X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Skąd Twoje rozczarowanie? Ja byłam u jednego immunologa w Warszawie i się wręcz wk... Pomyślałam, że może pojadę do Łodzi. A tam też kiepsko? Nie robi wywiadu? Nie zleca badań? Od razu chce szczepić?

Nie, nie, dziewczyny są zadowolone z wizyt u niego, ja chyba po prostu trafiłam na gorszy czas :/ I pewnie oczekiwałam czegoś innego.
    Miałam zrobione już wszystkie badania, także nie miał co już zlecać.
    Wizyta przebiegła bardzo szybko (15 min - wcześniej para wyszła po 10 min), przeglądał wyniki, zapisywał w komputerze. Poza tym mało je komentował, a jak już to lekarskim językiem. Czułam że mówi takie swoje stałe teksty. Ja trochę rozumiałam, bo się naczytałam, natomiast mój mąż nic nie zrozumiał. Jedyne co to lekarz przyczepił się do badania allo-mlr i zalecił szczepienia. A ja nie mam zero, a nigdy nie byłam w ciąży / nie poroniłam - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Dlatego nie bardzo rozumiem sens tych szczepień, czy to czasem w moim przypadku nie jest naciąganie. Żadnych leków ani innych zaleceń nie dostałam. Z tego co widziałam to dziewczyny z podobnym testem cba dostały leki. Tak właściwie ta wizyta nic nie wniosła. Aha, miałam zrobioną również aktywność komórek NK, to kazał zrobić to samo badanie, tylko że u nich w laboratorium (koszt ok 360 zł). Rozumiem, że lekarz uznał że nic nie potrzebuję oprócz szczepień, ale naprawdę obydwoje czuliśmy że ta wizyta jest taka "na odwal".

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • Flowwer Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bea_ wrote:
    Ja robiłam w Diagnostyce - subpopulacje limfocytów, w tym są NK. 210 zł
    Ooo dobrze wiedzieć bo w klinice wołają za te badanie 400 zł

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Kasiak621 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane ja dostałam dzis wyniki subpopulacji limfocytów i NK, w KRakowie W Prokocimiu płaciłam za wszystko 170 zł.
    Zerknijcie prosze na wyniki, bo ja z tego nic nie kumam niby wszystko sie w normie miesci...
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/c67a2b1f0cfb.png
    mam nadzieje ze link działa

Lipiec 2015- Początek starań
    08.2016/10.2016/02.2017 c. biochemiczna
    MTHFR C677T hetero, ANA1/2/3+,
    Genotyp Kir Bx, NK 9%, AMH 5,2
    Szczepienia limfocytami(allo mlr 0%->29,6%->0%
    1/2/3 IUI :(
    1 IVF:(
    2 IVF->Transfer 3 dniowego zarodka...... CzekamY
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ania, to nam tlumaczyl jak dzieciakom, tak ze nawet moj ukochany wiedzial o co chodzi.
    Moze Pasnik mial gorszy dzien albo wyszedl z zalozenia, ze jak masz tyle badan to wiesz o co biega...

ania8306 lubi tę wiadomość

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 czerwca 2017, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Flowwer wrote:
    To samo mi moja immunolog tłumaczyła że później wszystko szaleje i trzeba dalej brać.
    A jak sytuacja tych dziewczyn ciążę są dalej ? Badają cykloiny i NK ?
    Jak długo trzeba brać te kroplówki?

Czy badają ponownie NK i cytokiny to nie wiem, ale wydaje mi się, że skoro są w ciąży to już nie. Wiem natomiast, że samo dawkowanie intralipidu zmienia się u tych dziewczyn po pozytywnej becie i jest zależne od wyjściowych wyników w teście CBA czy subpopulacji limfocytów. Jedne biorą po trzy butelki intralipidu w tygodniu a jedne 2 butelki naraz ale raz na tydzień itp. Aha i lekarz od razu po pozytywnej becie stosuje raczej dawkę "uderzeniową" - dwie butelki intralipidu a potem różnie. Kroplówki jedne dziewczyny biorą do końca ciąży, a inne do 16-20tyg ciąży.

@shooa Leczę się w Wodzisławiu Śląskim.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2017, 21:02

• Flowwer Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wysłałam Ci pw

kjmni09k3h9ob9x5.png
    112 cs o syna, 15 lat walki !!
    Provita-Paliga
    NK20%maj, 27% lipiec, Trombofilia,
    Maj 2017 zaczynam walkę z immunologią/Paśnik,zapalenie endo, IMSI 9.11.2017
    ⛄⛄⛄
  • Yoselyn82 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH wrote:
    Czy badają ponownie NK i cytokiny to nie wiem, ale wydaje mi się, że skoro są w ciąży to już nie. Wiem natomiast, że samo dawkowanie intralipidu zmienia się u tych dziewczyn po pozytywnej becie i jest zależne od wyjściowych wyników w teście CBA czy subpopulacji limfocytów. Jedne biorą po trzy butelki intralipidu w tygodniu a jedne 2 butelki naraz ale raz na tydzień itp. Aha i lekarz od razu po pozytywnej becie stosuje raczej dawkę "uderzeniową" - dwie butelki intralipidu a potem różnie. Kroplówki jedne dziewczyny biorą do końca ciąży, a inne do 16-20tyg ciąży.

@shooa Leczę się w Wodzisławiu Śląskim.

A to ciekawe co piszesz... jedne maja tyle kroplowek w tygodniu? no mi dr Pasnik mowil ze buteka wystarczy, ze nie trzeba brac dwoch w 2dc i dniu transferu i po pozytywnej becie, z kolei ginekolog rozpisala mi po 2 buteleczki. Wiec kazdy mowi inaczej. Immunolog mowil jeszcze ze lepiej zbadac przed intralipidem i po podaniu kroplowki NK test - cytotoksycznosc komorek NK.

Mój pierwszy cud - kochany Michałek ❤️❤️❤️

Mój drugi cud - kochany Juluś♥️♥️♥️

Nigdy się nie poddawaj chociaż byłoby to trudne! - Kiedy śmieje się dziecko - śmieje się cały świat
    ❤️❤️❤️
  • Justine Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgnieszkaH, ja w ogóle po pozytywnej becie nie brałam intralipidu, a przed crio "zjadłam" łącznie ich 6. Dodam, że moje cba leżało i płakało także nie ma reguły w zaleceniach dr. Każdy przypadek dr rozpatruje indywidualnie, a nam się wydaje, że jest jakiś w tym schemat bo każda dostaje intralipid/steryd/neupogen, a w dawkowaniu i częstotliwości już nie możemy dopatrzeć zbieżności bo każdy organizm jest inny.

Problem: endometrioza 1st, Hashimoto, słabe nasienie.
    3 procedury, leczenie immunologiczne, 6 transferów, 2 straty.
    Mała Królewna jest już z nami <3
    Droga do naszego szczęścia: https://szczesliwenieszczescia.blogspot.com/
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine, jak 6 buteleczek? nie brałaś dwóch na początku cyklu i dwóch przed samym transferem? kiedy dwie ostatnie zjadłaś?:)

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny próbujecie rozpracować działanie doktora, a nie wiem czy tędy droga, rozumiem że każda z nas potrzebuje kontrolować maksymalnie swoją historię, ale tak się nie da, albo mu się zaufa albo nie warto się u niego leczyć, wątpliwości rozwiązywać w mailach i na wizytach pytać pytać i jeszcze raz pytać. Swoją ginekolog uważam za najkumatrzą osobę w tej dziedzinie, ale ona mówi wprost że immuno to czarna magia. Nie da się tu porównać wyników bo każda z nas ma inną historie swoją i rodziny...

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
    Dodatnie MTHFR w układzie heterozygotycznym mutacji A1298C.
    Dwa Aniołki - kwiecień 2015, październik 2015
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justine wrote:
    AgnieszkaH, ja w ogóle po pozytywnej becie nie brałam intralipidu, a przed crio "zjadłam" łącznie ich 6. Dodam, że moje cba leżało i płakało także nie ma reguły w zaleceniach dr. Każdy przypadek dr rozpatruje indywidualnie, a nam się wydaje, że jest jakiś w tym schemat bo każda dostaje intralipid/steryd/neupogen, a w dawkowaniu i częstotliwości już nie możemy dopatrzeć zbieżności bo każdy organizm jest inny.

Dokładnie, każdy organizm jest inny stąd też różne sposoby leczenia u każdej z nas:)

ania8306 lubi tę wiadomość

• emka29 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    U nas wywiad byl dokladny, doc przejrzal wszystkie badania jakie mialam (caly segregator), notowal te ktore go interesowaly, pytal o choroby w rodzinie, o to jakie uzyskalismy zarodki, o operacje i zabiegi. Zlecil badania.

Na nas także zrobił dobre wrażenie. Wywiad był bardzo dokładny tak jak piszesz. Zlecił badania LCT, CBA, ACA w IgM i IgG, LA, H.pylori następna wizyta 28 czerwca z wynikami badań.

12.05.2016 ciąża pozamaciczna :(
    18.04.2017 7 tc serce przestało bić :(
    20.01.2018 7tc serce przestało bić :(
    28.01.2020 KD blastka 3BB ❤🤰
    1.06.2020 zdrowa 👨‍👩‍👧
    12.10.2020 ❤ Dominika
    km5suay3h4up5iou.png
  • ania8306 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Ania, to nam tlumaczyl jak dzieciakom, tak ze nawet moj ukochany wiedzial o co chodzi.
    Moze Pasnik mial gorszy dzien albo wyszedl z zalozenia, ze jak masz tyle badan to wiesz o co biega...

Pewnie tak, chociaż z naszych min mógł wyczytać wiele :-P

Zresztą moja opinia jest nieistotna, najważniejsze żeby wam pomógł <3

7 lat starań: 2xIVF, 2xIUI, HSG, 3xHSC, niskie AMH, MTHFR 1298A-C układ homo, operacja -endometrioza głębokonaciekająca.
  • Bella93 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania8306 wrote:
    Pewnie tak, chociaż z naszych min mógł wyczytać wiele :-P

Zresztą moja opinia jest nieistotna, najważniejsze żeby wam pomógł <3
    Ja tez doc nie ufam w 100%, a ta nie ufnosc wynika wlasnie z tego, ze nie rozumiem immuno. W szczepienia nadal nie wierze, ale na razie nic wiecej mi nie zostalo.

Moja historia leczenia
    Kajetan 10tc & Eliza 11tc 🖤
    Matylda 🩷11.08.2022
  • Aaa78 Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shooa kiedy crio? Na jakim jesteś etapie?

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 czerwca 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa78, dziś byłam badać progesteron czy jest nisko, jutro popołudniu podgląd endometrium i jak będzie wszystko git to chyba za tydzień będę brała dzieciaka/dzieciaki:) po drodze jeszcze akupunkturę zaliczę :P
    staram się myśleć pozytywnie i wierzyć że leczenie immuno i abrazja poskutkują :)

a Wy na jakim etapie teraz?

Bella93, sylvuś lubią tę wiadomość

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Show idziesz jak burza :)
    Ja w poniedziałek śmigam na drugie pullowane i chciałabym wejść do gabinetu popytać o kilka rzeczy:)

3i49uay3vn9a2peg.png
    Mlr 0%, trzy szczepienia i wynik nadal 0%, doszczepianie pullowanymi - wynik 34,9!
  • anakonda Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella93 wrote:
    Ja tez doc nie ufam w 100%, a ta nie ufnosc wynika wlasnie z tego, ze nie rozumiem immuno. W szczepienia nadal nie wierze, ale na razie nic wiecej mi nie zostalo.
    Mam rakiety same odczucia i wątpliwości ale to ostatnia deska ratunku .

A powiedzcie mi szczepienia są co 3 tyg czyli w zasadzie na w poniedziałek pierwsze i na kolejne 2 poniedziałki przerwa i kolejny mamy następne szczepienia ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 11:19

Starania od 2008 roku 07.02.14 aniołek 13tc 💔
    3 IUI , 5IVF

Mrl 0% szczepienia -> 26,1 ( X)-> doszczepianie (I)
    17.08 2019 7tc :💔

24.11 2024 transfer + atosiban
    1.12. 82b : 192p
    5:12 547b: > 160p
    9.12 3313b > 160p
    14.12 15122b >125p
    16.12 ❤️
    3.02 prenatalne
    url=https://www.tickerfactory.com]s-preg.png[/url]
  • Aaa78 Ekspertka

Wysłany: 7 czerwca 2017, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja czekam na wyniki leczenia immunosupresyjnego ( mojej choroby autoimmunologicznej) i mam nadzieję ze ok 25 lipca wprowadzi sie mine stan remisji.W między czasie mam leczenie endometrium i w lipcu czeka mnie histeroskopia sprawdzająca. Jak będzie ok to crio wg schematu który opracowali lekarz prowadzący oraz lekarz od endometrium
    Jesli nie będzie w porzadku to lekarz od endometrium zastanawia sie nad łyżeczkowaniem.

• jasmina6 Autorytet

Wysłany: 7 czerwca 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anakonda wrote:
    Mam rakiety same odczucia i wątpliwości ale to ostatnia deska ratunku .

A powiedzcie mi szczepienia są co 3 tyg czyli w zasadzie na w poniedziałek pierwsze i na kolejne 2 poniedziałki przerwa i kolejny mamy następne szczepienia ?
    Tak, ja byłam 22 maja i idę teraz 12 czerwca.

Aaaa i laparoskopia z końcem miesiąca.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 czerwca 2017, 13:14

3i49uay3vn9a2peg.png
‹‹ 111 112 113 114 115 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ