Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • Iwoona Przyjaciółka
    Postów: 122 31

    Wysłany: 5 maja 2019, 19:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trasti wrote:
    Iwona a na co intralipid masz podwyzszone nk?
    Tak Trasti mam mega NK. Dziś napisałam do P czy może by intralipid wdrożyć... Odpisał natychmiast że prześle receptę. Kurcze... Od 2 lat siedzę w immuno, szczepienia od męża i pullowane, steryd...
    Muszę poczytać o intralipidzie bo zielona, gdzie w Wawie to podadzą?

    Iwoona
    t9qo2t30bp7bynzp.png
  • karolcia35 Autorytet
    Postów: 4579 3839

    Wysłany: 5 maja 2019, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoona wrote:
    Tak Trasti mam mega NK. Dziś napisałam do P czy może by intralipid wdrożyć... Odpisał natychmiast że prześle receptę. Kurcze... Od 2 lat siedzę w immuno, szczepienia od męża i pullowane, steryd...
    Muszę poczytać o intralipidzie bo zielona, gdzie w Wawie to podadzą?
    Nie wiem czy nie o Salve kiedyś ktoś pisał?

    Iwoona lubi tę wiadomość

    AMH 0,54
    10.2014 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    05.2015 brak oocytów
    03.2016 brak oocytów
    08.2016 IMSI 1 zarodek, ciąża pozamaciczna :(
    02.2017 IMSI 2 zarodki :( beta <0,1
    mlr 0%, I seria szczepień mlr 38% :)
    10.2017 IMSI 3 zarodki 01.2018 crio :( 03.2018 crio :( 09.2018 crio :(
    12.2018 IMSI 2 zarodki 2-dniowe 4b i 5b w oczekiwaniu na crio...
    NK 16,5%
    07.2019 crio 4b, 12 dpt - 99,8; 13 dpt - 185,6; 15 dpt - 825,6; 17 dpt - 2509; 21 dpt - 4942 :( ciąża ektopowa
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogna87 wrote:
    Karolina88 masz pewnie większe doświadczenie z immuno, widziałaś moje wyniki? Czy uważasz że serio na nic innego się nie kwalifikuje tylko na szczepienia?

    Hej,
    tak jak Ci pisałam nie mam wiedzy na temat szczepień. Żaden z lekarzy póki co nic mi na ten temat nie wspomniał, a tak jak już wspominałam ja osobiście nie jestem do tej metody przekonana. Dlatego niestety nie jestem w stanie Ci pomóc w tym zakresie. Myślę, że najlepiej by było gdybyś na wizycie popytała lekarza co on sądzi na ten temat i czy w Twoim przypadku są wskazania itp.

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwoona wrote:
    Tak Trasti mam mega NK. Dziś napisałam do P czy może by intralipid wdrożyć... Odpisał natychmiast że prześle receptę. Kurcze... Od 2 lat siedzę w immuno, szczepienia od męża i pullowane, steryd...
    Muszę poczytać o intralipidzie bo zielona, gdzie w Wawie to podadzą?

    Hej Iwoona,
    na jakim poziomie masz komórki NK?
    Ja biorę intralipid prawie od roku. Intralipid można kupić w aptece na receptę (ok 35 zł za buteleczkę 100 ml) i szukać pielęgniarki, która Ci go poda, to jest ta tańsza opcja. Czasami jest kiepsko z dostępnością w aptece, trzeba się trochę naszukać, ale prędzej czy później zawsze udaje mi się go dostać.
    Druga opcja to wlew w klinice i tu już ceny są różne ok 350-450 zł za podanie 100 ml.

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Poziomka25 Autorytet
    Postów: 1157 475

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 16:56

    3xPICSI
    5xcrio :(
    2xcb :(
    2x6tydz [*]
    Immunosupresja, szczepienia...
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka25 wrote:
    Dziewcyzny a jeśli chciałabym sprawdzić tylko komórki nk czy spadły po intralipidzie to jest takie badanie samo ? Czy trzeba robić immunogenotyp?

    Hej,
    nie wiem skąd jesteś, ale robiłam badanie kontrolne komórek NK w Katowicach i płaciłam 180 zł (a dokładna nazwa badania ocena liczebności subpopulacji komórek NK).

    Poziomka25 lubi tę wiadomość

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 397 771

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny . Proszę o poradę. Potrzebuje wiary ze nic straconego i moze sie udac z takimi wynikami. A może ktoraś z Was ma podobne wyniki i sie jej udało. Pasnik zalecil podejscie do crio po 14 -dniowym braniu imunosupresji equoral 50 mg Encortn 5 mg oraz wlew z intralipidu 14 dni przed i w dniu transferu oraz branie zastrzykow z heparyny i acard.Diagnoza:Niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59,
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • Poziomka25 Autorytet
    Postów: 1157 475

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 16:57

    3xPICSI
    5xcrio :(
    2xcb :(
    2x6tydz [*]
    Immunosupresja, szczepienia...
  • njut Autorytet
    Postów: 4864 2359

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka25 wrote:
    Dziewcyzny a jeśli chciałabym sprawdzić tylko komórki nk czy spadły po intralipidzie to jest takie badanie samo ? Czy trzeba robić immunogenotyp?
    W Prokocmiu jest badanie samych NK, koszt 94zł.

    STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • Poziomka25 Autorytet
    Postów: 1157 475

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 16:53

    3xPICSI
    5xcrio :(
    2xcb :(
    2x6tydz [*]
    Immunosupresja, szczepienia...
  • njut Autorytet
    Postów: 4864 2359

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka25 wrote:
    A gdzieś w Katowicach i okolicach ? Orientujesz się może ?
    Możesz zadzwonić i zapytać w Gyncentrum. Wiem, że krew do badań immuno pobierają w Katowicach i wysyłają do Prokocimia. Jest ciut drożej ale wyniki można dostać mailem.

    Poziomka25 lubi tę wiadomość

    STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
    3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
    2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
    A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
    on: FDNA 22%, HLA-C C1
    moja historia leczenia
  • Poziomka25 Autorytet
    Postów: 1157 475

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 16:53

    3xPICSI
    5xcrio :(
    2xcb :(
    2x6tydz [*]
    Immunosupresja, szczepienia...
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 5 maja 2019, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka25 wrote:
    A gdzieś w Katowicach i okolicach ? Orientujesz się może ?
    w cytolabie na bochenskiego w katowiacach :)

    Poziomka25 lubi tę wiadomość

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4385 1180

    Wysłany: 5 maja 2019, 22:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam dwa takie problemy
    1 biore luteine dopochwowa i mam po nich straszne swedzenia i pieczenia co mozna zastepczego brac?
    2 p braniu heparyny zrobily mi sie masakryczne since Wygladam jak ofiara przemocy czym mozna wspomoc gojenie i co robie zle ?

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
  • Poziomka25 Autorytet
    Postów: 1157 475

    Wysłany: 5 maja 2019, 22:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 września 2020, 16:53

    3xPICSI
    5xcrio :(
    2xcb :(
    2x6tydz [*]
    Immunosupresja, szczepienia...
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 5 maja 2019, 22:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka25 wrote:
    A w jakim punkcie ? Ja już nie wiem czy synevo czy angelius ale cene za subpopulacje limfocytów mam zapisana 380 zł

    Robiłam w cytolabie. Za immunofenotyp płaciłam 400 zł, a później jak robiłam tylko komórki NK to płaciłam 180 zł :-)

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 5 maja 2019, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trasti wrote:
    Mam dwa takie problemy
    1 biore luteine dopochwowa i mam po nich straszne swedzenia i pieczenia co mozna zastepczego brac?
    2 p braniu heparyny zrobily mi sie masakryczne since Wygladam jak ofiara przemocy czym mozna wspomoc gojenie i co robie zle ?

    Hej :)
    Po pierwsze to gratulacje i trzymam kciuki, aby wszystko było ok!

    Zamiast luteiny możesz brać duphaston. Jeśli chodzi o zastrzyki to też jak robiłam na początku to miałam siniaki straszne, a teraz nie wiem czy to kwestia wprawy przy robieniu zastrzyku czy przyzwyczajenie organizmu, ale zostają mi praktycznie kropki po igle. Mój myk jest taki: staram się igłę wbijać pionowo i przez cały czas gdy wstrzykuję płyn trzymam fałd skórny, puszczam go dopiero po wyciągnięciu igły. Po zastrzyku leżę jeszcze z 2-3 min ;-)

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4385 1180

    Wysłany: 5 maja 2019, 22:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poziomka25 wrote:
    Lepiej idź szybko do ginekologa niech da doustnie duphaston, luteinę podjęzykowa ewentualnie dodatkowo prolutex.
    Nie pozbedziesz się tej reakcji alergicznej więc trzeba jakiś zamiennik. Mnie po 3 tygodniach brania dopadła taka reakcja myślałam że się zadrapie.

    Po zrobieniu zastrzyku najlepiej przykładaj lód. Ja tak robiłam i sincow już potem nie miałam jedynie kropki po wkłuciu ;)
    dzieki
    Moze sprobuje podjezykowo bo po dupku b zle sie czulam. A co do siniakow to w ogole mi sie na calym ciele robia na nogach etc

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 5 maja 2019, 23:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na siniaki smarowalam to altacetem przeciwbólowym bo mnie aż twardniala skóra po zastrzyku chyba mam zrosty bo bardzo długo biore clexane. Mam taki patent wbijam pionowo i lekko masuje po wkluciu trochę lepiej jest, ale jak zaczyna szczypac podczas podawania to już siniaki niestety pewny.

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
  • SusieOne Autorytet
    Postów: 7259 3038

    Wysłany: 6 maja 2019, 05:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś jest wyraźniejszy, trochę się uspokoiłam :)

    monik123, Esperanza Mia, Velvet.teddy, martuska09, njut lubią tę wiadomość

    ex2bdf9h6rmz1x6d.png
    Mały cud 2740 g i 49 cm (35t+4)
    5 aniołków 10.2016 5tc; 04.2017 5tc; 07.2017 5tc; 02.2018 5 tc; 08.2018 4tc
    przegroda - już OK, KIR BX - OK; fDNA - 8.95% - OK NK 18,63%-14,5% , Pai-1 hetero , mthfr 677 hetero
    Angelius Provita
‹‹ 1132 1133 1134 1135 1136 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego