CLO
-
WIADOMOŚĆ
-
Anetka kochana ja mialam to smao przez clo w zeszlym cyklu mialam endo 3.7 mm w 17 dc. Dostalam zamiast clo letrozol bo on nie wplywa na endo i teraz mam endo 8.1 mm. I lekarka mowi ze super a teraz po owu jeszcze troche wzrosnie. Zmien clo na letrozol nim bedzie za pozno. Dziala tak samo a nie wplywa na endo. Moze popros lekarza o zmianę leku. Mi na endo pomogl.
-
Rubii, dziękuję za wsparcie. Tylko jak pacjentka ma powiedzieć lekarzowi, aby dał jej inny lek? "Panie doktorze proszę zamiast clo mi dać letrezol, bo przeczytałam na forum że nie wpływa negatywnie na endo" Wtedy mi pewnie powie, że ok to żegnam i proszę się leczyć w Internecie na forum.. ehh żaden lekarz nie lubi pouczania. On zaprzeczył, że to przez clo, ale też więcej mi go nie zapisał bo już teraz jest taki bałagan że nie ma szans na ciążę. Poza tym nic mi nie dał na to aby endo się poprawiło. Jedynie mówił abym cały czas brała wit D, bo w Norwegii bardzo jej brakuje, ale też nie powiedział, że muszę ją brać z k2.. sama się dowiedziałam, że nie można brać samej wit D, bo ona się nie przyswaja, tylko właśnie trzeba z k2...
Do tego jakieś mięsniaki mi wyszły, mówił o tym w trakcie usg, a potem już zapomniałam o to dopytać. Myślę że to też może być skutek uboczny clo.. Brałam je przez 3 cykle no i pięknie mi porobiło, szybciej tylko nie pekały mi pęcherzyki A teraz to już jest jakaś masakra.Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 listopada 2018, 14:06
-
Wiem Anetka ze moze ciezko powoedziec to lekarzowi i zwrocic mu uwage bo oni mysla ze wszystko wiedza najlepiej ale tu chodzi o Twoje dobro kochana. Po co brac lek ktory nie pomaga a wyrzadza tylko wieksze szkody w organizmie. Ja tez o letrozolu wyczytalan z forum. Porozmawialam z lekarzem ze skoro ten lek nie dziala to moze jest cos innego co moze pomoc ze slyszalam ze jest cos takiego jak letrozol i lekarz przyznal mi racje. Ze mozna spróbować, ze on nie wpływa na endo. A w klinice teraz mi mówili ze taka jest metoda dzialania u nich ze 3-4 cykle z clo a jak to nie pomaga to pacjentka potem dostaje leteozol bo organizm sie przyzwyczaja do leku nie dziala juz tak silnie jak przy pierwszych podaniach.
Wiem ze ciezko zwrocic uwage lekarzowi ale moze jakos tak delikatnie podpytac czy jest jakis inny lek ktory moglby pomoc. Moze sie uda, moze warto sporobowac. -
nick nieaktualnyAnetka, ja zwróciłam uwagę mojemu Lekarzowi, żeby spróbować coś zamiast clo, bo mam straszne skutki uboczne (m.in. silne bóle, które sprawiają, że mam bolesne stosunki, także ciężko w takiej sytuacji, bez zmuszania się, albo przeciwbólowych tabletek, starać się aktywnie o dziecko) i stwierdził, że ok, jeżeli teraz clo+ zastrzyk z pregnylu nie zadziałają, to mi zmieni lek. Także bez skrępowania porozmawiaj z lekarzem. Pamiętaj, że dobrze jak darzysz Go zaufaniem, ale też masz prawo mieć wątpliwości, to Twoje zdrowie i to jest najważniejsze!
Patrycja201501 lubi tę wiadomość
-
Ag1988 wrote:Anetka, ja zwróciłam uwagę mojemu Lekarzowi, żeby spróbować coś zamiast clo, bo mam straszne skutki uboczne (m.in. silne bóle, które sprawiają, że mam bolesne stosunki, także ciężko w takiej sytuacji, bez zmuszania się, albo przeciwbólowych tabletek, starać się aktywnie o dziecko) i stwierdził, że ok, jeżeli teraz clo+ zastrzyk z pregnylu nie zadziałają, to mi zmieni lek. Także bez skrępowania porozmawiaj z lekarzem. Pamiętaj, że dobrze jak darzysz Go zaufaniem, ale też masz prawo mieć wątpliwości, to Twoje zdrowie i to jest najważniejsze!Nadzieja umiera ostatnia❤️
-
Wisienka jak dla mnie to nie ma wplywu. Ja w tym cyklu tez bylam chora i mialam 2 ladne pecherzyki wiec mimo choroby i tak mi cos uroslo. Ale pewnie to tez zalezy od osoby nie ma reguly. Inny organizm moze inaczej reagowac na chorobe i na lek wiec najlepiej bylo by sprawdzic na monitoringu. A bedziesz miala kontrole w tym cyklu?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2018, 09:05
-
Myślę że na pecherzyki to nie ma wpływu w pierwszej fazie, w drugiej może bardziej miałoby na Twój cykl wpływ. Tylko tak jak pisze Rubii każdy może indywidualnie zareagować. U mnie lipa jakaś straszna. Przez te bóle brzucha i plamienie od środy czasami przechodzące w krwawienie zadzwoniłam do lekarza w pt wieczorem i kazał mi odstawić duphaston i zacząć brać 3dc Clo. Tylko te niby krwawienie pojawiło się mocniej w piątek a dziś jest znowu plamieniem i co mam dziś zacząć brać Clo ? To jest okropnie wkrzuarzajce kiedy musisz wiedzieć czy to już miesiączka czy nie tym bardziej że teraz cykl skrócił mi się do 22 dni A niby Duphaston miał pomoc wydłużyć fazę lutealną...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2018, 09:22
* 33 l.
* 2 poronienia 10 tc, 4 ciąże biochemiczne (z byłym partnerem, on-> 100% morfologicznie wadliwych plemników)
* Biorę: Letrox 50mg, 5mg Nebilet
Aktualnie: 8.2022 jajnik lewy usunięty z powodu włókniaka, nowy partner nowe starania i nowe nadzieje…❤️ -
Karo ja ten okres tez mialam jakis dziwny. Nie wiedzialam czy to plamienie mocne czy juz krwawienie ale jak trzeciego dnia zauwazylam ze sie nie rozkreci tylko zbliza sie ku koncowi to uznalam pierwszy dzien juz za okrws i wzielam clo 3dc
Rubi mam przyjsc 12dc na monitoring z tym ze przypada akurat w dzien gdy moj gin nie przyjmuje wiec bede jeszcze konsultowac czy przyjsc w 11dc czy 13
-
nick nieaktualny
-
AneTkaa87 wrote:Rubii, Ag1988 macie rację, tak zrobię i jakoś sposobem mu powiem aby zamiast clo dał ten drugi lek. Swoją drogą może lekarze powinni odrazu dawać letlezor aby właśnie nie ucierpiało endo, a oni zawsze zaczynają od clo.. jest to niezrozumiałe.
A teraz mam 3 cykl z clo i endometrium 12 mm w 12 dc więc nie ma reguły. Póki co clostilbegyt nie działa źle ani na śluz ani na endometrium u mnie
Od jutra łykam luteine p.oStarania od 2017r.
1 IVF maj/czerwiec 2019
4 zarodki 4AA 4BB 4BB 3.
1-Transfer 4AA
Test 06.07 - Bhcg<1.
2-Transfer odwołany-krwawienie w 15dc.
3-Transfer 4BB +assisted hatching+embryoglue
Test 21.09 -Bhcg 486
Test 23.09 - Bhcg 1076
USG 04.10 -
12.10 krwawienie. Poronienie zagrażające? Leżing zawodowy
31.10 - koniec leżingu !
21.11-USG prenatalne - syn?
12.12 - nawrót plamienia. Leżing.
11.01-usg połówkowe. syn ! 350g szczęścia.
23.03- 1660g ślicznego bobasa
27.05 3300g 54 cm - Misio
4 -transfer " 4AB "13.01
Bhcg <0.1
5 - 4ty ostatni transfer blastki "3" 13.10.2023
Bhcg 472 -
Lekarz mi tłumaczył że Clo nie działa a wręcz nie powinno negatywnie wpływać na endo. To że tak wpływa świadczy o tym że lek należy zmienić bo czy letrozol czy clo czy jeszcze inne wymieniał to są horomony które wpływają każde na coś innego. Jedne stymulują jajniki inne przysadkę i cały ten układ i to jest zawsze metoda prób i błędów aż się trafi na odpowiedni dla danej kobiety bo ponoć ciężko jest z badań samych hormonów określić co trzeba danej kobiecie podkręcić by doszło do jak najlepszej owulacji. Tez miałam obawy co do tego leku wiec wytłumaczył mi że z hormonami trzeba uważać i powinno się uważanie obserwować cykl kobiety po tych lekach żeby nie zrobić jej jeszcze gorszego bałaganu.* 33 l.
* 2 poronienia 10 tc, 4 ciąże biochemiczne (z byłym partnerem, on-> 100% morfologicznie wadliwych plemników)
* Biorę: Letrox 50mg, 5mg Nebilet
Aktualnie: 8.2022 jajnik lewy usunięty z powodu włókniaka, nowy partner nowe starania i nowe nadzieje…❤️ -
Ja Clo brałam dwa cykle, za pierwszym razem mój gin mówił,że wszystko super, ale sprawdzał tylko czy są pęcherzyki... natomiast za drugim razem podczas brania przeniosłam się do kliniki i moja obecna pani dr od razu powiedziała, że Clo odstawiamy, bo u wielu kobiet po nim endometrium jest tragiczne, że nie ma szans, że zarodek się przyjmie i ja jestem jedną z nich.
Ale jak zaczynałam przygodę z Clo, to byłam nastawiona pozytywnie, bo czytałam, że wiele kobiet zaszło po nim w ciąże. -
Hej dziewczyny dziś rano wkoncu zrobiłam test dokładnie 17 dni od zastrzyku ovitrelle i co jedna krecha tylko, jest mi źle,no trudno wszystko od początku,teraz czekanie na okres.... Powodzenia życzę dziewczynom testujacym i wszystkim innymStarania od 2016
33 l.
16.07.2019 18 tyg i 6 dni -dziewczynka😊 265 gram❤
2xcykl z aromkiem +ovitrelle ,owulacje były
Od 8.12.18 -1x1 clo przez 5 dni + ovitrelle
04.01(29 d.c. )-beta 38,9,07.01 - beta 274,8 ,10.01 - beta 64 !!! -nie udało się !
11.02 - start clo (drugi cykl) 1x2 przez 5 dni - nieudany
14 marzec -cykl naturalny
3 .04- beta 8, 5.04-beta 47 ,9.04-beta 364 , 12.04-1364 ,17.04(równy 5tc)-9084
24.04- jest serduszko ! ❤
Badania nasienia ok , prolaktyna podwyższona , Bromergan , symfolik , duphostan ,luteina ,witD, miosytogyn,wiesiołek -
Ewka 111111 wrote:Hej dziewczyny dziś rano wkoncu zrobiłam test dokładnie 17 dni od zastrzyku ovitrelle i co jedna krecha tylko, jest mi źle,no trudno wszystko od początku,teraz czekanie na okres.... Powodzenia życzę dziewczynom testujacym i wszystkim innym
Ale w końcu chyba nam także musi się udać -
Ewka 111111 wrote:Hej dziewczyny dziś rano wkoncu zrobiłam test dokładnie 17 dni od zastrzyku ovitrelle i co jedna krecha tylko, jest mi źle,no trudno wszystko od początku,teraz czekanie na okres.... Powodzenia życzę dziewczynom testujacym i wszystkim innym
3mam kciuki za kolejny cykl- byle owocnyNadzieja umiera ostatnia❤️