X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Odpowiedz

endometrioza

Oceń ten wątek:
  • MartaAlvi Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie zobaczyłam wpis na fb i stwierdziłam, podzielę się tu z Wami. Powodzenia dziewczyny!
    http://dzisiajwgliwicach.pl/wydarzenia/pionierska-bezkrwawa-operacja-w-zabrzu/

urocza lubi tę wiadomość

24.04.2014r. Zawsze będziemy Cię kochać Aniołku [*] 10tc
    fQ2H26U.jpgfQ2Hp2.png
  • Arwenka Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2015, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie
    jestem nowa tutaj na forum mam nadzieje, że pomożecie mi w zastanawianiu się. Jestem 3 tygodnie po laparoskopii. Miałam pod pełną narkozą usuwaną torbiel przy jajniku i sprawdzanie drożności jajowodów. Na operacje się zdecydowałam, ponieważ z mężem staramy sie o dziecko i narazie wszystko zawiodło. Po operacji dostałam na 3 miesiące łykanie leku Visanne (miała ten lek któraś z Was?). Podobno przy tym leku nie powinnam mieć miesiączki ale pokazała mi się w postaci bólu miesiączkowego i plamienia, poza tym wylatują ze mnie takie małe nie wiem niby tkanki czy co to jest nie wiem.I pytanie czy któras z Was miała podobnie? No i czy sie po tym udało zajśc w ciąze?
    Pozdrawiam wszystkie forumowiczki :)

(ps. próbowałam pytać na forum Laparoskopia ale mi podopowiedziały dziewczyny że tutaj u Was więcej wiecie na ten temat)

• alda Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2015, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny. Ja tez jestem nowa:-) Arwenka ja tez mialam laparoskopie na dwoch jajnikach torbiele endometrialne. Po zabiegu 3 miesiace bralam Visanne mialam plamienia przez ostatni miesiac brania leku. W ulotce jest napisane ze moga pojawic sie ploamienia. Po 2 miesiacach po odstwaieniu Visanne zaszlam w ciaze ale niestety poronilam w 9tc:-(

e5skzzc.png

[**]

• urocza Autorytet

Wysłany: 22 listopada 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja też po laparo brałam przez trzy miesiące visanne, prawie przez cały ten czas miałam nieustajace plamienia, po odstawieniu od razu dostałam okres i od tamtej pory mam normalne cykle z owulką, bez bólu podczas okresu.
    minął rok po zabiegu, jak na razie żadne torbiele nie odrosły, skończyły się plamienia po okresie, ale ciąży nie widać. dodatkowy problem to mięśniaki i nasienie.
    czekam teraz na in vitro.

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • Arwenka Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2015, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na początku brania Visanne miałam duszności i raz mi było ciepło raz zimno, teraz sie organizm przyzwyczaił chyba bo tak w miare normalnie się czuję, w tym tygodniu jade odebrać wyniki badania HSG i na kontrole do mojej ginekolożki, mam nadzieje że bedzie wszystko dobrze. Alda przykro mi bardzo z powodu poronienia...

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 13:36

Babyboom lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Arwenka Debiutantka

Wysłany: 23 listopada 2015, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w wypisie ze szpitala mam zapisane tak:
    ".... wykonano laparoskopię, w drodze której usunięto torbiel endometrialną jajnika lewego-HP i stwierdzono endometriozę miednicy małej..."
    więc mam nadzieje że nie na darmo łykam tabletki

Bella93 a czemu Ty aż 6 opakowań musiałaś tego leku aż brać jeśli mogę spytać? to dość długo mi się wydaje, to od czegoś zależy?

pozdrawiam

• Bella93 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2016, 13:36

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • veronica Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2015, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w trakcie brania Vissane miałam normalny okres i plamienia. A brałam długo chyba z 7 miesięcy, Fakt duszności na początku są straszne ja musiałam stać przy otwartym oknie aby oddech złapać.

0ea12714dc.png
  • Arwenka Debiutantka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka
    w poniedziałek byłam na wizycie kontrolnej wszystko jest w porządku, pani doktor jest dobrej myśli, jeszcze dwa miesiące brania Visanne a później 3 miesiące starania się bez leków. mam nadzieje że się uda :)

urocza lubi tę wiadomość

• polly8725 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2015, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Dziewczynki, mam pytanko. czy któraś z Was starała się o invitro? Chodzi mi konkretnie o to,że w zeszłym roku miałam laparo torbieli. Po szpitalu nie dostałam żadnych leków(toruński szpital-może któraś zna). Ogólnie dno totalne. W tym roku przez 3 m-ce brałam antykoncepcje(vibin),poniewaz torbiel odrosła. Miałam mieć laparo 3 grudnia,jednak po szeregu badań(5 godzin) ordynator stwierdził,że zmniana jest zbyt mała i laparo tu mi nie pomoże jeśli chodzi o moją zdolność zajscia w ciążę. zalecił jedynie żebym zapisała się jak najszybciej na invitro. Tylko czy z tą torbielą mnie przyjmą? Bo mój lekarz,który mnie kierował na laparo powiedział mi,że on jest za invitro tylko,że nie mogę mieć torbieli. I komu tu wierzyć? Mmam 17 grudnia wizytę kwalifikacyjną i sie boje,że mnie nie przyjmą. Jeśli któraś z Was coś może wie w takiej sprawie proszę o odpowiedź.

Endo IV stopień. 2014-laparo, 2016.03
    2 oocyty, jeden zapłodniony(mrożak) 2016.05.30 crio ☹️
    2016.08 operacja, 2019.01 laparo
    2019.03 podchodzimy do IVF
    Amh 0,92
    26.03.19 Punkcja-1 oocyt
    28.03.19 Transfer zarodka w 2 ddobie
    e5d5d8a3de363b2745adb62076475daf.png
  • veronica Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z małymi przyjmują, tylko od stymulacji rosną, mi doprowadzili z 3cm do niemal 6 cm (miałam III iui)i sama poszłam na laparo już po kwalifikacji do in vitro, klinika przekonywała mnie że nie trzeba ale ja się uparłam i dobrze bo oprócz torbieli to miałam zrosty i się udało. Jak masz zdiagnozowaną endometriozę i odpowiedni okres leczenia to na pewno Cię wezmą.

0ea12714dc.png
  • polly8725 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vernica dziekuje za odpowiedz. Ulzylo mi szczerze mowiac :) mnie teraz powoedzieli,ze jak sie upre to mi wytna. Takze jakby cos uroslo to tez pojde

Amh 0,92
    26.03.19 Punkcja-1 oocyt
  • godaweri Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polly8725 wrote:
    Vernica dziekuje za odpowiedz. Ulzylo mi szczerze mowiac :) mnie teraz powoedzieli,ze jak sie upre to mi wytna. Takze jakby cos uroslo to tez pojde

Słuchaj z torbiela, czyli aktywna endometrioza są mniejsze szanse na powodzenie ivf. Lekarze od ivf mówią inaczej, ale na chłopski rozum...Jezeli jest aktywnystan zapalny w organizmie i wydzielane są mediatory utrudniające zagnieżdżenie,a w endometriozie tak jest, no to chyba logiczne, ze zajście w ciążę jest utrudnione, jednak niektorym dziewczynom sie udaje. I to tez jest fakt. Ja bym przed ivf podeszła do kolejnej laparo, jeżeli byłaby widoczna torbiel na jajniku, bo tak jak napisała Veronica, stymulacja powoduje kosmiczne poziomy estradiolu, a estradiol jest dla endometriozy pożywką, dzieki której sie rozrośnie, wiec jeżeli masz torbiel, a nie uda sie za pierwszym razem ivf i bedziesz musiała przejść np. 3 pełne cykle ze stymulacja, to na pewno torbiel urośnie.

Druga sprawa w Warszawie jest poradnia leczenia endometriozy, leczy tam dr Siekierski, ja nie u niego mialam laparo, ale wiem ze jest świetny. Usuwa wszystkie ogniska, których szuka. Warto przejechać pol Polski na wizytę, umówić sie na laparo na NFZ i zrobić to u kogoś, kto sie na tym zna.

Po trzecie obecnie odchodzi sie od podawania Vissane i wchodzenia w sztucxna menopauzę. Te leki nie lecza endometriozy, po odstawieniu nawrót moze buc tak samo szybki jak bez brania, a odsuwają w czasie starania, które są najskuteczniejsze po laparo.

Pisze to co jest zgodne z obecnym stanem wiedzy, ale nie chce sie wymądrzać. Mialam laparo u dobrego lekarza ponad rok temu. Nie brałam visanne, ale w ciąży nadal nie jestem, bo u nas jest jeszcze problem z nasieniem.

Wszystkim życzę dokładnie zrobionych laparo i skutecznych starań po!

urocza lubi tę wiadomość

• godaweri Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisze to jeszcze raz tutaj. Kluczem do wyleczenia endometriozy jest dokładnie zrobiona laparoskopia. Dokładnie, czyli lekarz szuka ognisk, usuwa wszystkie, wycina torbiele jajników, a nie odsysa. Potem od razu starania, nie vissane, które nie pomoże, zwłaszcza jak nie wszystko zostało dokładnie usunięte. Dlatego warto ruszyć w Polskę np. do tego Siekierskiego albo tam gdzie ja, u Gratkowskiego Gorzów, i zrobić laparo J specjalisty. Wazna jest potem dieta (bez białka, glutenu, cukru, kawy - tak w skrócie) no i suplementy.

Dziewczyny ja w ciazy jeszcze nie jestem, wiec nie chce sie madrzyc, ale tak jak napisałam. U nas dodatkowy problem z nasieniem. To znacznie utrudnia sprawę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2015, 09:08

urocza lubi tę wiadomość

• urocza Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Godaweri a jak Twoje in vitro? na jakim teraz jesteś etapie?

3jvzi09kqvn0mrn0.png
  • godaweri Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    polly8725 wrote:
    hej Dziewczynki, mam pytanko. czy któraś z Was starała się o invitro? Chodzi mi konkretnie o to,że w zeszłym roku miałam laparo torbieli. Po szpitalu nie dostałam żadnych leków(toruński szpital-może któraś zna). Ogólnie dno totalne. W tym roku przez 3 m-ce brałam antykoncepcje(vibin),poniewaz torbiel odrosła. Miałam mieć laparo 3 grudnia,jednak po szeregu badań(5 godzin) ordynator stwierdził,że zmniana jest zbyt mała i laparo tu mi nie pomoże jeśli chodzi o moją zdolność zajscia w ciążę. zalecił jedynie żebym zapisała się jak najszybciej na invitro. Tylko czy z tą torbielą mnie przyjmą? Bo mój lekarz,który mnie kierował na laparo powiedział mi,że on jest za invitro tylko,że nie mogę mieć torbieli. I komu tu wierzyć? Mmam 17 grudnia wizytę kwalifikacyjną i sie boje,że mnie nie przyjmą. Jeśli któraś z Was coś może wie w takiej sprawie proszę o odpowiedź.

Poproś chociaż o progesteron na 2 faze fazę. Przy endo dobrze jest suplementowac 2 fazę cyklu (czyli po owulce, a wiec od 3go dnia od skoku temperatury), po to zeby niwelować wysokie poziomy estradiolu i zapobiegać rozrostom endometriozy.

• godaweri Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    urocza wrote:
    Godaweri a jak Twoje in vitro? na jakim teraz jesteś etapie?

Na etapie czekania, napisałam Ci na priv.

• wombi Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, słuchajcie czy to możliwe, żeby endometrioza tak szybko odrosla?
    Na początku września miałam laparoskopię. Od tamtej pory było super, ale byłam stymulowana Merionalem i puregonem. Miałam jedno iui które się nie udało, z reszta stymulacja tez efektów nie dała zbyt dużych.
    Po iui zaczęły się plamienia i powróciły okropne bole brzucha pomimo sporej dawki luteiny 100 2x1 dopochwowo.
    Jestem strasznie zła. Znowu przed samą @ mam plamienia. Mieliśmy podhodzic do in vitro ale nie wiem czy to teraz ma sens.

Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc 💔
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
    16tc 💔 Robercik - zespół Edwardsa
    14.02.2022 FET 3aa
    6dpt ⏸
    7dpt beta 72,70
    9dpt beta 178
    14dpt 1709
    25dpt jest <3 6t2d
    12+5 usg prenatalne OK - chyba 👧
    22+2 połówkowe Ok - będzie 👧
    30+4 prenatalne 3 trymestru OK - dalej 👧
    39+4 Julia cc 3380 50 cm ❤️ 26.10.2022
    ---
    22.07.2024 FET :( 5bb
    16.09.2024 FET :( 3bb+4cc, 3x ovitrelle, beta 8.2
    11.2024 AMH 0,36
  • polly8725 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję godaweri za odpowiedź. Jeśli sie dostanę na ivf i pierwsza próba nie pójdzie to wtedy udam się na laparo.

Amh 0,92
    26.03.19 Punkcja-1 oocyt
‹‹ 110 111 112 113 114 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza a starania o ciążę - poruszające historie trzech kobiet

Endometrioza jest na tyle niezbadaną jeszcze do końca chorobą, że postawienie prawidłowej diagnozy może zająć lata... A właściwa diagnoza i szybkie podjęcie odpowiedniego leczenia, to najważniejsza kwestia szczególnie w przypadku kobiet, które starają się o dziecko. Trzy kobiety podzieliły się z nami swoimi doświadczeniami w drodze do diagnozy endometriozy i upragnionego macierzyństwa. Przeczytaj historie, które dodają skrzydeł i nadziei, że pomimo trudów będzie dobrze! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ