Dr.Sydor immunolog aktualności
-
WIADOMOŚĆ
-
melody_ wrote:Cześć dziewczyny,
Mam wynik KIR, czekam na resztę i będę próbowała dostać się do Doktora.
Czy wiecie może jak interpretować wynik?
Wykryto haplotyp Bx.
Wykryto geny: 2DL1, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4 deleted, 2DL5 all, 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS4 (dell-22bp), 2DS5, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1 norm.
Nie wykryto: 2DL2, 2DL5 (grupa 2), 2DS2, 2DS3, 2DS4 norm, 3DP1 variant.
Masz 3/5 kirow implantacyjnych. Taki wynik jest ok.melody_ lubi tę wiadomość
♀️91'♂️ 89' 👩❤️👨 16cs naturalnych
KIR Bx (+2DS2,+2DS3,-2DS1,-2DS5,-3DS1), HLA-C: ona C1, on C2, cytokiny, kom.NK 20%, mutacje hetero: czynnik V R2, MTHFR, PAI-1, ANA1,2 dodatnie, cross match=22%, histero: cd138=2 kom./hpf cd56=70kom.‼️
Kariotypy, hormony, drożność, wymazy✅, nasienie - morfologia z 2% na 4%
IVF - 17🥚(❄️ 6🥚,❄️ 5 zarodkow -1 zdegenerował przy rozmrożeniu)
10.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔
11.2024 FET 5dn blastka 8dpt 💔 -
Cześć dziewczyny,
Właśnie otrzymałam wynik allo-MLR - 0% 🥺
Najbliższa wizyta do dr S. w kwietniu, w lutym mam przyjść po miesiaczce do ginekologa i prawdopodobnie będziemy działać z 2 transferem. W styczniu poroniłam 6-tygodniowa ciążę.
Nie wiem co robić, czy mój ginekolog weźmie pod uwagę ten wynik i coś zaleci, czy szukać na cito innego immunologa, czy może zrobić międzyczasie jakieś dodatkowe badania.. -
melody_ wrote:Cześć dziewczyny,
Właśnie otrzymałam wynik allo-MLR - 0% 🥺
Najbliższa wizyta do dr S. w kwietniu, w lutym mam przyjść po miesiaczce do ginekologa i prawdopodobnie będziemy działać z 2 transferem. W styczniu poroniłam 6-tygodniowa ciążę.
Nie wiem co robić, czy mój ginekolog weźmie pod uwagę ten wynik i coś zaleci, czy szukać na cito innego immunologa, czy może zrobić międzyczasie jakieś dodatkowe badania..
All mlr badalas przed czy po poronieniu ? -
MalaMiMi wrote:Po poronieniu z badaniem allo powinno się odczekac ( kojarzy mi się, że ok 6 tyg. Ale niestety już nie pamiętam dokladnie).
To był Twój pierwszy transfer?
Doktor nic nie mówił o odczekaniu … 🙄
Tak, mój pierwszy i ogólnie pierwsza ciąża.
Test genetyczny nic nie wykazał bo materiał był niereprezentatywny 🥺 czekam jeszcze na kariotyp.
Zastanawiam się czy robić jeszcze jakieś badania teraz np cross-match, bo wizytę mam dopiero na kwiecień, nigdzie nie ma szybszych terminów.. masakra i co tu robić a ginekolog pewnie nawet nie weźmie pod uwagę tego wyniku. -
Mam pytanie, czy któraś z Was była u Dr Sydora po jednym poronieniu? Wystąpiło puste jajo płodowe, wyszedł kir AA, ginekolodzy zalecają próbować dalej i traktują jako losowość. Pytanie czy dr zleci jakieś badania/leki? Czy warto się umówić na wizytę w takiej sytuacji?
-
Nowy_nick wrote:Mam pytanie, czy któraś z Was była u Dr Sydora po jednym poronieniu? Wystąpiło puste jajo płodowe, wyszedł kir AA, ginekolodzy zalecają próbować dalej i traktują jako losowość. Pytanie czy dr zleci jakieś badania/leki? Czy warto się umówić na wizytę w takiej sytuacji?
Uważam, że warto. Oczywiście poronienie i puste jajo płodowe to może był losowość, a mogą to być też problemy immunologiczne. Napisałaś, że masz Kir AA, istotne są jeszcze obecne/nieobecne Kiry odpowiadające za zagnieżdżenie zarodka. Na swoim przypadku doradzę Ci iść jednak już teraz do immunologa. Niech zleci dodatkowe badania, omówisz z nim swoją historię starań, do starań naturalnych również można brać dodatkowe leki, które mogą zwiększyć szansę na zagnieżdżenie zarodka. Nie każdy ginekolog jest otwarty na immunologię, niektórzy nawet nie akceptują leków i wskazań od immunologa. Wiadomo, że na terminy wizyt/wyniki badań też trzeba czekać więc lepiej działać. -
Nowy_nick wrote:Mam pytanie, czy któraś z Was była u Dr Sydora po jednym poronieniu? Wystąpiło puste jajo płodowe, wyszedł kir AA, ginekolodzy zalecają próbować dalej i traktują jako losowość. Pytanie czy dr zleci jakieś badania/leki? Czy warto się umówić na wizytę w takiej sytuacji?
Mi po 1 poronieniu też mówili, że to przypadek. Po drugim poronieniu już zaczęłam badania i również mam kir AA. Następna ciąża już na lekach ma być. -
Nowy_nick wrote:Wychodzi na to, że jedno poronienie to nie problem i trzeba przez to przejść minimum dwa razy albo szukać i drążyć na własną rękę ;/
Słuchać swojej intuicji. Mi mówili, że drugie poronienie to okej zbadamy. Niby jakieś podstawowe badania i wyszły okej, można działać dalej. Jednak byłam już po dwóch zabiegach łyżeczkowania i trzeci raz nie chciałam przez to przechodzić, więc sami na własną rękę robiliśmy badania nasienia, genetyczne, na trombofilie, wymazy z pochwy i szyjki macicy i w końcu ta immunologia. Wiadomo, może tak być, że faktycznie pierwsze poronienie to „zdarza sie”, ale patrząc na to jak to wygląda to warto zrobić badania już po 1 poronieniu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 18:55
-
Agaa049 wrote:Słuchać swojej intuicji. Mi mówili, że drugie poronienie to okej zbadamy. Niby jakieś podstawowe badania i wyszły okej, można działać dalej. Jednak byłam już po dwóch zabiegach łyżeczkowania i trzeci raz nie chciałam przez to przechodzić, więc sami na własną rękę robiliśmy badania nasienia, genetyczne, na trombofilie, wymazy z pochwy i szyjki macicy i w końcu ta immunologia. Wiadomo, może tak być, że faktycznie pierwsze poronienie to „zdarza sie”, ale patrząc na to jak to wygląda to warto zrobić badania już po 1 poronieniu.
I jakie badania dotyczące immunologii wykonaliscie? -
Nowy_nick wrote:A czy któraś z Was się orientuje, co w przypadku, jak tylko KIRy są problemem? A reszta wyników wyjdzie ok? Jakie zalecenia w takiej sytuacji?
Na KIRy accofil.Starania od 2021 roku.
Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
7+5 - CRL 1,58 cm 👶
I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 👶
16+1 - 162 g, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
19+2 - 303 g, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
22+1 - 564 g, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 👶
26+1 - 1146 g, 138 ud/min, szyjka 4,34 cm 👶
29+2 - 1676 g, 138 ud/min, szyjka 3,75 cm 👶
III prenatalne (30+3) USG ok, 1888 g 👶
32+1 - 2634 g, 143 ud/min👶
34+1 - 3018 g, 135 ud/min👶
36+1?
38+0 - CC?
-
Dziewczyny potrzebuje pomocy
Ostatnio byłam u doktorach po poronieniach. Przepisał mi accofil pół ampułki co 3 dni. Receptę mam na 5 sztuk ampulko-strzykawek. Powiedzcie mi jak to zrobić w praktyce. Bo rozumiem, że strzykawki mogę użyć tylko raz, czyli druga połowa idzie do kosza? Czy można jakoś inaczej to użyć żeby wykorzystać całość? -
Inkez wrote:Dziewczyny potrzebuje pomocy
Ostatnio byłam u doktorach po poronieniach. Przepisał mi accofil pół ampułki co 3 dni. Receptę mam na 5 sztuk ampulko-strzykawek. Powiedzcie mi jak to zrobić w praktyce. Bo rozumiem, że strzykawki mogę użyć tylko raz, czyli druga połowa idzie do kosza? Czy można jakoś inaczej to użyć żeby wykorzystać całość?
Kup sobie insulinowki z odkrecana igłą. Cały lek przelej do jednej insulinowki a później z tej insulinowki połowę przelej do drugiej insulinowki. Jedna dawkę sobie podaj a druga igłą do góry włóż w szklance do lodówki. Będziesz mieć na następny raz.Inkez lubi tę wiadomość
Starania od 2021 roku.
Beta hcg: 7dpt - 78, 10dpt - 411,80, 13dpt - 1757,80, 15dpt - 3373,65.
7+5 - CRL 1,58 cm 👶
I prenatalne (11+6) USG ok, preeklampsja 1:39, hipotrofia 1:276 🙄
12+1- CRL 6 cm, 167 ud/min, szyjka 4 cm 👶
16+1 - 162 g, 146 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
19+2 - 303 g, 148 ud/min, szyjka 4,5 cm 👶
II prenatalne (20+3) USG ok, 425 g dziewczynki 🥰
22+1 - 564 g, 146 ud/min, szyjka 4,45 cm 👶
26+1 - 1146 g, 138 ud/min, szyjka 4,34 cm 👶
29+2 - 1676 g, 138 ud/min, szyjka 3,75 cm 👶
III prenatalne (30+3) USG ok, 1888 g 👶
32+1 - 2634 g, 143 ud/min👶
34+1 - 3018 g, 135 ud/min👶
36+1?
38+0 - CC?
-
ZAJĄCZEK94 wrote:Kup sobie insulinowki z odkrecana igłą. Cały lek przelej do jednej insulinowki a później z tej insulinowki połowę przelej do drugiej insulinowki. Jedna dawkę sobie podaj a druga igłą do góry włóż w szklance do lodówki. Będziesz mieć na następny raz.
ZAJĄCZEK94 lubi tę wiadomość