam wyniki. Mogłabym prosić Was o pomoc w interpretacji>? Wynik 10,1 ng/ml. Otrzymałam też wartości referencyjne... faza lutealna : 0,72-17,8. Poniżej wartości referencyjne dla kobiet ciężarnych : I trymestr 9,3-33,2 ng/ml ?? Czy to możliwe, że nam się udało :( Nie chce się rozczarować. Dzisiaj 26 dc, ale temp spada. Proszę o pomoc w interpretacji.

    Warto mieć marzenia...doczekać ich spełnienia :)
  • ania_mr Autorytet
    Postów: 904 688

    Wysłany: 5 kwietnia 2013, 20:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki hormonalne:
    LH-6,35
    FSH-4,94,
    estradiol-22,25
    na testosteron - wolny muszę czekać 7 dni roboczych
    więc na razie nie wiem czy są dobre czy nie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 kwietnia 2013, 20:32

    relgh371tnvgf6k5.png77d19a1547e45cc4.png
  • JUSTEK132 Nowa
    Postów: 1 0

    Wysłany: 5 maja 2013, 11:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    WITAM DZIEWCZYNY JA DOPIERO ZACZYNAM WALKE Z HORMONAMI JUTRO PIERWSZE BADANIA , TROCHE SIE OBAWIAM JAKIE WYNIKI BEDA WYCHODZILY

    JUSTEK
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 maja 2013, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny ja tu jestem mocno początkująca więc pomóżcie mi w interepretacji
    jak na razie dostałam skierowanie na badanie fsh i lh i powiem szczerze, że nie wiem co myśleć
    w 2 dniu cyklu:
    fsh - 10,36,
    lh - 6,12
    martwi mnie szczególnie to fsh, bo wydaje mi się, ze pomimo, iż w normie się mieści, to jest za wysokie i wyczytyłam gdześ, ze świadczy o obniżonej rezerwie jajnikowej...:( trochę mnie to załamało, bo mam dopiero 28 lat..
    i jak jest z tym stosunkiem lh do fsh?

  • madeline Znajoma
    Postów: 24 2

    Wysłany: 7 sierpnia 2013, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 4 dc zrobiłam badania:
    Prolaktyna 17,37 ng/ml
    Estriadol 50 pg/ml
    LH 2,40 mIU/ml
    FSH 4,66 mIU/ml
    Testosteron 47,52 ng/ml

    Chyba LH i FSH mam trochę niskie, prawda ? Można te wyniki łatwo i w miarę szybko poprawić, czy czeka mnie raczej długie leczenie ?
    Nie wiem czy ewentualne leki bierze się od początku cyklu, od środka czy jak. Wizytę do doktora mam dopiero na poniedziałek, czyli 9 dc. Pewnie w tym cyklu już nic się nie da poprawić :(

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 24 sierpnia 2013, 12:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam. Ja wczoraj byłam u lekarza w 15 dniu cyklu z wynikami z 12 dc. Lekarz stwierdził że są trochę rozchwiane. A na monitorze stwierdził że jest ślad po owulacji ale nie wie czy z tego miesiąca czy z poprzedniego... dziwne ? Moje wyniki są z 12 dc bo chciałam sprawdzić czy jest lub będzie owulacja . A od lekarza się nic nie dowiedziałam...
    Lh 65 mlu/ml
    Fsh 12.4 mIU/ml (Wszystko jest niby w normie w fazie owulacji)
    Esradiol 302 pg/ml

    (Prolaktyna 19.7ng/ml , Tsh 1.2, T4 0.8 )

    Do tego z 22 dc z poprzedniego cyklu progesteron 10.6 ng/ml. Co o tym sądzicie była prawdziwa owulacja ? Badania hormonów mniej więcej około owulacji są ok? Na początku następnego cyklu będę robić te same hormony. (3,4 dc).

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2013, 12:05

  • Pola lola Koleżanka
    Postów: 62 9

    Wysłany: 25 sierpnia 2013, 00:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a badanie z obciążeniem jak wyglada, mogę przyjść ze swoją tabletka? Bo rozumiem ze po godzinie od polkniecia robi sie drugi pomiar?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 sierpnia 2013, 20:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny a ja odebrałam właśnie wynik progesteronu i wynosi 79,55nmol/l w 23 dniu cyklu, wystraszyłam się że to za wysoki wynik ale podobno nie ma górnej granicy... nie wiem co myśleć chyba zwariuję niedługo. do zrobienia testu z moczu chyba za wczesnie jeszcze... poradźcie coś proszę bo zwariuję!!!

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 sierpnia 2013, 09:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mało tego zaobserwowałam że moja szyjka macicy zrobiła się rozpulchniona i pojawiła się gęstawa biała wydzielina bez żadnego zapachu...
    nadzieja umiera zawsze ostatnia więc mam nadzieję ze się udało po tak długich staraniach..

  • AniaBe Znajoma
    Postów: 28 7

    Wysłany: 11 stycznia 2014, 15:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, proszę o pomoc w interpretacji wyników. Jestem załamana;/ Czy istnieje szansa na naturalna ciążę? Z lekarzem widzę się dopiero za tydzień.
    badania w 3dc (a jeśli uznać dwa dni brązowe plamienia po luteinie za początek okresu, to byłoby to 5dc).
    TSH 5,540 mlU/l (norma: 0,27 - 4,2) - w lipcu miałam wynik 5.98, potem zaczęłam brać Euthyrox 50 (biorę do teraz zreszta) pod koniec sierpnia 2,7, a teraz znów wzrosło ;(
    FSH 1,50 mlU/l (powinno być w tej fazie 3.5-12,5)
    LH <0.100 mlU/l (norma 2,4-12,6)
    Estradiol <18,35 pmol/l (norma 46-607)
    Prolaktyna 216,70 mlU/l (mam w normie, bo przedział to: 102,00 - 496,00)
    Bardzo martwi mnie tak niski FSH i LH - czy da się je poprawić? Czy możliwa jest u mnie ciąża? Także przy tak krytycznym estradiolu (jak u kobiety po menopauzie:((( Czemu TSH znów wzrosło?
    jedynie prolaktyna w normie..z tego się cieszę
    Co myślicie na temat tych wyników? jest jakaś nadzieja?

  • Robotka1 Autorytet
    Postów: 6880 6735

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 09:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANIABE a nie widzę prolaktyny po obciążeniu....
    ja bez obciążenia też mam w normie ale za to po.....ehh szkoda gadać, 18 razy większą;/ mam hiperprolaktynemię i biorę na to leki
    pozatym odebrałam LH i FSH ale chyba są okej
    LH 4,27
    FSH 4,43

    ANIA kluczowa będzie tu wizyta u lekarza.. ale jak tak czytam te Twoje wyniki to trochę mnie wystraszyły.....

    AniaBe lubi tę wiadomość

    qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • AniaBe Znajoma
    Postów: 28 7

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 09:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka, dziekuje Ci za odpowiedz. Rzeczywiscie wyniki niezbyt dobre:/
    Po obciazeniu mialam prolaktyne badana w lipcu i wychodzilo ok. Chociaz tyle..
    Moja ginekolog skupila sie na TSH - musze obnizyc je. Za 2-3 miesiace zobaczymy co dalej. Byc moze stymulacja lekami jak do in vitro.
    Musze sie wyluzowac i znalezc sobie jakies inne zajecie-jak to okreslila.
    Moze i wyniki zle ale przeciez zawsze jest nadzieja.. Jest, prawda? :)

  • Robotka1 Autorytet
    Postów: 6880 6735

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 10:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANIABE no pewnie że tak, po to robi się badania żeby móc leczyć to co na nich wyszło.
    to TSH nie jest jakieś masakryczne ale pewnie będziesz musiałą je obniżyc z powrotem tym euthyroxem.
    LH do FSH to przyznam szczerze że do teraz nie wiem o co w nim chodzi.... jeszcze nie zagłebiałam się w temat, ale tam się liczy stosunek LH/FSH i wtedy w zalezności co Ci wyjdzie to masz obraz z czym masz problem.

    hm...łatwo się mówi znajdź sobie zajęcie.
    dla mnie najlepszym zajęciem jest czas kiedy nie mam dostępu do internetu, nie myśle wtedy, zajmuję się domem, własnymi sprawami i czuję że mocno luzuje sobie:)

    AniaBe lubi tę wiadomość

    qdkkqps699ih7zxn.png
    3i49io4plnxypnm1.png
    I JESZCZE JEST MAJA Z 2008 ROKU:)
  • AniaBe Znajoma
    Postów: 28 7

    Wysłany: 14 stycznia 2014, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję Ci:) bardzo pomagają takie słowa i porady!

  • my dream Autorytet
    Postów: 507 445

    Wysłany: 1 kwietnia 2014, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz widzę jak te wszystkie badania są cholernie ważne. Dopiero zaczynam badania i żałuje że tak późno sie za nie zabrałam, bo minął już rok, ale większość to było raczej unikanie przez mojego owulacji.

    aga.just lubi tę wiadomość

    mhsvh371pdpt408y.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 2 kwietnia 2014, 10:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hey ;) czy mógłby ktoś zerknąć na moje wyniki, robiłam je w 3 dniu cyklu

    TSH (2,56ulU/l) norma 0,27-4,20 (po 18 dniach brania euthyroxu25 spadek z 4,25)

    Estradiol <5,0pg/ml
    f.folikularna: 12,5-165
    f.owulacyjna: 85,6-498
    f.lutealna: 43,8-211
    postmenopauza: <5,0-54,7

    FSH 7,19mlU/ml
    f.folikularna: 3,5-12,5
    f.owulacyjna: 4,7-21,5
    f.lutealna: 1,7-7,7
    postmenopauza: 25,8-134,8

    LH 9,27mlU/ml
    f.folikularna: 2,4-12,6
    f.owulacyjna: 14,0-95,6
    f.lutealna: 1,0-11,4
    postmenopauza: 7,7-58,5

    Testosteron 0,92nmol/l norma: 0,29-1,67

    Będę bardzo wdzięczna ;)

  • aja Autorytet
    Postów: 661 381

    Wysłany: 2 kwietnia 2014, 22:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu pisałyśmy wcześniej o badaniach hormonalnych https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-z-pomoca-medyczna/badania-hormonalne,28.html
    szkoda powielać wątki

    20110827560113.png
    Lola 24.08.2016 <3
    Aniołek [*] 6tc
    Dawid 14.08.2019 [*] 21tc
    "Nie powitałeś życia płaczem,
    Nie pożegnałeś go w śpiewie.
    Byłeś i jesteś Aniołkiem,
    Który o śmierci swej nie wie."
1 2 3 4
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego