Immunologia. Leki i szczepienia limfocytami.
-
WIADOMOŚĆ
-
elinkagd wrote:Wiem że już wiele razy pisalyscie ale napiszcie mi proszę raz jeszcze. Mam pierwszą wizytę 2 marca u docenta Pasnika. Jakie badania mam zrobić na tą wizytę aby być w miarę przygotowana? Gdzie te badania mogę zrobić, najlepiej wysyłając krew do badania. Tak mam zamiar zbadać kiry bo w Gdańsku nie mogę nigdzie zrobić tego typu badań. Dziękuję.
Ja robię ocenę cytokin(test CBA), IMK, ANA1, zastanawiam się nad KiR i testem na trombofile ze str. testdna -
Celka wrote:Ja też szukałam na innych forach i ktoś opisał jak to wygląda ( może to właśnie Ty pytałaś 😁) . Pierwsza wizyta i badania, następnie za jakieś 4 tyg kolejna i omówienie wyników i plan leczenia.
Czytałam gdzieś , że mega duże dawki progesteronu też wpływają ochronnie na zarodek przy kiepskim MLR. Dziewczyny czy któraś się spotkała z taką teorią ?
Ja w weekend pytałam dziewczyni i chyba z dwie mi opislay jak to mniej więcej wygląda. 😃
O progesteronie nie słyszałam.
Ewelka pewie, ze się podzielimy doświadczeniami. Sama jestem ciekawa. Ja z zajściem w ciążę nie mam problemu ale coś się dzieje w 6-8 tc i zatrzymuje się serduszko ale od początku wolno rozwija się ciąża 😔 też mam nadzieję, że Prof nam pomoże.
Elinkagd ja nie pomogę, bo wybieram się do Prof Malinowskiego. Również jestem z Trójmiasta 😊
Jakiś czas temu również chciałam zbadać Kiry na własną rękę ale byłam w szoku, że w Trójmieście nie ma gdzie tego zrobić 😑Ewelka02 lubi tę wiadomość
23.03.2019 Aniołek ❤️ - 9 tc Poronienie zatrzymane
6.06.2019 - puste jajo płodowe
12.11.2019 Aniołek ❤️ - 8tc poronienie zatrzymane
Problemy immunologiczne-szczepienia limfocytami
Pomorskie -
mt30 wrote:Robiłyście test IMK może w lab. Diagnostyka? Mogę mi pobrać ale materiał wysyłają kurierem do innego labu. Czas dostarczenia ok. 20h. Czekam cały miesiąc, żeby zrobić to badanie i mam obawy, czy dobrze mi zrobią.
Bo to może później sfałszować komórki NK? Szpital najbliższy, który robi 130km :(i w szpitalu Pani mówiła, że trzeba zrobić również do tego badania morfologię i być rano na pobranie. -
baksia wrote:Ja w weekend pytałam dziewczyni i chyba z dwie mi opislay jak to mniej więcej wygląda. 😃
O progesteronie nie słyszałam.
Ewelka pewie, ze się podzielimy doświadczeniami. Sama jestem ciekawa. Ja z zajściem w ciążę nie mam problemu ale coś się dzieje w 6-8 tc i zatrzymuje się serduszko ale od początku wolno rozwija się ciąża 😔 też mam nadzieję, że Prof nam pomoże.
Baksia, u mnie było to samo z ostatnią ciążą. A powiedz czy beta na początku była dynamiczna czy od razu były wolne przysrosty? Bo u mnie super przyrost 180% , a po tygodniu tylko 66%. I mialam rację, że coś jest nie tak. Serduszko biło 120 /min , wielkość zarodka 3,2 mm. Po dwóch tygodniach, około 10 tyg ciąży serce już nie biło, zarodek miał jakiś 1 cm.
A u ciebie w jakim tempie biło serce?
pozdrawiamWady:
# niedoczynność i Hashi i IO
# MTHFR C677 homozygota
# słabo dodatnie p/c kardiolipinie
# ostatnio kiepskie endo - 6 mm
#1 poronienie w 10 tyg (zarodek XX - zdrowy)
# NK - 25%
# il 10 i il 5 - za nisko
# szczepienia - dr Paśnik
Pozytywy:
* KIR BX (brak tylko 1 implantacyjnego)
* Amh - 2,7
Zalety:
- 1 dziecko
Mąż: armia zacna, morfo od 4-6%, fragmentacja 14% -
Sylwia dzięki za odpowiedźWady:
# MTHFR C677 homozygota
# NK - 25%
Pozytywy:
* Amh - 2,7
Zalety:
- 1 dziecko
Borden, u mnie w pierwszej ciąży pierwszy przyrost był 160% po 3 dniach 176%, a po tygodniu 72% ale Beta już była ponad 3 tysiące a podobno powyżej 1tys Beta może zwolnić i to nie jest niepokojące. Po 1,5 tyg od ost bety byłam na wizycie, serduszko biło ale Dr nie powiedziała w jakim tempie. Po 2 tyg wylądowałam w szpitalu z plamieniem i okazało się, że serduszko nie bije i wielkość maleństwa miało tyle samo co 2 tyg temu na wizycie.
W drugiej ciąży od razu Beta była niższa i rosła coraz wolniej i to było puste jajo płodowe.
W 3 ciąży zaczynałam od bety 23-pierwszy przyrost był 165%, 2 Beta 191%,a następna 100% dalej nie badalam. Ale coś musiało się stać, że zwolniła a jeszcze była dosyć niska bo ponad 800.Serduszko biło do 7tc ale ciąża była młodsza o 6 dni. Tydzień przed poronieniem bete miałam ponad 19 tys więc dosyć wysoko. Ale również nie wiem jak biło serduszko ponieważ dr nie chciał męczyć malucha. Widziałam tylko,, pikający,, punkt na usg i dr powiedział, że to serduszko. Tydzień później już serduszko nie biło. 😔
Pomorskie -
Baksia, to u ciebie było z betą lepiej niż u mnie, bo u mnie już przy 2500 zaczęła zwalniać, a na tym etapie to jeszcze powinna byc jakaś dynamika.
Kurcze chciałabym wierzyć, że to kwestia np. podania heparyny a nie immunologii. U mnie p/c kardiolipinowe były graniczne i chciałabym wierzyć, że to było przyczyną, bo to problem łatwy do wyeliminowania. Niestety nie zachodze od ponad 2 lat więc nie mam jak tego zweryfikować
Baksia, robiłaś cytokiny może? W stopce tego nie masz.
U ciebie są mocne ANA, to może one mieszały.
A powiedz mi jak byłaś obstawiona lekami przy dwóch kolejnych ciążach?
pozdrawiamWady:
# MTHFR C677 homozygota
# NK - 25%
Pozytywy:
* Amh - 2,7
Zalety:
- 1 dziecko
mt30 wrote:Czy warto robić KIR, jeżeli 2 razy beta minimalnie ruszyła?
Tak, bo Trasti miała KIR AA i mąż C2C2 a jej ciąża zatrzymana rozwijała się bodajże do 10tyg. Czasem Kiry AA pozwalają na wczesny rozwój ale i tak trzeba mocno ciąże podtrzymywać lekami / wlewami w 1 trymestrze żeby ograniczyć ryzyko poronienia
Wady:
# MTHFR C677 homozygota
# NK - 25%
Pozytywy:
* Amh - 2,7
Zalety:
- 1 dziecko
Borden wrote:Tak, bo Trasti miała KIR AA i mąż C2C2 a jej ciąża zatrzymana rozwijała się bodajże do 10tyg. Czasem Kiry AA pozwalają na wczesny rozwój ale i tak trzeba mocno ciąże podtrzymywać lekami / wlewami w 1 trymestrze żeby ograniczyć ryzyko poronienia
No właśnie czytałam, że badanie KIR ma sens robione z mężem. Mąż ma azoospermię i korzystamy zawsze z dawcy. Myślisz, że jest zasadność tych badań w moim przypadku? Może ktoś jest w podobnej sytuacji?
-
mt30 wrote:No właśnie czytałam, że badanie KIR ma sens robione z mężem. Mąż ma azoospermię i korzystamy zawsze z dawcy. Myślisz, że jest zasadność tych badań w moim przypadku? Może ktoś jest w podobnej sytuacji?
Myślę, że nadal ma sens, bo twój ewentualny kir AA byłby nadal mało prospektywny, a wciąz nie wiesz czy dawca jest C1 czy C2 i w zwiazku z tym wypadałoby wdrozyć u ciebie Accofil.
Nawet BX z wieloma brakami kwalifikuje de facto do Accofilu.
Lepiej zrobić niz się zastanawiać bez końca
Poza tym jak sama mówisz beta dwa razy ruszyła - biochemiczne. Skoro dawca ma super nasienie, to problem może lezeć po stronie macicy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2020, 14:02
Wady:
# MTHFR C677 homozygota
# NK - 25%
Pozytywy:
* Amh - 2,7
Zalety:
- 1 dziecko
Borden nie badalam cytokin. Jeśli chodzi o ANA to byłam u 2 reumatologow i powiedzieli, że mam dodatnie tylko dfs70, a to są przeciwciała które fałszują wynik ANA i nie wskazuje na żadną chorobę tym bardziej, że nie mam objawów. Pytałam czy ma to wpływ na ciaze, poronienia i powiedzieli, że nie. Tak samo powiedział immunolog u którego byłam po tym trzecim poronieniu. No ale ja coś czuję, że to nie jets tak do końca że one nie szkodzą.. No ale jak lekarze uważają inaczej 🤷🏼♀️
W trzeciej ciąży brałam heparyna, acard, metylowane Wit (brałam już 2 miesiące przed zajściem w ciążę) i encorton 5mg, Euthyrox.
Mam nadzieję, że Prof Malinowski mi pomoże 🙏🏻
Pomorskie -
baksia wrote:Borden nie badalam cytokin. Jeśli chodzi o ANA to byłam u 2 reumatologow i powiedzieli, że mam dodatnie tylko dfs70, a to są przeciwciała które fałszują wynik ANA i nie wskazuje na żadną chorobę tym bardziej, że nie mam objawów. Pytałam czy ma to wpływ na ciaze, poronienia i powiedzieli, że nie. Tak samo powiedział immunolog u którego byłam po tym trzecim poronieniu. No ale ja coś czuję, że to nie jets tak do końca że one nie szkodzą.. No ale jak lekarze uważają inaczej 🤷🏼♀️
W trzeciej ciąży brałam heparyna, acard, metylowane Wit (brałam już 2 miesiące przed zajściem w ciążę) i encorton 5mg, Euthyrox.
Mam nadzieję, że Prof Malinowski mi pomoże 🙏🏻
Dziewczyny właśnie idę na mszę ku Św. Rity patronki starających się. Więc pomodle się za nas wszystkie 😁 czy wy wierzące czy nie , będę was wszystkie polecac w modlitwie 😘 u nas jest każdego 22 dnia miesiąca taka msza .baksia, mt30, njut, aeiouy, Borden, Kosanka, Ewelka02 lubią tę wiadomość
-
Celka domyślam się, że immunologia nie jest taka łatwa i prosta. Ale chyba trzeba wierzyć, że ktoś nam pomoże bo bez tego to chyba można sobie wszystko darować 😣
Pomorskie -
Figunia wrote:Ja na początku miałam zlecone genotyp KIR , NK i allo Mllr ,😊 podobnie jak ty mam endometrioza 1 stopnia jakie miałaś zarodki w procedurze ? Dobrej jakości ?
Nie pamiętam jakiej jakości były zarodki bo w novum w dokumentacji nie widzę nigdzie ceny zarodków. Z tego co lekarze mówili to były bardzo dobrej jakości zarodki. Ostatni transfer był pozytywny do 8tc bo serduszka nie było i miałam wywoływane poronienie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2020, 18:00
ONA - 38 lat ON - 41
Usunięta przegroda macicy
Prolaktynemia
MTHFR - C6777T hetero, A1298C hetero,
laparoskopia+ histeroskopia = jajowody drożne, Endometrioza 1 stopnia
Kariotypy - ok
KIR AA
7 pełnych procedur - 9 transferów (2 biochemie)
Bocian... Novum... Kriobank (obecnie) -
Dziewczyny, jakie badania mąż może zrobić przy problemach z implantacją...?
ONA - 38 lat ON - 41
Usunięta przegroda macicy
Prolaktynemia
MTHFR - C6777T hetero, A1298C hetero,
laparoskopia+ histeroskopia = jajowody drożne, Endometrioza 1 stopnia
Kariotypy - ok
KIR AA
7 pełnych procedur - 9 transferów (2 biochemie)
Bocian... Novum... Kriobank (obecnie) -
emciaczek wrote:Dziewczyny, jakie badania mąż może zrobić przy problemach z implantacją...?STARANIA ZAKOŃCZONE BEZ SKUTKU
3 poronienia naturalnych ciąż: 2011 5+6tc, 2013 7+1tc, 2019 8+2tc i 1CB po CT
2 IVF > 11 zarodków > 2013 8A+8A, 8A+6B, 2015 8B, 2018 3BC, 2019 3BB, 3AB (CB, beta max 17,18), 2020 4AB, 8A... czeka 8A, ❄️
A1298C hetero, PAI-1 4G/5G hetero, APA +, endometrioza II (zatoki), KIR AA, NK 21% > 17% > 15%, aktywność NK 58,9%, MLR 0% > szczepienia mężem > 0% mąż, 0% dawcy > 4 mc > 0% mąż, 33,6% dawcy > szczepienia pulowane > 91,2% mąż, 0% dawcy > 4cs CB, 5cs poronienie 8+2tc > 45,3% mąż, 55,5% dawcy > 7 mc > immunosupresja > cdn
on: FDNA 22%, HLA-C C1
moja historia leczenia -
Baksiu , encorton 5mg to dawka terapeutyczna. Taka dawka ma sens przy braniu jej co najmniej pół roku przed transferem. Rekomendowana to 15mg- 20 mg.
Powodzenia następnym razem😊
Esperanza Mia, njut lubią tę wiadomość
Wady:
# MTHFR C677 homozygota
# NK - 25%
Pozytywy:
* Amh - 2,7
Zalety:
- 1 dziecko
Borden wiem, że dawka 5mg była za niska 😣 w dniu pozytywnej bety jechałam 150km do lekarza, bo u siebie w Trójmieście nie było wolnego terminu, a o NK dowiedziałam się dwa dni wcześniej w sobotę. A tam immunolog powiedziała mi, że przy moich wynikach nie potrzebne są sterydy i najwyżej aby mieć spokojna głowę to mogę brać 5mg 😑 nikt inny nie chciał mi przepisać innej dawki..
Dopiero immunolog którego znalazłam po poronieniu powiedział mi, że dawka 5mg nic nie dała bo była za niska 😣 nie wiem czy to by coś zmieniło gdybym miała wyższa dawkę 🤷🏼♀️ nie chce o tym myśleć, bo aż serce mi pęka jak pomyślę że mogłoby się to wszystko inaczej skończyć gdyby ktoś mi dał większą dawkę 😔
Dziękuję i Tobie również życzę powodzenia!Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2020, 22:13
Pomorskie