Forum Starając się z pomocą medyczną Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
Odpowiedz

Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.

Oceń ten wątek:
  • dot123 Przyjaciółka
    Postów: 250 37

    Wysłany: 12 sierpnia 2019, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny "na sterydach", czy jak macie przerwę między cyklami to kontynuujecie czy przerywacie stery? U mnie organizm zadecydował że w tym cyklu nie podchodzę do krio i zastanawiam się czy odłożyć steryd do kolejnego cyklu. Będę pisać do docenta też, ale zdaje mi się że kto pisał że jest na urlopie...

  • kahanka Autorytet
    Postów: 1605 1246

    Wysłany: 12 sierpnia 2019, 22:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśla wrote:
    Kahanka, a dr Sydor dał Ci skierowanie na badanie alergii dlatego, że powiedziałaś, że je masz czy po prostu profilaktycznie?
    Mówiłam, że mam, ale myślę, że zlecił z uwagi na intralipid.

    Anuśla lubi tę wiadomość

    36 lat, 5 lat starań, 4 x IUI :(
    Hiperprolaktynemia - Norprolac 75
    Niedoczynność tarczycy - Letrox 50
    MTHFR c677T hetero - metylofilolian
    PAI-1 homo - Acard, Neoparin po FET
    Leczenie immuno: Intralipid, Encorton
    IVF długi protokół (Macierzyństwo):
    23.03 punkcja: 7 zarodków
    28.03 ET: 2x 5.1.1 CB :(
    31.05 FET (S): 4.2.1 i 3.2.2 :(
    02.07 FET (N): 2x bl2 :(
    23.09 FET (S): ostatni 3.3.2 :(
    14.11 histero - przewlekłe zapalenie
    endometrium: antybiotykoterapia
    II IVF (Artvimed) - długi protokół:
  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 08:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Esperanza Mia wrote:
    No to miałam farta zapisując się 2 tyg temu. Za dużo chętnych jest.

    EsperanzaMia na kiedy masz termin?

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 08:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosanka jak u Ciebie po szczepieniach ?
    Wysłałam Ci zaproszenie:)

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • Kosanka Autorytet
    Postów: 1868 2228

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 09:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka1700 wrote:
    Kokosanka jak u Ciebie po szczepieniach ?
    Wysłałam Ci zaproszenie:)

    Ręce spuchły i ciągnie tak dziwnie, ale ogólnie jest ok.
    Za chwilę przyjmę zaproszenie i napiszę. :)

    Ewka1700 lubi tę wiadomość

    41 lat
    - 2 x IUI :(
    - 1 procedura - 1 zarodek: 3 doba, 8AA :(
    - Badania immunologiczne - totalnie rozchwiane cytokiny - encorton
    - Mutacje MTHFR a1298c, PAI 1 - włączone heparyna i acard
    - 2 procedura - 2 zarodki: dwudniowe 4AB :(
    - Szczepienia limfocytami męża w Łodzi
    - 3 procedura - 1 zarodek, blastuś 5AB
    7 dpt 57 😍
    9 dpt 157,7
    12 dpt - 485,9
    15 dpt - 1764
    19 dpt - 7256 😁
    25 dpt - 💖 😍

    1usa20mmkjfnof95.png
  • Sierściucha Autorytet
    Postów: 806 836

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 12:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosanka wrote:
    Ręce spuchły i ciągnie tak dziwnie, ale ogólnie jest ok.
    Za chwilę przyjmę zaproszenie i napiszę. :)

    A Ty dlaczego masz szczepienia??
    Juz bylo widac po cytoklinach czy dopiero allo??

    Miałas jakieś transfery przed rozpoczeciem badan??

    Bo ja na cytokliny mam immunosupresje + steryd.
    Juz bylam umowiona na allo, ale za wczesnie po transferze z cb.
    Ja dochodze co moze byc bo mam juz kilka cb i jedna cp ktora rozwijala sie pięknie, az nie miescila sie w jajowodzie ;)

    0ba2188e07.png
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sierściucha a immunodupresje na cytokiny zlecił Ci Paśnik? Ja mam wizytę 26. 08 i właśnie się zastanawiam co może mi zaproponować. Też mam trochę cytokiny rozjechane. Co prawda moja lekarka powiedziała, że nie jest tak źle ale mam przewagę t1 nad t2.
    Jakie leki dokładnie masz zlecone?

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Borden Autorytet
    Postów: 534 498

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 20:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy wiecie może gdzie Invimed katowicki wysyła badania CBA? Twierdzą, że nie mają na razie odczynników. Robią to u siebie w labie czy przesyłają do niezależnego labu (np. do łodzi lub krakowa)?

    Wady:
    # niedoczynność i Hashi i IO
    # MTHFR C677 homozygota
    # słabo dodatnie p/c kardiolipinie
    # ostatnio kiepskie endo - 6 mm
    #1 poronienie w 10 tyg (zarodek XX - zdrowy)

    # NK - 25%
    # il 10 i il 5 - za nisko
    # szczepienia - dr Paśnik

    Pozytywy:
    * KIR BX (brak tylko 1 implantacyjnego)
    * Amh - 2,7

    Zalety:
    - 1 dziecko

    Mąż: armia zacna, morfo od 4-6%, fragmentacja 14%
  • Wisienka39* Autorytet
    Postów: 366 695

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dot123 wrote:
    Dziewczyny "na sterydach", czy jak macie przerwę między cyklami to kontynuujecie czy przerywacie stery? U mnie organizm zadecydował że w tym cyklu nie podchodzę do krio i zastanawiam się czy odłożyć steryd do kolejnego cyklu. Będę pisać do docenta też, ale zdaje mi się że kto pisał że jest na urlopie...

    Ja przerwała. Zalecenie miałam takie że tylko sterydy po transferze i w przypadku pozytywnej bety do 12tc. Gdy beta wyszła ujemna przerwałam ale stopniowo z dawki 5 mg przez 2 dni brałam 2.5 i koniec

    7 lat starań, niedoczynność tarczycy, hashimoto, PCOS, lewy jajowód niedrożny, problemy immunologiczne: MTHFR_677C-T układ homozygotyczny, PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    ANA 1:160 plamiste, ASA-ujemne,NK 16%,
    IFN - 880 (2046,6-4738)
    TNF Alfa- 5270 (1208,3-4156,1)
    IL 5 - 6 (20-59)
    IL 2 - 559 (20-62,5)
    TNF/IL4 - 250,9 (19,7-149,5)
    IFN/IL10 - 0,4 (1,2-3)
    CD3+/CD4+ - 54 (30-51)
    CD3+/CD8+ - 18 (19-39)
    CD4/CD8 - 3 (0,8-2,5)
    AMH 6,63 (2017r)
    Wskazania do accofilu.
    Pierwsza procedura dwa zarodki podawane pojedynczo -beta ujemna.
    Kolejna procedura. Mamy 3 mrozaczki.
    Poronienie 5tc*
  • dot123 Przyjaciółka
    Postów: 250 37

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wisienka39* wrote:
    Ja przerwała. Zalecenie miałam takie że tylko sterydy po transferze i w przypadku pozytywnej bety do 12tc. Gdy beta wyszła ujemna przerwałam ale stopniowo z dawki 5 mg przez 2 dni brałam 2.5 i koniec
    Dziękuję za odpowiedź

  • asienka30 Autorytet
    Postów: 1221 1263

    Wysłany: 13 sierpnia 2019, 23:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dot123, to ja tez się wtrącę do wątku (chociaż się tutaj nie udzielam) ale mam dodatnie ANA i mogę odpowiedzieć na Twoje pytanie. Ja po konsultacji z immunologiem, reumatologiem i moim ginem prowadzącym mam brać encorton do końca ciazy. Na początku niby miałam brać do końca 12 tc ale niezależnie lekarze stwierdzili, ze odstawienie sterydu może zrobić więcej szkody niż pożytku, a dawka, która biore (5mg) nie szkodzi dziecku, a chroni przed przenikaniem przeciwciał do Malucha.

    dot123 lubi tę wiadomość

    8jhd5h3.png
    KIR AA, PCO, PAI-1, MTHFR, ANA1 dodatnie, obniżone parametry nasienia
    starania od 2015
    4 nieudane IUI
    operacja zpn - poprawa fragmentacji
    I podejście do IVF: 9 lipca punkcja (16 kumulusow, 8 komórek, 6 dojrzalych), 14 lipca - transfer 1 blastki :(
    3 mrozaczki...
    sierpień 2018 - scratching endometrium
    12 września - crio :(
    11 października - crio :(
    15 .02.2019 - start II procedury
    01.03.2019 - transfer 3-dniowego Kropka; 12 dpt - beta hcg 259,9; 14 dpt - beta hcg 912,4; 17 dpt - beta hcg 2719,0; 20 dpt - beta hcg 8518,0; 23 dpt - beta hcg 22385,0; mamy <3
  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 08:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosanka wrote:
    Ręce spuchły i ciągnie tak dziwnie, ale ogólnie jest ok.
    Za chwilę przyjmę zaproszenie i napiszę. :)

    Ile szczepień już za Tobą ?
    Planujesz podejście do ivf czy naturalnie ? Działać można chyba po 2 szczepieniu ... ?

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • amica Autorytet
    Postów: 2494 1609

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 12:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Hej! Właśnie zwolniłam wizytę na 11 września na 14.40 w APC analizy gdyby któras z Was potrzebowała.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 sierpnia 2019, 12:59

  • Sierściucha Autorytet
    Postów: 806 836

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 14:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koralina88 wrote:
    Sierściucha a immunodupresje na cytokiny zlecił Ci Paśnik? Ja mam wizytę 26. 08 i właśnie się zastanawiam co może mi zaproponować. Też mam trochę cytokiny rozjechane. Co prawda moja lekarka powiedziała, że nie jest tak źle ale mam przewagę t1 nad t2.
    Jakie leki dokładnie masz zlecone?

    Tak mam takie zalecenia od Paśnika

    Mam 14 dniowa immunosupresje od 2dc poprzedzajacego transfer.
    Biorę ranigast, equoral i encorton.

    Koralina88 lubi tę wiadomość

    0ba2188e07.png
  • Koralina88 Autorytet
    Postów: 549 234

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 15:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki, zobaczymy co u mnie zleci 😊

    Starania od września 2015
    3 aniołki 20.10.2017 (8 tc), 21.08.2018 (6 tc), 22.02.2019 (6 tc)
    zespół antyfosfolipidowy
    mutacja MTHFR_677C-T układ heterozygotyczny,
    mutacja PAI-1 4G układ heterozygotyczny,
    wysokie komórki NK - 04.2018 - 25,19%, 03.2019 - 17,6%
    hashimoto (leczone obecnie ok)
    HSG ok, histeroskopia ok
    ANA, ASA - ujemne
    KIR bx
  • Sierściucha Autorytet
    Postów: 806 836

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 15:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam glukoze i insuline i wyglada to słabo...
    Wczesniej kazali mi tylko raz robic i homa ok to ok.
    Tym razem lekarz tez tak chciał, ale zrobilam na własna reke. Oczywiście do tej pory żaden z lekarzy w klinice mi o tym nie wspominał.

    Glukoza
    87
    Po 1h 86
    Po 2h 83

    Insulina
    9,5
    Po 1h 106,5
    Po 2h 34,5

    Mam hipoglikemie, hiperinsulinemie i insulinooporność.
    do brania sifor 500 i
    3x1tabl
    I lagossa 2x1tabl

    No i mam schudnąć 5kg ;)
    A jestem raczej szczupła.

    Czy któraś z Was z tym sie zmaga?
    Czy ma ta wpływ na cb, bo ich u mnie sporo :(

    0ba2188e07.png
  • Ewka1700 Autorytet
    Postów: 1044 273

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 15:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cicha. wrote:
    Cześć, ja jestem wpisana na październik. Gdybyś zrezygnowała, dasz mi proszę znać? Bardzo mi zależy na wizycie


    Cicha możesz wziąć moją wizytę. Zrezygnowałam. Na którego października jesteś zapisana ?

    endometrioza IV
    starania od 2016 r.
    Marzec 2019 ICSI :(
    Marzec 2020 CP
    usunięty prawy jajowód
  • Trasti Autorytet
    Postów: 4265 1126

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 17:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sierściucha wrote:
    Zrobiłam glukoze i insuline i wyglada to słabo...
    Wczesniej kazali mi tylko raz robic i homa ok to ok.
    Tym razem lekarz tez tak chciał, ale zrobilam na własna reke. Oczywiście do tej pory żaden z lekarzy w klinice mi o tym nie wspominał.

    Glukoza
    87
    Po 1h 86
    Po 2h 83

    Insulina
    9,5
    Po 1h 106,5
    Po 2h 34,5

    Mam hipoglikemie, hiperinsulinemie i insulinooporność.
    do brania sifor 500 i
    3x1tabl
    I lagossa 2x1tabl

    No i mam schudnąć 5kg ;)
    A jestem raczej szczupła.

    Czy któraś z Was z tym sie zmaga?
    Czy ma ta wpływ na cb, bo ich u mnie sporo :(
    Nie rozumiem czemu jest tak zle przeciez glukoza niziutko isulina tez spada w 2
    H to chyba dobrze u mnie jest inaczej i jest zle

    bl9c9vvjirf1bxzu.png

    Walka zakończyła się zwycięstwem !!! Nasz Bożonarodzeniowy cud 2950 kg 8 pkt 53 cm 18:20

    Mama 4 aniołków
    11. 2016 (*);06.2018 (*) (*) ; 2.03.2019 cb(*)
    6 lat oczekiwania na 2 cud
    2iui nieskutczne ..
    mutacje PAI i MTHFR w homo ; insulinooporność, cholesterol, stan przedcukrzycowy, cukrzyca ciążowa,hiperinsulemia;
    niskie białko s w ciąży.. tendecje do krwiaków i krwawień;choroby immunologiczne wzjg, łuszczyca , alergia /il10niska-brak ochrony zarodka; brak kirów implantacyjnych haplotyp aa ,hla-c męża c2c2 moje c2c2:(( lct ujemne; allo mlr 0% :( nasienie ok( po hba fragmentacjach seminogramach.. suplach
    Po 4 szczepieniach pullowanych łódź. ..niski prog w ciąży..problemy z niewydolnością łożyska.. po histero drożności i laparo( endometrioza)
  • Andziorek Autorytet
    Postów: 323 185

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 19:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, chciałam mieć aktualniejsze badania więc powtórzyłam CBA i IMK i teraz zastanawiam się jak mam to zinterpretować? A wizytę u P. mam dopiero w połowie września.

    27.12.2017
    Komórki NK - 9 % (7,0 - 24,0 %)
    Współczynnik CD4/CD8 - 3,9 (0,8 - 2,5)

    11.07.2018 (badanie po nieudanym crio poprzedzonym immunosupresją)
    Komórki NK - 11 % (7,3 - 24,0 %)
    Współczynnik CD4/CD8 - 3,3 (0,8 - 2,5)

    i obecne
    Komórki NK - 4,9 % (7,3 - 24,0 %)
    Współczynnik CD4/CD8 - 4,4 (1,1 - 2,8 )

    Współczynnik CD4/CD8 mam jeszcze bardziej wywalony w kosmos, a komórki NK poniżej normy. Zawsze badania wykonywałam zgodnie z zaleceniem 18-22 dc.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2019, 13:52

    Starania od 09.2014, 5 procedur IVF, 10 transferów (w tym 3 x cb - 08.2017, 11.2017, 10.2019)
    cd9bflw1uexgivkf.png
  • dot123 Przyjaciółka
    Postów: 250 37

    Wysłany: 14 sierpnia 2019, 19:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś z Was miał zalecone 200ml intralipidu na raz?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 sierpnia 2019, 09:49

‹‹ 1234 1235 1236 1237 1238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego