X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Gameta Rzgów, Łódź ivf
Odpowiedz

Gameta Rzgów, Łódź ivf

Oceń ten wątek:
  • Ladybug Autorytet

Wysłany: 6 czerwca, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🔸Motylek
    🔸MałaBuźka
    niech to będzie ten transfer i ten zarodek! 🤞🤞🤞
    Inesss87 wrote:
    Hej! Jestem tu nową, tzn co jakiś czas zaglądałam i czytała Wasze posty! Byłam „ cichym podglądaczem”.
    Piszę ku pokrzepieniu serc: Endo IV stopień zdiagnozowana w wieku 19 lat- dziś mam 37. Przez cala chorobę mówiono mi: nie będzie mieć Pani dzieci, liczne zrosty, niedrożne jajowody, po drodze 4 laparoskopie… 2 lata temu zgłosiłam się do Gamety , AMH 0,8, zanim Gameta pół roczne leczenie j prof. Malinowskiego- bezskuteczne, miała wrażenie, że nie miał na Nas pomysłu- bo immunologia wtedy wyszła ok.
    Na liczniku: 2 pełen procedury, łącznie 6 zarodków: 5 nieudanych transferów, 1 ciąża biochemiczna- ogrom łez, rozczarowań, kryzysów, leków, braku nadziei. Przeliczony stan zapalny, i ostatnia szansa- nadszedł 09.05 - dzień ostatniego transferu, zrezygnowani, pokłóceni, bez jakiejkolwiek nadziei pojechaliśmy „to „zrobić.
    I dziś mamy 6t4d, bije serduszko- mamy się dobrze! Narazie brak dolegliwości, aż czasami się zastanawiam czy oby jestem w ciąży;) Jeszcze długa droga przed Nami- ale cieszę się z tego co mam, pielęgnuje te chwile.
    Kochane nie poddawajcie się, walczcie o swoje! Bądźcie silne, odważne i podążajcie za marzeniami!
    Nas prowadzi dr Połać, ciepły, empatyczny lekarz. Choć i on już odczuwał lekką frustrację, że nie udaje! Ale mamy to- jego radość z powodzenia transferu, dodała Nam skrzydeł!
    Ściskam i trzymam za każdą kciuki.
    Pięknie! Niesamowicie przyjemnie czyta się takie historie❤️❤️❤️
    Niech to będzie cudowna ciążą z samymi pozytywnymi objawami :)
    Ja pierwszą ciążę nie miałam kompletnie objawów - zero zgagi, sikania w nocy, w I trymestrze czułam tylko taki ciężar na żołądku, jakby nie mógł się zdecydować czy mdli mnie czy jednak nie :)
    Życzę Ci tego samego!
    Ja też u Połacia - da się odczuć, że przejmuje się wynikami procedur i stara się kombinować. Do tego niesamowicie ciepły z niego człowiek, dla mnie ciut zbyt flegmatyczny, ale dajemy radę ;-)
    Zauważyłam na wątku miesięcznym, że przy długotrwałych nieudanych transferach często to nie immunologia a jednak stan zapalny uniemożliwił zagnieżdżenie, warto przyjrzeć się endometrium czy chociaż pobrać probiotyki żeby jednak te dobre bakterie dominowały.

Małabuźka, Inesss87, Motylek…:) lubią tę wiadomość

Ona '87 -> AMH 5,87
    On '85 -> niskie parametry nasienia
    I stymulacja i I transfer = sukces -> 2021r ur. córka
    age.png

starania o rodzeństwo:
    3 transfery nieudane
    histeroskopia - lekki stan zapalny -> wyleczony
    szczepienia, poza tym immuno ok, kariotypy też
    ---
    12.2024 - stymulacja: (od 2dc) menopur 225jm (od 6 dc) menopur 225jm +orgalutran 0,25mg, (od 9 dc) menopur 300jm + orgalutran 0,25mg
    Pick-up -> 12 dojrzałych komórek -> 10 zapłodnionych [HBA-IMSI] -> 7 blastocyst -> PGT-A -> 4 prawidłowe
    24.02 transfer ❌
    23.05 transfer - 6dpt: 37,10; 8dpt: 105; 11dpt: 448
    dziewczynka 🩷
    ---
    preg.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też Połaciowi ;)
    I też go sobie chwalimy. Choć w ciąży parę razy mnie zagotował 😅 ale to dlatego że czepia się mojej wagi - a ja zebrałam parę kg od kiedy biorę luteinę pod język - tak na nią reaguje że zatrzymuje wodę. A ten ciągle swoje i swoje więc mieliśmy na tym podłożu malutkie zgrzyty 😅
    Wszyscy wokoło mi mówią że ładnie wyglądam i tylko brzuch mi urósł i śmiałam się wczoraj że chyba zabiorę ich we wtorek na wizytę bo jak znowu usłyszę komentarz o wadze to go uduszę. Przytyłam 14 kg, z 57 a 70. I jak Boga kocham - w ogóle mi to nie przeszkadza. Sam dzieciak z wodami to w tym momencie już około 5/6 kg u mnie, więc nadal się z nim nie zgadzam 😅
    Poza tym zgadzam się - jest ciut flegmatyczny, mąż się śmieje ze mnie że podziwia mi się jestem w stanie nie dokańczać zdania za niego (bo trochę jestem choleryczka), ale poza tym mega go lubimy i te wizyty u niego naprawdę są przyjemne i spokojne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca, 10:41

Ladybug, Małabuźka, Inesss87 lubią tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Małabuźka Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już po wizycie, 12 czerwca transfer🤞, od jutra 2x1 cyclogest i duphaston dziś też robiłam badanie proga i wyszło mi 0.05 ale nie wiem czy to dobrze czy nie Zobaczymy co Pani dr. powie na wizycie choć mam jeszcze zrobić badanie dzień przed transferem. Miejmy nadzieję że będzie wszystko dobrze

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca, 08:53

29lat
    2 ciąże pozamaciczne
    Brak jajowodów
    09.23r - 1IVF
    3.10.23 - punkcja
    5 ❄️❄️❄️❄️❄️
    31.10.23 transfer FET
    6.11.23 ⏸️
    10.11.23 bhcg 342🙏
    1.12.23 mamy ❤️
    Testy Sanco będzie synek
    5.07.2024 👣 Marcelek ❤️
    12.06.25 transfer FET
    20.06.25 ⏸️🤞
    23.06.25 Bhcg 454🙏
  • Motylek…:) Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inesss87 wrote:
    Hej! Jestem tu nową, tzn co jakiś czas zaglądałam i czytała Wasze posty! Byłam „ cichym podglądaczem”.
    Piszę ku pokrzepieniu serc: Endo IV stopień zdiagnozowana w wieku 19 lat- dziś mam 37. Przez cala chorobę mówiono mi: nie będzie mieć Pani dzieci, liczne zrosty, niedrożne jajowody, po drodze 4 laparoskopie… 2 lata temu zgłosiłam się do Gamety , AMH 0,8, zanim Gameta pół roczne leczenie j prof. Malinowskiego- bezskuteczne, miała wrażenie, że nie miał na Nas pomysłu- bo immunologia wtedy wyszła ok.
    Na liczniku: 2 pełen procedury, łącznie 6 zarodków: 5 nieudanych transferów, 1 ciąża biochemiczna- ogrom łez, rozczarowań, kryzysów, leków, braku nadziei. Przeliczony stan zapalny, i ostatnia szansa- nadszedł 09.05 - dzień ostatniego transferu, zrezygnowani, pokłóceni, bez jakiejkolwiek nadziei pojechaliśmy „to „zrobić.
    I dziś mamy 6t4d, bije serduszko- mamy się dobrze! Narazie brak dolegliwości, aż czasami się zastanawiam czy oby jestem w ciąży;) Jeszcze długa droga przed Nami- ale cieszę się z tego co mam, pielęgnuje te chwile.
    Kochane nie poddawajcie się, walczcie o swoje! Bądźcie silne, odważne i podążajcie za marzeniami!
    Nas prowadzi dr Połać, ciepły, empatyczny lekarz. Choć i on już odczuwał lekką frustrację, że nie udaje! Ale mamy to- jego radość z powodzenia transferu, dodała Nam skrzydeł!
    Ściskam i trzymam za każdą kciuki.

Uwielbiam czytać takie wpisy 😊również chodzę do dr.Połacia po ostatniej wizycie i po zadawanych przeze mnie pytań ciekawe czy dość mnie nie będzie miał 🙈

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca, 07:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Motylek…:) wrote:
    Uwielbiam czytać takie wpisy 😊również chodzę do dr.Połacia po ostatniej wizycie i po zadawanych przeze mnie pytań ciekawe czy dość mnie nie będzie miał 🙈
    Oj nie sądzę
    Ja jestem z tych pacjentek które po każdym niepowodzeniu miały plan na następne transfery na kartce A4 i nigdy nie czułam żeby miał mnie dość, na dodatek często uważał że mam rację i zgadza się ze mną
    I to bardzo w nim lubię, że zawsze wysłucha

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png

Wysłany: 7 czerwca, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małabuźka wrote:
    Hej ja już po wizycie, 12 czerwca transfer🤞, od jutra 2x1 cyclogest i duphaston dziś też robiłam badanie proga i wyszło mi 0.05 ale nie wiem czy to dobrze czy nie Zobaczymy co Pani dr. powie na wizycie choć mam jeszcze zrobić badanie dzień przed transferem. Miejmy nadzieję że będzie wszystko dobrze

O której godzinie masz transfer ??
    Czyli jednak jest nas trochę które chodzą do Połacia 😁

Małabuźka lubi tę wiadomość

Wysłany: 7 czerwca, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małabuźka wrote:
    Też mam taki wynik progresteronu i powiedział że jest ok

Małabuźka lubi tę wiadomość

• Małabuźka Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O której godzinie masz transfer ??
    Czyli jednak jest nas trochę które chodzą do Połacia 😁
    Transfer o godz 13 ale ja chodzę do dr. Banach Stróżyckiej

Motylek…:) lubi tę wiadomość

29lat
    2 ciąże pozamaciczne
    Brak jajowodów
    09.23r - 1IVF
    3.10.23 - punkcja
    5 ❄️❄️❄️❄️❄️
    31.10.23 transfer FET
    6.11.23 ⏸️
    10.11.23 bhcg 342🙏
    1.12.23 mamy ❤️
    Testy Sanco będzie synek
    5.07.2024 👣 Marcelek ❤️
    12.06.25 transfer FET
    20.06.25 ⏸️🤞
    23.06.25 Bhcg 454🙏
  • Małabuźka Przyjaciółka

Wysłany: 7 czerwca, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam taki wynik progresteronu i powiedział że jest ok
    Tak dowiedziałam się już że musi być poniżej 1mg a dzień przed transferem powyżej 10

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca, 22:09

29lat
    2 ciąże pozamaciczne
    Brak jajowodów
    09.23r - 1IVF
    3.10.23 - punkcja
    5 ❄️❄️❄️❄️❄️
    31.10.23 transfer FET
    6.11.23 ⏸️
    10.11.23 bhcg 342🙏
    1.12.23 mamy ❤️
    Testy Sanco będzie synek
    5.07.2024 👣 Marcelek ❤️
    12.06.25 transfer FET
    20.06.25 ⏸️🤞
    23.06.25 Bhcg 454🙏

Wysłany: 8 czerwca, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małabuźka wrote:
    Transfer o godz 13 ale ja chodzę do dr. Banach Stróżyckiej
    To się nie spotkamy …a co do wyniku progresteronu to odpukać zawsze mam ok odnośnie transferu więc mam nadzieje że i tym razem tak będzie ….

• Małabuźka Przyjaciółka

Wysłany: 8 czerwca, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To się nie spotkamy …a co do wyniku progresteronu to odpukać zawsze mam ok odnośnie transferu więc mam nadzieje że i tym razem tak będzie ….
    Trzymam mocno kciuki🤞 no ja właśnie miałam zawsze niższy nawet przy pierwszej ciąży jak robiłam Bhcg to od razu zrobiłam sobie też progesteron i też był poniżej 10 więc ja bardzo długo przyjmowałam leki bo aż chyba do skończonego 4 miesiąca a później już się wszystko unormowało ale mam nadzieję że teraz będzie wszystko dobrze Trzeba być dobrej myśli 😉

29lat
    2 ciąże pozamaciczne
    Brak jajowodów
    09.23r - 1IVF
    3.10.23 - punkcja
    5 ❄️❄️❄️❄️❄️
    31.10.23 transfer FET
    6.11.23 ⏸️
    10.11.23 bhcg 342🙏
    1.12.23 mamy ❤️
    Testy Sanco będzie synek
    5.07.2024 👣 Marcelek ❤️
    12.06.25 transfer FET
    20.06.25 ⏸️🤞
    23.06.25 Bhcg 454🙏

Wysłany: 8 czerwca, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małabuźka wrote:
    Trzymam mocno kciuki🤞 no ja właśnie miałam zawsze niższy nawet przy pierwszej ciąży jak robiłam Bhcg to od razu zrobiłam sobie też progesteron i też był poniżej 10 więc ja bardzo długo przyjmowałam leki bo aż chyba do skończonego 4 miesiąca a później już się wszystko unormowało ale mam nadzieję że teraz będzie wszystko dobrze Trzeba być dobrej myśli 😉

Ale widzę że Ty też po ciąży pozamacicznej 🙈mi usunęli prawy jajowód 🙈i tak dalej dążymy do upragnionego celu, ale narazie nie jest to takie łatwe mnóstwo badań i niby wszystko ok więc zobaczymy co wyjdzie teraz a jak nie to będziemy zaczynać od nowa 🙈

• goska318 Debiutantka

Wysłany: 11 czerwca, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny, przeszłam stymulację w Gamecie i dzisiaj dostałam info odnośnie zarodków. Zamrozili 3 blastocysty. Podpytałam lekarza o ich klasyfikację. Lekarz stwierdził, że jezeli mamy stadium blastki to klasy nie mają wpływu na szansę powodzenia ciąży...i ostatecznie dostałam tylko info, że 4 stopień (moze cos kręcę, ale na pewno mówił o czwórce), ale bez dodatkowych informacji.
    Też tak miałyście w Gamecie? Czy nie chciał mnie informować, bo pewnie klasa jest średnia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 czerwca, 13:48

• agnes175 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goska318 wrote:
    cześć dziewczyny, przeszłam stymulację w Gamecie i dzisiaj dostałam info odnośnie zarodków. Zamrozili 3 blastocysty. Podpytałam lekarza o ich klasyfikację. Lekarz stwierdził, że jezeli mamy stadium blastki to klasy nie mają wpływu na szansę powodzenia ciąży...i ostatecznie dostałam tylko info, że 4 stopień (moze cos kręcę, ale na pewno mówił o czwórce), ale bez dodatkowych informacji.
    Też tak miałyście w Gamecie? Czy nie chciał mnie informować, bo pewnie klasa jest średnia?

Mnie tez nigdy nie informowali jakiej klasy sa blastocysty, mówili ogólnie ile się zapłodniło i dotrwało do stadium blastki.

2015🤰Syn👦
    Oboje po 40, ja Hashimoto, AMH ok 1, on zdrowy, nasienie ok.
    1 IVF 08/24 3pęcherzyki ale brak komórek jajowych
    2 IVF 10/24 4pęcherzyki-->4 komórki jajowe--> tylko 1zarodek,który przestał się rozwiać w 3 dobie😢
    3 IVF 11/24 Menopur 450, Aromek, Orgalutran, Decapeptyl, Ovitrelle, Punkcja->3 komórki jajowe->2 zarodki->1 zamrożona blastocysta, 27.12.24 transfer, endometrium 8,5
    4.01.25 8dpt ⏸️ cień cienia 🙏✊️💬
    7.01.25 11 dpt beta 113,19mlU/ml 🥹💚💪
    15.01.25 19dpt beta 1500 mlU/ml, usg-jest pęcherzyk ciążowy w macicy🥰🍀✊️
    22.01.25 26dpt usg-pęcherzyk ciążowy ok 8mm CRL0,2cm, jest migające serce❣️🙏💪✊️
    11.02.25 8tc💔poronienie samoistne😭🖤👎

21dc endo 10mm,czysta macica,owulacje z prawego jajnika,po 3-4 pęch.antralne w obu jajnikach
    4 IVF 04/2025 Menopur 450+Provera 5mg, 18.04 punkcja, 8 pęcherzyków ale 0 komórek🥺😭🥴
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja info też nie miałam jaka dokładnie klasa, przed transferami czasem lekarz coś napomknął wybierając zarodek do transferu, ale np pojęcia nie mam jaki zarodek dał mi ciążę.
    Szczerze mówiąc nie skupiałam się na tym - i on i embriolodzy mówili że zarodki są dobre i mnie więcej nie trzeba było wiedzieć

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • goska318 Debiutantka

Wysłany: 11 czerwca, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odpowiedzi, nie ukrywam że mnie pocieszyłyście :) wszędzie na forum widzę informacje o klasach, a tu pytając wprost nie dostaje info, co mnie trochę zaniepokoiło. Ale może mają taką politykę ;)

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goska318 wrote:
    Dzięki za odpowiedzi, nie ukrywam że mnie pocieszyłyście :) wszędzie na forum widzę informacje o klasach, a tu pytając wprost nie dostaje info, co mnie trochę zaniepokoiło. Ale może mają taką politykę ;)
    Szczerze?
    Ja dzięki temu nie szukałam, nie porównywałam się z nikim, nie podchodziłam do transferu pt „na pewno się nie uda bo słaby zarodek”
    I choć jestem kontrol świrem to to mi naprawdę pomogło na głowę
    Choć myślę że jakbyś się uparła to ci powiedzą - w końcu informacje medyczne to nasze prawo

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • zosiaaaa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    goska318 wrote:

Ja informację uzyskałam, bo zapytałam wprost jakie są dokładnie blastki. Szczerze? Szybko tego żałowałam, bo miałam podany zarodek 4CC, któremu nie dawałam żadnej szansy, spisując transfer od razu na stratę. A TEN zarodek jutro kończy półtora roku i jest zdrową, pogodną dziewczynką ♥️

Elza1234, Motylek…:), Ladybug lubią tę wiadomość

Starania od 2017r.
    01.2022r. pierwsza wizyta Gameta Rzgów
    05.2022r. FET: 4AB beta 0
    06.2022r. FET: 4CC beta 0
    10.2022r. histeroskopia: przewlekły stan zapalny endometrium
    03.2023r. FET: 4CC
    beta 10dpt: 253,8 mlU/ml
    beta 12dpt: 799,7 mlU/ml
    41+2 CC 4180g 60cm 10 pkt ♥️

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiaaaa wrote:
    Ja informację uzyskałam, bo zapytałam wprost jakie są dokładnie blastki. Szczerze? Szybko tego żałowałam, bo miałam podany zarodek 4CC, któremu nie dawałam żadnej szansy, spisując transfer od razu na stratę. A TEN zarodek jutro kończy półtora roku i jest zdrową, pogodną dziewczynką ♥️
    O dokładnie o taką sytuację mi chodzi :)
    Ja wiem tylko że mi ciążę dał 6cio dniowy zarodek

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Małabuźka Przyjaciółka

Wysłany: 11 czerwca, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale widzę że Ty też po ciąży pozamacicznej 🙈mi usunęli prawy jajowód 🙈i tak dalej dążymy do upragnionego celu, ale narazie nie jest to takie łatwe mnóstwo badań i niby wszystko ok więc zobaczymy co wyjdzie teraz a jak nie to będziemy zaczynać od nowa 🙈
    Tak mam oba jajowody usunięte, dlatego też pozostalo mi in vitro i chodź miałam myśli że za pierwszym razem się nie uda bo to tak zwykle się dzieje to szczęście mi dopisało i mamy synka za miesiąc kończy rok❤️ a jutro jedziemy po rodzeństwo chociaż też się na nic nie nastawiam bo od 2 dni mam takie skurcze lekkie a dziś badanie progesteronu 14.8 więc jest super no ale zobaczymy czy tym razem szczęście się do nas uśmiechnie 🙈

29lat
    2 ciąże pozamaciczne
    Brak jajowodów
    09.23r - 1IVF
    3.10.23 - punkcja
    5 ❄️❄️❄️❄️❄️
    31.10.23 transfer FET
    6.11.23 ⏸️
    10.11.23 bhcg 342🙏
    1.12.23 mamy ❤️
    Testy Sanco będzie synek
    5.07.2024 👣 Marcelek ❤️
    12.06.25 transfer FET
    20.06.25 ⏸️🤞
    23.06.25 Bhcg 454🙏
‹‹ 1251 1252 1253 1254 1255 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ