WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

CLO

Oceń ten wątek:
  • atat Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ehhh, no to faktycznie.
    Ja w tym cyklu, poniewaz moja gin mnie olala postanowilam sama poeksperymentowac.
    Zbadam swoj progesteron w 20 dc bez brania dupka. I najwyzej potem wezme. Ryzyk fizyk.
    Skoro zawsze robie tak samo, od razu po owu biore dupka i nic z tego to tym razem poczekam z nim.
    W sumie nie badalam naturalnego progesteronu od kiedy biore CLO.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:
    ehhh, no to faktycznie.
    Ja w tym cyklu, poniewaz moja gin mnie olala postanowilam sama poeksperymentowac.
    Zbadam swoj progesteron w 20 dc bez brania dupka. I najwyzej potem wezme. Ryzyk fizyk.
    Skoro zawsze robie tak samo, od razu po owu biore dupka i nic z tego to tym razem poczekam z nim.
    W sumie nie badalam naturalnego progesteronu od kiedy biore CLO.

Ja jesli kejny cykl bede miec na CLO,ovitrelle i dupku to powiem lekarzowi ze całà ovu chce byc na monitoringu az pecherzyk nie pèknie.Jak pęknie to super,wtedy po dwoch trzech dniach moge dupka wziac.
    Trudno,poswiece jazde do Krakowa dzien w dzien i kase na wizyty ale bedzie wiadome czy ovu byla.

Antoś IVF,Julisia naturalmhsvanlit2rdpeg7.png
    km5svcqgqcxnw3nt.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2016, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie. Razem z badaniem hormonów. Chce tak w tym cyklu zrobic. Pojde w tym tygodniu jeszcze na jedno usg.
    Bo ta nerwówka nie pomaga.
    Szkoda ze same musimy o tym myślec i płacić.
    Ale mamy tutaj siebie :)
    Jak duzo mi to forum daje.
    Tez macie bóle zoladka na clo?

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki, poniżej fragment mojego postu z poprzednich starań:
    "cierpię na PCO i po kilku miesiącach bezowocnych starań moja lekarka wprowadziła leczenie Clo. W pierwszym cyklu badanie progesteronu pokazało, że była ładna owulacja, ale nie wyszło. W drugim cyklu progesteron był bardzo niski, czyli kiepska owulacja po której przez 4 tygodnie nie wystąpiła miesiączka wiec wywoływałam ją luteiną. Rozpoczęłam wiec 3 cykl z Clo, ale w jego trakcie mój mąż się rozchorował wiec podeszliśmy do tematu na luzie i raczej sobie odpuscilismy. Clo brałam 3-7 dc, a owulacja była ok. 12-13 dc (to znaczy tak mi się wydawało) . Nie miałam monitoringu, jedynie objawy i testy owulacjne które robiłam w dwóch poprzednich cyklach na to wskazywały. Dwa tygodnie od domniemanej owulacji w 3 cyklu z Clo zrobiłam test - negatywny. Nie zdziwiło mnie to, bo jak wspomniałam zbytnio się nie przykładaliśmy, nawet nie zbadałam progesteronu. Gdy okres spóźniał się tydzień powtórzyłam test - negatywny. Założyłam, że sytuacja jest analogiczna jak w cyklu poprzednim. Po kolejnym tygodniu, kiedy mąż suszył mi głowę żebym powtórzyła test, a ja nauczona doświadczeniem po wielu miesiącach starań, że cudów nie ma pukalam się w głowę, dla świętego spokoju kupiłam. Wyobraźcie sobie mój szok, gdy zobaczyłam 2 kreski :-) Pobiegłam na betę - 85,8 czwarty tydzień wg norm. Po 48 godzinach 167,4 - przyrost książkowy."
    Jak widać, nie zawsze wszystko jest jak w zegarku. Może warto dać szansę naturze i wstrzymać się z dupkiem, jeśli nie ma pewności z monitoringu, że owulka była...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 07:31

atat lubi tę wiadomość

25.05.2010 Aniołek 9 tc
    03.10.2011 - Synuś, mój mały - wielki cud :-)
    17.04.2015 - Aniołek 8 tc
    03.01.2016 - Aniołek 8 tc
    29.04.2016 - Aniołek 9 tc
    25.07.2018 - Córcia :-)

Cuda się zdarzają, czasem nawet dwa razy :-)
  • cicho sza Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    cicho_sza a w którym dniu cyklu masz owulację? Ja też mam naturalną owulację ale bardzo późno bo mam bardzo długie cylke. Moja lekarka twierdzi, że im późniejsza owulacja tym gorszej jakości jajeczko i przestarzałe endometrium (choć teorie są różne i mój syn z bardzo późnej owulacji też temu przeczy :-) ). Z tego względu również byłam na clo.

No widzisz, ja mam między 12 a 15 dniem. Pozdrawiam!

Kosmos :-*
    ex2bvcqg40r3u5h2.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cicho_sza to ja też nie rozumiem po co clo. Miałaś wcześniej jakieś badania robione, które wskazywałyby na złą jakość jajeczek? Ja tam lekarzem nie jestem, ale jeśli masz owulkę w dobrym terminie a nie możesz zajść w ciążę to może należałoby zacząć od badania nasienia? Tak czy siak lekarz powinien wyjaśnić Ci dlaczego zaleca taką terapię. Jaką dawkę masz brać?

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Biedronka7 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna nie trać wiary ale jesli nie w tym miesiącu to wierze ze sie szybko uda. Plan dobry wiec myśle ze dobrze zrobisz.
    Atat ty tez porób wszystkie badania i moze cos sie wyjaśni to wszystko to jest takie dziwne ze czasem wlasnie wbrew wszystkim racjonalnym przesłankom życie nas zaskakuje.
    Ja dzis sie tak zastanawiałam ze ja to ostatnio taki kłębek nerwów jestem, i nie mowię tu o tygodniu tylko troszkę dłuższej perspektywie. Te niepowodzenia mnie stresują i odbierają cała chęć życia. Czuje ze muszę cos z tym zrobic ale jak sie uporać :/ przekichane!
    Dziewczyny trzymajcie za mnie kciuki no i dzięki za pamięć ! Dobrze ze Was mam!!! Ja nie boje sie bólu, tylko wyniku :( taka dzisiejsza poranna myśl moja :(

34bwugpje1vo91cp.png
    Będzie córeczka :)
  • cookiemonster Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 08:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna! Głowa do góry, cycki do przodu:) nowy cykl - nowa szansa.
    Biedronko, trzymam kciuki, będzie dobrze :) i z bólem i z wynikiem.
    Atat, Roma, trzeba robić badania i liczyć na to, że coś w końcu wyjdzie, bo powtarzam, lepsza najgorsza wiedza niż tkwienie w niewiedzy. Jak coś wyjdzie, to można wdrożyć leczenie i działać, a jak dalej nic nie jest wiadome, to ciężko.

3cb, 24 cykle starań o Młodą
    3i49uay3wi97o5xz.png
    nqtktv731lxj1cxm.png
  • cicho sza Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    cicho_sza to ja też nie rozumiem po co clo. Miałaś wcześniej jakieś badania robione, które wskazywałyby na złą jakość jajeczek? Ja tam lekarzem nie jestem, ale jeśli masz owulkę w dobrym terminie a nie możesz zajść w ciążę to może należałoby zacząć od badania nasienia? Tak czy siak lekarz powinien wyjaśnić Ci dlaczego zaleca taką terapię. Jaką dawkę masz brać?

Roma, to zupełnie jak ja - nie rozumiem tego. Nic nie wskazuje na złą jakość jajeczek. Straciłam swojego Aniołołka parę miesięcy temu (9 tydzień) i lekarz u którego się leczę (problemy immunologiczne) oprócz sterty leków zalecił brać to Clo. W amoku po stracie nie zapytałam. Teraz chcemy zacząć starania od nowa i właśnie zauważyłam na rozpisce ten lek... a nawet go wtedy po wizycie kupiłam. Mam go brać 3-7 dzień cyklu, jedna tabletka dziennie 50. Sama nie wiem co o tym myśleć. Buziaki!

ex2bvcqg40r3u5h2.png
  • roma Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na prawdę nie chcę się mądrzyć bo jak mówiłam lekarzem nie jestem, ale mi się to nie podoba. Na mnie podziałało clo w dawce 0,5 tabletki przy bardzo późnych owulacjach wiec u Ciebie to spora dawka - może dojść do przestymulowania. Jakie konkretnie problemy immunologiczne masz? Clo żadnych nie leczy i na pewno na swoje dolegliwości dostałaś odpowiednie leki. Ja osobiście bym to skonsultowała z innym lekarzem, albo poprosiła tego o uzasadnienie. Clo to nie witaminki które można łykać "na wszelki wypadek".

cicho sza lubi tę wiadomość

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• Pani Olka Koleżanka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny mocno trzymam za was kciuki. Nie poddawac sie i do boju! :)

Ja bede robic bete w srode, bardzo sie boje wyniku badania. @ powinnam sie pojawic do zeszlego czwartku. poki co jej nie ma, ale tez lekarz prosil o branie luteiny, wiec mam bardzo mieszane uczucia.

• Laskotka Koleżanka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:
    Na prawdę nie chcę się mądrzyć bo jak mówiłam lekarzem nie jestem, ale mi się to nie podoba. Na mnie podziałało clo w dawce 0,5 tabletki przy bardzo późnych owulacjach wiec u Ciebie to spora dawka - może dojść do przestymulowania. Jakie konkretnie problemy immunologiczne masz? Clo żadnych nie leczy i na pewno na swoje dolegliwości dostałaś odpowiednie leki. Ja osobiście bym to skonsultowała z innym lekarzem, albo poprosiła tego o uzasadnienie. Clo to nie witaminki które można łykać "na wszelki wypadek".

Zgadzam się. U mnie przy PCO i braku pęcherzyków dominujących od 9msc pół tabletki zadziałało, podobno trzeba bardzo ostrożnie zaczynać by nie narobić sobie szkód

pani_olka trzymam kciuki za betę!!!

cicho sza lubi tę wiadomość

Starania od września 2014r.
    Mama 7letniej Magdalenki.
    PCOS,niski progesteron, brak rosnących pęcherzyków, cienkie endo
    2.02.2015r- ciąża biochemiczna..
    Stymulacja i walka, w lipcu cud! 2 kreski!
    Oczekujemy naszej Iskierki Nadzieji - marzec 2017
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P.Olka
    Luteina moze a nie musi przedluzyc cykl,czytalam ze niektórym dziewczynom jeden dzien przedluzył tylko a czasem nawet skrócil.Ale jesli przedluzy to ponoc moze i nawet o 10-14 dni,przy czym jesli nie ma @ po 10 dniach od planowanej @ to trzeba zgłosic sie do lekarza.
    Mam nadzieje ze u ciebie spóznienie bedzie z innego powodu,kciukam kciukam,moze Ilka puscila wirusa i dopadł jako pierwszą ciebie.

Atat
    Tez mnie pobolewa brzuch,po CLO jak i po dupku,do tego ten napompowany brzuch...nie podoba mi sie to!

Roma
    Mysle ze to co piszesz to nie przemądrzanie,to juz nasze doswiadczenie przemawia,po to jest to forum by dowiedziec sie więcej,to nie tylko rady ale nasze odczucia,nasze reakcje na leki,nasze słabosci,zwątpienia ale i od czasu do czasu ktoras zasieje nadzieje.
    Dzięki tobie jak i innym dziewczynom nie pozostajemy same z problemem,zawsze razniej przez to przejsc czując ze ktos cie zrozumie bo wie co jest na rzeczy.Tutaj dowiadujemy sie tego czego od lekarza sie nie dowiemy,dzięki wiedzy i doswiadczeniu innych wiemy jak dzialac,czym sugerowac sie na wizycie,o jakie badania musimy czasem same domagac sie od lekarza.
    Tak wièc...fajnie ze jestes

Dzièki dziewczyny za wsparcie,myslami tez z wami jestem.Trzymsm kciuki za Biedronke,bedzie dobrze

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • Laskotka Koleżanka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytajac wypowiedź Jagny nasuwa mi się jedynie jeszcze...że dzięki forum i dziewczynych które biorą takie i inne leki osoby mniej doświadczone wiedza właśnie o xo prosić lekarza czy o co dopytać. Ja dzięki forum wiedziałam o clo i się prosiłam kilka cykli, czy Czytając forum wiedziałam kiedy wykonać jakie badania, o jakie jeszcze prosić.. Bo lekarze często mają w d..problemy staraczek..ja od 2 lat słyszałam że przesadzam, że jestem tak młoda że problemy z niepłodnością napewno mnie nie dotyczą, mimo że w wieku 17lat miałam zaznaczone że z wiekiem coraz ciężej bd mi się starać o dziecko

Starania od września 2014r.
    Mama 7letniej Magdalenki.
    PCOS,niski progesteron, brak rosnących pęcherzyków, cienkie endo
    2.02.2015r- ciąża biochemiczna..
    Stymulacja i walka, w lipcu cud! 2 kreski!
    Oczekujemy naszej Iskierki Nadzieji - marzec 2017
  • Jagna 75 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laskotka wrote:
    Czytajac wypowiedź Jagny nasuwa mi się jedynie jeszcze...że dzięki forum i dziewczynych które biorą takie i inne leki osoby mniej doświadczone wiedza właśnie o xo prosić lekarza czy o co dopytać. Ja dzięki forum wiedziałam o clo i się prosiłam kilka cykli, czy Czytając forum wiedziałam kiedy wykonać jakie badania, o jakie jeszcze prosić.. Bo lekarze często mają w d..problemy staraczek..ja od 2 lat słyszałam że przesadzam, że jestem tak młoda że problemy z niepłodnością napewno mnie nie dotyczą, mimo że w wieku 17lat miałam zaznaczone że z wiekiem coraz ciężej bd mi się starać o dziecko

Wlasnie kiedy bylam sama ze swoim problemem,niewiedzą stracilam dwa lata chodząc po lekarzach slyszac ze wszystko ok tylko starac sie.Kiedy w koncu dotarlam do lekarza ktoremu zaleźalo zupelnie inaczej to sie potoczyło,cos drgnèlo do przodu,cos sie dziala.Ile dziewczyn jest ktore nas tu czytają a nie mogą zdecydowac sie by sie wypowiedziec a szkoda?w wièksxosci jest moc z ktorej kazda z osobna czerpie te sile by walczyc.
    Do boju dziewczyny,czekamy na nowe dziewczyny,nie siedzcie w ukryciu,jestesmy z wami!

km5svcqgqcxnw3nt.png
  • atat Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutaj najważniejessze, że nie jestesmy same.
    Idę dziś do hematologa z częścią badań które już zrobiłam. Poza homocysteina i pc ANA wszystko idealnie.
    Niech cos zaradzi.

Oczywiscie brzuch obolaly i napiety, zaparcia. Dla mnie standard na CLO.

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja miałam pierwszy cykl stymulowany clo 3-7dc po jednej tabletce, pęcherzyk w 10dc miał 18mm i niestety nie pękł-cykl miał 25 dni. Kolejny cykl bez stymulacji też pęcherzyk nie pękł i kolejny krótki cykl się zapowiada:/ szczerze powiedziawszy to czasami lekarze dają clo "na pałę", mi niby pęcherzyki naturalnie rosną co prawda mam późne owulacje w cyklach 27-28dniowych ale nigdy wcześniej nie sprawdzałam co się z nimi dzieje po owu. Ale z tego co teraz obserwuje to niepęknięty pęcherzyk skraca mi cykl a w ciągu roku krótkich cykli miałam może 2. Tylko pytanie czy to jest reguła niepęknięty pęcherzyk=krótki cykl

• Pani Olka Koleżanka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    atat wrote:

Oczywiscie brzuch obolaly i napiety, zaparcia. Dla mnie standard na CLO.

Oj tak, też tak mam. Do tego gorączka, albo takie nagłe uderzenia gorąca, które nawet ze snu mnie wybudzają. Nie lubię clo, no ale działa.

• roma Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagna, podzielam w pełni Twoje zdanie i to co później napisały dziewczyny :-) Bardzo sobie cenię Wasze rady, doświadczenia, wzajemne wsparcie i zrozumienie. Dla lekarzy jesteśmy tylko kolejnym przypadkiem. On nie rozumieją jak bardzo nam zależy i ile nas to kosztuje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 12:29

25.05.2010 Aniołek 9 tc

• cicho sza Ekspertka

Wysłany: 11 stycznia 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    roma wrote:

Moja Droga, to może ja wezmę pół tabletki zamiast całej? Niestety nie zapytam lekarza, bo dzieli mnie od niego 300 kilometrów a za dwa dni wyjeżdżam do Azji na miesiąc. Po lekturze i zaglębieniu się w temat też sądzę, że to nie na u mnie sensu... Pytałam lokalnego lekarza - przyznał, że to bez sensu. Co myślisz na temat wzięcia pół tabletki? Ja mam jeden niedrożny jajowód i może lekarz chciał zwiększyć szanse? Nie mam pojęcia...
    Z problemów immunologicznych to zespół antyfosfolipidowy, przeciwciała przeciw łożyskowe, mąz przeciw pleminikowe i sterta innych, których nie ogarniam. Jak ostatnio zawszłam w ciążę to brałam kwas foliowy 5, heparyna, encorton 10.... Ale niestety :( Teraz w tym azjatyckim cyklu próbujemy od nowa... Całuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 stycznia 2016, 15:26

ex2bvcqg40r3u5h2.png
‹‹ 1153 1154 1155 1156 1157 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ