Dr.Sydor immunolog aktualności
-
WIADOMOŚĆ
-
Qwerty1983 wrote:Czy byli badane zarodki przed transferem? Podejrzewam że nie. No to prawdopodobnie przez to poroniła, bo była wada genetyczna.
Nie badaliśmy zarodków, lekarz nie zalecał, bo podobno nie widział wskazań.
Czekamy na wyniki badania genetycznego i mam nadzieję, że trochę nam to rozjaśni sytuację.
Jeżeli wyjdzie, że zarodek miał wadę to jakie zrobiłybyście dodatkowe badania? -
melody_ wrote:Nie badaliśmy zarodków, lekarz nie zalecał, bo podobno nie widział wskazań.
Czekamy na wyniki badania genetycznego i mam nadzieję, że trochę nam to rozjaśni sytuację.
Jeżeli wyjdzie, że zarodek miał wadę to jakie zrobiłybyście dodatkowe badania?
Ile masz lat? Ty i twój partner? -
melody_ wrote:Nie badaliśmy zarodków, lekarz nie zalecał, bo podobno nie widział wskazań.
Jeżeli wyjdzie, że zarodek miał wadę to jakie zrobiłybyście dodatkowe badania?
Pomyślałbym o kariotypach jeśli nie były badane. Podobno można badac zamrożone zarodki ale musiałabyś o tym poczytać bo nie zagłębiałam się w temat.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 stycznia, 09:54
-
MalaMiMi wrote:Pomyślałbym o kariotypach jeśli nie były badane. Podobno można badac zamrożone zarodki ale musiałabyś o tym poczytać bo nie zagłębiałam się w temat.
Można ale niestety wiązałoby się to z dużą ingerencją i prawdopodobieństwem uszkodzenia rozmrożenie jak i samo badanie jest dla nich w jakiś sposób inwazyjne, potem kolejne zamrożenie i rozmrożenie do podania tak samo, niestety najlepiej badać już na samym początku jeszcze przed zamrożeniem. Mamy wykupione kariotypy bo była akurat promocja w alab i udało się kupić dwa za 500 zł, czekamy teraz tylko na wynik badania zarodka chyba że jutro na wizycie dr S poleci i tak je wykonać to działamy 💪 -
melody_ wrote:Ja 32 lata, partner 35.
Jeszcze młodzi, ale nawet u młodych i zdrowych mogą być zarodki z wadami genetycznymi. Ja mam 41, partner 40, po ostatniej stymulacji mieliśmy 4 zarodki, 2 dobre, 2 z wadami genetycznymi. Kariotypu mamy prawidłowe. Powodzenia. -
melody_ wrote:Można ale niestety wiązałoby się to z dużą ingerencją i prawdopodobieństwem uszkodzenia rozmrożenie jak i samo badanie jest dla nich w jakiś sposób inwazyjne, potem kolejne zamrożenie i rozmrożenie do podania tak samo, niestety najlepiej badać już na samym początku jeszcze przed zamrożeniem. Mamy wykupione kariotypy bo była akurat promocja w alab i udało się kupić dwa za 500 zł, czekamy teraz tylko na wynik badania zarodka chyba że jutro na wizycie dr S poleci i tak je wykonać to działamy 💪
-
Miała któraś z Was w 3 trymestrze ciąży ddimery ponad 2000, co dr Sydor na to? 🧐Starania od 2021 roku.
KET 12.07.2024 r.
Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
7+5 - CRL 1,58 cm🥰
I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 😊
16+1 - 162 g dziewczynki 🥰, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 😊
19+2 - 303 g dziewczynki 🥰, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 😊
II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
22+1 - 564 g dziewczynki 🥰, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 😊
26+1 - 1146 g dziewczynki 🥰, 138 ud/min, szyjka 4,34 cm 😊
29+2 - 1676 g dziewczynki 🥰, 138 ud/min, szyjka 3,75 cm 😊
-
Inkez wrote:Jak po wizycie u lekarza? Dowiedzieliście się czegoś nowego?
W sumie nie dużo.
Na podstawie badań, które wykonałam wykluczył zespół anty-fosfolipidowy, ale w sumie po wynikach wiedziałam że są w normie.
Doktor zalecił wykonać kariotypy, KIR, allo-MLR i czekamy teraz na wyniki.
Niestety otrzymałam informację, że nie dowiemy się co się wydarzyło z zarodkiem bo materiał nie nadaje się do oceny. Trochę mnie to zastanawia, ponieważ płeć została określona a sam materiał do oceny genetycznej był przygotowany przez szpital, gdzie poinformowali nas że materiał został przez nas dobrze „zebrany”.
Odebraliśmy też wynik z his-pat, nie było zaśniadu.
Doktor zalecił też wysłanie bloczka do patomorfologii w Krośnie bo podobno tam oceniają co zadziało się między łożyskiem a macicą jeżeli w badaniu genetycznym wyszłoby że zarodek był zdrowy, ale teraz w sumie nie wiem co robić bo może faktycznie była jakaś wada genetyczna..
-