X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Dr.Sydor immunolog aktualności
Odpowiedz

Dr.Sydor immunolog aktualności

Oceń ten wątek:
  • Aksandra Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melody_ wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Mam wynik KIR, czekam na resztę i będę próbowała dostać się do Doktora.
    Czy wiecie może jak interpretować wynik?

Wykryto haplotyp Bx.

Wykryto geny: 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4 deleted, 2DL5 all, 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS4 (dell-22bp), 2DS5, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1 norm.

Nie wykryto: 2DL2, 2DL5 (grupa 2), 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 3DP1 variant.

Masz 3/5 kirow implantacyjnych. Taki wynik jest ok.

melody_ lubi tę wiadomość

♀️91'♂️ 89' 👩‍❤️‍👨 16cs naturalnych
    KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
    Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
    IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
    10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
    11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
  • Qwerty1983 Koleżanka

Wysłany: 28 stycznia, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam w zaleceniach Acard 75, tylko nie pamiętam kiedy zaczynać go brać. Od pierwszego dnia cyklu w którym będzie transfer czy od dnia transferu? Podpowie ktoś?

• melody_ Znajoma

Wysłany: 29 stycznia, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś

Cześć dziewczyny,
    Właśnie otrzymałam wynik allo-MLR - 0% 🥺
    Najbliższa wizyta do dr S. w kwietniu, w lutym mam przyjść po miesiaczce do ginekologa i prawdopodobnie będziemy działać z 2 transferem. W styczniu poroniłam 6-tygodniowa ciążę.
    Nie wiem co robić, czy mój ginekolog weźmie pod uwagę ten wynik i coś zaleci, czy szukać na cito innego immunologa, czy może zrobić międzyczasie jakieś dodatkowe badania..

• MalaMiMi Ekspertka

Wysłany: 30 stycznia, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    melody_ wrote:
    Cześć dziewczyny,
    Właśnie otrzymałam wynik allo-MLR - 0% 🥺
    Najbliższa wizyta do dr S. w kwietniu, w lutym mam przyjść po miesiaczce do ginekologa i prawdopodobnie będziemy działać z 2 transferem. W styczniu poroniłam 6-tygodniowa ciążę.
    Nie wiem co robić, czy mój ginekolog weźmie pod uwagę ten wynik i coś zaleci, czy szukać na cito innego immunologa, czy może zrobić międzyczasie jakieś dodatkowe badania..

All mlr badalas przed czy po poronieniu ?

• melody_ Znajoma

Wysłany: 30 stycznia, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaMiMi wrote:
    All mlr badalas przed czy po poronieniu ?

Do zatrzymania akcji serca doszło około 1 grudnia, do poronienia samoistnego 1 stycznia a MLR badałam 21.01.

• melody_ Znajoma

Wysłany: 30 stycznia, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MalaMiMi wrote:
    Po poronieniu z badaniem allo powinno się odczekac ( kojarzy mi się, że ok 6 tyg. Ale niestety już nie pamiętam dokladnie).

To był Twój pierwszy transfer?

Doktor nic nie mówił o odczekaniu … 🙄

Tak, mój pierwszy i ogólnie pierwsza ciąża.
    Test genetyczny nic nie wykazał bo materiał był niereprezentatywny 🥺 czekam jeszcze na kariotyp.

Zastanawiam się czy robić jeszcze jakieś badania teraz np cross-match, bo wizytę mam dopiero na kwiecień, nigdzie nie ma szybszych terminów.. masakra i co tu robić a ginekolog pewnie nawet nie weźmie pod uwagę tego wyniku.

• Molly❤️ Debiutantka

Wysłany: 5 lutego, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Możecie podać maila do dr Sydora?

• Nowy_nick Debiutantka

Wysłany: 6 lutego, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie, czy któraś z Was była u Dr Sydora po jednym poronieniu? Wystąpiło puste jajo płodowe, wyszedł kir AA, ginekolodzy zalecają próbować dalej i traktują jako losowość. Pytanie czy dr zleci jakieś badania/leki? Czy warto się umówić na wizytę w takiej sytuacji?

• Eve83 Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowy_nick wrote:
    Mam pytanie, czy któraś z Was była u Dr Sydora po jednym poronieniu? Wystąpiło puste jajo płodowe, wyszedł kir AA, ginekolodzy zalecają próbować dalej i traktują jako losowość. Pytanie czy dr zleci jakieś badania/leki? Czy warto się umówić na wizytę w takiej sytuacji?

Uważam, że warto. Oczywiście poronienie i puste jajo płodowe to może był losowość, a mogą to być też problemy immunologiczne. Napisałaś, że masz Kir AA, istotne są jeszcze obecne/nieobecne Kiry odpowiadające za zagnieżdżenie zarodka. Na swoim przypadku doradzę Ci iść jednak już teraz do immunologa. Niech zleci dodatkowe badania, omówisz z nim swoją historię starań, do starań naturalnych również można brać dodatkowe leki, które mogą zwiększyć szansę na zagnieżdżenie zarodka. Nie każdy ginekolog jest otwarty na immunologię, niektórzy nawet nie akceptują leków i wskazań od immunologa. Wiadomo, że na terminy wizyt/wyniki badań też trzeba czekać więc lepiej działać.

• Nowy_nick Debiutantka

Wysłany: 6 lutego, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jakie badania pod względem immunologii warto jeszcze wykonać na pierwszą wizytę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 18:04

• Agaa049 Znajoma

Wysłany: 6 lutego, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowy_nick wrote:

Mi po 1 poronieniu też mówili, że to przypadek. Po drugim poronieniu już zaczęłam badania i również mam kir AA. Następna ciąża już na lekach ma być.

• Nowy_nick Debiutantka

Wysłany: 6 lutego, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wychodzi na to, że jedno poronienie to nie problem i trzeba przez to przejść minimum dwa razy albo szukać i drążyć na własną rękę ;/

• Agaa049 Znajoma

Wysłany: 6 lutego, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowy_nick wrote:
    Wychodzi na to, że jedno poronienie to nie problem i trzeba przez to przejść minimum dwa razy albo szukać i drążyć na własną rękę ;/

Słuchać swojej intuicji. Mi mówili, że drugie poronienie to okej zbadamy. Niby jakieś podstawowe badania i wyszły okej, można działać dalej. Jednak byłam już po dwóch zabiegach łyżeczkowania i trzeci raz nie chciałam przez to przechodzić, więc sami na własną rękę robiliśmy badania nasienia, genetyczne, na trombofilie, wymazy z pochwy i szyjki macicy i w końcu ta immunologia. Wiadomo, może tak być, że faktycznie pierwsze poronienie to „zdarza sie”, ale patrząc na to jak to wygląda to warto zrobić badania już po 1 poronieniu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 18:55

• Nowy_nick Debiutantka

Wysłany: 6 lutego, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaa049 wrote:
    Słuchać swojej intuicji. Mi mówili, że drugie poronienie to okej zbadamy. Niby jakieś podstawowe badania i wyszły okej, można działać dalej. Jednak byłam już po dwóch zabiegach łyżeczkowania i trzeci raz nie chciałam przez to przechodzić, więc sami na własną rękę robiliśmy badania nasienia, genetyczne, na trombofilie, wymazy z pochwy i szyjki macicy i w końcu ta immunologia. Wiadomo, może tak być, że faktycznie pierwsze poronienie to „zdarza sie”, ale patrząc na to jak to wygląda to warto zrobić badania już po 1 poronieniu.

I jakie badania dotyczące immunologii wykonaliscie?

• Agaa049 Znajoma

Wysłany: 6 lutego, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowy_nick wrote:
    I jakie badania dotyczące immunologii wykonaliscie?

My mieliśmy do zrobienia Allo MLR, ja KIRy, Ana 2 i badanie z materiału po poronieniu.

• Nowy_nick Debiutantka

Wysłany: 7 lutego, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy któraś z Was się orientuje, co w przypadku, jak tylko KIRy są problemem? A reszta wyników wyjdzie ok? Jakie zalecenia w takiej sytuacji?

• ZAJĄCZEK94 Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowy_nick wrote:
    A czy któraś z Was się orientuje, co w przypadku, jak tylko KIRy są problemem? A reszta wyników wyjdzie ok? Jakie zalecenia w takiej sytuacji?

Na KIRy accofil.

Starania od 2021 roku.
    Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
    7+5 - CRL 1,58 cm 👶
    I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
    12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 👶
    16+1 - 162 g, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
    19+2 - 303 g, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
    II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
    22+1 - 564 g, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 👶
    26+1 - 1146 g, 138 ud/min, szyjka 4,34 cm 👶
    29+2 - 1676 g, 138 ud/min, szyjka 3,75 cm 👶
    III prenatalne (30+3) USG ok, 1888 g 👶
    32+1 - 2634 g, 143 ud/min👶
    34+1 - 3018 g, 135 ud/min👶
    36+1?
    38+0 - CC?
    preg.png
  • Inkez Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny potrzebuje pomocy
    Ostatnio byłam u doktorach po poronieniach. Przepisał mi accofil pół ampułki co 3 dni. Receptę mam na 5 sztuk ampulko-strzykawek. Powiedzcie mi jak to zrobić w praktyce. Bo rozumiem, że strzykawki mogę użyć tylko raz, czyli druga połowa idzie do kosza? Czy można jakoś inaczej to użyć żeby wykorzystać całość?

• ZAJĄCZEK94 Autorytet

Wysłany: 9 lutego, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inkez wrote:
    Dziewczyny potrzebuje pomocy
    Ostatnio byłam u doktorach po poronieniach. Przepisał mi accofil pół ampułki co 3 dni. Receptę mam na 5 sztuk ampulko-strzykawek. Powiedzcie mi jak to zrobić w praktyce. Bo rozumiem, że strzykawki mogę użyć tylko raz, czyli druga połowa idzie do kosza? Czy można jakoś inaczej to użyć żeby wykorzystać całość?

Kup sobie insulinowki z odkrecana igłą. Cały lek przelej do jednej insulinowki a później z tej insulinowki połowę przelej do drugiej insulinowki. Jedna dawkę sobie podaj a druga igłą do góry włóż w szklance do lodówki. Będziesz mieć na następny raz.

Inkez lubi tę wiadomość

Starania od 2021 roku.
    Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
    7+5 - CRL 1,58 cm 👶
    I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
    12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 👶
    16+1 - 162 g, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
    19+2 - 303 g, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
    II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
    22+1 - 564 g, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 👶
    26+1 - 1146 g, 138 ud/min, szyjka 4,34 cm 👶
    29+2 - 1676 g, 138 ud/min, szyjka 3,75 cm 👶
    III prenatalne (30+3) USG ok, 1888 g 👶
    32+1 - 2634 g, 143 ud/min👶
    34+1 - 3018 g, 135 ud/min👶
    36+1?
    38+0 - CC?
    preg.png
  • Inkez Przyjaciółka

Wysłany: 9 lutego, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZAJĄCZEK94 wrote:
    Kup sobie insulinowki z odkrecana igłą. Cały lek przelej do jednej insulinowki a później z tej insulinowki połowę przelej do drugiej insulinowki. Jedna dawkę sobie podaj a druga igłą do góry włóż w szklance do lodówki. Będziesz mieć na następny raz.
    Bardzo dziękuję za radę 🙂

ZAJĄCZEK94 lubi tę wiadomość

‹‹ 38 39 40 41 42
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ